Hva er en Vegansk vin egentlig?

Hva er en Vegansk vin egentlig?

Kjære Vinvenn,

Du har kanskje hørt om vegansk vin ? Men hva er en vegansk vin egentlig?
Mange har spurt meg om dette, og jeg vil i dette tipset forsøke å utdype litt mer.

I mange viner brukes animalske produkter i den avsluttende klargjørings- og filtreringsprosessen, det vil si når det fjernes protein, gjær og andre partikler. Eksempler på stoffer som brukes er gelatin (som blant annet utvinnes fra dyrebein), isinglass (fra fiskens svømmeblære), kasein (melkeprotein) og eggehvite (spesielt i de røde viner). Det er også viktig å presisere at disse dyreprotein-baserte klarningstilsetninger er i ferd med å bli forbudt i europeisk vinproduksjon, siden disse stoffene er allergener. Disse stoffene finnes ikke i den ferdige vinen, men vinen kan likevel ikke kalles vegansk så lenge animalske produkter er brukt i prosessen.
Det finnes veganske alternativer, for eksempel kan man bruke et leiremineral som kalles bentonitt eller kaolin-tilsetning, som er finsilet leirepulver.

Det er også interessant å notere seg at bruk av gjødsler som inneholder dyreavføring er ikke «vegan-vennlig», og alle biodynamiske viner kan dermed heller ikke betraktes som veganske, siden biodynamisk landbruk krever bruk av preparater som er laget av dyreavføring og horn/ben.
I rødvin av høy kvalitet er det vanlig å ikke klarne, siden disse vinene modnes lenge og proteiner fra gjæret modnes felles ut naturlig (og under kuldestabiliseringen av vinene).
Det er cirka 850 viner som er vegan-sertifiserte hos Vinmonopolet.

Men hvis du som produsent, får vinen sertifisert som en vegansk vin, trenger du absolutt ikke å anbefale den til  kjøtt eller fiske retter, som disse etikettene her refererer til!
Det blir en smule «paradoksalt og litt komisk»  synes jeg …


Denne uken vil  jeg gjerne anbefale to spennende  veganske viner fra produsenten Pares Balta, i Catalonia – Penedès.


Parés Baltà er en familieeid vingård, med opprinnelse helt tilbake til 1790. Selskapet drives i dag av 3. generasjon, ledet  av  Joan og  Josep Cusiné, med god hjelp fra deres far, Joan Cusiné.  De jobber utifra en livslang tradisjon, men med unge og friske ideer.

Vinproduksjonen ledes av ønologen Elena Jiménez og  Marta Casas,  som er gift med  Josep. Dette er to dyktige unge kvinner, og deres  innsats gjenspeiles i kvaliteten på vinene, som viser en fin karakter og konsentrasjon, og samtidig eleganse og balanse.

Les mer om produsenten og vinene deres her: paresbalta.com/en


Parés Baltà Pink Cava

D.O. Cava Reserva Penedes

Lys rosa farge med små delikate bobler. Aromaer fra røde frukter, med lette blomster aromaer. Tørr og frisk, med hint fra jordbær og bringebær. Lang, frisk, og behagelig ettersmak.

Apéritif 7. mars 2017: En god cava rosé som tåler 2 år. Meget godt kjøp. 85 POENG.

Varenr: 7424901 (BU)
Pris: 165,-

Les mer og bestill


Pares Balta Indigena 2017

En hvit Grenache som overrasker deg!

Lys, nesten hvit farge, med grønne hint. Frisk, fruktig og floralsk hvitvin fra Pares Balta. Blomsteraromaer og hvite frukter komplementerer hverandre, med syrlige og kremede noter. Delikat balansert med friskhet og mykhet.
Ueiket, vegansk, økologisk  produsert.

Varenr.: 10113801 (BU)
Pris: 175,-

Les mer og bestill


Ønsker deg en fin helg!

Vinhandler – Marchand de vins

Julegaver til alle vinelskere. Bestill enkelt fra vår nettbutikk i dag!


Julegaver til alle vinelskere.
Bestill enkelt fra vår nettbutikk i dag!

Kjære Vinvenn,

Synes du det er vanskelig å kjenne forskjell på de ulike vinduftene? Da har jeg gode nyheter til deg! Du kan trene opp nesen og luktesansen! Og belønningen ved å fokusere mer på duftene er at du får mye mer vinopplevelse igjen for pengene! Lær å lukte og bli en mester i å beskrive det du drikker!

Om snusfornuft og nesetrening.
Har du noen gang tenkt på hvordan livet hadde vært uten å ha luktesans?
Tenk over gleden og nytelsen vi har ved å kunne kjenne duften av nybakt brød, sommerregn på varm asfalt, nykvernet kaffe, fuktig skogbunn, nyklippet gress – og selvfølgelig – bouqueten av en moden, rik rødvin … ahh!
Klikk her for å se en video om Le Nez du Vin

Smarte luktetreningssett
I dette settet har hver duft sitt et eget kort som beskriver den aktuelle duften nøye og forteller deg meget presist i hvilken type drue og vin, og i hvilket distrikt eller land du vil finne igjen akkurat denne lukten.
Dette er både lærerikt og morsomt, og kan krydre mange øyeblikk!
Anbefales også til barn som man ønsker å lære tidlig hvor morsomt og fantastisk spennende det er med dufter og god smak!
Antall lukteceller i et menneskes nese varierer mellom 5 og 20 millioner. Akkurat hvor på denne skalaen jeg selv ligger, vet jeg ikke, og det er heller ikke viktig. Det som er viktig, er at jeg har lært å bruke dem.

Jeg hadde neppe klart meg én dag som vinhandler uten, enten jeg vurderer viner for innkjøp, eller kontrollerer at jeg har fått riktig kvalitet levert eller holder mine vinopplevelsesforedrag. Enkelte  forsikrer beina sine, jeg vurderer å forsikre min nese.

Klikk her og bestill i dag, så får du gavene levert før jul.


Denne uken vil jeg gjerne anbefale denne, historiske  rødvinen fra  Conte Loredan Gasparini – Venegazzu, i Alta Marca, litt nord for Venezia.
En særdeles elegant vin, produsert på  de 4 klassiske druetypene: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc og Malbeck.

LOREDAN GASPARINI Della Casa  2016

fra Venegazzu

Rubinrød farge. Aromaer fra røde og mørke bær, særlig Marasca kirsebær. Velstrukturert, med fin fylde. Mørke bær, hint av krydder og musk. Lang ettersmak.

Varenr.: 4362101 kr. 239,90

Les mer og bestill


Venegazzu produserer også en nydelig prosecco, faktisk den første og eldste som ble lansert i polets basis sortiment (siden 2000)

Casabianca Valdobbiadene Prosecco

Ren og frisk duft. Hint av eple, bergamott og andre sitrusfrukter. Aromaer av friske blomster med et markert hint av rose. Frisk, tørr, myk og ren ettersmak.

Varenr.: 1400301 kr. 139,90

Les mer og bestill

Også i halvflasker til kr. 83.- Varenr.: 1400302Jeg vil også minne deg om  at bøkene mine kan også bestilles i vår nettbutikk www.vindunderlig.no.
Bestiller du i dag, sender jeg dem til deg signert!


Bla i høstens nye
CATALOGUE

Klikk  her, og se alle høstens NYHETER!!!


Vi nærmer oss advent, og jeg ønsker deg en riktig fin helg.

Vinhandler – Marchand de vins

Vi tåler vin annerledes med alderen

Vi tåler vin annerledes med alderen!

Kjære Vinvenn,

Godt nyttår 2020!

Dette er virkelig et godt vinår for oss vinglade mennesker og kan leses på to måter på fransk:

 • 20-20 som skrives vingt vingt, men uttales vin vin
 • Eller 2000-20 som skrives deux mille vingt, men uttales 2000 vins eller på norsk  2000 viner !

Hvert år kommer det altfor ambisiøse nyttårsforsetter, og mange starter det nye året med en hvit måned.
Jeg vil gjerne bruke de første dagene i det nye året til å tenke at vi tåler vin annerledes med alderen.
Gjennom livet vårt nyter og opplever vi vinen på helt forskjellige måter. Også vår evne til å tåle den forandrer seg med tiden. Jeg synes det er interessant å sitere en del fra den italienske forfatteren De Amicis, den første som i relativt nyere tid har beskrevet vinens psykologiske virkninger.
Dette ble skrevet på 1800-tallet, så noe av det fortoner seg i overkant karikert, sett med dagens øyne, men har likevel forbausende mye tankevekkende ved seg:

I 20-årene
er ifølge De Amicis effekten på det sterkeste: «Goethe definerte ungdomstiden som “en rus uten vin”. Kommer så vinen i tillegg, blir denne rusen hva den romerske filosofen Seneca kalte «overlagt galskap». Vinrusen kan gi kimen til utvikling av sterke personligheter, og kan også skape håp og illusjoner, samt gi en umåtelig følelse av egen styrke som kan drive unge til revolt mot alle lover og disiplin. Vi har det som en fysiolog en gang så glimrende betegnet som en forrykt hang til å skape uorden, et destruktivt opprør, som fremfor alt synes å sikte mot en overtredelse av de forskrifter politiet har fastsatt, helst med alle byens borgere som tilskuere.

I 40-årene
«Vår fornuftbaserte tankebygninger og solide forankrende følelsesliv er bedre rustet til å stå imot vinens rystelser. Rusen er adskillig mer kontrollert». Det er en periode der vi er veldig opptatt av hva andre kan si og tenke om oss selv. Vi må alltid huske at vi skal være en figur eller en rollemodell å følge for noen; en far eller en eksemplarisk samfunnsborger. Vi skal være forsiktige med alt, alltid være fornuftige.
Vi er veldig forsiktige med hvordan vi oppfører oss blant andre og hva vi sier i samfunnet. Nesten som om «for hver slurk vi tar av glasset, kjenner vi trykket av Varsomhetens tyngende hånd på skulderen.»

Og de andre, de virkelige gamle over 50…
Når man er blitt virkelig gammel, det vil her si over 50, hevder De Amici (husk at han skrev dette for 130 år siden, i en tid da folk flest ikke ble stort eldre) er vin blitt til en slags vekker fra en annen epoke, et medium for å se seg tilbake i fortiden. Vin «er blitt en nostalgisk rus; et rosenrødt tilbakeblikk på ungdomstiden og den modne alder, ledsaget av en klarsynt resignasjon overfor naturens harde lover, som man etter beste evne forsøker å stå imot. (…) Det er ikke mye å glede seg over lenger, men hva så? … la oss i det minste prøve å glede oss over det lille som er igjen.
Hvilket jeg synes er like viktig fortsatt, 130 år senere. I likhet med det engelske uttrykket today is the first day of the rest of your life. Underforstått: Bruk den godt.

