Vinen har alltid vært sentral i historien!

Vin og brennevin har hatt en viktig påvirkning
på Historien (med en stor H).

 

Kjære Vinvenn,

Vinen har alltid vært sentral i historien og uten den kunne mye ha vært ganske annerledes.
Her får du 4 eksempler på at både vin og brennevin har hatt sine konsekvenser på Historien (med en stor H)!

Churchill
“I have taken more out of alcohol, than alcohol has taken out of me» sa Winston Churchill som gikk gjennom sitt voksne liv med et glass i hånden.
Den eneste som kunne reise til Moskva og rivalisere med Stalin var selveste Churchill. Han reiste til Moskva i august 1942 med sin minister Cadogan. Churchill ble skuffet over  sin minister som tålte alkohol dårligere enn den sovjetiske utenriksminister Molotov.
Churchill ba om en privat samtale med Stalin  siste kvelden, der det ble servert en god del flasker: deretter godkjente Sovjetunionen den vestlige offensiven i Nord-Afrika. Året etter, feiret Churchill sin 69-årsdag med Stalin, og drakk til den kommende D-dagen i Normandie.

Stalins  «alkohol-diplomati»
Stalin var  flink til å «drikke andre under bordet»,  for da fikk han høre sannheten (in vino veritas). Man sier at den tysk-sovjetiske ikke–angrepspakten (også kjent som Molotov–Ribbentrop-pakten) ble underskrevet 23. august 1939, etter en stor mengde skåling i vodka (krydret med svart pepper).
Japan inngikk en ikke-angrepspakt med Sovjetunionen i 1941 og kom deretter i konflikt med USA, som iverksatte sanksjoner. 7. desember samme år kom Japans svar på dette i form av angrepet på Pearl Harbor, og Japan kom da med i andre verdenskrig. Den japanske utenriksminister måtte bæres til toget, etter å ha underskrevet denne ikke-angrepspakten. Stalin hadde bare vann i glasset, japaneren hadde vodka!

Årsaken til den franske revolusjon
Helt fra middelalderen hadde de franske byene flere inngangsporter, hvor man måtte betale skatt på alt som skulle fraktes inn. Hver gang byene skulle utvides på grunn av en økning i befolkningen, kom det flere porter, og dermed flere skatter. På grunn av dette kom det etter hvert veldig mange barer (guinguettes) utenfor Paris by og med disse et økende problem med smugling. Tollbetjentene fikk etter hvert lov av myndighetene til å forsterke kontrollene utenfor murene rundt Paris, og forsøkte dermed å forhindre smuglingen. Dette ble en utvidelse av skatteområdet, akkurat der hvor disse barene befant seg (en pinte – 93 centiliter, må ikke forveksles med dagens engelske pint – solgt for 3 sous og 6 denier utenfor Paris. Samme vin i samme mengde ble solgt for 12 til 15 sous i Paris-sentrum, og det ble for mye for innbyggerne og bareierne. 11. juli 1789 marsjerte de inn mot byen, og i tre dager angrep de byportene i nord og øst for Paris. Folkemengden var nok ikke edru ennå, da de tok Bastillen 14. juli 1789, som var et veldig viktig statlig maktsymbol den gangen. Men i de åtte tårnene i fengselet var det bare ni fanger, og ingen frihetskjempere blant dem. Borgerskapet fryktet folket og sendte politiet (som ikke jobbet etter kongens ordre lenger), som arresterte mange av disse «første revolusjonære» og gjeninnførte byportskattene allerede dagen etter, altså 15. juli 1789.

100 års-krigen
I 1373, 40 år etter starten på den berømte 100 års-krigen, omringer den franske ridderen du Guesclin byen Chizé i distriktet Poitou i Frankrike.

Han får med seg, fra en av fangene, at engelskmennene planlegger et bakholdsangrep gjennom skogen. Hva gjør vår smarte ridder du Guesclin?  Han laster opp 2 karrioler med vin i skogen som med vilje ble tatt av engeksmenn. Førere ble spurt hva de skulle med disse tønnene og de svarte: det var for å gi franske soldater litt mot før kampen. Engelskmennene åpnet tønnene og drakk så mye, at når de ankom slagmarken var de så beruset at det ble ingen kamp, og byen falt  – det ble slutten på den engelske dominansen i Poitou-distriktet.
(kilde: http://chize.fr/la-commune/histoire/)


Det er endelig sommer i Norge, og denne uken vil jeg på det sterkeste anbefale deg disse
friske, fruktige sommervinene som kan nytes både med og uten mat i sommervarmen:

Côte Ocean Sauvignon Blanc 2020

IGP Atlantique Bordeaux

Nydelig strågul farge, med hint av grønt. Duft av sitrus. Rund og åpen på smaken. Velbalansert og livlig, med
friskhet og sitrustoner. Aromatisk avslutning.
Varenr: 11866401 (BU)
Pris: Kr. 115,-
Bestill og les mer her


       Solis Lumen Organic 2020           

IGP Pays d’Oc

Lys lakserosa farge. Frisk og fruktig stil, med dufter av små røde bær og sitrus. Rund og velbalansert, med smak av små røde bær og frukter.

Varenr.: 11866701
Pris: Kr 136,00 75cl.
Bestill og les mer her 

Varenr: 11866706 BiB
Pris: Kr. 489,90
Bestill og les mer her 

Varenr.: 11866704 boks 25 cl.
Pris: Kr 59,90
Bestill og les mer her 


Jancis Robinson sier følgende om Solis Lumen:

Solis Lumen Rosé 2020 IGP Pays d’Oc 
The exciting first wine-in-a-can (25 cl) project from Languedoc’s celebrated rosé producer, Domaine Montrose. Certified carbon neutral and certified Ecocert organic.
Is this perhaps the best canned rosé I have yet tasted? It is elegantly dry but with palate weight and depth of fruit. White peaches and salty clam shells, a feather-light brush of dried thyme. Dried wild flowers, elderflower blossom. Delicious, beautiful balance, good length. At long last – someone is making a classy canned wine. (TC)Med dette ønsker jeg deg en trivelig helg !

Vinhandler – Marchand de vins


Bestill bøkene i vår nettbutikk, klikk her

Sommerferie i Arcachon og 5 sommerlige favoritter til sjømaten!

Sommerferie i Arcachon
og 5 sommerlige favoritter til sjømaten!

Kjære Vinvenn,

Det går mot sommerferie for de fleste av oss, og etterhvert som flere begynner å bli vaksinerte, begynner vi også  å reise (litt) igjen. Jeg trenger ikke å dra til den andre siden av kloden for å komme til et eksotisk reisemål. Jeg reiser til et sted der naturen er mangfoldig og fredet, og hvor man blir mett av havets delikatesser, og hvor solen og havet får alle til å slappe godt av, til og med de mest stressede av oss! Er du heldig kan du til og med svømme med delfiner. Dette stedet heter Arcachon-bukten og ligger ca. ¾ time med bil eller tog fra Bordeaux-by. For en som elsker sjømat, tilbyr Arcachon nesten alt vil jeg si, fra verdenskjente østers, blåskjell, og til veldig store fisk!  I Arcachon finner du også Europas høyeste sandfjell på ca. 115 meter, men selvsagt ingen vinranker. Er dette et problem for en vinentusiast?

Det er der det begynner å bli ekstra interessant, fordi selv om det er ingen vinproduksjon her, har de fleste gode og renommerte vinprodusenter et feriehus, som har gått videre i generasjoner, med en anstendig og ofte gammel vinkjeller. Det er da deilig å ha f.eks. en nabo som Pierre og Denis Dubourdieu (far og sønn), som henter en veldig gammel flaske Sauternes (uten etikett) som vi drikker til aperitiff ved stranden. For noen år siden var jeg heldig, og ble bedre kjent med Monsieur Olivier Bernard, eieren av følgende kjente vinslott:  Domaine de Chevalier, Domaine de la Solitude og medeier i Château Guiraud, 1er cru en Sauternes.

Domaine Chevalier sine viner er allerede tilgjengelig i Norge.

  • For mer info om Domaine de Chevalier klikk her
  • For mer info om Château Aubrade klikk her  
  • For mer info om Domaine Grand Mouton klikk her


Denne uken vil jeg gjerne anbefale deg følgende friske og fruktige sommerviner,
som kan nytes på terrassen eller i vannkanten og gjerne til havets delikatesser:

Bordeaux:

Château de L’Aubrade 2020 – Aubrade Le Prestige 2020

Blek gul farge, med lys grønne glimt. Fruktig, intens, med aromaer fra hvite blomster, og lyse frukter. Aromatisk, intens smak av lyse frukter og blomster. Kraftig, med god intensitet og lang ettersmak.

Varenr.:  3800701 i BU kr. 129,90  
eller 3593806 i BU  409,90 (BiB)

Les mer og bestill her – 75 cl
Les mer og bestill her – BiB


L’ Esprit de Chevalier Blanc 2017

Delikat lett strågul farge som dufter av blomster, sitrusfrukter, eksotiske frukter og fersken med undertoner av mentol og litt vanilje. Vinen er rik, men har en flott friskhet og en lang og behagelig ettersmak.

Varenr.: 11556101 BU kr. 349,90
eller 649,90 for MAGNUM flaske.

Les mer og bestill her – 75 cl.
Les mer og bestill her –  Magnum

 


Loire – Muscadet:

Grand Mouton Louis Métaireau  2019

Moden, frisk og behagelig duft. Smaken er også frisk, rund og moden. En veldig smaksrik hvitvin, men uten å miste muscadet preget. Mineralsk, med blomster og bær-aromaer. Lang ettersmak.

Varenr. 5775601 BU kr. 155,-

Les mer og bestill her

 


Louis Métaireau Cuvee One 2019

Duftene er modne og friske, ungdommelige, men samtidig runde og elegante. Man føler nesten en lett vind strekke sansene, og en anelse av sjø og salt. Den er rund, frisk og smaksrik, uten å miste sitt Muscadet-særpreg. Den er mineralaktig, men beholder samtidig sine blomst- og bæraromaer.

Varenr.: 12196901 i BU til kr. 189,90

Les mer og bestill her

 


Louis Metaireau Grand Mouton Extra Brut

Delikat lys gul farge. Lette, fine bobler. Frisk, med lett fruktig stil, og behagelig syre.

Varenr. 7687801 BU kr. 149,90

Les mer og bestill her


Jeg ønsker alle vinvenner en riktig god sommer!

 

Vinhandler – Marchand de vins


Fin sommerlektyre!

Bestill bøkene i vår nettbutikk, klikk her