Hjemmepåske med familien?

Hjemmepåske med familien?

Kjære vinvenn,

Synes du det er vanskelig å kjenne forskjell på de ulike vinduftene?
Da har vi gode nyheter til deg! Du kan trene opp nesen og luktesansen!
Dette er både lærerikt og morsomt, og kan krydre mange øyeblikk!
Hele familien kan delta, og det kan anbefales også til barn, som man ønsker å lære tidlig hvor morsomt og fantastisk spennende det er med dufter og gode smaker!

Nesetrening.
Har du noen gang tenkt på hvordan livet hadde vært uten å ha luktesans?
Tenk over gleden og nytelsen vi har ved å kunne kjenne duften av nybakt brød, sommerregn på varm asfalt, nykvernet kaffe, fuktig skogbunn, nyklippet gress – og selvfølgelig – bouqueten av en moden, rik rødvin … ahh!
Klikk her for å se en video om Le Nez du Vin

Smarte luktetreningssett fra Jean Lenoir!
I dette store settet har hver duft sitt et eget kort som beskriver den aktuelle duften nøye og forteller deg meget presist i hvilken type drue og vin, og i hvilket distrikt eller land du vil finne igjen akkurat denne lukten.

Belønningen ved å fokusere mer på duftene er at du får mye mer vinopplevelse igjen for pengene! Lær å lukte og bli en mester i å beskrive det du drikker!

Antall lukteceller i et menneskes nese varierer mellom 5 og 20 millioner. Akkurat hvor på denne skalaen jeg selv ligger, vet jeg ikke, og det er heller ikke viktig. Det som er viktig, er at jeg har lært meg å bruke dem.
Jeg hadde neppe klart meg én dag som vinhandler uten, enten jeg vurderer viner for innkjøp, eller kontrollerer at jeg har fått riktig kvalitet levert eller holder mine vinopplevelsesforedrag. Enkelte  forsikrer beina sine, jeg vurderer å forsikre min nese.

Klikk her


På påskeaften, eller i løpet av påskeferien, spiser veldig mange av oss enten grillet lammelår, lammeskank eller kanskje en lamme carré.  Til disse rettene vil jeg gjerne anbefale en klassisk rød Bordeaux vin:

Château Panet 2015

AOC Saint-Emilion Grand Cru
Litt utviklet, preg av mørke og røde bær, innslag av tørket frukt, urter og fat, fast.

Varenr: 1433001
Kr. 249,90

Klikk for å lese mer, og  finn varen i din nærmeste butikk: Les mer


Til forretter, rosa fisk, lyst kjøtt og salater kan du velge denne:

Domaine Montrose Rosé 2019

Bernard og sønnen Olivier Coste, Domaine Montrose.

Vinen dufter av ferske og delikate vårdufter og sommerlige bær. En rund, livlig og velbalansert rosevin fra Familien Coste.

Varenr.: 4820401
Kr. 129,90 75 cl.
Klikk for å lese mer, og  finn varen i din nærmeste butikk: Les mer

Varenr.: 9772506
Kr. 449,90
300 cl (BIB)
Klikk for å lese mer, og  finn varen i din nærmeste butikk: Les mer 


Påsken er en viktig høytid for mange, og jeg vil derfor også anbefale en musserende som egner seg godt til aperitiff:

Grand-Housteau Crémant de Bordeaux

Brut

Ren og fruktig, preg av sitrus og grønt eple, hint av kjeks i ettersmaken.

Varenr.: 865401
Kr. 149,90
Klikk for å lese mer, og  finn varen i din nærmeste butikk: Les mer 


Alle vinene er tilgjengelige  i polets basisutvalg!


Jeg ønsker dere  alle en god påskeferie.

Vinhandler – Marchand de vins


Mine 8 vinrelaterte favorittfilmer …

Mine 8 vinrelaterte favorittfilmer,
og 3 gode «filmviner» du kan drikke til!