Plagsomme vinmoralister
Jeg har ofte hatt lyst til å skrive litt om hvor lei jeg er av moralistene rundt oss, og ikke bare dem som moraliserer om vin. For en tid siden (i november 2015) ble det publisert «sjokkerende resultater» etter en markedsundersøkelse som viste at ti prosent av alle personer over 55 år hadde drukket alkohol seks til sju dager den siste uken. Undersøkelsen ble utført i regi av alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL. Det sies ikke hvor mye de drakk, men bare hvor ofte. De siste 25 årene i Norge har jeg selv prøvd å formidle følgende motto: «Drikk oftere, bedre og mindre».

I dag har jeg lyst til å rope ut høyt det samme budskapet som ble skrevet av De Amicis i 1889: «Slutt med moraliseringen og la de eldre nyte et glass vin i fred!».

Da kan de ta livet mer med ro, og takle for eksempel mørketiden på en litt mer avslappet måte. La folk som har jobbet og slitt gjennom et langt liv få lov til å slappe av og glede seg i den tiden de har igjen – gjerne med ekstra god vin!

«Slutt med moralisering og la de eldre nyte et glass vin i fred!»
De Amicis – 1889
«Det er med menn som med vin.
Alderen gjør de
dårlige sure og de gode bedre.»
Cicero (106–43 f.Kr.)

Denne uken vil jeg anbefale deg å prøve
en av våre hvite favoritter på boks:

Aubrade le Prestige

BIB 3 Liter i ny frisk årgang 2019.
Varenr. 3593806 (BU) tilgjengelig i mange butikker.
Kun Kr 409,90

T.A. 15.04.16 Terningkast 6.
Leskende, anvendelig boksproviant til uslåelig pris.
VG 8.04.17: Terningkast 6
Aromatisk med stikkelsbær, sitrus og litt gress.

Les mer og bestill!

Produsenten  Vignobles Lobre, holder til i det mest kjente hvitvin distriktet i Bordeaux, Entre-eaux-Mers, som betyr mellom to hav, og refererer til området mellom de to elvene Garonne og Dordogne. Jordsmonnet består av leire, kalkstein, sand og småstein, noe som gjør det spesielt godt tilpasset for produksjon av kvalitets hvitvin, med ekstra stor friskhet!!


Bla i katalogen, les mer og finn din favoritt, blant våre flotte viner!

Bla i vår CATALOGUE

Klikk  her


Ha en fin helg!

Vinhandler – Marchand de vins

Bobler til jul og nyttårsfeiringen!

Bobler til jul og nyttårsfeiringen!

Kjære Vinvenn,

Året går mot slutten og jeg antar at 2019 har vært fylt av noen gode og noen mindre gode ting, dette pleier å gjelde for oss alle. Men det som alltid er viktig, er å fokusere på vinglasset som halvfullt, og aldri det motsatte!

Vi har mye å glede oss til i 2020 (som for øvrig skrives vingt vingt på fransk og uttales VIN – VIN!) Ja, det er definitivt mye å glede seg til i det kommende året. Rett etter at jeg er ferdig med å sende denne mailen, skal jeg åpne en flaske musserende vin. Etter å ha tatt den aller første slurken, som alltid er den beste, skal jeg tenke over noe veldig hyggelig, faktisk noe som skjedde meg i mai i år: Tør jeg si (én siste gang) at jeg ble kåret til verdens beste vindommer i 2019?
Klikk her for å lese mer


Til jul og nyttårsfeiringen mener jeg det er musserende vin som passer best.  Enten du velger en cremant, en prosecco eller en champagne.  De edle boblene setter seg like under hjernen, for å bruse på en herlig måte, og får folk til å komme  nærmere hverandre.

Disse 3 favorittene får du enkelt tak i før jul, alle er tilgjengelige i polets hyller!


Casabianca Valdobbiadene Prosecco

Ren og frisk duft. Hint av eple, bergamott og andre sitrusfrukter. Aromaer av friske blomster med et markert hint av rose. Frisk, tørr, myk og ren ettersmak.

Varenr.: 1400301 kr. 139,90 Basisutvalget – K4

Les mer og bestill

Også i halvflasker til kr. 83.- Varenr.: 1400302


Ch. Grand Housteau Crémant de Bordeaux Brut

Ren og fruktig, preg av sitrus og grønt eple, hint av kjeks i ettersmaken. Preg av gult eple og sitrus, hint av grønne urter og kjeks. Middels dyp strågul farge

Kr. 144,90 75 Cl
Varenummer: 1400301 Basis K3

Les mer og bestill


Drappier Carte d’Or Brut

Litt utviklet og rik stil, preg av røde bær og krydder. Lang og svakt bitter ettersmak. Aroma med fint preg av røde bær og eple, hint av smør og kjeks. Middels dyp strågul farge.

Kr. 289,90 75 Cl
Varenummer: 3053201 Basisutvalget – K6

Les mer og bestill


Her finner du en  liste over de mest tradisjonelle norske julerettene, og hvilke viner som passer godt til disse rettene.
Klikk her for stor versjon


Bla i katalogen, les mer og finn din favoritt, blant våre flotte musserende viner!

Bla i høstens nye CATALOGUE

Klikk  her, og se alle høstens NYHETER!!!


Jeg ønsker deg en riktig  god jul
og et godt nyttår 2020 (vin-vin)!

Vinhandler – Marchand de vins

Norsk julemat og tilpassende viner!

Norsk julemat og tilpassende viner!

Kjære vinvenn,

For ikke så lenge siden hadde jeg et foredrag om kombinasjon av mat og bobler. Etter kvelden kommenterte en glad kvinnelig deltaker følgende: » dette er første gangen jeg synes at kombinasjonen mat og vin var midt i blinken og interessant!»
Denne hyggelige damen gjorde min tirsdagskveld til en personlig glede.  

Ja, det er ikke enkelt å kombinere mat og vin sammen og det mest kompliserte (for å ikke å si umulige) er linser, tomater, artisjokk, hvitløk.  Men også rå grønnsaker som agurk, redikk, endiver, paprika, stangselleri eller kokt egg, salat med vinaigrette-dessing (basert på edikk).  Det blir heller ikke enklere med kokt/dampet rosenkål, brokkoli, spinat eller veldig krydrede retter.

Skal du kombinere mat og og vin
har jeg noen enkle, og gode råd her:


1. God vin til god mat

Det virker kanskje banalt, men liker kunden maten og vinen hver for seg, smaker antakeligvis også kombinasjonen godt. Der noen råvarer tar knekken på selv den beste rødvinen, blir ikke hvitviner forringet på samme måte, så vi kan presisere at god hvitvin som regel passer til god mat. Tørre og ganske friske viner som samtidig smaker av modne frukter og bær, er ofte gode matviner, uansett farge. Mat avslører som regel vinens svakheter, derfor bør du unngå trå tannin og syntetisk eller diffus fruktighet i vinen.

2. Ikke overdøv hverandre
Det er synd hvis gode råvarer overdøver en god vin, eller omvendt. En fyldig, konsentrert og snerpende rødvin vil overkjøre en lett og delikat salat. Til mager og mild mat passer heller en vin med mindre fylde og konsentrert aroma. Bruk i stedet den fyldige vinen til en rett med fet saus, mer intens aroma eller sødmefullt tilbehør. Noen «rødvinsfeller» som sterk sennep, chili, eddik og mye sødme kan være greie å unngå. De vil overdøve fruktigheten og gjøre rødviner trå.

3. Ta hensyn til tilberedningen
Når aromaene i vinen minner om aromaene i maten, smaker det ofte godt sammen. Tilberedningen av maten gir svært ulike aromaer og dermed også en idé om hva slags vin som passer til. Kokt og stekt lam smaker ulikt, slik lagret og fersk mat gjør. Til lagret ost og spekemat passer vin med lagret preg fra berme (bunnfall av døde gjærceller), fat eller flaske. Det samme gjelder langtids varmebehandlet mat som kjøttgryte, skank eller stek. Ferske viner passer bedre til fersk mat som salat, kylling, fisk eller reker.

4. Ta hensyn til tilbehøret
Tilbehøret kan dominere en rett, derfor bør du ta hensyn til tilbehøret i retten. Honning, nøtter og kjeks smaker godt til osten brie. Da passer også sødmefull vin med tilsvarende aromaer. Erstattes honningen med paprika, vil en tørrere vin med grønt preg passe bedre, for eksempel en sauvignon blanc. Fet soppsaus passer til fyldig vin med soppliknende aromaer og fet munnfølelse, som for eksempel en utviklet chardonnay eller nebbiolo.
(kilden www.vinmonopolet.no)


Nedenfor finner du en  liste over de mest tradisjonelle norske julerettene, og hvilke viner som skal være gode matcher.
Klikk her for stor versjonChâteau Grand-Housteau X-MAS

AOC Cremant de Bordeaux – fra Ch. Grand-Housteau – SAS Celene

Nydelig, klar rødrosa farge, med fine vedvarende bobler. En elegant
kombinasjon av kirsebærtoner, og røde frukter. God struktur, fin friskhet,
med lang og fruktig avslutning.

Varenr.: 4329801 (BU)
Pris: 129,90

Les mer og bestill


Gold Christmas 2015

AOC Sauternes – fra Château Guiraud
Klar, lys gul farge. Friske aromaer fra tropisk frukt. I munnen kjenner man
de samme aromaene. Lang, kompleks, velbalansert, med litt honning i
avslutningen.

Varenr.: 7845802 (BU)
Pris: 179,90

Les mer og bestill


Jeg vil også minne deg om  at bøkene mine kan også bestilles i vår nettbutikk (en perfekt julegave…)
www.vindunderlig.no.
Bestiller du i dag, sender jeg dem til deg signert!


Bla i høstens nye CATALOGUE

Klikk  her, og se alle høstens NYHETER!!!


Vi nærmer oss jul og jeg ønsker deg en riktig fin helg.

Vinhandler – Marchand de vins

Vår modige og flinke libanesiske vinmaker i Tripoli

Vår modige og flinke
libanesiske vinmaker i Tripoli!

Kjære Vinvenn

Maya Anid, i Clos du Phoenix

Jeg har gledet meg veldig lenge til å sende deg denne mailen!  Og hvorfor har jeg det? jo fordi jeg 2 ganger var  veldig i tvil om vi ville få det til.
Jeg traff en veldig interessant vinprodusent fra Libanon på en vinmesse for biodynamiske viner  i februar 2019. Jeg likte produsenten umiddelbart, eller som man sier på engelsk «Love at the first glass».

Maya Anid, i Clos du Phoenix er en vellykket  blanding av komplisert geopolitikk og historie, vinøs lidenskap, samtidig som hun er veldig opptatt av grunnleggende verdier som frihet, toleranse og kvinnerettigheter!
Jeg smakte på vinene hennes, og sa til henne noe som jeg sjelden sier med en gang: «vi skal importere dine viner til Norge»!  Jeg likte så godt den eksotiske stilen (som ofte karakteriserer libanesiske viner), strukturen, elegansen og balansen i vinene. Vi måtte definitivt samarbeide med denne produsenten. 

