Drikke til den norske spekematen!

Dette bør du drikke til den norske spekematen!

Kjære vinvenn,

Vi er inne i den sesongen hvor vi nordmenn spiser mye spekemat!  Og vi er veldig heldige, fordi Norge produserer  noe av den beste spekematen, som også er med mindre salt enn mange andre land,  og med  et utvalg som har blitt bedre og bedre  de siste årene.

I vårt nabokontor  på Skøyen sitter  spekemat leverandøren Tind/Grilstad, og vi har fulgt godt med på deres utvikling de siste årene. Takket være en dyktig prosjektleder, Svein H. Andreassen, har Tind til og med begynt å eksportere, blant annet fenalår, til Frankrike og til og med til min hjemby Bordeaux!
Har du ikke smakt deres nydelige produkter ennå,  anbefaler jeg deg virkelig  å gjøre det denne sommeren.

Men hva skal man egentlig drikke til spekemat?

Hvitvin
Salt er hovedsmaken i spekemat uansett om råvarene kommer fra Norge, Frankrike, Spania eller Italia og da trenger vi en vin som har god friskhet, fruktighet og lite til moderat fatpreg.
Salt mat demper friskheten i vinen og fremhever vinens fruktsødme. De fleste hvitviner har mye syre og klarer dette fint. Hvitviner med moden fruktkarakter er også supert tilbehør til spekematen, da særlig til de litt mildere og lettere spekeskinkene og pølsene.

Rødvin
Det samme gjør rødvin laget på druer som Pinot Noir, Barbera, Gamay og Sangiovese.
Veldig salte skinker, eller den mest smaksintense spekematen, tar lett all luven fra vinen og trenger vin med mer konsentrasjon. Smakskonsentrasjon i vin koster ofte noe ekstra, men utviklet rødvin, som 5-10 år gammel Rioja reserva/Gran reserva, har både smaksintensitet og fine, modne aromaer som harmonerer fint med spekesmaken.

Musserende vin
Musserende viner er også et godt valg. Friskheten er nesten alltid høy i musserende vin fordi druene høstes tidlig.
I tillegg gir boblene en forfriskende og leskende følelse mot det salte og fete. Autolysepreg er viktig, da det gir vinen smaksintensitet. Aromaer av sopp, bakt eple, krydder og nystekt brød, er gode «brobyggere» til smaken i spekematen. En god, fyldig og moden champagne eller musserende vin fungerer generelt veldig bra. Den har friskhet og syre som takler fettet, i tillegg til saltet, og en moden, nøtteaktig frukt som håndterer en kraftig lagret smak av fenalår og krydrede pølser.

Rosévin
Dette er også et veldig godt valg til spekemat. Roséviner har økt i kvaliteten og utvalget har blitt langt bedre de siste årene.Her er mine vintips til spekemat fra Tind:


Spekepølse med skogsopp

Aubrade le Prestige 2019

Earl Vignobles Lobre JC – AOC Entre-deux-Mers

Blek, gul farge, med lys-grønne hint. Uttrykksfull og fruktig duft, med intense aromaer fra hvite blomster. Veldig aromatisk i munnen, intens, frisk og middels fyldig.
Lang og flott ettersmak.
T.A. 15.04.16 Terningkast 6. Leskende, anvendelig boksproviant til uslåelig pris.
VG 8.04.17: Terningkast 6: Aromatisk med stikkelsbær, sitrus og litt gress
.
Varenr.: 3593806 (BU). BIB 300 cl. Tilgjengelig i veldig mange butikker.
Pris: 409,90
Varenr.: 3800701 (BU) 75 cl.
Pris: 129,90


Spekepølse med elg og einebær

Louis Max Les Terres Froides Chardonnay 2019

AOC Pays d’Oc. Produsert av vinmakere fra Burgund som en “Petit Chablis”

Blek, gyllen farge med grønne hint. Friske aromaer av sitrus, eple og mineraler. Frisk og fruktig,
livlig og krisp. Produsert på “kald jord” (Terres froides) i Languedoc der druene beholder en naturlig friskhet, av vinmakere fra Burgund!

Apéritif 31.mai 2017: En fersk og god billigvin som tåler 2 år. Meget godt kjøp.
“En god boksvin. Godt kjøp.” Apéritif 2018

Varenr.: 1466101 (Basis – K6) 75 cl
Pris: 139,90
Varenr.: 1466106 (BU) BiB 300cl.
Pris: 495,- 


12 måneders lagret spekeskinke

Casabianca Valdobbiadene Prosecco

Superiore Brut DOCG

Ren og frisk duft. Hint av eple, bergamott og andre sitrusfrukter. Aromaer av friske blomster med et markert hint av rose. Frisk, tørr, myk og ren ettersmak.

D.N. 31.12.16. Historiske bobler. Frisk syre, fin og fyldig, tørr frukt.
Godt Drikke 15.06.17: Meget godt kjøp. Terningkast 6.

Varenr.: 1400301 (Basis – K4) 75 cl.
Pris: 139,90


Vellagret Coppaskinke

Galharda White – Douro Doc 2018

Spirit Grape Iberica Lda

Klar, delikat, lys gul farge. Friske aromaer fra tropisk frukt som ananas og fersken. Noe mineralitet. Frisk, med god syre, og godt balansert. Flasken er dekket med en elegant og praktisk folie, med moitv fra de historiske Azulejos, portugisiske keramikkflisene.

Varenr.: 11188101 (BU)  75 cl.
Pris: 155,-


Marinert lammelår

Champagne Drappier Carte d’Or

Nytt navn og ny etikett, men samme gode champagne som den tidligere Carte Blanche. Ren mineralsk duft med en del frukt som gule epler og modne bær. Delikat snev av nøtter og sitrus. Myk og lang fruktsmak, modent, balansert anslag, bra mousse, delikate aromaer, avrundet syre og veldig behagelig ettersmak. En tørr, kompleks, velbalansert og frisk champagne som har vært i basis sortimentet til vinmonopolet siden 1997!

En flott standardchampagne fra en produsent som “alle” vinmakere i eller tett ved naturleiren nevner blant sine favoritter. Og du finner den også i hyllene i de fleste bra vinbutikker i Paris. Og på polet seff. Gunnar Skoglund 8. april 2016
Dagbladet 29.des. 2017: 86 poeng. “En saftig og fruktdreven champagne. Middels fylde med høy syre. Terningkast 5.”

Varenr.: 3053201 (Basis – K6) 75 cl. 319,90 
Varenr.: 4004002 (BU) 37,5 cl. 185,- 
Varenr.: 3053205 (BU) 150 cl. Magnum 699,90


Vellagret salamipølse

Domaine Montrose Rosé 2019

IGP Côtes de Thongue

En lett og naturlig rosa-farge (vill-laksfarge eller løkskall ”pelures d’oignon” på fransk). Nese av ferske og delikate vårdufter og sommerlige bær (jordbær, bjørnebær). Dette er en frisk, men samtidig rund, livlig og velbalansert rosévin med en lang og behagelig ettersmak.
Aperitif 85 poeng: En leskende og god rosevin som tåler 2 år. Meget godt kjøp. 2018-årgang. – Smakt 14. desember 2018

Varenr.: 4820401 (Basis – K1) 75 cl. 129,90 
Varenr.: 863702 (BU) 37,5 cl. 76,-
Varenr.: 4820405 (BU) Magnum 150 cl. 275,-


Jeg ønsker dere alle en varm og  flott sommer


Vinhandler – Marchand de vins

En kort historie om vinene fra Mâcon

En kort historie om vinene fra Mâcon,
som er meget gode kjøp fra Burgund,
takket være tilfeldigheter!!

Kjære vinvenn,

Mâconnais er et vindistrikt i den sørlige delen av Burgund i Frankrike, og som tar sitt navn fra byen Mâcon. Distriktet domineres av hvitvin, og først og fremst er det  chardonnay druen  som står for 80 % av produksjonen.

Det gode ryktet til vinene fra Mâcon begynte allerede i 1660, og er oppsummert i en bok fra 1910 på denne måten:

Claude Brosse, var en vinprodusent fra Mâcon i Burgund

«Historien starter en søndag morgen i år 1660 under en gudstjeneste i en kirke i Versailles-slottet. Solkongen, Ludvig den 14. la merke til en mann som så ut til å stå, mens alle andre satt på knærne under gudstjenesten. Han sendte en av soldatene sine for å be mannen også, om å knele. Men soldaten fant ut at denne mannen var allerede på sine knær og rapporterte det  til kongen. Ludvig den 14. ble veldig interessert og ville gjerne treffe denne kjempen etter seremonien. Den store mannen, Claude Brosse, var en vinprodusent fra Mâcon i Burgund, som hadde kommet til Versailles med flere vintønner fra sin egen produskjon. Kongen smakte på vinene, og likte dem så godt at han utnevnte straks Claude Brosse som leverandør til det franske hoffet».*

Det ble aldri etablert et hierarkisk system over premier cru i Mâconnais, som i Nord-Burgund, noe vi skal være veldig glade for i 2020! Det er derfor produsentene i denne regionen har stort potensiale (klima, jordsmonn…) og lager flotte viner som er et rimeligere alternativ til vinene lenger nord i området. 

Den dag i dag er de fortsatt den eneste store Burgund appellasjonen, uten et system for sine beste vinmarker, og dette skyldes noen tilfeldigheter under den andre verdenskrig.

Burgund landskap

I 1942 ble det fremmet en lov som kun ga de offisielt anerkjente vinmarkene lov til å benytte «Premier Cru». Denne loven ble forårsaket av et rekvisisjonskrav fra okkupasjonskreftene. I 1942 fortalte den tyske høykommandoen sine vinprodusenter at alt under premier cru nivå ville kunne rekvireres til bruk av den tyske hæren, Wehrmacht. En kommisjon ble hasteopprettet bestående av «ubestridte personligheter» for å utarbeide listen. Da dette måtte gjøres raskt, ble listen stort sett inspirert av «Premières Cuvées», omtalt i 1861-planen, sammen med noen tilføyelser av fremtredende, lokale personligheter. Loven ble endelig vedtatt 14. oktober 1943, og AOC’s offisielle «premiere crus» ble dermed etablert.

Mâconnais-regionen var den eneste delen av Burgund som lå i Vichy i Frankrike, den frie delen. Resten av Burgund ble kontrollert av tyskerne.  Frem til krigen startet hadde bruken av navnene på de beste vinmarkene vært vanlig praksis, både  i Pouilly-Fuissé, i Côte d’Or osv. Så dette var en av tilfeldighetene krigen brakte med seg, og som isolerte Mâconnais fra resten av Burgund.

Etter krigen utviklet produksjonsstrukturen i Mâcon-regionen seg selvstendig, i forhold til Côte d’Or og de andre. Gradvis ble det kulturelle gapet i det hierarkiske systemet uopprettelig. Mâconnais har ventet mer enn et halvt århundre på å vende tilbake til den storhet som trolig gikk tapt,  den gangen. Vinprodusentene forsøker nå å korrigere denne historiske feilen.

Klikk for større kart

Kilde: C. Charton et A.M. Desmoulins, Rapport sur l’exposition franco-britannique de Londres, vins et eaux-de-vie de vin ; Comité français des expositions à l’étranger, 1910, 195 p., p. 61 (consultable sur Gallica).

Klikk på kartet for større utgaveI dag har vi den store gleden å kunne presentere vår nye vin
i  basis-utvalget til vinmonopolet:


Domaine Perraud
Les Cadoles Mâcon-Lugny 2019

Ung og saftig, fint preg av eple, sitrus og blomst, med god lengde.

Varenr.: 11469201
Pris: kr 196,30
Les mer og bestill!

 


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins