Sancerre fra Alphonse Mellot

Sancerre fra Alphonse Mellot,
19. generasjon i et magisk landskap og terroir!

 

Kjære Vinvenn,

En av de nydeligste, men kanskje noe mindre kjente regionene i Frankrike heter Loire. Dette er et fantastisk vinområde, med en lang historie, gode tradisjoner, fascinerende  landskap og helt utsøkt mat.

Det er særlig et distrikt jeg vil anbefale til alle vinelskere, og det er Sancerre. Sancerre er først og fremst en ensom, men stolt ås, som troner midt i et rolig, men nesten magisk landskap, med mykt lys fra elven Loire. Gamlebyen ligger 312 meter over havet, noe som gir den en nydelig panorama utsikt. Dette er absolutt verd et besøk: LES MER

Familien Mellot begynte å produsere vin i disse magiske omgivelsene i 1513. De var allerede den gangen, en velrennomert «vinfamilie» og i 1698 valgte solkongen, Ludvig den 14, Cæsar Mellot som personlig rådgiver.

I dag produserer Alphonse Mellot, far, datter og sønn, vin med de samme tradisjonene og i samme ånd. Det som karakteriserer den hvite sancerre vinen er at den er produsert utelukkende på Sauvignon Blanc druen, en av mine personlige  favoritter. Men det viktigste er jordsmonnet, Le Terroir!

Familien Mellot er veldig takknemlig for de  «terroirs» de har arvet, generasjon etter generasjon. Domaine de la Moussière ligger midt i et område preget av det vi kaller «kimmeridgian/kalkstein». Dette jordsmonnet inneholder tre svært viktige ingredienser; leire, flint (silex på fransk), og lagdelt kritt . Det er den siste delen, lagdelt kritt, som må snus om regelmessig og på en forsiktig måte, slik at mikro-organismen i kontakt med luft kan utvikle seg langt ned i bakken og gi viktig næring til vinstokkene. Dette er litt teknisk, men viktig  for å forstå hvorfor jordsmonnet i Sancerre er så eksepsjonelt, og hvorfor Sauvignon blanc druen passer utmerket i dette området.  

Den poetiske produsenten sier selv om hvitvinen La Moussière Sancerre: Vinen er en ren sjarmør, og man kan føle at trærne bøyer seg ned på vårt nivå for å gi oss sine beste modne frukter. Den er tiltrekkende, med en god balanse og et godt eksempel på hva en drueklase fra Sancerre har å tilby oss. Vi finner flotte toner av mineraler, crispy frukter og litt sitrus.

Vi anbefaler den til Sushi, sashimi, blåskjell, ferske reker, hummer, østers, omeletter, og vårens ferske asparges.  Har du en fersk geitost fra Chavignol,  finnes ikke noe bedre match!


La Moussière Sancerre 2018

Alphonse Mellot

Den dufter hvite blomster, sitrus, eple, stikkelsbær  og grønne urter. Fin struktur, god balanse og lang ettersmak med streif av mineraler. En av de beste årgangene fra La Moussière noensinne!

Apéritif i juli 2018:
“En deilig sancerre som tåler 2-3 år”. Godt kjøp. 88 poeng. 

Varenr.: 4327501    
Drue: 100% Sauvignon Blanc
Pris: kr. 266,-

Klikk for å lese mer og bestille

Klikk her for å lese mer om produsenten.


Vinhandler – Marchand de vins


 

Lam til påske!

Lam til påske! Her finner du nydelige oppskrifter og hvilke viner du skal servere til rettene.

Kjære Vinvenn,

Påsken er like rundt hjørnet, og vi har fått flere henvendelser i det siste fra våre lesere, som lurer på hvilke viner de skal velge til årets påskelam!