Men å frakte vin fra Tripoli, som ikke er så langt fra den syriske grensen og en høydeplass for Hezbollah-allierte, er ikke bare lett.  Reisen tok over 3 måneder.
Denne kvinnen er ekstra modig synes jeg, siden hun produserer gode viner i et lite tolerant, islamsk område (tidligere en sterk plass for kristne, men de er mindre enn 5% av befolkningen i 2019).

Litt om Tripoli
Tripoli ble grunnlagt  800 år f.Kr. som et fønikisk handelssted. I 539 f.Kr. ble byen, som de andre fønikiske bystatene erobret av perserne. I 333/332 f.Kr. erobret Aleksander den store området. Etter hans død ble byen en del av Seleukideriket, og nøt da utstrakt autonomi. 64 f. Kr. ble Fønikia og Syria erobret av Pompeius og innlemmet i Romerriket. I 636 fulgte araberne, og i 1071 seldsjukkene. I middelalderen var byen fra 1109 til 1289 hovedstaden i grevskapet Tripoli, den siste, og minste, grunnlagt av Korsfarerstatene.

Yvan Jobard

Clos du Phoenix (fønix på norsk) er en nord-libanesisk vinprodusent i Eddé (Batroun). Vinproduksjonen startet der allerede i romertiden, og som en fugl fønix, gjenoppsto den etter en lang pause på nytt, til stor glede for mange!
Vingården starter nede ved sjøen og ligger i platåer  oppover i skråningen, og stiger helt opp til 400 moh. De har et veldig gunstig jordsmonn (leire og kalk) og et mikroklima som tillater å produsere 100% biodynamisk, med spontangjæring og svært lite svovel. Alle druene er håndplukket når de er fullmodne.

Eieren, Maya, er en særdeles dyktig, sympatisk og modig kvinne, som driver midt i Hezbollah-distriktet. Hun har et nært samarbeide med sin franske oenolog Yvan Jobard, som opprinnelig er fra Burgund. De produserer unike og smaksrike  viner med karakter, som virkelig er verdt å smake på.
Les mer på www.closduphoenix.com 

Maya Anid, i Clos du Phoenix

 


Clos du Phoenix Syrah 2014

Varenr.: 11188901  kr 239,90
 «Meget godt kjøp» i www.Aperitif.no (88 poeng)
Kun 378 flasker!

Les mer og bestill


Clos du Phoenix Cuvée de la Citadelle 2012

Varenr.: 11188801 Pris: kr 219,90
«Meget godt kjøp» i www.Aperitif.no (88 poeng)
Kun 888 flasker!

Les mer og bestill


Clos du Phoenix Cabernet sauvignon 2012

Varenr.: 11189001 Pris: kr 239,90
«Meget godt kjøp» i www.Aperitif.no (89 poeng)  
Kun 516 flasker

Les mer og bestill


Løp (men samtidig ikke alt for fort på glatte norske veier og fortauer) og kjøp!


Jeg vil også minne deg om  at bøkene mine kan også bestilles i vår nettbutikk www.vindunderlig.no.
Bestiller du i dag, sender jeg dem til deg signert!


Bla i høstens nye
CATALOGUE

Klikk  her, og se alle høstens NYHETER!!!


Vi nærmer oss advent, og jeg ønsker deg en riktig fin helg.

Vinhandler – Marchand de vins


 

Gjør et skikkelig Bordeaux-kupp …

Gjør et skikkelig Bordeaux-kupp med
«en primeurs» viner til kostpris.

Kjære vinvenn

Her om dagen betrodde en venn seg til meg og sa: «jeg skulle ha kjøpt flere leiligheter på 90-tallet og blitt eiendomsmegler. Jeg hadde garantert gjort en veldig god butikk ut av det!

Som et eksempel kan jeg nevne naboen min  i tredje etasje, som betalte 800.000,- for sin leilighet i 1997, nå selger de den for 12 millioner.
Bytt ut ordet «leilighet» med «vinflaske» og du finner ut at akkurat det samme skjer i vinbransjen.
Mange angrer etterhvert på de altfor små og konservative investeringene de gjorde av de såkalte eksepsjonelle årgangene,  fra anerkjente vinslott! De sier: Jeg skulle definitivt ha kjøpt mange flere flasker av årgangene 1959, 1961, 1982, bl.a. på disse  «en primeurs«-vinene!
Nedenfor gjengir jeg en samtale jeg overhørte under en såkalt «en primeurs» smaking tidlig på 2000-tallet!

Château Kirwan

Château Kirwan

Men hva er så en primeurs-smaking?
Det franske  ordet «primeur» (primør) betyr ferskvare, og her ser du sammenhengen som uttrykket brukes i:
Vinhandlerne kjøper alltid vinene engros fra vinslottene. Fem til seks måneder ut i produksjonsprosessen,  mens vinene  fortsatt ligger på eikefatene, er det en innarbeidet rutine at slottsherrene inviterer profesjonelle vinsmakere, blant annet lokale og internasjonale vinhandlere, vinmeglere og vinjournalister, samt andre slottseiere på en smakerunde. Dette for at alle disse skal kunne skape seg et bilde av hvordan årets produksjon blir, og hva den bør koste.

Vinsmakere i Bordeaux prater som regel veldig lavt, og så lite som mulig om slike trivialiteter og vulgariteter som priser og salgsbetingelser. Men det må jo gjøres … :

– «Dette er århundres beste årgang!», sier en vinmegler – et [u?]nødvendig, men uansett obligatorisk ledd i Bordeaux mellom slottene og vinhandlerne.
– «Men sa du ikke det også om forrige årgang?» skyter en annen vinhandler inn.
– «Kanskje det, men denne gangen er jeg ikke i tvil; denne årgangen er bedre på alle måter og er definitivt århundrets årgang», svarer vinmegleren.
– «Er det derfor du gir en så skyhøy prisantydning på denne årgangen nå?» spør vinhandleren, om mulig enda lavere.
 – «Husk», minner vinmegleren om, «hvor lang tid dere brukte på å vurdere 1982-årgangen.* Ukene gikk, og dere tapte masse mens prisen steg og lageret nesten forsvant. Han fortsetter: «Ikke gjør den samme feilen i år, kjøp nå før det blir for sent.»


Nå tilbyr jeg faktisk «røverkjøp» på viner som er kjøpt «en primeurs». De selges i dag til kostpris, og langt under internasjonale markedspriser (sjekk gjerne på nettet).

Se listen nedenfor,  men vær rask – antall flasker er begrenset.
Klikk på listen for stor versjon.

Bordeaux til kostpris *1982-årgangen var en årgang  veldig få klarte å ta stilling til, og var den første årgangen  Robert Parker ga karakter!  Faktisk ga han 100 av 100 poeng, noe som deretter førte til prisgalskap og stor inflasjon…«Når korken er trukket
opp, skal flasken tømmes.
Særlig hvis den er god.»

Marcel Pagnol
(1895–1974)


 Med dette ønsker jeg deg en flott førjulstid og en veldig god helg!


Bla i høstens nye CATALOGUE

Klikk  her, og se alle høstens NYHETER!!!


Jeg vil også minne deg om  at bøkene mine kan også bestilles i vår nettbutikk www.vindunderlig.no.
Bestiller du i dag, sender jeg dem til deg signert!


Vinhandler – Marchand de vins

Beaujolais og Beaujolais nouveau

Beaujolais og Beaujolais nouveau

Kjære vinvenn,

Beaujolais er et vindistrikt i Frankrike, som for det meste,  lager lette rødviner på druen Gamay. I departementet Rhône, langs granittklippene sør for Mâcon, begynner Beaujolais som er det sørligste distriktet i storområdet Burgund i Frankrike. Navnet på vinene kommer av navnet på vindistriktet som igjen har det fra byen Beaujeu.  

Historien til Beaujolais nouveau begynner den 11. mars 1951. En ny statlig lov presiserte at produsentene fra Beaujolais ikke fikk lov til å frakte ut deres 1951-årgang før den 15. desember 1951. Produsentene klaget på dette og krevde å selge vinene før «en primeur» (fersk). Klagen ble hørt og akseptert den 13. november 1951. Dermed ble den nye/ferske Beaujolais (le beaujolais nouveau) født, og siden den gang har tradisjonen vært at hver tredje torsdag i november, kl 00.00 kan den nye vinen nytes.
Denne vinen skal serveres avkjølt (ikke kald) og kan ikke lagres mer enn 6 måneder. Den passer veldig bra til spekemat (saucisson, rosette eller lokale oster som Saint-Marcellin eller Saint-Félicien).

Beaujolais nouveau har dessverre ødelagt mye for de nydelige lagringsvinene som produseres i området. Disse  blir ofte assosiert med den ferske varianten, og ofte satt i skyggen av den.

Det er ti Beaujolais Crus, med stor bredde i karakter,  dyrket i granittjord og skifer i Haut-Beaujolais.

Følgende tre Crus produserer den letteste Beaujolais Cru, og er ment å bli konsumert innen tre år: Brouilly, Régnié, og Chiroubles.

De neste tre Crus produserer mer av medium fyldige, Cru Beaujolais, og disse er anbefalt å drikkes opptil 4 år etter årgangen: Côte de Brouilly, Fleurie, Saint-Amour.

De siste fire Crus, produserer de fyldigste eksemplene av Cru Beaujoulais, som trenger lengst langring, for å nå sitt optimale nivå. De bør konsumeres mellom fire og ti år etter årgang. Disse er: Chénas, Juliénas, Morgon, og Moulin-à-Vent.


Skal du feire Beaujolais Nouveau i Oslo i år anbefaler jeg følgende fire hyggelige steder (og kanskje treffer du undertegnede på et av disse, torsdag 21. november).

  • L’ardoise – Theresgate 20 – klikk her
  • Nella – Waldemar Thranesgate 8 – klikk her
  • Galopin – Mathallen/Vulkan – klikk her 
  • Brasserie France – Øvre Slottsgt. 16 – Klikk her


Jeg kan anbefale vår nye og gode  Beaujolais (ikke nouveau altså) på BIB ( boks)  som kan bestilles i god tid før den 21. november.

Louis Max Beaujolais Grande Cuvée rouge 2018

AOP Beaujolais
Livlig rødlilla farge. Elegant, frisk og saftig beaujolais. God konsentrasjon, med røde og mørke frukter. Myk, frisk og rund, med lang ettersmak. En elegant boksvin, både på smaken og i utseende.
Varenr.: 11187506 (BU) BIB 300 cl.
Pris: 469,90
Les mer og bestill!


Bla i høstens nye CATALOGUE

Klikk  her, og se alle høstens NYHETER!!!Jeg vil også minne deg om  at bøkene mine kan også bestilles i vår nettbutikk www.vindunderlig.no.
Bestiller du i dag, sender jeg dem til deg signert!


Jeg ønsker deg med dette en riktig god helg!

Vinhandler – Marchand de vins

Hva er «riktig» glass til vin?

Meld deg på til en boblekveld!

Hva er «riktig» glass til vin?
To deilige høstnyheter fra Rhône lanseres på polet i dag!

Kjære vinvenn,

I dag ønsker jeg å komme med et viktig tips, om noe jeg ofte blir spurt om, nemlig:

Hva er riktig glass når man serverer en vin?
Vinens opprinnelse ligger langt tilbake i historien, med tålmodig og møysommelig utprøving for å finne de best egnete distriktene for vindyrking med hensyn til jordsmonn, klima, vanntilgang og mye mer, der etter hvert kun de beste og mest tilpassede vindruer skulle få lov til å vokse. En flaske god vin representerer i dag derfor tusener av års erfaring og kulturutvikling og kulturarv; om dedikert kunsthåndverk, utført med kjærlighet til faget og med omtanke for dem som skal nyte vinen.
Klikk her for å lese mer om hvordan man serverer vinen riktig

VINGLASSET
Det er lurt å alltid holde glasset i stetten for ikke å etterlate luktspor på glassets kropp, nær nesen. For selv om hendene er rene, har de alltid en eller annen lukt som kan virke forstyrrende. I tillegg unngår vi å varme opp vinen for mye med fingrene.
Velg også et glass som du synes er godt å holde; gjerne tynnvegget, gjerne litt stort og tulipanformet (glasset smalner mot toppen, noe som er bra for å bevare luktene). Husk at glass ofte er motepreget, og det finnes ikke noen perfekte eller ultimate glass for vin. Det finnes også en glassindustri som stadig prøver å dytte på oss det dyreste og nyeste.

Godt å vite om glass og vin
Husk at en vin ikke smaker det samme i tynne, klare glass som i grove og opake (ugjennom-skinnelige).
Prøv selv, hjemme!
Prøv gjerne å drikke samme vin fra tre forskjellige glasstyper: et vanlig vinglass, et gammeldags champagneglass (”coupe” på fransk) med spesielt bred åpning, og et glass med svært smal topp.
Vinen smaker aldri det samme, blant annet fordi glassets form påvirker hvordan vinen kommer inn og sprer seg i munnen. Er glasset lukket på toppen, kommer vinen på spissen av tungen; hvis det er bredt, havner vinen på midten av tungen. På disse stedene er smakssansene forskjellige. Vårt første inntrykk av samme vin kan altså bli ganske forskjellig, avhengig av glasstypen. La vinen starte sin forførende ferd i din kropp fra spissen av tungen!

HVILKET GLASS ER BEST – EGENTLIG?
Nedenfor finner du noen gode råd for valg av vinglass:

 • Et vinglass skal være laget av klart glass.
 • Det skal ha stett – og en tulipanformet kropp. Tulipanformen lar aromaene komme ut til sidene og oppover samtidig som en smalere åpning bremser dem litt i deres flyktige ferd ut av glasset.
 • Foten bør være bred slik at glasset står støtt.
 • Glasset skal verken være for tykk- eller tynnvegget, og det skal ikke være for lett og ikke for tungt. Samtidig skal det ha en god balanse mellom øvre og nedre del.
 • En vin som har mye aroma og skal serveres temperert, krever et større glass.
 • En vin som skal serveres kjølig, trenger et mindre glass; det holder også vinen kjølig lenger.
 • Skjenk aldri glasset fullere en ca. 1/3. Det skal tilsvare glassets bredeste punkt og gir vinen maksimal luftkontakt.
Kilde:”Drømmer du nok?” (min første vinbok!)


Fredag 1. november 2019  lanserer vi flere gode nyheter i polets bestillingsutvalg. Jeg vil spesielt trekke frem disse to fra Rhône denne uken!


Camille Cayran La Bête à Bon Dieu 2018

AOC Côtes du Rhône Villages

Klar, rubinrød farge. Intense aromaer fra bær, krydder og kratt. Velbalansert, med aromaer fra syltet frukt og bær, med hint av krydder og urter.

Varenr.: 11373401 (BU)
Pris: 169,90

Les mer og bestill her.Camille Cayran L’Elégante Cairanne

AOP Côtes-du-Rhône

Rik, dominert av røde frukter og bær. Balansert med myke tanniner.

Varenr.: 11373501 (BU)
Pris: 169,90

Les mer og bestill her.


Jeg vil også minne deg om  at bøkene mine (denne historien kommer derifra, med mange flere…) kan også bestilles i vår nettbutikk www.vindunderlig.no. Bestiller du i dag, sender jeg dem til deg signert!


Jeg ønsker deg med dette en riktig god helg!

Vinhandler – Marchand de vins

Vinens alkoholprosent

Vinens alkoholprosent

Kjære Vinvenn

På grunn av nye produksjonsmetoder og den globale oppvarmingen øker sukkerinnholdet i vinen, og dermed også alkoholprosenten.
(Siden 1960-årene har verdens  gjennomsnitts-temperatur økt med 0,8 grader Celsius, faktisk 2 grader i Europa.)

For konsumenter som ikke vet om dette, kan det se ut som om vinprodusentene målrettet lager vin med mer alkohol. Så er ikke tilfellet, økningen er nærmest en skadevirkning som endrer vinens karakter.

Jeg kom nylig borti en vin fra Fronsac, som ifølge etiketten inneholdt 15,5 prosent alkohol. Enkelte ville kanskje glede seg over å finne en vin med et så høyt alkoholinnhold; selv synes jeg det er nedslående og urovekkende. En god vin er basert på en riktig sammensetning av alle verdiene, hvor alt er i balanse. Hvis alkoholsmaken blir for fremtredende, vil det også gå utover vinens friskhet. Den kjenner vi takket være fruktsyreinnholdet, som reduseres med økt alkoholandel.

Hvorfor blir det mer alkohol i vinen?
Enkelt oppsummert: Sukkeret i druene blir omdannet til alkohol og CO2 ved hjelp av gjær. Jo mer sukker som finnes i druene, desto høyere blir alkoholprosenten (17 gram sukker per liter tilsvarer én prosentalkohol, hvis alt sukker blir til alkohol). Solen igangsetter og driver fotosyntesen, som igjen fører til produksjon av sukker og dermed alkohol.
En grei tommelfingerregel blir da

•  Varme områder gir høy alkoholprosent
•  Kalde områder gir lav alkoholprosent


Dette minner meg om en liten episode jeg har hatt den tvilsomme glede av å oppleve i Norge:

Prosentkjøperne

Den skjedde i en tax-freebutikk på Gardermoen der jeg overhørte en samtale mellom to voksne menn foran vinhyllen.
«Hvilken flaske skal vi ta — denne eller den her?» spurte den første, mens han viftet med to ulike flasker i luften.
«Ta den», svarte den andre, «den har 14,5 prosent — den andre har bare 13 …» Jeg kjente at det begynte å koke inni meg og var på vei til å gripe inn i samtalen, men ble heldigvis holdt igjen av min fornuftige kone, som fortsatt klarte å tenke på at vi hadde et fly å rekke!4. september lanserte vi to nye viner fra Douro i  Portugal i polets sortiment. Begge flaskene er dekket med en flott dekorert folie, med motiver hentet  fra de gamle portugisiske keramikkflisene.

Douro (portugisisk) eller Duero (spansk) er en av de største elvene på Den iberiske halvøy. Elven danner 112 km grense mellom Spania og Portugal og går gjennom en bratt elvedal med trange sidedaler. Dette utilgjengelige området har dannet en naturlig grense og språkbarriere, og er i dag en nasjonalpark. De viktigste sideelvene til Douro er Côa, Tua og Tâmega.


Galharda White – Douro Doc 2018

Spirit Grape Iberica Lda

Klar, delikat, lys gul farge. Friske aromaer fra tropisk frukt som ananas og fersken. Noe mineralitet. Frisk, med god syre, og godt balansert.

Varenr.: 11188101
Pris: 149,90

Klikk for å lese mer og bestille!


Galharda red – Douro doc 2017

Spirit Grape Iberica Lda

Flott mørk rød farge. Røde frukt aromaer. En fruktig og velbalansert vin, med myke og gode tanniner. Tinta Rotiz druene er plukket fra eldre vinstokker, noe som gir en ekstra god struktur og fine tanniner. Frisk frukt og lang og behagelig ettersmak.

Varenr.: 11188201
Pris: 149,90

Klikk for å lese mer og bestille!


Jeg vil også minne deg om  at bøkene mine (denne historien kommer derifra, med mange flere…) kan også bestilles i vår nettbutikk www.vindunderlig.no
Bestiller du i dag, sender jeg dem til deg signert!


Jeg ønsker deg med dette en riktig god helg!

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

Språkforviklingerog 2 flotte høstviner

Språkforviklinger
og 2 flotte høstviner!

Kjære vinvenn,

Du husker sikkert historien om den norske familien som skulle reise til Rhodos på høstferie. De landet til sin overraskelse i Rodez – altså ikke i Hellas, men i Frankrike. De var veldig innstilt på å kose seg på stranden i hele ferien, men siden Rodez ligger ved Toulouse, 170 km fra havet – og dermed veldig langt til nærmeste strand, så måtte de  fly videre. Men altså, Rhodos – Rodez. Når man uttaler disse navnene, høres det likt ut. Men stedene er ganske ulikt lokalisert. Jeg fikk selv  en pekepinn om dette første gang jeg bestilte flybillett i norsk telefon (dette var lenge før Internett og e-post) til min hjemby Bordeaux for å feire jul 1996  sammen med familien. Noen dager senere fikk jeg tilsendt en billett til Bodø som min franske uttale av Bordeaux ble tolket som av flyselskapets norske funksjonær. Jeg kastet meg over telefonen og klarte heldigvis å få en ny billett tilsendt … Den dumpet ned i postkassen bare et par timer før jeg skulle reise…

Men høstferien er først og fremst en hyggelig periode i året, enten man reiser til Rhodos eller til hytta på fjellet, eller blir hjemme. Det er tid for fellesskap, god høstmat, og gjerne med god vin til.


Jeg vil anbefale to nydelige viner på boks (ja, pappvin), den ene helt ny og fersk nå i september.
Den er laget av Gamay-druen og er en av de få, kanskje den eneste til og med, fra Beaujolais/Burgund på boks.
Den andre laget av vinmakere fra Burgund,  av Pinot Noir-druen, i et kjølig klima i Sør-Frankrike, som en «Bourgogne rouge».

Begge boksene er på lager i Norge og kan bestilles i dag på www.vinmonopolet.no


Louis Max Beaujolais Grande Cuvée rouge 2018

Livlig rødlilla farge. Elegant, frisk og saftig beaujolais. God konsentrasjon, med røde og mørke frukter. Myk, frisk og rund, med lang ettersmak. En elegant boksvin, både på smaken og i utseende.

Varenr.: 11187506 (BU) BIB 3 l.
Pris: 469,90

Klikk på varenr. for å lese mer og bestille.


Climat Louis Max Pinot Noir “Les Terres Froides” 2017

Ueiket og frisk vin, med god syre. Rubinrød farge. Aromaer fra små røde, mørke og friske frukter, med hint av pepper. En elegant, delikat og fruktig vin. Produsert av vinmakere fra Burgund som en “Bourgogne rouge”!
Til høstens matretter.
(I bestillingsutvalget, men finnes i mange butikker i Norge)

Varenr.: 1218001 (Basis) 75 cl.
Pris: 135,-
Varenr.: 1218006 (BU) BIB 3 l.
Pris: 489,90

Klikk på varenr. for å lese mer og bestille.


Jeg vil også minne deg om  at bøkene mine (disse to små historiene kommer derifra, med mange flere…) kan også bestilles i vår nettbutikk www.vindunderlig.no
Bestiller du i dag, sender jeg dem til deg signert!Jeg ønsker deg med dette en riktig god høstferie!

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


Bruksanvisning for en fransk middag – som gjest i Bordeaux !

Bruksanvisning for en fransk middag
– som gjest i Bordeaux !

Kjære vinvenn,

Du er på reise i Frankrike og har vært heldig å bli invitert på middag i et fransk hjem, kanskje på et vinslott i Bordeaux. Da er det greit å kjenne den lokale etiketten, slik at du unngår de største brølerne og isteden legger igjen et godt inntrykk hos ditt vertskap. I tillegg til vanlig og internasjonal folkeskikk, anbefaler jeg deg sterkt å følge nedenstående råd og vink:

Ved ankomst / før middagen
Kom aldri for tidlig, men heller ikke for sent. Ca. 10–15 minutter over avtalt tid er perfekt  (jf. det velkjente ”bordelese kvarter” – le quart d’heure bordelais). De fleste vertskap setter pris på å få litt ekstra tid for å ordne de siste detaljer til en perfekt middag. Medbrakte blomsterbuketter blir alltid satt pris på. Og du får mange plusspoeng ved å være observant og gi komplimenter – ikke bare om vinen, men også om vertinnens kjole, borddekorasjonen, maten, interiøret og slike ting.
Håndhilsing er best overfor nye bekjentskap – eventuell kyssing på kinnene skal være lett og elegant og maks en gang per kinn – overdriv aldri, selv ikke etter en veldig hyggelig/fuktig middag.
”Antrekk: Avslappet/casual” betyr ikke shorts og T-skjorte, men et elegant antrekk uten slips for menn.
La mode, toujours la mode! (”Moten – alltid moten!”)

Under selve middagen
Gi gjerne verten ros for vinen du nettopp fikk servert i glasset ditt. Følgende faguttrykk gjør som regel suksess, etter litt forsiktig glassrotering og snusing.

 • ”Quelle belle robe!” (Uttales ”Kell bell råbb” og betyr ”For en flott kjole”!) På fransk brukes ”kjole” som kjent også for å beskrive vinens farge, og kan også brukes overfor vertinnen hvis hun bærer en fin kjole. Les mer om vinens farge ved å klikke her!
 • ”Quelle belle cuisse!” eller ”Quelle belle jambe!” (Uttales henholdsvis ”Kell bell kviss” og”Kell bell sjamb!” – det siste med stemt sj-lyd – og betyr henholdsvis ”For et flott lår!” og ”For et flott bein!” Lår/bein brukes som kjent også til å beskrive måten vinen henger/siger langs glasset på.
  Uttrykkene kan også brukes overfor verten/vertinnen, men kun hvis du kjenner vedkommende svært godt. Les mer om vinens henging langs glasset ved å klikke her! 
 • ”Quel nez!” (Uttales ”Kell né!” og betyr ”For en flott nese!” I denne sammenheng bør du gjøre det tydelig at det er vinens aroma du snakker om. Se derfor aldri på nesen til din franske vert/vertinne (eller noen andres, for den saks skyld) mens du sier dette!

Ikke bruk hele middagen til å prise den serverte vinen, eller å snakke om vin, særlig ikke dersom verten jobber i vinfaget – franskmenn liker nemlig å ”hoppe fra hane til esel” (sauter du coq à l’âne) det vil si skifte samtaletema ofte!

Utbring gjerne en skål for vertskapet.A votre santé (Uttales “A våttre sangté!” og betyr ”Skål!” Ordrett betyr det ”Til Deres helse!”) Kan utvikle seg til A ta santé (”Til din helse!”) hvis kvelden blir vellykket og stemningen stiger. ”Chin-Chin” (Uttales ”Tsjinn-tsjinn!”), som er en fransk utgave av det norske ”Klirr-klirr!”, brukes også mye. Du trenger for øvrig ikke å skåle med hver eneste gjest i selskapet.

Ros aldri hemningsløst en Burgund-vin i Bordeaux, eller omvendt. (Med andre ord: Ta hensyn til hvilket distrikt du er i!) Sitter du og skamroser ”bortelaget”, blir du lett misforstått og får snart hele bordet mot deg.

Skjenk aldri til deg selv – vent til verten gjør det for deg! En god vert skal aldri la en gjest tørste.
Drikk sakte, nyt kvelden – middager i Frankrike kan vare leeenge! Husk vannglasset ditt.
Oppfør deg som en avslappet livs- og vinnyter, ikke som en vinprofesjonell på en messe (ingen gurgling, og spytting). Den første slurken du tar av en vin, kan du gjerne slurpe forsiktig, for  å vise at du behersker kunsten! men gjør det mest mulig elegant og lydløst!

Etter middagen
Det er lov å gå fra bordet selv om konjakk-, armagnac- eller calvadosflasken på bordet ikke er tom …
Franskmenn drikker stort sett vin som aperitiff og til maten – sjelden etter maten.

Takk gjerne for maten når du forlater bordet (franskmenn setter stor pris på høflighet, og synes det er  både morsomt og eksotisk at du sier det på norsk også) – men du trenger ikke holde noen ”takk for maten”-tale, det er ikke vanlig.

Hvem tar så ansvar for å bryte opp selskapet? Føl deg fram, slik du pleier – her følger man de samme regler som i Norge.


Fra min første vinbok: «Drømmer du nok!» – besøk gjerne på vårt nettbutikk www.vindunderlig.no  og les mer om de andre to vinbøkene vi tilbyr, og aromasettene «Le Nez du vin»

Bon voyage!


Klikk her for lese mer om mine bøker og for å bestille.


 


Denne uken passer det fint å tilby et par gode viner fra Bordeaux, enten det er til en fransk eller en norsk middag!

 

         
Le G de Chateau Guiraud 2017

Fra Château Guiraud produsert i Sauternes – AOC Bordeaux Blanc sec

Vinen har en flott, lys og livlig farge. Den utvikler dufter av sitrus- og eksotiske frukter, med et tydelig preg av hvite blomster. Veldig frisk og aromatisk i munnen, med en behagelig fylde, preg av smør og mentol og avsluttes med sitrus og lime. Lang og behagelig ettersmak. 
Biodynamisk vin fra en av de beste produsentene i Bordeaux til spotpris

9773901 75cl. Pris: 199,90
9773905 Magnum 150 cl. Pris: 409,90

Klikk varenummer for å lese mer, og bestille!


Château Fourcas Hosten 2007

AOC Listrac-Médoc

Dufter av tre og plommer med hint av lær. Moden frukt på smak med lange balanserte tanniner.
Topp  årgang til spotpris

7790701 75cl. Pris: 229,90 

Klikk varenummer for å lese mer, og bestille!


Jeg ønsker deg en riktig fin høsthelg.

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


Meld deg av vintipset her

Hva drikker man til viltmiddagen?

Hva drikker man til viltmiddagen?
Litt om Umami og høsttilbud på
duftsettene fra Jean Lenoir!

Kjære vinvenn,  

Vurderingen av vin i munnen er den mest avgjørende av alle etapper under en vinsmaking. Den avslører så mye, og folk flest har som nevnt de fleste svarene bokstavelig talt «på tungen», men de forblir dessverre der for manges vedkommende. Følgende fakta gjør det lettere for deg å bringe smaksløkenes registreringer videre:

«Tunge fakta»:

 • Tungen er opprinnelig delt i fire smaksområder som registrerer hver sin hovedsmak: Sødme registreres lengst fram i munnen på tungespissen. Sødme i vin stammer selvsagt fra sukker, men også fra alkohol (gjærsoppene spiser sukker for å danne alkohol).
 • Surhet eller syrlighet oppfattes lengst bak på sidene av tungen – la tungen leke med vinen, og du vil merke dette tydelig i etterkant. Syrligheten gjenkjenner du fra for eksempel første gang du satte tennene i et Granny Smith-eple. Samme effekten opplever du med sitrusfrukter i hvitvin og unge røde og mørke bær eller frukt som solbær, bjørnebær, kirsebær, plommer, rips …
 • Salt kjenner vi fremst og ytterst på sidene av tungen, men forekommer ganske sjelden i vin, bortsatt fra i spansk jeres og sherry.
  Bitterhet registrerer vi bak på tungeryggen. I vinen er det garvestoffene som forårsaker denne følelsen. I unge viner med såkalte ”aggressive og umodne garvestoffer” kan følelsen beskrives som uttørring av munnhulen, og sterk, bitter ettersmak. Lagring av vin (som tåler det – ikke alle viner er skapt til å lagres) hjelper å integrere disse garvestoffene i vinen og få en mer avbalansert følelse.

Denne smaksopplevelsen registreres altså gjennom reseptorer på tungen og kjennes som noe annet enn søtt, surt, bittert og salt. Det er ikke egentlig en smak med en egen smaksretning, men en smaksforsterker. Den totale smaksopplevelsen blir rikere med umami.

Fakta:
Allerede for mer enn 2000 år siden er en femte smak beskrevet i kinesisk litteratur! Umami lar seg ikke så lett oversette, men smaken av umamirik mat kan registreres som kjøttaktig, rikere, rundere, fyldigere, mer delikat. Mersmak, kan vi kanskje si på norsk?
Vi finner umami i mange kjøtt- og melkeprodukter, soyasaus, tofu, asparges, selleri, tomater, tang og sjøgress, fet fisk, kamskjell, krabbe, reker, sopp, nøtter, erter, bønner og linser etc. Umamifaktoren er spesielt høy i modne, fermenterte eller gjærede produkter som for eksempel spekeskinke, raket fisk, gjærede sauser og modne oster.
Kilde: Kjøkkenskriveren nr. 7-06, fra NFED (Nork Forening for Ernæring og Dietetikk)

Men nå har forskere fra Purdue University (Indiana)  kanskje funnet en 6. sans med navnet Oleogustus (fra latinsk oleo = olje og gustus= smak). Deres forskning om fettsyre er blitt publisert i det meget seriøse britiske tidsskrift «Chemical sense» og baserer seg på følgende prinsipp: frem til nå har industrien fokusert kun på fettstruktur, men har neglisjert fettsmak. Fett har en unik smak som i små mengder  (på lik måte som bitterhet) kan forbedre munnfølelse på kaffe, sjokolade og selvsagt vin og føre til en stor smaksopplevelse!
Kilde: le Figaro 29. juli 2015Sesongen er inne for å kombinere vin til vilt.
Denne uken vil jeg anbefale dere en av nyhetene våre fra september!