Kjære vinvenn,

For noen uker siden leste jeg om koronautbrudd på øyeavdelingen på Ullevål sykehus, og tenkte det var det siste stedet jeg ville være. Fredag den 13. mars  ble jeg  selvsagt hasteinnlagt på – øyeavdelingen på Ullevål sykehus!
Jeg ble operert dagen etter og operasjonen gikk bra.
Jeg vil med dette takke alle dere modige og omtenksomme som arbeider i helsesektoren, og særlig de på øyeavdelingen som tok så godt vare på lille meg, og alle de som er på jobb i denne vanskelige perioden.

Som mange andre familier er vi også hjemme 24/7 om dagen, og det er ikke alltid like lett!  Men, jeg tror at litt humor, vin, solidaritet og noe disiplin kan hjelpe oss til å komme litt fortere ut av den tragiske situasjonen vi er oppe i alle sammen.

Jeg sendte dere denne mailen for noen år siden, men synes listen fremdeles er like aktuell.
Mange fine filmer opp gjennom historien har vin enten som en rød tråd, eller rett og slett som hovedtema. Her har jeg forsøkt å sette opp en liste over mine 8 favorittfilmer, og som jeg anbefaler deg sterkt å se, gjerne med et glass god vin innen rekkevidde.

Jeg begynner listen med den eldste filmen:

  • Notorious (1946) av Alfred Hitchcock, der filmens mysterium befinner seg i en flaske Pommard 1934.
  • Babettes gjestebud (Gabriel Axel 1987) er rett og slett en hymne til det virkelig gode livet!
  • Year of the Comet (1992) er basert på funnet av en veldig sjelden Bordeaux 1811 (året da Halleys komet passerte jorden), som dukker opp under en auksjon og den kvinnelige hovedrollefiguren (ved Penelope Ann Miller) og hennes livvakts (spilt av Tim Daly) jakt etter denne unike flasken. En veldig morsom komedie.
  • Sideways (2004) er en svært underholdende og veldreid bittersøt, men tidvis hylende morsom komedie fra vindalene i California, om en mislykket forfatter (som elsker Pinot Noir og hater Merlot).
  • A good year (2006) er en film der vi får bli med den mannlige hovedrollefiguren (ved Russel Crowe)fra Wall Street til Provence, der han til slutt finner så vel sin kjærlighet som seg selv og en indre ro på en vingård.
  • Bottle Shock (2009) forteller historien om en blindsmaking som ble organisert i Paris i 1976, der amerikanske viner kom veldig godt ut mot de franske motstanderne.
  • «Tu seras mon fils» (Du kommer til å bli min sønn) (2011) av Gilles Legrand med Niels Arestrup i hovedrollen er et fantastisk drama som utspiller seg på vingården Clos Fourtet i Saint-Emilion og som jeg anbefaler sterkt å se!
  • Musikkens stillhet (2018), den vakre selvbiografien om Andrea Bocelli. Alle kjenner til stemmen og sangene til Andrea Bocelli, men få vet at lenge før han ble kjent for sin vakre stemme, var familien Bocelli kjent for sine gode viner. Med Antonio Banderas, Jordi Molla, Luisa Ranieri og Toby Sebastian.

Familien Bocelli

I mer enn 180 år har Familien Bocelli  produsert klassisk toscansk vin på deres familieeide gård i Lajatico, litt syd for Pisa.
Nå er det broren til Andrea,  Alberto, som har hovedansvaret for vinproduksjonen.


Denne uken vil jeg gjerne anbefale dere disse vinene, sammen med en god film:

Louis Max «Les Terres Froides» Chardonnay 2018

Varenummer: 1466101 (Basis K6)
kr 139,90
Les mer

1466106 (BU) BiB
Kr. 495,00
Les mer

Produsert av vinmakere fra Burgund som en «Petit Chablis»


Bocelli Tenor Red 2016 

Varenummer: 7327601
kr 209,90
Les mer

«Musikkvin» produsert av Alberto Bocelli


Louis Max Pinot Noir «Les Terres Froides»

1218001 (Basis – K3)
Kr. 139,90
Les mer

BIB 3 Liter
Varenummer: 1218006
kr. 469,90
Les mer

Produsert i (kjølig klima) «Terres Froides» sør i Frankrike,  av vinmakere fra Burgund.Hold deg/dere friske (og hjemme om du/dere kan). Ser virkelig frem til å få «livet» (og synet) tilbake  – ute og med alle andre!


Vinhandler – Marchand de vins


Vin er den deiligste, enkleste og rimeligste reisemaskin! 2 nyheter fra Bordeaux i Basisutvalget!

Vin er den deiligste, enkleste, tryggeste og rimeligste reisemaskinen!
2 nyheter fra Bordeaux i basisutvalget!

 

Kjære Vinvenn,

I disse nokså dystre tider der all mellommenneskelig kontakt skal unngås og mange reisemål er frarådet å dra til, ønsker jeg å anbefale deg den deiligste, enkleste, tryggeste og rimeligste reisemaskinen som finnes: Vin!

En vin kan få oss til å reise i tiden, til å flytte oss geografisk! Alt dette skjer likevel bare inne i hodene våre, og vi styrer det (nesten) selv. Vi husker plutselig ting, episoder i livet, epoker, lukter, stemninger, folk vi nesten hadde glemt fullstendig. Og vinen kan,  mer enn noen annen drikke, også være en katalysator for gode stemninger og mellommenneskelig kontakt.

Er det ikke fascinerende? Ganske enkelt ved å smake på en vin, laget av samme type druer,  laget i ulike land, kan du formelig reise verden rundt, uten å forflytte deg fysisk! Prøv, og la deg fascinere ytterligere over at den aldri smaker det samme! Vin lages i et fabelaktig samspill mellom mange faktorer; geografi, jordsmonn, klima, natur, historie, teknikk og kunsthåndverk.
Noe annet som er veldig viktig, er at du venner deg til å bruke din medfødte hukommelse! Undersøkelser viser at vi bare bruker om lag ti prosent av vår hjernekapasitet.  La oss bli siviliserte og bruke de resterende 90 prosent på vin. ”Vin er nemlig det mest siviliserte som finnes,” skriver Hemingway. Her er det for meg som vinelsker fristende å ta denne store forfatteren på hans ord,  mer enn på hans livsstil og alkoholvaner.
Etter å ha forstått betydningen av å ha tro på deg selv og din kapasitet til å være strukturert og sette dine sanser og din hukommelse i sving, kan du endelig begynne å lære litt mer om vinsmaking.
Og så rart det enn kan høres, du gjør klokt i å nærme deg vinen med respekt, slik man bør nærme seg alt og alle levende i denne verden.

Skål eller santé (helse), som det heter på fransk!


6. mars lanserte vi bla. annet disse to nydelige Bordeaux vinene i Basisutvalget til vinmonopolet! Begge har fått topp anbefalinger, stort sett av alle vinjournalistene. 
Anbefaler deg virkelig  å prøve disse denne helgen.


 
Bilde av produktet L'Esprit de Chevalier Rouge 2017L’Esprit de Chevalier Rouge 2017

Ung og fint konsentrert, preg av mørke bær, lakris og urter, innslag av fat, fast, god lengde.

Varenr.: 11556201
Kr. 321,20
75

Klikk her for å lese mer.

 

DN Vin, Merete Bø:
Vi testet 800 av Polets nye viner. Dette er en av de 22 beste, blant marsnyhetene. 89 poeng. Dufter av solbær og plommer. Tett og konsentrert frukt med en klar og delikat karakter. Lange og raffinerte tanniner. Balansert utgang.

Aperitif. Aase Jacobsen:
En fyldig og innsmigrende samt årgangspreget rød Pessac-bordeaux som tåler 8 år. Godt kjøp!


Bilde av produktet L'Esprit de Chevalier Blanc 2017L’Esprit de Chevalier Blanc 2017

Ung og fint konsentrert, preg av sitrus, eple og urter, innslag av fat og mineraler, lang ettersmak.

Varenr.: 11556101
Kr. 321,20

Klikk her for å lese mer:

 

aperitif.no skriver:
At hvit Bordeaux i det øvre kvalitetssjiktet får fast plass, er det all grunn til å feire.  L’Esprit de Chevalier Blanc 2017 er annen vinen til Domaine de Chevalier, og er et nytt og spennende bekjentskap. Unødvendig å si kanskje, men dette kan bli vinterens favoritter til de gode sjømatmiddagene.

DN Vin, Merete Bø:
90 poeng. Duft av lime, tre og stikkelsbær. Frisk syre og en lett delikat mineralsk og steinete frukt på smak med et pent integrert trepreg. Konsentrert og lang utgang.


Litt om produsenten:
Domaine de Chevalier

Dette er en av de aller beste produsentene av hvitvin og rødvin i Bordeaux. Olivier Bernard er en fabelaktig, kunnskapsrik, generøs, livlig og dyktig eier av Domaine de Chevalier og Domaine de La Solitude. Anbefales på det sterkeste!
www.domainechevalier.com


Ønsker deg en riktig flott uke!


Vinhandler – Marchand de vins

Japanske viner til gode norske råvarer


Japanske viner til gode norske råvarer

Kjære Vinvenn,

I Norge har vi  de aller beste råvarene i verden, både på land og i vannet (saltet eller ferskt).

Da vi var på ferie til Bergen i 70 og 80 årene kikket folk veldig rart på oss, da vi spiste sandskjell, sjøstjerner, kråkeboller, blekksprut og andre deilige, men litt eksotiske, råvarer fra det norske havet.
Jeg skulle gjerne sett de samme herlige menneskene på besøk i sushi-restauranter! Da hadde jeg nok hørt:  «nei takk, jeg spiser ikke agn»…

Visste du forresten at det produseres vin i Japan? og at historien er over 1000 år gammel? Det er nemlig det jeg liker med vin – at vi aldri blir utlært,  og at det hver dag er noe nytt å lære!
Druen Koshu ble importert av handelsmenn  for over 1300 år siden fra det kaspiske hav, via silkeveien, først til Kina og deretter til Japan.

Munkene tok det inn av medisinske årsaker, og det finnes spor og fortellinger fra dette i bøkene i Daizen-tempelet allerede i 718 e.K. Men, det er først under Meiji-perioden (1868-1912) at den japanske vinindustrien virkelig tok av.

Koshu-druen ble tilpasset det spesielle  vulkanske jordsmonnet. Cirka 100 kilometer vest for Tokyo, ved Fuji-vulkanen, der man finner 95% av vinmarkene. Den fikk utviklet et tykkere skall for å beskytte seg mot de harde og mange nedbørene som blir avbalansert av relativt mye sol (2250 timer i året, mot cirka 2200 i Bordeaux for eksempel).

Produksjonen er begrenset. Det produseres cirka 8,5 millioner flasker i året, men heldigvis drikker japanerne kun 2,5 liter vin  i året.


Jeg vil i dag anbefale to gode og delikate japanske viner som finnes på polet, og som nytes best til moderat krydret  japansk mat, gjerne sushi, sashimi og kamskjell, av norske råvarer!


Grace Koshu Kayagatake

En frisk og fruktig hvitvin, med flotte  aromaer fra  sitrus. Bl.a.  grapfrukt og sitron.  Passer til japansk mat, sushi, sashimi osv. men også fin til aperitif, fisk og skalldyr.

100% Koshu drue

Varenr.: 10617601
Kr. 225,-

les mer og bestill


Grace Koshu Private Reserve

God konsentrasjon, preg av sitrus. Noe mineralitet og lang ettersmak. Passer til japansk mat, sushi, sashimi osv. men også fin til aperitif, fisk og skalldyr.

100% Koshu drue

Varenr.: 10617501
Pris: Kr. 250,-

les mer og bestill


Ønsker deg en riktig fin uke!


Vinhandler – Marchand de vins

Julegaver til alle vinelskere. Bestill enkelt fra vår nettbutikk i dag!


Julegaver til alle vinelskere.
Bestill enkelt fra vår nettbutikk i dag!

Kjære Vinvenn,

Synes du det er vanskelig å kjenne forskjell på de ulike vinduftene? Da har jeg gode nyheter til deg! Du kan trene opp nesen og luktesansen! Og belønningen ved å fokusere mer på duftene er at du får mye mer vinopplevelse igjen for pengene! Lær å lukte og bli en mester i å beskrive det du drikker!

Om snusfornuft og nesetrening.
Har du noen gang tenkt på hvordan livet hadde vært uten å ha luktesans?
Tenk over gleden og nytelsen vi har ved å kunne kjenne duften av nybakt brød, sommerregn på varm asfalt, nykvernet kaffe, fuktig skogbunn, nyklippet gress – og selvfølgelig – bouqueten av en moden, rik rødvin … ahh!
Klikk her for å se en video om Le Nez du Vin

Smarte luktetreningssett
I dette settet har hver duft sitt et eget kort som beskriver den aktuelle duften nøye og forteller deg meget presist i hvilken type drue og vin, og i hvilket distrikt eller land du vil finne igjen akkurat denne lukten.
Dette er både lærerikt og morsomt, og kan krydre mange øyeblikk!
Anbefales også til barn som man ønsker å lære tidlig hvor morsomt og fantastisk spennende det er med dufter og god smak!
Antall lukteceller i et menneskes nese varierer mellom 5 og 20 millioner. Akkurat hvor på denne skalaen jeg selv ligger, vet jeg ikke, og det er heller ikke viktig. Det som er viktig, er at jeg har lært å bruke dem.

Jeg hadde neppe klart meg én dag som vinhandler uten, enten jeg vurderer viner for innkjøp, eller kontrollerer at jeg har fått riktig kvalitet levert eller holder mine vinopplevelsesforedrag. Enkelte  forsikrer beina sine, jeg vurderer å forsikre min nese.

Klikk her og bestill i dag, så får du gavene levert før jul.


Denne uken vil jeg gjerne anbefale denne, historiske  rødvinen fra  Conte Loredan Gasparini – Venegazzu, i Alta Marca, litt nord for Venezia.
En særdeles elegant vin, produsert på  de 4 klassiske druetypene: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc og Malbeck.

LOREDAN GASPARINI Della Casa  2016

fra Venegazzu

Rubinrød farge. Aromaer fra røde og mørke bær, særlig Marasca kirsebær. Velstrukturert, med fin fylde. Mørke bær, hint av krydder og musk. Lang ettersmak.

Varenr.: 4362101 kr. 239,90

Les mer og bestill


Venegazzu produserer også en nydelig prosecco, faktisk den første og eldste som ble lansert i polets basis sortiment (siden 2000)

Casabianca Valdobbiadene Prosecco

Ren og frisk duft. Hint av eple, bergamott og andre sitrusfrukter. Aromaer av friske blomster med et markert hint av rose. Frisk, tørr, myk og ren ettersmak.

Varenr.: 1400301 kr. 139,90

Les mer og bestill

Også i halvflasker til kr. 83.- Varenr.: 1400302Jeg vil også minne deg om  at bøkene mine kan også bestilles i vår nettbutikk www.vindunderlig.no.
Bestiller du i dag, sender jeg dem til deg signert!


Bla i høstens nye
CATALOGUE

Klikk  her, og se alle høstens NYHETER!!!


Vi nærmer oss advent, og jeg ønsker deg en riktig fin helg.

Vinhandler – Marchand de vins