Jeg ble kjent med matjournalist og blogger Kristin Jøtun da jeg lanserte min første vinbok, «Drømmer du nok?» i 2007,  og vi har holdt kontakten siden den gang.
Kristin er en iherdig og kreativ journalist, som stadig imponerer med sine nydelige  oppskrifter og vakre bilder av festdekkede  bord med innbydende retter. Vi tok kontakt med Kristin, og  hun ville veldig gjerne dele noen av sine beste oppskrifter, og gode  tips til påskefeiringen med oss!

Kristins påske:
I år som i fjor blir påsken annerledes, men det betyr at vi må kose oss enda litt mer, ha færre på besøk, men da kan det være en ide og teste ut både gode råvarer, oppskrifter og ikke minst legge litt mer penger i vinen som du skal drikke. Jeg har kommet dit at det nå er viktigere å drikke mindre, men bedre.

 

Påske er lam for mange av oss, jeg har funnet fram til noen smakfulle oppskrifter på lammeretter, samt både en forrett, dessert og en påskekake.
Så kanskje jeg kan friste såpass at du lager det klassiske lammelåret, gjerne med fløtegratinerte poteter og en fyldig lammesaus, eller hvorfor ikke teste ut lam på kinesisk vis, eller lammeskanker kokt i rødvin, her er mulighetene mange.

Påskemeny!

 1. Klassisk lammestek med fløtegratinerte poteter
  klikk her for meny og vinforslag
 2. Rødvinskokte lammeskanker med asparges.
  klikk her for meny og vinforslag
 3. Lammestek fylt med myntepesto, kremet blåmuggsaus og brokkolisalat.
  klikk her for meny og vinforslag

Til Kristins lammeretter vil vi gjerne anbefale to  klassiske rødviner fra  fra Bordeaux og en fra Libanon.
Kristin har selvsagt både nettside og instagramkonto, vi anbefaler deg å følge henne her: Facebook eller  Husmorlykke.no

Instagramkontoen og nettsiden, Husmorlykke.no har over 25 000 følgere fordelt på facebook og instagram.
Husmorlykke skal være stedet du finner inspirasjon til gode og smakfulle retter du lett kan lage. Alle oppskrifter er utprøvde og skal være enkle å få til, selv for dem som ikke er så glad i å være på kjøkkenet.

 • «Jeg er utdannet faglærer i ernæring, helse og miljøfag fra Stabekk Høyskole og bestemte meg tidlig for at jeg skulle jobbe som journalist og ikke som lærer. Men det er ikke mange slike stillinger i Norge, slik at de første årene jobbet jeg som lærer i den videregående skolen som adjunkt. Og med denne erfaringen oppdaget jeg av mye av den «gamle» kunnskapen som husmoren satt på, var i ferd med å forsvinne. Derfor startet jeg bloggen Husmorlykke med både oppskrifter og gode rengjøringstips til hus og hjem. I tillegg samarbeider jeg med importører av vin og drikke, slik at de setter drikke til oppskriftene mine som det du vil se her.»
  Kristin Jøtun

Oppskriftene er alle utprøvd og du kan være sikker på at det du finner av kombinasjoner av ingredienser skal passe godt sammen. Vi håper med dette at du, også i år, får en annerledes, lang og fin påskeferie, med mye godt på menyen og i glasset!


Godt lesestoff til påsken finner du i vår nettbutikk.
Klikk herGod påske!

Nicolas og Hanne


Snart kan vi reise igjen!


Juletilbud i vår nettbutikk:
Bøkene «Vindunderlig!» og «Vin, det er livet» får du nå til kun 200,- pr bok 

eller 350,-  for begge to. Kun 89,- i frakt ut desember, på alle pakker uansett vekt. 
Klikk her!

 

Snart kan vi reise igjen!
En «liten» men viktig bruksanvisning for en fransk middag – når du er gjest!

 

Kjære Vinvenn,

Snart kan vi forhåpentligvis reise på ferie til utlandet igjen, og for de som har lyst til å besøke en vinprodusent (og kanskje blir invitert til middag på slottet) laget jeg, for de som har glemt eller som er litt usikre, siden det dessverre er såååå lenge siden, en liten bruksanvisning for gjennomføring av en fransk middag – når du er gjest!