Cave de Cairanne I’Insouciante 2017

AOP Côtes-du-Rhône / Camille Cayran

Granatrød farge. Fruktige aromaer fra kirsebær, solbær, og roser. Rund og balansert. Frisk avslutning med toner av solbær og fiken. Økologisk vin.

Varenr.: 11187301 Pris: 149,90 70 cl.
Varenr.: 11187306 Pris: 489,90 BIB

Klikk på varenr. for mer info og bestilling! 


Du kan også lese mer om vin til vilt på min nye hjemmeside med å trykke HER


Klikk deg inn i vår nettbutikk for å lese mer om duftsettene!


Nøl ikke, ta kontakt med meg nicolas@vinhusetnofra.no for å spørre etter et vintips til en god og vellykket middag!
Jeg svarer med stor glede på alle henvendelser!


Ønsker deg en riktig trivelig helg!

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


Vi er født med promilleminus

Vi er født med promilleminus, men det kan kureres.

Kjære vinvenn

Vel overstått sommerferie!

Ferie er ofte assosiert med lange fine kvelder sammen med venner,  familie og vin. I min siste bok «Vindunderlig» tar jeg opp spørsmålet : «Hvorfor drikker vi vin?» 
Det er noe magisk med vin. Enten vi tenker på romantikk, hyggestunder, store middager, religiøse eller seremonielle ritualer eller bare for avslapning. Vinen har ofte en helt naturlig plass og er ofte et førstevalg.

Vin dufter godt, og smaker godt. Og er verken for sterkt eller svakt. Vi blir ikke skvalpende mette som av øl, eller brått for fulle som av brennevin. Kanskje nettopp derfor regnes vin som filosofiens, visjonenes og kreativitetens drikk. Men vin er også en fredens drikk. Vin handler om felles nytelse og vennlighet. Vin handler om å dele! Folk sitter sammen rundt en flaske og deler den i et hyggelig lag, og samtidig nyter samværet, og fellesskapet med andre. Men vin er fascinerende også på andre  måter, ikke minst fordi forvandlingen av druene kan gå i så forskjellige og noen ganger overraskende retninger, både duft- og smaksmessig. Og med mulighet for enda større forandringer og opplevelser ved ytterligere  lagring. Dermed blir vin en fascinerende hobby også, og et samlingspunkt på så utrolig mange hyggelige måter.

Edmondo de Amicis (1848–1906)
Edmondo de Amicis (1848–1906)

Født med promilleminus
Under tittelen «Ånden i flasken» skriver Finn Skårderud et forord til en vinbok av den italienske forfatter og dikter Edmondo De Amicis. Her hevder Skårderud (om vin og sosial intelligens og mental balanse): «… etter det første og andre glasset forstår man hva som er den egentlige feilen. Det var dette som manglet. Man beslutter raskt at man faktisk er skapt med om lag minus null komma fem i promille (trist).  Etter det første og andre glasset faller alt på plass. Det kjennes riktig. Det flasker seg. Enhver innvilges en liten seier for selvfølelsen.»

Klikk her for å bestille boken!

Dette er et av avsnittene fra et av kapitlene, i min siste vinbok «Vindunderlig». 
Boken kan enkelt bestilles i vår nye nettbutikk, med eller uten signering.


Klikk her!Dette uken vil jeg anbefale en frisk, tørr og veldig aromatisk hvitvin fra Bordeaux, «Entre-deux-Mers».  Distriktet som er kjent for å lage noen av  de beste hvite vinene fra Bordeaux. 
Perfekt på terrassen, til aperitiff, fisk, skalldyr, lyst kjøtt og  frukt. Vi håper sommeren varer litt til !!

 

Château de L’Aubrade 2018

Earl Vignobles Lobre JC – AOC Entre-deux-Mers 
Perfekt på terrassen, til aperitiff, fisk, skalldyr, lyst kjøtt og  frukt.
Vi håper sommeren varer litt til !!

Varenr.: 3800701 (BU) Pris: 129,90 75 Cl.
Varenr.: 3593806 (BU) Pris: 399,90 BIB 3l. Tilgjengelig i mange butikker!

Klikk på varenr. for å lese mer og bestille!


Legado Anna ALBARINO, BIB 3 liter

Lys strågul farge. Ren og umiddelbar, med aromaer fra lyse  blomster og tropisk frukt. Aromatisk og lett, med innslag av epler og stenfrukter (aprikoser). Egner seg veldig godt til aperitiff, salat, fisk, og sommerretter. Gjerne også på terrassen uten mat!

Legado Anna, ALBARINO, BIB 3 liter
Varenr.: 10117006 (Basisutvalget) Pris: 419,90

Klikk for å lese mer og bestille


Ønsker deg en riktig trivelig helg!

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

Klikk på linken under for flere tips!

En perfekt vin til (sene) terrassesamtaler på sommerkveldene, og til grillet mat!

En perfekt vin til terrassesamtaler på (sene) sommerkvelder, og til grillet mat!

Kjære vinvenn,

Druer (eller vinplanter) har fulgt mennesker på deres reiser i de siste 9000 årene. Men ikke alle vinplanter trives hvor som helst: Naturen, jordsmonnet og værforholdene vil alltid ha det siste ordet, og kun de mest egnede eller tilpassede druesortene vil overleve og bli brukt videre.

Jeg vil gjerne få nevne et eksempel på en drue jeg liker veldig godt,  fordi den lager så spennende, velsmakende og eksotiske viner: Zinfandel!
Druetypen zinfandel, i USA populært kalt Zin, har som de fleste andre kjente druetyper (cabernet, merlot, chardonnay, malbec …), reist mye gjennom årene. I 1993 klarte professor Carole Meredith fra California å bevise for første gang, med en DNA-analyse, at zinfandel er nært beslektet med primitivo druen i  Italia og med Crljenak Kaštelanski i Kroatia. Det er mulig å foreta en slik identifikasjon fordi molekylstrukturen i enzymene til de forskjellige druesortene er like individuelle som fingeravtrykk. Zinfandel druen har sitt opphav i Dalmatia, en kystregion i Kroatia, og Zinfandel druen var dominerende i den kroatiske vinindustrien på 1800-tallet. Druen ble importert til Puglia, Italias «hæl» en gang på 1700-tallet, og fikk her navnet Primitivo (fra primativus eller primaticcio), på grunn av sin tidlige (primo) modning.
Druen kom til USA rundt 1830, og til California under gullrushet i 1850. William Prince på Long Island nevner zinfandel i sin plantekatalog allerede i 1930. Les mer om Zinfandelvinene her …

Vinene lagres ofte på nye amerikanske eiketønner, og som Tom Stevenson skriver (i sin fantastiske bok «Vin fra hele verden», Gyldendal Norsk Forlag) «Det er den eneste druesorten som faktisk trenger den kokosnøttaromaen som finnes i amerikansk eik.» Ved lagring kan den utvikle et dypere preg av bær, til å bli rund og mektig, med portvinskarakter. Hovedproblemet med denne druen er at den er så godt som umulig å høste på et tidspunkt der hele avlingen er like moden. Mens noen klaser er perfekt modne, er det fortsatt mange grønne druer på andre. Venter vindyrkeren på at disse skal modne, er andre skrumpet inn til rosiner. Det er flere måter å unngå dette på, men alle er arbeidsintensive og kostbare, hvilket forklarer hvorfor zinfandel aldri er billig … I Lodi-distrikt er klimaet temperert, takket være vinden fra San Francisco Bay, og det er her man finner de beste forholdene for zinfandel, og mange av plantene er over 100-år gamle. Zinfandel er dessuten særlig populær i USA, der den er den vinen som kanskje oftest blir servert til «Thanksgiving Day» ved siden av kalkun.


Denne uken vil jeg gjerne anbefale zinfandel til grillet mat,  men også til
(sene) terrassesamtaler på sommerkveldene, som vi håper fortsetter en stund til!

Cocoon Zinfandel Grande Réserve 2017

Dyprød farge. Dufter av modne solbær, subtil smak av pepper, mynt og krydder.
God konsentrasjon av bjørnebær, modne plommer og bringebær. Stor og generøs
fylde, velbalansert, og med flotte integrerte tanniner. Lang og behagelig ettersmak.

Varenr.: 9503306 (Basis) BIB-3liter-2017
Pris: 459,90

Les mer og bestill


Cocon Zinfandel Grande Réserve 2016

Varenr.: 310301 (BU)
Pris 149,90

Les mer og bestill
Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


Nordmenn er like glade i vin som vikingene!

Nordmenn er like glade i vin som vikingene!

Kjære vinvenn og etterkommere av vikingene,

Det er snart ferie og mange av dere har sikkert  tenkt dere til et vinproduserende land med mye sol, som for eksempel Frankrike. Nordmenn i dag har en felles interesse med sine forfedre fra det 9. århundre, de ble helt forelsket i vin!

Det var fra og med det 9. århundre at vikingene skapte frykt i Frankrike. Vikingene trengte store mengder med vin til sine feiringer hjemme.
I 865 seiler de for eksempel opp elvene Seinen (i Paris) og Yonne, og har tenkt til å plyndre Auxerre. Men når de kommer dit, er vinkjellerne tomme. På hjemreisen plyndrer de i stedet vinkjelleren til domkirken i Saint-Denis rett utenfor Paris. Vin skal de ha!

I dag  har jeg lyst til å dele en historie med deg fra «min del» av Frankrike (Bordeaux):
I år 885 besøker de to vikingbrødrene Bjørn Jernside (sønn av den legendariske danske vikinghøvdingen Ragnar Lodbrok) og Hasting den galliske (franske) vestkysten. På sin lange reise oppdager de blant annet vakre Aquitania.
På denne tiden er Aquitania navnet på den delen av Gallia (Frankrike) som ligger sør for elven Garonne. Den romerske provinsen Gallia Aquitania strekker seg til Loire. Gjennom tidene har Aquitania vært både eget hertugdømme og kongedømme, og det har tidvis tilhørt England. Regionen er også et av stridsområdene som lå til grunn for hundreårskrigen mellom England og Frankrike på 1300-tallet. Aquitania grenser til Spania i sør,  Midi-Pyrenéene i øst, Poitou-Charentes i regionen Limousin i nord, og til Biscayabukta og Atlanterhavet i vest.
De største byene i regionen er Bordeaux, Pau, Bayonne, Mont de-Marsan, Biarritz, Bergerac og Périgueux. Bjørn, Hasting og mennene deres seiler opp elven Garonne, og kriger og plyndrer underveis, helt til de kommer til byen Saint-Émilion. En kjent bønn i Saint Émilion fra det 9. århundret begynner faktisk slik på latin:
A furore normannorum libera nos domine …, på norsk: Skån oss, Vårherre, fra nordmennenes raseri …

Byen er ikke lett å ta, og de må kjempe hardt mot innbyggerne av Saint-Émilion i mange dager. På avstand observerer de at når gallerne spiser kveldsmåltidet sitt, blir de servert en tilsynelatende magisk drikk som gir mennene både kreftene og gleden tilbake. Brødrene Bjørn Jernside og Hasting sender etter hvert ut en liten delegasjon, som får vite (og smake) at drikken som blir servert, er vin fra Saint-Émilion. Det er viktig å huske at vinen fra dette området allerede på den tiden var veldig anerkjent. De likte vinen så godt at de sparer byen, mot at de får med seg en del tønner av den som de kan ta med seg hjem. Det hele ender med et stort festmåltid der alle deltar. Historien sier dessverre ikke noe om vintønnene kommer seg hele og velfylte frem til Norge.

