Er vin på kartong like god som

Er vin på kartong like god som vin
på flaske og hva er oksidering ?

Kjære vinvenn,

Ofte får jeg spørsmålet om vin på kartong (BiB) er like bra som vin på flaske? Svaret er  ganske nyansert, og er litt avhengig av hva slags vin du i utgangspunktet har i flasken.
I gamle dager (les før 13. mars 2020) snakket jeg ofte med vinentusiaster som hadde sluttet å kjøpe vin på kartong etter en del skuffelser. De hadde forelsket seg i en god flaske og kjøpt tilsvarende kartong, men fikk en annen vinopplevelse.

Skal du velge en god vin fra kartong må du være spesielt obs på flere ting:

 1. Du skal kjøpe fra en anerkjent kvalitetsprodusent der du eventuelt kan spørre importøren i Norge om vinen på flasken og på kartongen er den samme.
 2. Du må også huske at vinen på kartongen ikke er ment for lagring, og når du kjøper kvalitets viner på kartong må du vite hva du skal forvente: nemlig unge, friske og fruktige viner, eller så å si viner som er basert på de primære aromaene i duften og smaken.  

  Dette er dufter som kommer direkte fra druene. Mer eller mindre markerte/distinkte ut ifra sine respektive årganger og distrikter. Duft av solbær finnes i Merlot,  dufter av paprika og grønn pepper i Cabernet,  dufter av lind og akasie i Chenin Blanc fra Vouvray, dufter av roser i Gewürztraminer fra Alsace,  dufter av bringebær i Pinot Noir fra Burgund, og så videre.

Primære aromaer inndeles i tre kategorier:

  • Fruktig: I hvitvin: Sitrus, grapefrukt, appelsin og muskat …
  • Fruktig: I rødvin: Bringebær, blåbær, rips, solbær, og kirsebær …
  • Blomsteraktig: Akasie, lind, roser, fiol
  • Vegetabilsk: Grønn pepper, pinje, timian, paprika …

Mange har spurt meg om de ulike duftene og smakene i vin,  alt fra sitrus, muskat og solbær til pinje, paprika og tobakk, kommer fra tilsatte frukter og plantedeler.
Svaret er heldigvis nei! Noen viner har jo dufter av asfalt, diesel, svett lær, kattepiss, hestesvette, råtnende løv og våt jord …Disse aromaene og smaksstoffene ligger allerede latent i de ulike druene når de høstes, avhengig av druens egenkarakter og de lokale vekstvilkårene som jordsmonn, luftforhold (tørr, støvete innlandsluft eller fuktig, saltholdig luft fra havet) og så videre. Og så skapes/frigjøres de under de ulike fasene av produksjonen, og under lagring. Det er faktisk kun eikesmaken som er ”tilsatt” i den forstand at vinen lagres på eikefat, som er ment å skulle avsette litt av sin karakteristiske smak i vinen. Vin smaker merkelig nok ikke mye av drue!

3. Du skal også sjekke tappedatoen under boksen, og den bør ikke være over 6 måneder gammel. Årsaken til dette er at vin tappet på poser i kartong oksiderer raskere enn tilsvarende vin på glassflaske. For å øke holdbarheten tilsettes det derfor mer svovel i vin på kartong. Dette er ikke farlig, og det meste av svovelen forsvinner av seg selv ut i luften, når du har snudd glasset 2, 3 ganger for å lufte vinen. Når boksen er åpnet, skal den ikke  stå mer enn 3 uker (men dette er sjeldent et stort problem). Oppbevarer du kartongen kjølig, vil den holde seg bedre og lengre.

Oksidering!
Oksidert vin kan lukte som brune bananer eller epler, lim eller neglelakkfjerner. Dette er en litt mer stikkende og kjemisk duft, enn det innestengte, mugne, kjellerpreget som kjennes hvis vinen har korkfeil. Det som har skjedd, er at vinen har fått tilgang på for mye oksygen.
All vin blir til eddik når den blir gammel. Men en oksidert vin har «blitt gammel» for fort. Den skal egentlig være frisk, ung og livlig men har «rustet» altfor raskt.
Vi kan også sammenlikne oksidert vin med bær og frukt som står for lenge på kjøkkenbenken og blir brune. Tenk på brune bananer, brune epleskrotter eller jordbær som blir brune i kantene. Den friske fruktigheten erstattes av noe jordlig og nesten kjemisk. Går dette alt for langt, lukter det til slutt eddik.
Kilde: vinmonopolet.no


Denne uken starter vinterferien, og vi vil gjerne anbefale deg noen  ekstra gode Bag in Box viner.


Andrea og Jean-Christophe Lobre eiere og vinmakere!

Aubrade le Prestige 2020

Earl Vignobles Lobre JC – AOC Entre-deux-Mers

Blek, gul farge, med lys-grønne hint. Uttrykksfull og fruktig duft, med intense aromaer fra hvite blomster. Veldig aromatisk i munnen, intens, frisk og middels fyldig.Lang og flott ettersmak.

Varenr.: 3593806 
Kr. 409,90 BiB 3 liter (BU)

Varenr.: 3800701
Kr. 129,90 75 cl. (BU)

Druer: 70% Sauvignon Blanc, 15% Sémillon, 15% Muscadelle
Passer til aperitiff, fisk, skalldyr og lyst kjøtt.

Klikk for å lese mer og bestille


Denis Crespo,  vinmaker.

Cave de Cairanne I’insouciante 

 

AOP Côtes-du-Rhône
Nydelig granatrød farge. Fruktige aromaer fra kirsebær, solbær, og roser. Rund og silkeaktig stil, og med god balanse. Frisk avslutning med toner av solbær og fiken.

Varenr.: 11187306 BiB 3 liter
Kr. 495,- (BU)
Varenr.: 11187301 75 cl.
Kr. 159,90 (BU)

Drue: Grenache
Passer  både til pizza, pasta og kjøttretter, men også godt med et glass foran peisen!

Klikk for å lese mer og bestille


Jean Francois Joliette, vinmaker.

Beaujolais Grande Cuvée rouge 

AOP Beaujolais
Livlig rødlilla farge. Elegant, frisk og saftig beaujolais. God konsentrasjon, med røde og mørke frukter. Myk, frisk og rund, med lang ettersmak. En elegant boksvin, både på smaken og i utseende.

Varenr.: 11187506
Kr. 469,90 (BU)

Drue: Gamay
Passer til grillet kjøtt, kylling og modne oster.

Klikk  for å lese mer og bestille


Vi håper med dette vinterferien er  i «boks» !

 

Vinhandler – Marchand de vins

Snart kan vi reise igjen!


Juletilbud i vår nettbutikk:
Bøkene «Vindunderlig!» og «Vin, det er livet» får du nå til kun 200,- pr bok 

eller 350,-  for begge to. Kun 89,- i frakt ut desember, på alle pakker uansett vekt. 
Klikk her!

 

Snart kan vi reise igjen!
En «liten» men viktig bruksanvisning for en fransk middag – når du er gjest!

 

Kjære Vinvenn,

Snart kan vi forhåpentligvis reise på ferie til utlandet igjen, og for de som har lyst til å besøke en vinprodusent (og kanskje blir invitert til middag på slottet) laget jeg, for de som har glemt eller som er litt usikre, siden det dessverre er såååå lenge siden, en liten bruksanvisning for gjennomføring av en fransk middag – når du er gjest!

Du er endelig på reise igjen i Frankrike og har vært så heldig å bli invitert på middag i et fransk hjem, kanskje et vinslott.
Da er det greit å kjenne den lokale etiketten, slik at du unngår de største brølerne og isteden legger igjen et godt inntrykk hos ditt vertskap. Så, i tillegg til vanlig og internasjonal folkeskikk, anbefaler jeg deg sterkt å følge nedenstående råd og vink:

Ved ankomst/før middagen

Kom aldri for tidlig, men heller ikke mange minuttene for sent. Ca. 10–15 minutter over avtalt tid er perfekt, bl.a. i Bordeaux, hvor jeg kommer fra (jf. det velkjente ”bordelese kvarter” – le quart d’heure bordelais). De fleste vertskap setter pris på å få litt ekstra tid for å ordne de siste detaljer til en perfekt middag og/eller roe seg litt ned før gjestene kommer.

Medbrakte blomsterbuketter blir alltid satt pris på. Og du får mange plusspoeng ved å være observant og gi komplimenter – ikke bare om vinen, men også om vertinnens kjole, borddekorasjonen, maten, interiøret og slike ting.

Håndhilsing er best overfor nye bekjentskap – eventuell kyssing på kinnene skal være lett og elegant og maks en gang per kinn – overdriv aldri, selv ikke etter en veldig hyggelig/fuktig middag.
Men, i den nåværende situasjonen, er en vanlig norsk «hei -hilsen»  med 2 meters avstand helt innafor!

”Antrekk: Avslappet/casual” betyr ikke shorts og T-skjorte, men et elegant antrekk uten slips for menn. La mode, toujours la mode! (”Moten – alltid moten!”)

Under selve middagen

Gi gjerne verten ros for vinen du nettopp fikk servert i glasset ditt.

Følgende faguttrykk gjør som regel suksess, etter litt forsiktig glassrotering og snusing.
Les og lær alt om vinsmaking i mine bøker som kan bestille med å trykke HER

 • ”Quelle belle robe!” (Uttales ”Kell bell råbb” og betyr ”For en flott kjole”!) På fransk brukes ”kjole” som kjent også for å beskrive vinens farge, og kan også brukes overfor vertinnen hvis hun bærer en fin kjole.    
 • ”Quelle belle cuisse!” eller ”Quelle belle jambe!” (Uttales henholdsvis ”Kell bell kviss” og”Kell bell sjamb!” – det siste med stemt sj-lyd – og betyr henholdsvis ”For et flott lår!” og ”For et flott bein!” Lår/bein brukes som kjent også til å beskrive måten vinen henger/siger langs glasset på.

Uttrykkene kan også brukes overfor verten/vertinnen, men kun hvis du kjenner vedkommende svært godt….

 • ”Quel nez!” (Uttales ”Kell né!” og betyr ”For en flott nese!” I denne sammenheng bør du gjøre det tydelig at det er vinens aroma du snakker om. Se derfor aldri på nesen til din franske vert/vertinne (eller noen andres, for den saks skyld) mens du sier dette!

Ikke bruk hele middagen til å prise den serverte vinen, eller å snakke om vin, særlig ikke dersom verten jobber i vinfaget – franskmenn liker nemlig å ”hoppe fra hane til esel” (sauter du coq à l’âne) det vil si skifte samtaletema ofte!
Utbring gjerne en skål for vertskapet.A votre santé (Uttales “A våttre sangté!” og betyr ”Skål!” Ordrett betyr det ”Til Deres helse!”) Kan utvikle seg til A ta santé (”Til din helse!”) hvis kvelden blir vellykket og stemningen stiger. ”Chin-Chin” (Uttales ”Tsjinn-tsjinn!”), som er en fransk utgave av det norske ”Klirr-klirr!”, brukes også mye. Du trenger for øvrig ikke å skåle med hver eneste gjest i selskapet.

Ros aldri hemningsløst en Burgund vin i Bordeaux, eller omvendt. (Med andre ord: Ta hensyn til hvilket distrikt du er i!) Sitter du og skamroser ”bortelaget”, blir du lett misforstått og får snart hele bordet mot deg …
Skjenk aldri til deg selv – vent til verten gjør det for deg! En god vert skal aldri la en gjest tørste.
Drikk sakte, nyt kvelden – middager i Frankrike kan vare leeenge! Husk vannglasset ditt.
Oppfør deg som en avslappet livs- og vinnyter, ikke som en vinprofesjonell på en messe (ingen gurgling, og ingen spytting, altså. Den første slurken du tar av en vin, kan du dog gjerne slurpe forsiktig, for slik å vise at du behersker kunsten å frigjøre ekstra aroma gjennom økt lufttilførsel/overflate, men gjør det mest mulig elegant og lydløst!)

Etter middagen

Det er lov å gå fra bordet selv om konjakk-, armagnac- eller calvadosflasken på bordet ikke er tom …
Franskmenn drikker stort sett vin som aperitiff og til maten – sjelden etter maten.

Takk gjerne for maten når du forlater bordet (franskmenn setter stor pris på høflighet, og finner det dessuten både morsomt og eksotisk at du sier det på norsk også) – men du trenger ikke holde noen ”takk for maten”-tale, det er ikke vanlig.
Hvem tar så ansvar for å bryte opp selskapet? Føl deg fram, slik du pleier – her følger man de samme regler som i Norge.

Bon voyage!


Les og lær alt om vinsmaking i mine bøker som kan bestilles med å trykke HERDisse vinene kan jeg trygt anbefale deg
å servere i alle de hyggelige  juleselskapene!


Champagne Drappier Brut Nature

Ekstra brut (anbefales til norsk kongekrabbe) Zero Dosage.
Aroma av modne bær, stikkelsbær, nøtter og sitrus. Tørr, velbalansert og rund. Denne champagnen ble i utgangspunktet laget for familien Drappier. Dette er en ”Blanc de Noir” dvs. en hvit champagne laget av blå druer, og uten sukkertilsetning. 

Varenr.: 4125601 (BU) 75 cl. 359,90 
4194905 (BU) Magnum 765,- 

Klikk her for å lese/bestille


Château La Croix Saint Estephe 2017

Pessac Leognan

Mørkrød farge. Dufter modne frukter og krydder. En elegant, rik og velstrukturert vin. Myk og fløyelsaktig i munnen. Fin dybde, og flott balansert.

Varenr: 12337201 (BU)
Pris:  289,90   

Klikk her for å lese/bestille


Château Le Crock 2017

Saint Estèphe

Klar mørk rødfarge. Intense aromaer fra modne røde og mørke bær. Intens og silkeaktig vin med smak av plommer og modne bær. Fin struktur. Elegante tanniner.

Varenr: 12337401 (BU)
Pris: 389,90

Klikk her for å lese/bestille


Guiraud Gold Christmas 2015 Sauternes

Château Guiraud produserer alt etter biodynamisk metode, og de har lokale insekter (650 forskjellige arter) som holder skadedyr og insekter i vinrankene i sjakk, dvs. de tilbyr en form for «hoteller for insekter»
Nydelig gullfarge. Aromaer fra kokte søte frukter, Crème Brûlée og mandler. På smaken kjennes eksotiske frukter som mango, ananas, pasion frukt, og et godt nivå med «Botrytis». Kompleks, harmonisk og velbalansert. Lang avslutning med aprikos og mandler.

7845802 (BU) 50 cl.
189,90

Klikk her for å lese/bestille


De beste julegavene til vinelskeren
finner du i vår vindunderlige nettbutikk!


Klikk her for å komme til Vindunderlig nettbutikk.

 

Bestill begge bøkene, spar 50 kroner!

  


Jeg ønsker deg en fin og rolig førjulstid.

Vinhandler – Marchand de vins