Du er endelig på reise igjen i Frankrike og har vært så heldig å bli invitert på middag i et fransk hjem, kanskje et vinslott.
Da er det greit å kjenne den lokale etiketten, slik at du unngår de største brølerne og isteden legger igjen et godt inntrykk hos ditt vertskap. Så, i tillegg til vanlig og internasjonal folkeskikk, anbefaler jeg deg sterkt å følge nedenstående råd og vink:

Ved ankomst/før middagen

Kom aldri for tidlig, men heller ikke mange minuttene for sent. Ca. 10–15 minutter over avtalt tid er perfekt, bl.a. i Bordeaux, hvor jeg kommer fra (jf. det velkjente ”bordelese kvarter” – le quart d’heure bordelais). De fleste vertskap setter pris på å få litt ekstra tid for å ordne de siste detaljer til en perfekt middag og/eller roe seg litt ned før gjestene kommer.

Medbrakte blomsterbuketter blir alltid satt pris på. Og du får mange plusspoeng ved å være observant og gi komplimenter – ikke bare om vinen, men også om vertinnens kjole, borddekorasjonen, maten, interiøret og slike ting.

Håndhilsing er best overfor nye bekjentskap – eventuell kyssing på kinnene skal være lett og elegant og maks en gang per kinn – overdriv aldri, selv ikke etter en veldig hyggelig/fuktig middag.
Men, i den nåværende situasjonen, er en vanlig norsk «hei -hilsen»  med 2 meters avstand helt innafor!

”Antrekk: Avslappet/casual” betyr ikke shorts og T-skjorte, men et elegant antrekk uten slips for menn. La mode, toujours la mode! (”Moten – alltid moten!”)

Under selve middagen

Gi gjerne verten ros for vinen du nettopp fikk servert i glasset ditt.

Følgende faguttrykk gjør som regel suksess, etter litt forsiktig glassrotering og snusing.
Les og lær alt om vinsmaking i mine bøker som kan bestille med å trykke HER

 • ”Quelle belle robe!” (Uttales ”Kell bell råbb” og betyr ”For en flott kjole”!) På fransk brukes ”kjole” som kjent også for å beskrive vinens farge, og kan også brukes overfor vertinnen hvis hun bærer en fin kjole.    
 • ”Quelle belle cuisse!” eller ”Quelle belle jambe!” (Uttales henholdsvis ”Kell bell kviss” og”Kell bell sjamb!” – det siste med stemt sj-lyd – og betyr henholdsvis ”For et flott lår!” og ”For et flott bein!” Lår/bein brukes som kjent også til å beskrive måten vinen henger/siger langs glasset på.

Uttrykkene kan også brukes overfor verten/vertinnen, men kun hvis du kjenner vedkommende svært godt….

 • ”Quel nez!” (Uttales ”Kell né!” og betyr ”For en flott nese!” I denne sammenheng bør du gjøre det tydelig at det er vinens aroma du snakker om. Se derfor aldri på nesen til din franske vert/vertinne (eller noen andres, for den saks skyld) mens du sier dette!

Ikke bruk hele middagen til å prise den serverte vinen, eller å snakke om vin, særlig ikke dersom verten jobber i vinfaget – franskmenn liker nemlig å ”hoppe fra hane til esel” (sauter du coq à l’âne) det vil si skifte samtaletema ofte!
Utbring gjerne en skål for vertskapet.A votre santé (Uttales “A våttre sangté!” og betyr ”Skål!” Ordrett betyr det ”Til Deres helse!”) Kan utvikle seg til A ta santé (”Til din helse!”) hvis kvelden blir vellykket og stemningen stiger. ”Chin-Chin” (Uttales ”Tsjinn-tsjinn!”), som er en fransk utgave av det norske ”Klirr-klirr!”, brukes også mye. Du trenger for øvrig ikke å skåle med hver eneste gjest i selskapet.

Ros aldri hemningsløst en Burgund vin i Bordeaux, eller omvendt. (Med andre ord: Ta hensyn til hvilket distrikt du er i!) Sitter du og skamroser ”bortelaget”, blir du lett misforstått og får snart hele bordet mot deg …
Skjenk aldri til deg selv – vent til verten gjør det for deg! En god vert skal aldri la en gjest tørste.
Drikk sakte, nyt kvelden – middager i Frankrike kan vare leeenge! Husk vannglasset ditt.
Oppfør deg som en avslappet livs- og vinnyter, ikke som en vinprofesjonell på en messe (ingen gurgling, og ingen spytting, altså. Den første slurken du tar av en vin, kan du dog gjerne slurpe forsiktig, for slik å vise at du behersker kunsten å frigjøre ekstra aroma gjennom økt lufttilførsel/overflate, men gjør det mest mulig elegant og lydløst!)

Etter middagen

Det er lov å gå fra bordet selv om konjakk-, armagnac- eller calvadosflasken på bordet ikke er tom …
Franskmenn drikker stort sett vin som aperitiff og til maten – sjelden etter maten.

Takk gjerne for maten når du forlater bordet (franskmenn setter stor pris på høflighet, og finner det dessuten både morsomt og eksotisk at du sier det på norsk også) – men du trenger ikke holde noen ”takk for maten”-tale, det er ikke vanlig.
Hvem tar så ansvar for å bryte opp selskapet? Føl deg fram, slik du pleier – her følger man de samme regler som i Norge.

Bon voyage!


Les og lær alt om vinsmaking i mine bøker som kan bestilles med å trykke HERDisse vinene kan jeg trygt anbefale deg
å servere i alle de hyggelige  juleselskapene!


Champagne Drappier Brut Nature

Ekstra brut (anbefales til norsk kongekrabbe) Zero Dosage.
Aroma av modne bær, stikkelsbær, nøtter og sitrus. Tørr, velbalansert og rund. Denne champagnen ble i utgangspunktet laget for familien Drappier. Dette er en ”Blanc de Noir” dvs. en hvit champagne laget av blå druer, og uten sukkertilsetning. 

Varenr.: 4125601 (BU) 75 cl. 359,90 
4194905 (BU) Magnum 765,- 

Klikk her for å lese/bestille


Château La Croix Saint Estephe 2017

Pessac Leognan

Mørkrød farge. Dufter modne frukter og krydder. En elegant, rik og velstrukturert vin. Myk og fløyelsaktig i munnen. Fin dybde, og flott balansert.

Varenr: 12337201 (BU)
Pris:  289,90   

Klikk her for å lese/bestille


Château Le Crock 2017

Saint Estèphe

Klar mørk rødfarge. Intense aromaer fra modne røde og mørke bær. Intens og silkeaktig vin med smak av plommer og modne bær. Fin struktur. Elegante tanniner.

Varenr: 12337401 (BU)
Pris: 389,90

Klikk her for å lese/bestille


Guiraud Gold Christmas 2015 Sauternes

Château Guiraud produserer alt etter biodynamisk metode, og de har lokale insekter (650 forskjellige arter) som holder skadedyr og insekter i vinrankene i sjakk, dvs. de tilbyr en form for «hoteller for insekter»
Nydelig gullfarge. Aromaer fra kokte søte frukter, Crème Brûlée og mandler. På smaken kjennes eksotiske frukter som mango, ananas, pasion frukt, og et godt nivå med «Botrytis». Kompleks, harmonisk og velbalansert. Lang avslutning med aprikos og mandler.

7845802 (BU) 50 cl.
189,90

Klikk her for å lese/bestille


De beste julegavene til vinelskeren
finner du i vår vindunderlige nettbutikk!


Klikk her for å komme til Vindunderlig nettbutikk.

 

Bestill begge bøkene, spar 50 kroner!

  


Jeg ønsker deg en fin og rolig førjulstid.

Vinhandler – Marchand de vins