Men historien stopper ikke der. Under middagen forteller den lokale høvdingen/borgermesteren til vikingene at det lenger oppe i elven ligger en rik by som lett kan plyndres: Périgueux. Dette gjør da vikingene, og på vei tilbake stopper de igjen i Saint-Émilion for nok en gang å innta et bedre måltid, med masse vin.
Denne historien er fortsatt godt kjent i området den dag i dag, og fortelles videre fra generasjon til generasjon i Saint-Émilion. Og «erkefienden» i Périgueux har heller ikke glemt den!


Denne historien er hentet fra min andre vinbok, «Vin det er livet», som ble omtalt i november 2019 av Mads Endresen i TA. Han vurderte den til «en av de tre beste norske vinbøkene gjennom tidene. De to andre er klassikeren «Frankrikes vine» av Bjarne Kroepelien, og prakt boken «Chablis» av Tom Marthinsen og Geir Gjerdrum.» Veldig flott lesestoff i sommer, med et glass god vin i hånden …
Den kan enkelt bestilles HER:


Bestill bøkene i vår nettbutikk


Denne uken anbefaler jeg vår nydelige Château Panet Grand Cru 2015, fra Saint Emilion i Bordeaux. Den finnes både i 75 cl flaske og Magnum flaske.

Château Panet, et underverk av tradisjoner!

Château Panet – Vignobles Carles. I dag er det sønnene, Jérôme and Gilles Carles som driver Château Panet.

Château Panet er en av de siste Saint Emilion Grand Cru-viner produsert etter tradisjonen. Vinbransjen (som alle andre bransjer) er dessverre påvirket av trender etablert av enkelte « guruer » med stor inflytelse og kontaktnettverk. Jeg synes at det er godt å ta vare på våre gode tradisjoner og produsere vin etter gamle oppskrifter.
Vinen er produsert etter biodynamisk-inspirerte metoder (gress mellom rankene for å tvinge vinrøttene til å grave seg lenger ned i bakken på jakt etter de nødvendige mineraler, minimalt bruk av kjemikaler).
Området er på bare 8 hektar, og strekker seg over Saint-Emilion-platået, mellom Pomerol og noen av de mest kjente château i Saint-Emilion. Vinstokkene er i snitt 25 år gamle. Druene blir plukket fullmodene (ikke overmodene) for å hente mest mulig av frukten. Hensikten med dette er å ta vare på frukten, og få jordsmonn, druene og vinkunsten til familien Charles (produsenten) til å komme bedre frem uten å dekke noenting.

Klikk her for å lese mer om denne produsenten


Château Panet 2015

AOC Saint-Emilion Grand Cru

Flott, relativt intens duft av plommer, solbær, stjerneanis, krydder og eik. Fyldig, rund og bløt i munnen. Saftig skogspreg og fatkrydder i midtfasen, god ettersmak.

Anbefales til: De fleste kjøttretter og tørre oster.
Holdbarhet: Konsumklar. Kan lagres i 8 år.

Varenr.: 1433001 (Basis – K3) 75cl  245,-
Varenr.: 3800205 (BU) Magnum 499,90

Klikk på varenr. for bestilling.Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


 

Vin til grillet mat og Sankthans feiringen

Autentiske, økovennlige og overraskende viner til
grillsesongen og Sankthans feiringen!

Kjære vinvenn,

Jeg måtte dessverre vente litt med denne mailen i år, men etter å ha sjekket værvarslingen for de kommende dagene, og helgen med Sankthans feiring, kunne jeg endelig sende deg et vintips om vin og grilling …ute!
Selv liker jeg  grilling  – det er et hyggelig og sosialt rituale som får oss samlet ute på terrassen eller ute  i naturen. Deling av en god flaske vin får oss til å komme nærmere hverandre, og det å sitte ute og vente på grillmat gjør alle inntrykkene enda større.  Men husk at når du sitter ute påvirker både solen, varme, og grillmaten (ofte i ferdiglaget smakfull sur-søt marinade med ekstra krydder og heftige røykaromaer), din totale smaksopplevelse, når det gjelder valg av vin. Grillkrydder og marinader, spesielt de ferdigkjøpte inneholder mye umami, en kjøttaktig fylde og smaksforsterkende faktor som både finnes naturlig i en del matvarer og som produseres industrielt som monosodium-glutamat (MSG). Umami i seg selv er ikke et problem, men den kan gi vinen en metallisk smak og gjøre den bitrere og syrligere. Derfor anbefaler jeg fruktige, runde og aromatiske viner  med bra integrerte tanniner (garvestoffer) som skal serveres avkjølt (ikke iskald). Rødvin rundt 14-15 grader!


Rødvin til grillmat
Rødvinen til rødt kjøtt i marinade ( som er rik på sødme, syreedikk, olje, krydder…) bør ha en sødmefull fruktighet, en fin struktur og godt integrerte tanniner.
Men hva med å åpne en moden, lettere avkjølt og rimelig Bordeaux?  Jeg prøvde selv forrige lørdag med en Côtes de Boeuf som ble først stekt noen minutter i stekepannen og deretter på fjernvarme i grill i over 1 og ½ time. En ren nyttelse!

Vinabefalinger:

Gjenoppdag de tradisjonelle druevariantene i Languedoc, Sør i Frankrike.

Château des Adouzes – Olivier Coste – Le Tigre 2017

AOP Faugères – Languedoc

Intens rubinrød farge. Dufter fra bringebær med hint av pepper og krydder. God struktur, myk med friskefrukt aromaer og er fint balansert.

Anbefales til grillet eller stekt kjøtt.
75 cl. Varenr: 10906401 (BU) Pris: 169,90 – Les mer og bestill

 


Lyst kjøtt som kylling, svin og kalv stiller ikke samme krav til tanniner, da fettinnholdet stort sett er lavere. Men krydrede marinader og røyksmak driver også her vinvalget mot en leskende og saftig frisk fruktkarakter. Zinfandel er en klassiker til grillmat og passer ypperlig til den type kjøtt.

Cocoon Zinfandel Grande Réserve 2018

Lodi

Dyprød farge. Dufter av modne solbær, subtil smak av pepper, mynt og krydder. God konsentrasjon av bjørnebær, modne plommer og bringebær. Stor og generøs fylde, velbalansert, og med flotte integrerte tanniner. Lang og behagelig ettersmak.
Til grillet kjøtt, lam, tapas og vilt.
310301 (BU) 75 cl. Pris: 75 cl. 149,90 – Les mer og bestill
9503306 (Basis K3) BIB 300 cl: 459,90 – Les mer og bestill

 


Griller du derimot kjøtt av fettholdig lam eller okse, uten søte marinader eller grilloljer, kan nettopp en syrerik vin med fast tanninstruktur gi en god og opprenskende effekt i munnhulen. Røykaromaer i grillmat harmonerer veldig godt med eikekarakter i vin, så en fatlagret vin til grillet rødt kjøtt er ikke å forakte.

Climat Louis Max Pinot Noir “Les Terres froides” 2018

Tradisjonell produksjon med ståltanker. Ueiket og frisk vin, med god syre. Rubinrød farge. Aromaer fra små røde, mørke og friske frukter, med hint av pepper. En elegant, delikat og fruktig vin.
Produsert av vinmakere fra Burgund som en “Bourgogne rouge”!
Anbefales til lyst og rødt kjøtt. Oster. Asiatisk mat. Kan også drikkes alene.
75 cl. Varenr.: 1218001 (Basis)  Pris: 135,- Les mer og bestill
BIB 300 cl. 1218006 (BU) Pris: 489,90 – Les mer og bestill


Languedoc Old Star – Olivier Coste 2018

IGP Tourbes Hérault – Languedoc

Bernard og Olivier Coste. Familien Coste har vært eiere, og vinmakere på Domaine Montrose i flere generasjoner, helt tilbake til 1701.

Vinen har flotte og intense aromaer fra mørke, kokte frukter, med krydder, samtidig som den er frisk og livlig. Olivier Coste produserer denne vinen helt «carbon nøytralt» for å bidra til å bevare planeten. Dvs de oppveier 100% av CO2 utslippene som genereres, og benytter lettere flasker.
Passer perfekt til sommergrillen og middelhavets mat.
75 cl. Varenr: 10908701 (BU) Pris: 169,90 – Les mer og bestill

 


Hvitvin til grillmat
 Hvitvin på aromatiske druer som Riesling, Sauvignon Blanc eller Grüner Veltliner er å foretrekke. Hvis grillmarinaden er viktig for deg bør du velge en hvitvin med sjenerøs fruktighet og leskende friskhet som en rund, fedme fylt men samtidg frisk Chardonnay

Louis Max Les Terres Froides Chardonnay 2018

AOC Pays d’Oc. Produsert av vinmakere fra Burgund som en “Petit Chablis”

Blek, gyllen farge med grønne hint. Friske aromaer av sitrus, eple og mineraler. Frisk og fruktig,
livlig og krisp. Produsert på “kald jord” (Terres froides) i Languedoc der druene beholder en naturlig friskhet, av vinmakere fra Burgund!
Anbefales til østers, sushi eller som aperitiff.
75 cl. Varenr.: 1466101 (Basis – K6) Pris: 135,-  Les mer og bestill
BIB 300 cl 1466106 (BU) Pris: 479,90  – Les mer og bestill


RARE – Carignan Blanc – Olivier Coste 2018

Castelnau-de-Guers – Hérault

 Carignan Blanc er en litt sjelden drue i Frankrike, og vokser hovedsakelig i Languedoc. Den er spennende med sin originalitet, livlighet og floralske aromaer og den lange ettersmaken. Kun 25 hektar igjen i Frankrike av denne druetypen! Olivier Coste produserer denne vinen helt «carbon nøytralt» for å bidra til å bevare planeten. Dvs de oppveier 100% av CO2 utslippene som genereres, og benytter lettere flasker.Anbefales til aperitif, fiskeretter, skalldyr og lyst kjøtt.
75 cl.  Varenr: 10906201 (BU) Pris: 165,- Les mer og bestill


Rosévin til grillmat
Rosévin er selve sommervinen for mange og smaker godt til det meste men aller best til laks, lyst kjøtt og kylling.

Domaine Montrose Rosé 2018

IGP Côtes de Thongue

En lett og naturlig rosa-farge (vill-laksfarge eller løkskall ”pelures d’oignon” på fransk).
Nese av ferske og delikate vårdufter og sommerlige bær (jordbær, bjørnebær). Dette er en frisk, men samtidig rund, livlig og velbalansert rosévin med en lang og behagelig ettersmak.

Anbefales til forretter, kalde retter, lyst kjøtt, aperitiff og salater.
75 cl. Varenr.: 4820401 (Basis – K1)  124,90 – Les mer og bestill
BIB 300 cl. Varenr.: 9772506 (Basis – K1)  439,90 – Les mer og bestill

 


Håper at det blir mange solrike dager i sommer og masse god tid ute, med gode samtaler, god mat og god vin!


Så ønsker  jeg dere alle en fin Sankthans helg.


Flotte gaver til vinelskeren!


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

Den første Crémant fra Provence

Vi lanserer den første crémant fra Provence:

Domaine des Aspras

Kjære vinvenn,

I dag vil jeg anbefale deg en helt ny, og spennende musserende vin fra Provence! Faktisk den første crémant noensinne, som er produsert i Provence!
Den kommer fra landsbyen Correns , som definerer seg selv som «Premier Village Bio de France» (Første biodynamiske landsby i Frankrike) der alt av mat og vin er produsert og sertifisert biodynamisk. Dette er et såpass nytt prosjekt at det ikke står crémant  på etiketten enda. Produsenten venter nå bare på en offisiell godkjenning fra de franske vininstitusjoner. Correns er veldig godt likt av mange kunstnerne, bl.a. Pink Floyd som spilte inn The wall fra Januar til juli 1979 og to av innbyggerne er de kjente skuespillerne Angelina Jolie og Brad Pitt.

Men hvordan produserer man en crémant ?
Den klassiske metoden kalles også «méthode traditionelle» eller «champagnemetoden», men brukes til både champagne, cava, crémant og flere andre typer musserende vin. Metoden innebærer en annengangsgjæring i flasken, i motsetning til «tankmetoden», hvor gjæring nummer to skjer i tanken. Den tradisjonelle metoden gir det mest komplekse resultatet og de mest lagringsdyktige vinene.

Den stille basevinen tappes på flasker, og gjær og sukker tilsettes, før en bruskork settes på. Dermed starter annengangsgjæring inne i flasken. Det dannes litt bunnfall – døde gjærceller – i hver flaske. Flaskene lagres i en periode, fra noen måneder til mange år, avhengig av produsentens ønsker og områdets tradisjoner og krav. Det spesielle ved metoden er at bunnfallet får være med under lagringen. Jo lenger lagring på bunnfallet, jo mer sammensatt blir vinens smak og aromaer. Kjeks, brød, bakervarer og krydder er blant aromaene vinen kan få fra dette oppholdet på bermen . Dette preget av lagring på bunnfall kalles gjerne autolysepreg.

Når lagringen er unnagjort, må bunnfallet fjernes. Dette gjøres ved at flaskene snus fra liggende til stående  posisjon, gradvis og over lang tid. Dette gjøres for hånd eller ved hjelp av spesielle maskiner. Den tidkrevende prosessen, kalt remuage, sørger for at bunnfallet legger seg i flaskehalsen. Flasketuten fryses, og proppen med bunnfall kan dermed fjernes uten at boblene i vinen slipper ut. Dette kalles dégorgement.
Før korken settes på, tilfører produsenten ofte en blanding av basevin og sukker for å gi vinen ønsket sødme. Dette kalles dosage.


3. mai lanserte vi en nydelig Crémant fra Provence på vinmonopolet!


Si-Rosé effervescent «Méthode Provencale»

IGP Vin du Var, Provence

Vinen har en nydelig lys fersken-rosa farge, og elegante bobler. Dufter av bringebær og kirsebær, med hint av solbær. Frisk og lang avslutning med herlige røde frukter.
Les mer om vinen og produsenten her.

Varenr. 10906301
Pris: 249,90 75 Cl

Klikk her for å lese mer og bestille.


 


Flotte gaver til vinelskeren!


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


 

 

Et hyggelig dilemma:

Et hyggelig dilemma:

Tør jeg si (én gang til) at jeg nettopp ble
kåret til verdens beste vindommer?

Noen av dere, mine kjære lesere, har vært så snille å gjøre meg oppmerksom på følgende: At jeg i mitt forrige vinbrev trolig ble misforstått av mange lesere – på grunn av hvordan jeg formulerte meg da jeg åpnet brevet med overskriften «Årets smaker i verdens største (og beste) vinkonkurranse!».

For dem som ikke fikk det med seg: 4. mai i år ble undertegnede faktisk kåret til verdens beste vindommer i 2019. Her har jeg nettopp fått prisen, og er like overrasket som glad og stolt. Hva har så denne kåringen å si for deg som vinentusiast?

Mange trodde da nemlig – og ikke helt unaturlig – at dette ”bare” handlet om hvilke vinsmaker som var mest i vinden under konkurransen (for eksempel druetyper, mineralitet, sødmepreg eller kanskje friskhet) og fikk kanskje ikke med seg hovedpoenget.

Nå har jeg fått råd av ovennevnte vennlige lesere om å fortelle i klartekst hva som har skjedd meg: At jeg nylig – lørdag 4. mai – faktisk ble kåret til Årets Beste Vinsmaker 2019 blant alle de 340 ekspert-vindommerne fra til sammen 51 land som hadde æren av å få representere sitt land i årets Concours Mondial de Bruxelles, verdens eldste, største og mest anerkjente vinkonkurranse. Og at jeg med denne tittelen nå må kunne sies å være helt i verdenstoppen i vinsmaking. (Hvordan selve kåringen foregikk, kan du lese om i nevnte «fatale» vintips som jeg sendte ut i forrige uke.)

Hvorfor er det så viktig for meg å få fortalt dette til flest mulig? Først og fremst, og i all beskjedenhet: Fordi jeg er stolt som en hane!
Jeg er selvsagt også glad på Norges vegne; en slik æresbevisning har ingen nordmann fått tidligere (navnet mitt til tross har jeg faktisk vært norsk statsborger fra fødselen, og jeg dømte som vanlig under norsk flagg)!

Dessuten: Hvorfor mener jeg at det er viktig for mine vinkunder å få vite dette? Jo, fordi de dermed kan være enda tryggere på at mine vinanbefalinger faktisk er ganske så kvalifiserte og velfunderte.

 

Det var faktisk alt jeg hadde på mitt stolthetssvulmende hjerte for denne gang – takk for oppmerksomheten.

Med glad hilsen
N i c :o) l  a s


PS: Jeg har ingen spesielle vintips denne uken,
men om du skulle trenge lit inspirasjon, sjekk gjerne ut min nyeste vin(ner)katalog!

Flotte gaver til vinelskeren!


 

Årets smaker

Årets smaker i verdens største (og beste) vinkonkurranse!

Kjære vinvenn,

Jeg kom nettopp tilbake fra Aigle i Sveits (Vaud) der jeg satt  i  juryen i verdens største og beste vinkonkurranse, Concours Mondial de Bruxelles (den 26 i rekken). Der kåres (blindt) verdens beste viner.
På 3 dager smakte vi 9150 ulike viner, fordelt på 340 smakere. Jeg smakte selv cirka 350 viner! Disse 340 smakerne er fordelt i 63 juryer og kommer fra 51 land!

Konkurransen heter Concours Mondial de Bruxelles, og organisasjonen har basen i Bruxelles,  der det hele startet for 26 år siden. Det er en ambulerende konkurranse, og gjennomføres i et nytt land, hvert år. Dette er 5. gangen jeg representerer Norge, med stor stolhet og ydmykhet,  etter å ha vært i Italia (2015), Bulgaria (2016), Spania (2017), og Kina (2018).

Ikke rart at undertittelen til Concours Mondial er: «The United nations of fine wines» les gjerne mer på deres hjemmeside.

I tillegg til at man vurderer vinene blindt (vi ser ikke engang toppen av flasken, for ikke å kunne kjenne igjen vinens opphav), blir man også selv vurdert for hver enkelte karakter man gir til en vin. Den samme vinen blir smakt i ulike juryer, og i hver sesjon blir ofte en vin smakt to ganger for å se om smakerne gir samme karakter. Alle resultatene blir deretter registrert inn i en datamaskin og sendt til analyse til «the Statistics Institute of the Catholic University» i Louvain, i Belgia. Hver enkelt smaker får senere tilsendt en detaljert analyse av sitt bidrag. Resultatet fører til om man blir invitert tilbake neste år, eller ikke …

Man føler seg  veldig ydmyk i en sånn situasjon, og forrige lørdag, satt jeg godt på stolen da årets smakere skulle kåres. Denne kåringen har blitt gjort av en datamaskin, som analyserer  helt uavhengig, alle karakterene alle smakerne har gitt de siste årene (de siste 4 årene for meg).

Jeg så meg rundt og smilte til de mange vennlige ansiktene til de meget dyktige vin smakerne fra hele verden. Jeg tenkte litt ironisk  at å ha et slik trofé hadde passet veldig godt på min peis hjemme i Oslo. Men, med så mange store navn og dyktige smakere, så det ut som en fjern drøm å motta et slik trofé…
Da jeg så ansiktet mitt på den store skjermen og ble ropt av formannen i konkurransen, falt jeg nesten av stolen. På den lange veien frem til scenen, måtte jeg klype meg flere ganger i armen for å sjekke at dette ikke var en drøm…

Jeg fikk lyst til å dele dette med dere i dag, siden dere har fulgt meg eller kjent meg lenge. Dere som vet at livet i vinbransjen aldri har vært en dans på druer… og for en fin gave det er å leve og kunne oppleve slike øyeblikk!

Jeg er veldig takknemlig, stolt og ydmyk for å ha fått Norge helt til toppen i verdens største og beste vinkonkurranse.


Det er helt naturlig å feire dette flotte troféet med bobler, og siden det snart er 17. mai ønsker jeg å skåle med dere, med følgende 3 nydelige musserende viner fra basisutvalget til vinmonopolet!

 

Drappier Carte d’Or Brut

Litt utviklet og rik stil, preg av røde bær og krydder. Lang og svakt bitter ettersmak. Aroma med fint preg av røde bær og eple, hint av smør og kjeks. Middels dyp strågul farge.

Kr. 289,90 75 Cl
Varenummer: 3053201

Les mer og bestill


Casabianca Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut

Smak:Ung og fruktig, preg av pære, sitrus og urter. Aromatisk, preg av pære og sitrus, hint av grønne urter og mandel. Lys grønngul farge.

Kr. 139,90 75 Cl
Varenummer: 1400301

Les mer og bestill


Ch. Grand Housteau Crémant de Bordeaux Brut

Ren og fruktig, preg av sitrus og grønt eple, hint av kjeks i ettersmaken. Preg av gult eple og sitrus, hint av grønne urter og kjeks. Middels dyp strågul farge

Kr. 144,90 75 Cl
Varenummer: 1400301

Les mer og bestill


Skål!


Flotte gaver til vinelskeren!


 

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins