Språkforviklingerog 2 flotte høstviner

Språkforviklinger
og 2 flotte høstviner!

Kjære vinvenn,

Du husker sikkert historien om den norske familien som skulle reise til Rhodos på høstferie. De landet til sin overraskelse i Rodez – altså ikke i Hellas, men i Frankrike. De var veldig innstilt på å kose seg på stranden i hele ferien, men siden Rodez ligger ved Toulouse, 170 km fra havet – og dermed veldig langt til nærmeste strand, så måtte de  fly videre. Men altså, Rhodos – Rodez. Når man uttaler disse navnene, høres det likt ut. Men stedene er ganske ulikt lokalisert. Jeg fikk selv  en pekepinn om dette første gang jeg bestilte flybillett i norsk telefon (dette var lenge før Internett og e-post) til min hjemby Bordeaux for å feire jul 1996  sammen med familien. Noen dager senere fikk jeg tilsendt en billett til Bodø som min franske uttale av Bordeaux ble tolket som av flyselskapets norske funksjonær. Jeg kastet meg over telefonen og klarte heldigvis å få en ny billett tilsendt … Den dumpet ned i postkassen bare et par timer før jeg skulle reise…

Men høstferien er først og fremst en hyggelig periode i året, enten man reiser til Rhodos eller til hytta på fjellet, eller blir hjemme. Det er tid for fellesskap, god høstmat, og gjerne med god vin til.


Jeg vil anbefale to nydelige viner på boks (ja, pappvin), den ene helt ny og fersk nå i september.
Den er laget av Gamay-druen og er en av de få, kanskje den eneste til og med, fra Beaujolais/Burgund på boks.
Den andre laget av vinmakere fra Burgund,  av Pinot Noir-druen, i et kjølig klima i Sør-Frankrike, som en «Bourgogne rouge».

Begge boksene er på lager i Norge og kan bestilles i dag på www.vinmonopolet.no


Louis Max Beaujolais Grande Cuvée rouge 2018

Livlig rødlilla farge. Elegant, frisk og saftig beaujolais. God konsentrasjon, med røde og mørke frukter. Myk, frisk og rund, med lang ettersmak. En elegant boksvin, både på smaken og i utseende.

Varenr.: 11187506 (BU) BIB 3 l.
Pris: 469,90

Klikk på varenr. for å lese mer og bestille.


Climat Louis Max Pinot Noir “Les Terres Froides” 2017

Ueiket og frisk vin, med god syre. Rubinrød farge. Aromaer fra små røde, mørke og friske frukter, med hint av pepper. En elegant, delikat og fruktig vin. Produsert av vinmakere fra Burgund som en “Bourgogne rouge”!
Til høstens matretter.
(I bestillingsutvalget, men finnes i mange butikker i Norge)

Varenr.: 1218001 (Basis) 75 cl.
Pris: 135,-
Varenr.: 1218006 (BU) BIB 3 l.
Pris: 489,90

Klikk på varenr. for å lese mer og bestille.


Jeg vil også minne deg om  at bøkene mine (disse to små historiene kommer derifra, med mange flere…) kan også bestilles i vår nettbutikk www.vindunderlig.no
Bestiller du i dag, sender jeg dem til deg signert!Jeg ønsker deg med dette en riktig god høstferie!

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


Vinens alkoholprosent

Vinens alkoholprosent

Kjære Vinvenn

På grunn av nye produksjonsmetoder og den globale oppvarmingen øker sukkerinnholdet i vinen, og dermed også alkoholprosenten.
(Siden 1960-årene har verdens  gjennomsnitts-temperatur økt med to grader Celsius.)

For konsumenter som ikke vet om dette, kan det se ut som om vinprodusentene målrettet lager vin med mer alkohol. Så er ikke tilfellet, økningen er nærmest en skadevirkning som endrer vinens karakter.

Jeg kom nylig borti en vin fra Fronsac, som ifølge etiketten inneholdt 15,5 prosent alkohol. Enkelte ville kanskje glede seg over å finne en vin med et så høyt alkoholinnhold; selv synes jeg det er nedslående og urovekkende. En god vin er basert på en riktig sammensetning av alle verdiene, hvor alt er i balanse. Hvis alkoholsmaken blir for fremtredende, vil det også gå utover vinens friskhet. Den kjenner vi takket være fruktsyreinnholdet, som reduseres med økt alkoholandel.

Hvorfor blir det mer alkohol i vinen?
Enkelt oppsummert: Sukkeret i druene blir omdannet til alkohol og CO2 ved hjelp av gjær. Jo mer sukker som finnes i druene, desto høyere blir alkoholprosenten (17 gram sukker per liter tilsvarer én prosentalkohol, hvis alt sukker blir til alkohol). Solen igangsetter og driver fotosyntesen, som igjen fører til produksjon av sukker og dermed alkohol.
En grei tommelfingerregel blir da

•  Varme områder gir høy alkoholprosent
•  Kalde områder gir lav alkoholprosent


Dette minner meg om en liten episode jeg har hatt den tvilsomme glede av å oppleve i Norge:

Prosentkjøperne

Den skjedde i en tax-freebutikk på Gardermoen der jeg overhørte en samtale mellom to voksne menn foran vinhyllen.
«Hvilken flaske skal vi ta — denne eller den her?» spurte den første, mens han viftet med to ulike flasker i luften.
«Ta den», svarte den andre, «den har 14,5 prosent — den andre har bare 13 …» Jeg kjente at det begynte å koke inni meg og var på vei til å gripe inn i samtalen, men ble heldigvis holdt igjen av min fornuftige kone, som fortsatt klarte å tenke på at vi hadde et fly å rekke!4. september lanserte vi to nye viner fra Douro i  Portugal i polets sortiment. Begge flaskene er dekket med en flott dekorert folie, med motiver hentet  fra de gamle portugisiske keramikkflisene.

Douro (portugisisk) eller Duero (spansk) er en av de største elvene på Den iberiske halvøy. Elven danner 112 km grense mellom Spania og Portugal og går gjennom en bratt elvedal med trange sidedaler. Dette utilgjengelige området har dannet en naturlig grense og språkbarriere, og er i dag en nasjonalpark. De viktigste sideelvene til Douro er Côa, Tua og Tâmega.


Galharda White – Douro Doc 2018

Spirit Grape Iberica Lda

Klar, delikat, lys gul farge. Friske aromaer fra tropisk frukt som ananas og fersken. Noe mineralitet. Frisk, med god syre, og godt balansert.

Varenr.: 11188101
Pris: 149,90

Klikk for å lese mer og bestille!


Galharda red – Douro doc 2017

Spirit Grape Iberica Lda

Flott mørk rød farge. Røde frukt aromaer. En fruktig og velbalansert vin, med myke og gode tanniner. Tinta Rotiz druene er plukket fra eldre vinstokker, noe som gir en ekstra god struktur og fine tanniner. Frisk frukt og lang og behagelig ettersmak.

Varenr.: 11188201
Pris: 149,90

Klikk for å lese mer og bestille!


Jeg vil også minne deg om  at bøkene mine (denne historien kommer derifra, med mange flere…) kan også bestilles i vår nettbutikk www.vindunderlig.no
Bestiller du i dag, sender jeg dem til deg signert!


Jeg ønsker deg med dette en riktig god helg!

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

Bruksanvisning for en fransk middag – som gjest i Bordeaux !

Bruksanvisning for en fransk middag
– som gjest i Bordeaux !

Kjære vinvenn,

Du er på reise i Frankrike og har vært heldig å bli invitert på middag i et fransk hjem, kanskje på et vinslott i Bordeaux. Da er det greit å kjenne den lokale etiketten, slik at du unngår de største brølerne og isteden legger igjen et godt inntrykk hos ditt vertskap. I tillegg til vanlig og internasjonal folkeskikk, anbefaler jeg deg sterkt å følge nedenstående råd og vink:

Ved ankomst / før middagen
Kom aldri for tidlig, men heller ikke for sent. Ca. 10–15 minutter over avtalt tid er perfekt  (jf. det velkjente ”bordelese kvarter” – le quart d’heure bordelais). De fleste vertskap setter pris på å få litt ekstra tid for å ordne de siste detaljer til en perfekt middag. Medbrakte blomsterbuketter blir alltid satt pris på. Og du får mange plusspoeng ved å være observant og gi komplimenter – ikke bare om vinen, men også om vertinnens kjole, borddekorasjonen, maten, interiøret og slike ting.
Håndhilsing er best overfor nye bekjentskap – eventuell kyssing på kinnene skal være lett og elegant og maks en gang per kinn – overdriv aldri, selv ikke etter en veldig hyggelig/fuktig middag.
”Antrekk: Avslappet/casual” betyr ikke shorts og T-skjorte, men et elegant antrekk uten slips for menn.
La mode, toujours la mode! (”Moten – alltid moten!”)

Under selve middagen
Gi gjerne verten ros for vinen du nettopp fikk servert i glasset ditt. Følgende faguttrykk gjør som regel suksess, etter litt forsiktig glassrotering og snusing.

 • ”Quelle belle robe!” (Uttales ”Kell bell råbb” og betyr ”For en flott kjole”!) På fransk brukes ”kjole” som kjent også for å beskrive vinens farge, og kan også brukes overfor vertinnen hvis hun bærer en fin kjole. Les mer om vinens farge ved å klikke her!
 • ”Quelle belle cuisse!” eller ”Quelle belle jambe!” (Uttales henholdsvis ”Kell bell kviss” og”Kell bell sjamb!” – det siste med stemt sj-lyd – og betyr henholdsvis ”For et flott lår!” og ”For et flott bein!” Lår/bein brukes som kjent også til å beskrive måten vinen henger/siger langs glasset på.
  Uttrykkene kan også brukes overfor verten/vertinnen, men kun hvis du kjenner vedkommende svært godt. Les mer om vinens henging langs glasset ved å klikke her! 
 • ”Quel nez!” (Uttales ”Kell né!” og betyr ”For en flott nese!” I denne sammenheng bør du gjøre det tydelig at det er vinens aroma du snakker om. Se derfor aldri på nesen til din franske vert/vertinne (eller noen andres, for den saks skyld) mens du sier dette!

Ikke bruk hele middagen til å prise den serverte vinen, eller å snakke om vin, særlig ikke dersom verten jobber i vinfaget – franskmenn liker nemlig å ”hoppe fra hane til esel” (sauter du coq à l’âne) det vil si skifte samtaletema ofte!

Utbring gjerne en skål for vertskapet.A votre santé (Uttales “A våttre sangté!” og betyr ”Skål!” Ordrett betyr det ”Til Deres helse!”) Kan utvikle seg til A ta santé (”Til din helse!”) hvis kvelden blir vellykket og stemningen stiger. ”Chin-Chin” (Uttales ”Tsjinn-tsjinn!”), som er en fransk utgave av det norske ”Klirr-klirr!”, brukes også mye. Du trenger for øvrig ikke å skåle med hver eneste gjest i selskapet.

Ros aldri hemningsløst en Burgund-vin i Bordeaux, eller omvendt. (Med andre ord: Ta hensyn til hvilket distrikt du er i!) Sitter du og skamroser ”bortelaget”, blir du lett misforstått og får snart hele bordet mot deg.

Skjenk aldri til deg selv – vent til verten gjør det for deg! En god vert skal aldri la en gjest tørste.
Drikk sakte, nyt kvelden – middager i Frankrike kan vare leeenge! Husk vannglasset ditt.
Oppfør deg som en avslappet livs- og vinnyter, ikke som en vinprofesjonell på en messe (ingen gurgling, og spytting). Den første slurken du tar av en vin, kan du gjerne slurpe forsiktig, for  å vise at du behersker kunsten! men gjør det mest mulig elegant og lydløst!

Etter middagen
Det er lov å gå fra bordet selv om konjakk-, armagnac- eller calvadosflasken på bordet ikke er tom …
Franskmenn drikker stort sett vin som aperitiff og til maten – sjelden etter maten.

Takk gjerne for maten når du forlater bordet (franskmenn setter stor pris på høflighet, og synes det er  både morsomt og eksotisk at du sier det på norsk også) – men du trenger ikke holde noen ”takk for maten”-tale, det er ikke vanlig.

Hvem tar så ansvar for å bryte opp selskapet? Føl deg fram, slik du pleier – her følger man de samme regler som i Norge.


Fra min første vinbok: «Drømmer du nok!» – besøk gjerne på vårt nettbutikk www.vindunderlig.no  og les mer om de andre to vinbøkene vi tilbyr, og aromasettene «Le Nez du vin»

Bon voyage!


Klikk her for lese mer om mine bøker og for å bestille.


 


Denne uken passer det fint å tilby et par gode viner fra Bordeaux, enten det er til en fransk eller en norsk middag!

 

         
Le G de Chateau Guiraud 2017

Fra Château Guiraud produsert i Sauternes – AOC Bordeaux Blanc sec

Vinen har en flott, lys og livlig farge. Den utvikler dufter av sitrus- og eksotiske frukter, med et tydelig preg av hvite blomster. Veldig frisk og aromatisk i munnen, med en behagelig fylde, preg av smør og mentol og avsluttes med sitrus og lime. Lang og behagelig ettersmak. 
Biodynamisk vin fra en av de beste produsentene i Bordeaux til spotpris

9773901 75cl. Pris: 199,90
9773905 Magnum 150 cl. Pris: 409,90

Klikk varenummer for å lese mer, og bestille!


Château Fourcas Hosten 2007

AOC Listrac-Médoc

Dufter av tre og plommer med hint av lær. Moden frukt på smak med lange balanserte tanniner.
Topp  årgang til spotpris

7790701 75cl. Pris: 229,90 

Klikk varenummer for å lese mer, og bestille!


Jeg ønsker deg en riktig fin høsthelg.

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


Meld deg av vintipset her

Hva drikker man til viltmiddagen?

Hva drikker man til viltmiddagen?
Litt om Umami og høsttilbud på
duftsettene fra Jean Lenoir!

Kjære vinvenn,  

Vurderingen av vin i munnen er den mest avgjørende av alle etapper under en vinsmaking. Den avslører så mye, og folk flest har som nevnt de fleste svarene bokstavelig talt «på tungen», men de forblir dessverre der for manges vedkommende. Følgende fakta gjør det lettere for deg å bringe smaksløkenes registreringer videre:

«Tunge fakta»:

 • Tungen er opprinnelig delt i fire smaksområder som registrerer hver sin hovedsmak: Sødme registreres lengst fram i munnen på tungespissen. Sødme i vin stammer selvsagt fra sukker, men også fra alkohol (gjærsoppene spiser sukker for å danne alkohol).
 • Surhet eller syrlighet oppfattes lengst bak på sidene av tungen – la tungen leke med vinen, og du vil merke dette tydelig i etterkant. Syrligheten gjenkjenner du fra for eksempel første gang du satte tennene i et Granny Smith-eple. Samme effekten opplever du med sitrusfrukter i hvitvin og unge røde og mørke bær eller frukt som solbær, bjørnebær, kirsebær, plommer, rips …
 • Salt kjenner vi fremst og ytterst på sidene av tungen, men forekommer ganske sjelden i vin, bortsatt fra i spansk jeres og sherry.
  Bitterhet registrerer vi bak på tungeryggen. I vinen er det garvestoffene som forårsaker denne følelsen. I unge viner med såkalte ”aggressive og umodne garvestoffer” kan følelsen beskrives som uttørring av munnhulen, og sterk, bitter ettersmak. Lagring av vin (som tåler det – ikke alle viner er skapt til å lagres) hjelper å integrere disse garvestoffene i vinen og få en mer avbalansert følelse.

Denne smaksopplevelsen registreres altså gjennom reseptorer på tungen og kjennes som noe annet enn søtt, surt, bittert og salt. Det er ikke egentlig en smak med en egen smaksretning, men en smaksforsterker. Den totale smaksopplevelsen blir rikere med umami.

Fakta:
Allerede for mer enn 2000 år siden er en femte smak beskrevet i kinesisk litteratur! Umami lar seg ikke så lett oversette, men smaken av umamirik mat kan registreres som kjøttaktig, rikere, rundere, fyldigere, mer delikat. Mersmak, kan vi kanskje si på norsk?
Vi finner umami i mange kjøtt- og melkeprodukter, soyasaus, tofu, asparges, selleri, tomater, tang og sjøgress, fet fisk, kamskjell, krabbe, reker, sopp, nøtter, erter, bønner og linser etc. Umamifaktoren er spesielt høy i modne, fermenterte eller gjærede produkter som for eksempel spekeskinke, raket fisk, gjærede sauser og modne oster.
Kilde: Kjøkkenskriveren nr. 7-06, fra NFED (Nork Forening for Ernæring og Dietetikk)

Men nå har forskere fra Purdue University (Indiana)  kanskje funnet en 6. sans med navnet Oleogustus (fra latinsk oleo = olje og gustus= smak). Deres forskning om fettsyre er blitt publisert i det meget seriøse britiske tidsskrift «Chemical sense» og baserer seg på følgende prinsipp: frem til nå har industrien fokusert kun på fettstruktur, men har neglisjert fettsmak. Fett har en unik smak som i små mengder  (på lik måte som bitterhet) kan forbedre munnfølelse på kaffe, sjokolade og selvsagt vin og føre til en stor smaksopplevelse!
Kilde: le Figaro 29. juli 2015Sesongen er inne for å kombinere vin til vilt.
Denne uken vil jeg anbefale dere en av nyhetene våre fra september!


Cave de Cairanne I’Insouciante 2017

AOP Côtes-du-Rhône / Camille Cayran

Granatrød farge. Fruktige aromaer fra kirsebær, solbær, og roser. Rund og balansert. Frisk avslutning med toner av solbær og fiken. Økologisk vin.

Varenr.: 11187301 Pris: 149,90 70 cl.
Varenr.: 11187306 Pris: 489,90 BIB

Klikk på varenr. for mer info og bestilling! 


Du kan også lese mer om vin til vilt på min nye hjemmeside med å trykke HER


Klikk deg inn i vår nettbutikk for å lese mer om duftsettene!


Nøl ikke, ta kontakt med meg nicolas@vinhusetnofra.no for å spørre etter et vintips til en god og vellykket middag!
Jeg svarer med stor glede på alle henvendelser!


Ønsker deg en riktig trivelig helg!

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


Vi er født med promilleminus

Vi er født med promilleminus, men det kan kureres.

Kjære vinvenn

Vel overstått sommerferie!

Ferie er ofte assosiert med lange fine kvelder sammen med venner,  familie og vin. I min siste bok «Vindunderlig» tar jeg opp spørsmålet : «Hvorfor drikker vi vin?» 
Det er noe magisk med vin. Enten vi tenker på romantikk, hyggestunder, store middager, religiøse eller seremonielle ritualer eller bare for avslapning. Vinen har ofte en helt naturlig plass og er ofte et førstevalg.

Vin dufter godt, og smaker godt. Og er verken for sterkt eller svakt. Vi blir ikke skvalpende mette som av øl, eller brått for fulle som av brennevin. Kanskje nettopp derfor regnes vin som filosofiens, visjonenes og kreativitetens drikk. Men vin er også en fredens drikk. Vin handler om felles nytelse og vennlighet. Vin handler om å dele! Folk sitter sammen rundt en flaske og deler den i et hyggelig lag, og samtidig nyter samværet, og fellesskapet med andre. Men vin er fascinerende også på andre  måter, ikke minst fordi forvandlingen av druene kan gå i så forskjellige og noen ganger overraskende retninger, både duft- og smaksmessig. Og med mulighet for enda større forandringer og opplevelser ved ytterligere  lagring. Dermed blir vin en fascinerende hobby også, og et samlingspunkt på så utrolig mange hyggelige måter.

Edmondo de Amicis (1848–1906)
Edmondo de Amicis (1848–1906)

Født med promilleminus
Under tittelen «Ånden i flasken» skriver Finn Skårderud et forord til en vinbok av den italienske forfatter og dikter Edmondo De Amicis. Her hevder Skårderud (om vin og sosial intelligens og mental balanse): «… etter det første og andre glasset forstår man hva som er den egentlige feilen. Det var dette som manglet. Man beslutter raskt at man faktisk er skapt med om lag minus null komma fem i promille (trist).  Etter det første og andre glasset faller alt på plass. Det kjennes riktig. Det flasker seg. Enhver innvilges en liten seier for selvfølelsen.»

Klikk her for å bestille boken!

Dette er et av avsnittene fra et av kapitlene, i min siste vinbok «Vindunderlig». 
Boken kan enkelt bestilles i vår nye nettbutikk, med eller uten signering.


Klikk her!Dette uken vil jeg anbefale en frisk, tørr og veldig aromatisk hvitvin fra Bordeaux, «Entre-deux-Mers».  Distriktet som er kjent for å lage noen av  de beste hvite vinene fra Bordeaux. 
Perfekt på terrassen, til aperitiff, fisk, skalldyr, lyst kjøtt og  frukt. Vi håper sommeren varer litt til !!

 

Château de L’Aubrade 2018

Earl Vignobles Lobre JC – AOC Entre-deux-Mers 
Perfekt på terrassen, til aperitiff, fisk, skalldyr, lyst kjøtt og  frukt.
Vi håper sommeren varer litt til !!

Varenr.: 3800701 (BU) Pris: 129,90 75 Cl.
Varenr.: 3593806 (BU) Pris: 399,90 BIB 3l. Tilgjengelig i mange butikker!

Klikk på varenr. for å lese mer og bestille!


Legado Anna ALBARINO, BIB 3 liter

Lys strågul farge. Ren og umiddelbar, med aromaer fra lyse  blomster og tropisk frukt. Aromatisk og lett, med innslag av epler og stenfrukter (aprikoser). Egner seg veldig godt til aperitiff, salat, fisk, og sommerretter. Gjerne også på terrassen uten mat!

Legado Anna, ALBARINO, BIB 3 liter
Varenr.: 10117006 (Basisutvalget) Pris: 419,90

Klikk for å lese mer og bestille


Ønsker deg en riktig trivelig helg!

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

Klikk på linken under for flere tips!

En perfekt vin til (sene) terrassesamtaler på sommerkveldene, og til grillet mat!

En perfekt vin til terrassesamtaler på (sene) sommerkvelder, og til grillet mat!

Kjære vinvenn,

Druer (eller vinplanter) har fulgt mennesker på deres reiser i de siste 9000 årene. Men ikke alle vinplanter trives hvor som helst: Naturen, jordsmonnet og værforholdene vil alltid ha det siste ordet, og kun de mest egnede eller tilpassede druesortene vil overleve og bli brukt videre.

Jeg vil gjerne få nevne et eksempel på en drue jeg liker veldig godt,  fordi den lager så spennende, velsmakende og eksotiske viner: Zinfandel!
Druetypen zinfandel, i USA populært kalt Zin, har som de fleste andre kjente druetyper (cabernet, merlot, chardonnay, malbec …), reist mye gjennom årene. I 1993 klarte professor Carole Meredith fra California å bevise for første gang, med en DNA-analyse, at zinfandel er nært beslektet med primitivo druen i  Italia og med Crljenak Kaštelanski i Kroatia. Det er mulig å foreta en slik identifikasjon fordi molekylstrukturen i enzymene til de forskjellige druesortene er like individuelle som fingeravtrykk. Zinfandel druen har sitt opphav i Dalmatia, en kystregion i Kroatia, og Zinfandel druen var dominerende i den kroatiske vinindustrien på 1800-tallet. Druen ble importert til Puglia, Italias «hæl» en gang på 1700-tallet, og fikk her navnet Primitivo (fra primativus eller primaticcio), på grunn av sin tidlige (primo) modning.
Druen kom til USA rundt 1830, og til California under gullrushet i 1850. William Prince på Long Island nevner zinfandel i sin plantekatalog allerede i 1930. Les mer om Zinfandelvinene her …

Vinene lagres ofte på nye amerikanske eiketønner, og som Tom Stevenson skriver (i sin fantastiske bok «Vin fra hele verden», Gyldendal Norsk Forlag) «Det er den eneste druesorten som faktisk trenger den kokosnøttaromaen som finnes i amerikansk eik.» Ved lagring kan den utvikle et dypere preg av bær, til å bli rund og mektig, med portvinskarakter. Hovedproblemet med denne druen er at den er så godt som umulig å høste på et tidspunkt der hele avlingen er like moden. Mens noen klaser er perfekt modne, er det fortsatt mange grønne druer på andre. Venter vindyrkeren på at disse skal modne, er andre skrumpet inn til rosiner. Det er flere måter å unngå dette på, men alle er arbeidsintensive og kostbare, hvilket forklarer hvorfor zinfandel aldri er billig … I Lodi-distrikt er klimaet temperert, takket være vinden fra San Francisco Bay, og det er her man finner de beste forholdene for zinfandel, og mange av plantene er over 100-år gamle. Zinfandel er dessuten særlig populær i USA, der den er den vinen som kanskje oftest blir servert til «Thanksgiving Day» ved siden av kalkun.


Denne uken vil jeg gjerne anbefale zinfandel til grillet mat,  men også til
(sene) terrassesamtaler på sommerkveldene, som vi håper fortsetter en stund til!

Cocoon Zinfandel Grande Réserve 2017

Dyprød farge. Dufter av modne solbær, subtil smak av pepper, mynt og krydder.
God konsentrasjon av bjørnebær, modne plommer og bringebær. Stor og generøs
fylde, velbalansert, og med flotte integrerte tanniner. Lang og behagelig ettersmak.

Varenr.: 9503306 (Basis) BIB-3liter-2017
Pris: 459,90

Les mer og bestill


Cocon Zinfandel Grande Réserve 2016

Varenr.: 310301 (BU)
Pris 149,90

Les mer og bestill
Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


Nordmenn er like glade i vin som vikingene!

Nordmenn er like glade i vin som vikingene!

Kjære vinvenn og etterkommere av vikingene,

Det er snart ferie og mange av dere har sikkert  tenkt dere til et vinproduserende land med mye sol, som for eksempel Frankrike. Nordmenn i dag har en felles interesse med sine forfedre fra det 9. århundre, de ble helt forelsket i vin!

Det var fra og med det 9. århundre at vikingene skapte frykt i Frankrike. Vikingene trengte store mengder med vin til sine feiringer hjemme.
I 865 seiler de for eksempel opp elvene Seinen (i Paris) og Yonne, og har tenkt til å plyndre Auxerre. Men når de kommer dit, er vinkjellerne tomme. På hjemreisen plyndrer de i stedet vinkjelleren til domkirken i Saint-Denis rett utenfor Paris. Vin skal de ha!

I dag  har jeg lyst til å dele en historie med deg fra «min del» av Frankrike (Bordeaux):
I år 885 besøker de to vikingbrødrene Bjørn Jernside (sønn av den legendariske danske vikinghøvdingen Ragnar Lodbrok) og Hasting den galliske (franske) vestkysten. På sin lange reise oppdager de blant annet vakre Aquitania.
På denne tiden er Aquitania navnet på den delen av Gallia (Frankrike) som ligger sør for elven Garonne. Den romerske provinsen Gallia Aquitania strekker seg til Loire. Gjennom tidene har Aquitania vært både eget hertugdømme og kongedømme, og det har tidvis tilhørt England. Regionen er også et av stridsområdene som lå til grunn for hundreårskrigen mellom England og Frankrike på 1300-tallet. Aquitania grenser til Spania i sør,  Midi-Pyrenéene i øst, Poitou-Charentes i regionen Limousin i nord, og til Biscayabukta og Atlanterhavet i vest.
De største byene i regionen er Bordeaux, Pau, Bayonne, Mont de-Marsan, Biarritz, Bergerac og Périgueux. Bjørn, Hasting og mennene deres seiler opp elven Garonne, og kriger og plyndrer underveis, helt til de kommer til byen Saint-Émilion. En kjent bønn i Saint Émilion fra det 9. århundret begynner faktisk slik på latin:
A furore normannorum libera nos domine …, på norsk: Skån oss, Vårherre, fra nordmennenes raseri …

Byen er ikke lett å ta, og de må kjempe hardt mot innbyggerne av Saint-Émilion i mange dager. På avstand observerer de at når gallerne spiser kveldsmåltidet sitt, blir de servert en tilsynelatende magisk drikk som gir mennene både kreftene og gleden tilbake. Brødrene Bjørn Jernside og Hasting sender etter hvert ut en liten delegasjon, som får vite (og smake) at drikken som blir servert, er vin fra Saint-Émilion. Det er viktig å huske at vinen fra dette området allerede på den tiden var veldig anerkjent. De likte vinen så godt at de sparer byen, mot at de får med seg en del tønner av den som de kan ta med seg hjem. Det hele ender med et stort festmåltid der alle deltar. Historien sier dessverre ikke noe om vintønnene kommer seg hele og velfylte frem til Norge.

Men historien stopper ikke der. Under middagen forteller den lokale høvdingen/borgermesteren til vikingene at det lenger oppe i elven ligger en rik by som lett kan plyndres: Périgueux. Dette gjør da vikingene, og på vei tilbake stopper de igjen i Saint-Émilion for nok en gang å innta et bedre måltid, med masse vin.
Denne historien er fortsatt godt kjent i området den dag i dag, og fortelles videre fra generasjon til generasjon i Saint-Émilion. Og «erkefienden» i Périgueux har heller ikke glemt den!


Denne historien er hentet fra min andre vinbok, «Vin det er livet», som ble omtalt i november 2019 av Mads Endresen i TA. Han vurderte den til «en av de tre beste norske vinbøkene gjennom tidene. De to andre er klassikeren «Frankrikes vine» av Bjarne Kroepelien, og prakt boken «Chablis» av Tom Marthinsen og Geir Gjerdrum.» Veldig flott lesestoff i sommer, med et glass god vin i hånden …
Den kan enkelt bestilles HER:


Bestill bøkene i vår nettbutikk


Denne uken anbefaler jeg vår nydelige Château Panet Grand Cru 2015, fra Saint Emilion i Bordeaux. Den finnes både i 75 cl flaske og Magnum flaske.

Château Panet, et underverk av tradisjoner!

Château Panet – Vignobles Carles. I dag er det sønnene, Jérôme and Gilles Carles som driver Château Panet.

Château Panet er en av de siste Saint Emilion Grand Cru-viner produsert etter tradisjonen. Vinbransjen (som alle andre bransjer) er dessverre påvirket av trender etablert av enkelte « guruer » med stor inflytelse og kontaktnettverk. Jeg synes at det er godt å ta vare på våre gode tradisjoner og produsere vin etter gamle oppskrifter.
Vinen er produsert etter biodynamisk-inspirerte metoder (gress mellom rankene for å tvinge vinrøttene til å grave seg lenger ned i bakken på jakt etter de nødvendige mineraler, minimalt bruk av kjemikaler).
Området er på bare 8 hektar, og strekker seg over Saint-Emilion-platået, mellom Pomerol og noen av de mest kjente château i Saint-Emilion. Vinstokkene er i snitt 25 år gamle. Druene blir plukket fullmodene (ikke overmodene) for å hente mest mulig av frukten. Hensikten med dette er å ta vare på frukten, og få jordsmonn, druene og vinkunsten til familien Charles (produsenten) til å komme bedre frem uten å dekke noenting.

Klikk her for å lese mer om denne produsenten


Château Panet 2015

AOC Saint-Emilion Grand Cru

Flott, relativt intens duft av plommer, solbær, stjerneanis, krydder og eik. Fyldig, rund og bløt i munnen. Saftig skogspreg og fatkrydder i midtfasen, god ettersmak.

Anbefales til: De fleste kjøttretter og tørre oster.
Holdbarhet: Konsumklar. Kan lagres i 8 år.

Varenr.: 1433001 (Basis – K3) 75cl  245,-
Varenr.: 3800205 (BU) Magnum 499,90

Klikk på varenr. for bestilling.Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


 

Vin til grillet mat og Sankthans feiringen

Autentiske, økovennlige og overraskende viner til
grillsesongen og Sankthans feiringen!

Kjære vinvenn,

Jeg måtte dessverre vente litt med denne mailen i år, men etter å ha sjekket værvarslingen for de kommende dagene, og helgen med Sankthans feiring, kunne jeg endelig sende deg et vintips om vin og grilling …ute!
Selv liker jeg  grilling  – det er et hyggelig og sosialt rituale som får oss samlet ute på terrassen eller ute  i naturen. Deling av en god flaske vin får oss til å komme nærmere hverandre, og det å sitte ute og vente på grillmat gjør alle inntrykkene enda større.  Men husk at når du sitter ute påvirker både solen, varme, og grillmaten (ofte i ferdiglaget smakfull sur-søt marinade med ekstra krydder og heftige røykaromaer), din totale smaksopplevelse, når det gjelder valg av vin. Grillkrydder og marinader, spesielt de ferdigkjøpte inneholder mye umami, en kjøttaktig fylde og smaksforsterkende faktor som både finnes naturlig i en del matvarer og som produseres industrielt som monosodium-glutamat (MSG). Umami i seg selv er ikke et problem, men den kan gi vinen en metallisk smak og gjøre den bitrere og syrligere. Derfor anbefaler jeg fruktige, runde og aromatiske viner  med bra integrerte tanniner (garvestoffer) som skal serveres avkjølt (ikke iskald). Rødvin rundt 14-15 grader!


Rødvin til grillmat
Rødvinen til rødt kjøtt i marinade ( som er rik på sødme, syreedikk, olje, krydder…) bør ha en sødmefull fruktighet, en fin struktur og godt integrerte tanniner.
Men hva med å åpne en moden, lettere avkjølt og rimelig Bordeaux?  Jeg prøvde selv forrige lørdag med en Côtes de Boeuf som ble først stekt noen minutter i stekepannen og deretter på fjernvarme i grill i over 1 og ½ time. En ren nyttelse!

Vinabefalinger:

Gjenoppdag de tradisjonelle druevariantene i Languedoc, Sør i Frankrike.

Château des Adouzes – Olivier Coste – Le Tigre 2017

AOP Faugères – Languedoc

Intens rubinrød farge. Dufter fra bringebær med hint av pepper og krydder. God struktur, myk med friskefrukt aromaer og er fint balansert.

Anbefales til grillet eller stekt kjøtt.
75 cl. Varenr: 10906401 (BU) Pris: 169,90 – Les mer og bestill

 


Lyst kjøtt som kylling, svin og kalv stiller ikke samme krav til tanniner, da fettinnholdet stort sett er lavere. Men krydrede marinader og røyksmak driver også her vinvalget mot en leskende og saftig frisk fruktkarakter. Zinfandel er en klassiker til grillmat og passer ypperlig til den type kjøtt.

Cocoon Zinfandel Grande Réserve 2018

Lodi

Dyprød farge. Dufter av modne solbær, subtil smak av pepper, mynt og krydder. God konsentrasjon av bjørnebær, modne plommer og bringebær. Stor og generøs fylde, velbalansert, og med flotte integrerte tanniner. Lang og behagelig ettersmak.
Til grillet kjøtt, lam, tapas og vilt.
310301 (BU) 75 cl. Pris: 75 cl. 149,90 – Les mer og bestill
9503306 (Basis K3) BIB 300 cl: 459,90 – Les mer og bestill

 


Griller du derimot kjøtt av fettholdig lam eller okse, uten søte marinader eller grilloljer, kan nettopp en syrerik vin med fast tanninstruktur gi en god og opprenskende effekt i munnhulen. Røykaromaer i grillmat harmonerer veldig godt med eikekarakter i vin, så en fatlagret vin til grillet rødt kjøtt er ikke å forakte.

Climat Louis Max Pinot Noir “Les Terres froides” 2018

Tradisjonell produksjon med ståltanker. Ueiket og frisk vin, med god syre. Rubinrød farge. Aromaer fra små røde, mørke og friske frukter, med hint av pepper. En elegant, delikat og fruktig vin.
Produsert av vinmakere fra Burgund som en “Bourgogne rouge”!
Anbefales til lyst og rødt kjøtt. Oster. Asiatisk mat. Kan også drikkes alene.
75 cl. Varenr.: 1218001 (Basis)  Pris: 135,- Les mer og bestill
BIB 300 cl. 1218006 (BU) Pris: 489,90 – Les mer og bestill


Languedoc Old Star – Olivier Coste 2018

IGP Tourbes Hérault – Languedoc

Bernard og Olivier Coste. Familien Coste har vært eiere, og vinmakere på Domaine Montrose i flere generasjoner, helt tilbake til 1701.

Vinen har flotte og intense aromaer fra mørke, kokte frukter, med krydder, samtidig som den er frisk og livlig. Olivier Coste produserer denne vinen helt «carbon nøytralt» for å bidra til å bevare planeten. Dvs de oppveier 100% av CO2 utslippene som genereres, og benytter lettere flasker.
Passer perfekt til sommergrillen og middelhavets mat.
75 cl. Varenr: 10908701 (BU) Pris: 169,90 – Les mer og bestill

 


Hvitvin til grillmat
 Hvitvin på aromatiske druer som Riesling, Sauvignon Blanc eller Grüner Veltliner er å foretrekke. Hvis grillmarinaden er viktig for deg bør du velge en hvitvin med sjenerøs fruktighet og leskende friskhet som en rund, fedme fylt men samtidg frisk Chardonnay

Louis Max Les Terres Froides Chardonnay 2018

AOC Pays d’Oc. Produsert av vinmakere fra Burgund som en “Petit Chablis”

Blek, gyllen farge med grønne hint. Friske aromaer av sitrus, eple og mineraler. Frisk og fruktig,
livlig og krisp. Produsert på “kald jord” (Terres froides) i Languedoc der druene beholder en naturlig friskhet, av vinmakere fra Burgund!
Anbefales til østers, sushi eller som aperitiff.
75 cl. Varenr.: 1466101 (Basis – K6) Pris: 135,-  Les mer og bestill
BIB 300 cl 1466106 (BU) Pris: 479,90  – Les mer og bestill


RARE – Carignan Blanc – Olivier Coste 2018

Castelnau-de-Guers – Hérault

 Carignan Blanc er en litt sjelden drue i Frankrike, og vokser hovedsakelig i Languedoc. Den er spennende med sin originalitet, livlighet og floralske aromaer og den lange ettersmaken. Kun 25 hektar igjen i Frankrike av denne druetypen! Olivier Coste produserer denne vinen helt «carbon nøytralt» for å bidra til å bevare planeten. Dvs de oppveier 100% av CO2 utslippene som genereres, og benytter lettere flasker.Anbefales til aperitif, fiskeretter, skalldyr og lyst kjøtt.
75 cl.  Varenr: 10906201 (BU) Pris: 165,- Les mer og bestill


Rosévin til grillmat
Rosévin er selve sommervinen for mange og smaker godt til det meste men aller best til laks, lyst kjøtt og kylling.

Domaine Montrose Rosé 2018

IGP Côtes de Thongue

En lett og naturlig rosa-farge (vill-laksfarge eller løkskall ”pelures d’oignon” på fransk).
Nese av ferske og delikate vårdufter og sommerlige bær (jordbær, bjørnebær). Dette er en frisk, men samtidig rund, livlig og velbalansert rosévin med en lang og behagelig ettersmak.

Anbefales til forretter, kalde retter, lyst kjøtt, aperitiff og salater.
75 cl. Varenr.: 4820401 (Basis – K1)  124,90 – Les mer og bestill
BIB 300 cl. Varenr.: 9772506 (Basis – K1)  439,90 – Les mer og bestill

 


Håper at det blir mange solrike dager i sommer og masse god tid ute, med gode samtaler, god mat og god vin!


Så ønsker  jeg dere alle en fin Sankthans helg.


Flotte gaver til vinelskeren!


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

Den første Crémant fra Provence

Vi lanserer den første crémant fra Provence:

Domaine des Aspras

Kjære vinvenn,

I dag vil jeg anbefale deg en helt ny, og spennende musserende vin fra Provence! Faktisk den første crémant noensinne, som er produsert i Provence!
Den kommer fra landsbyen Correns , som definerer seg selv som «Premier Village Bio de France» (Første biodynamiske landsby i Frankrike) der alt av mat og vin er produsert og sertifisert biodynamisk. Dette er et såpass nytt prosjekt at det ikke står crémant  på etiketten enda. Produsenten venter nå bare på en offisiell godkjenning fra de franske vininstitusjoner. Correns er veldig godt likt av mange kunstnerne, bl.a. Pink Floyd som spilte inn The wall fra Januar til juli 1979 og to av innbyggerne er de kjente skuespillerne Angelina Jolie og Brad Pitt.

Men hvordan produserer man en crémant ?
Den klassiske metoden kalles også «méthode traditionelle» eller «champagnemetoden», men brukes til både champagne, cava, crémant og flere andre typer musserende vin. Metoden innebærer en annengangsgjæring i flasken, i motsetning til «tankmetoden», hvor gjæring nummer to skjer i tanken. Den tradisjonelle metoden gir det mest komplekse resultatet og de mest lagringsdyktige vinene.

Den stille basevinen tappes på flasker, og gjær og sukker tilsettes, før en bruskork settes på. Dermed starter annengangsgjæring inne i flasken. Det dannes litt bunnfall – døde gjærceller – i hver flaske. Flaskene lagres i en periode, fra noen måneder til mange år, avhengig av produsentens ønsker og områdets tradisjoner og krav. Det spesielle ved metoden er at bunnfallet får være med under lagringen. Jo lenger lagring på bunnfallet, jo mer sammensatt blir vinens smak og aromaer. Kjeks, brød, bakervarer og krydder er blant aromaene vinen kan få fra dette oppholdet på bermen . Dette preget av lagring på bunnfall kalles gjerne autolysepreg.

Når lagringen er unnagjort, må bunnfallet fjernes. Dette gjøres ved at flaskene snus fra liggende til stående  posisjon, gradvis og over lang tid. Dette gjøres for hånd eller ved hjelp av spesielle maskiner. Den tidkrevende prosessen, kalt remuage, sørger for at bunnfallet legger seg i flaskehalsen. Flasketuten fryses, og proppen med bunnfall kan dermed fjernes uten at boblene i vinen slipper ut. Dette kalles dégorgement.
Før korken settes på, tilfører produsenten ofte en blanding av basevin og sukker for å gi vinen ønsket sødme. Dette kalles dosage.


3. mai lanserte vi en nydelig Crémant fra Provence på vinmonopolet!


Si-Rosé effervescent «Méthode Provencale»

IGP Vin du Var, Provence

Vinen har en nydelig lys fersken-rosa farge, og elegante bobler. Dufter av bringebær og kirsebær, med hint av solbær. Frisk og lang avslutning med herlige røde frukter.
Les mer om vinen og produsenten her.

Varenr. 10906301
Pris: 249,90 75 Cl

Klikk her for å lese mer og bestille.


 


Flotte gaver til vinelskeren!


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


 

 

Et hyggelig dilemma:

Et hyggelig dilemma:

Tør jeg si (én gang til) at jeg nettopp ble
kåret til verdens beste vindommer?

Noen av dere, mine kjære lesere, har vært så snille å gjøre meg oppmerksom på følgende: At jeg i mitt forrige vinbrev trolig ble misforstått av mange lesere – på grunn av hvordan jeg formulerte meg da jeg åpnet brevet med overskriften «Årets smaker i verdens største (og beste) vinkonkurranse!».

For dem som ikke fikk det med seg: 4. mai i år ble undertegnede faktisk kåret til verdens beste vindommer i 2019. Her har jeg nettopp fått prisen, og er like overrasket som glad og stolt. Hva har så denne kåringen å si for deg som vinentusiast?

Mange trodde da nemlig – og ikke helt unaturlig – at dette ”bare” handlet om hvilke vinsmaker som var mest i vinden under konkurransen (for eksempel druetyper, mineralitet, sødmepreg eller kanskje friskhet) og fikk kanskje ikke med seg hovedpoenget.

Nå har jeg fått råd av ovennevnte vennlige lesere om å fortelle i klartekst hva som har skjedd meg: At jeg nylig – lørdag 4. mai – faktisk ble kåret til Årets Beste Vinsmaker 2019 blant alle de 340 ekspert-vindommerne fra til sammen 51 land som hadde æren av å få representere sitt land i årets Concours Mondial de Bruxelles, verdens eldste, største og mest anerkjente vinkonkurranse. Og at jeg med denne tittelen nå må kunne sies å være helt i verdenstoppen i vinsmaking. (Hvordan selve kåringen foregikk, kan du lese om i nevnte «fatale» vintips som jeg sendte ut i forrige uke.)

Hvorfor er det så viktig for meg å få fortalt dette til flest mulig? Først og fremst, og i all beskjedenhet: Fordi jeg er stolt som en hane!
Jeg er selvsagt også glad på Norges vegne; en slik æresbevisning har ingen nordmann fått tidligere (navnet mitt til tross har jeg faktisk vært norsk statsborger fra fødselen, og jeg dømte som vanlig under norsk flagg)!

Dessuten: Hvorfor mener jeg at det er viktig for mine vinkunder å få vite dette? Jo, fordi de dermed kan være enda tryggere på at mine vinanbefalinger faktisk er ganske så kvalifiserte og velfunderte.

 

Det var faktisk alt jeg hadde på mitt stolthetssvulmende hjerte for denne gang – takk for oppmerksomheten.

Med glad hilsen
N i c :o) l  a s


PS: Jeg har ingen spesielle vintips denne uken,
men om du skulle trenge lit inspirasjon, sjekk gjerne ut min nyeste vin(ner)katalog!

Flotte gaver til vinelskeren!


 

Årets smaker

Årets smaker i verdens største (og beste) vinkonkurranse!

Kjære vinvenn,

Jeg kom nettopp tilbake fra Aigle i Sveits (Vaud) der jeg satt  i  juryen i verdens største og beste vinkonkurranse, Concours Mondial de Bruxelles (den 26 i rekken). Der kåres (blindt) verdens beste viner.
På 3 dager smakte vi 9150 ulike viner, fordelt på 340 smakere. Jeg smakte selv cirka 350 viner! Disse 340 smakerne er fordelt i 63 juryer og kommer fra 51 land!

Konkurransen heter Concours Mondial de Bruxelles, og organisasjonen har basen i Bruxelles,  der det hele startet for 26 år siden. Det er en ambulerende konkurranse, og gjennomføres i et nytt land, hvert år. Dette er 5. gangen jeg representerer Norge, med stor stolhet og ydmykhet,  etter å ha vært i Italia (2015), Bulgaria (2016), Spania (2017), og Kina (2018).

Ikke rart at undertittelen til Concours Mondial er: «The United nations of fine wines» les gjerne mer på deres hjemmeside.

I tillegg til at man vurderer vinene blindt (vi ser ikke engang toppen av flasken, for ikke å kunne kjenne igjen vinens opphav), blir man også selv vurdert for hver enkelte karakter man gir til en vin. Den samme vinen blir smakt i ulike juryer, og i hver sesjon blir ofte en vin smakt to ganger for å se om smakerne gir samme karakter. Alle resultatene blir deretter registrert inn i en datamaskin og sendt til analyse til «the Statistics Institute of the Catholic University» i Louvain, i Belgia. Hver enkelt smaker får senere tilsendt en detaljert analyse av sitt bidrag. Resultatet fører til om man blir invitert tilbake neste år, eller ikke …

Man føler seg  veldig ydmyk i en sånn situasjon, og forrige lørdag, satt jeg godt på stolen da årets smakere skulle kåres. Denne kåringen har blitt gjort av en datamaskin, som analyserer  helt uavhengig, alle karakterene alle smakerne har gitt de siste årene (de siste 4 årene for meg).

Jeg så meg rundt og smilte til de mange vennlige ansiktene til de meget dyktige vin smakerne fra hele verden. Jeg tenkte litt ironisk  at å ha et slik trofé hadde passet veldig godt på min peis hjemme i Oslo. Men, med så mange store navn og dyktige smakere, så det ut som en fjern drøm å motta et slik trofé…
Da jeg så ansiktet mitt på den store skjermen og ble ropt av formannen i konkurransen, falt jeg nesten av stolen. På den lange veien frem til scenen, måtte jeg klype meg flere ganger i armen for å sjekke at dette ikke var en drøm…

Jeg fikk lyst til å dele dette med dere i dag, siden dere har fulgt meg eller kjent meg lenge. Dere som vet at livet i vinbransjen aldri har vært en dans på druer… og for en fin gave det er å leve og kunne oppleve slike øyeblikk!

Jeg er veldig takknemlig, stolt og ydmyk for å ha fått Norge helt til toppen i verdens største og beste vinkonkurranse.


Det er helt naturlig å feire dette flotte troféet med bobler, og siden det snart er 17. mai ønsker jeg å skåle med dere, med følgende 3 nydelige musserende viner fra basisutvalget til vinmonopolet!

 

Drappier Carte d’Or Brut

Litt utviklet og rik stil, preg av røde bær og krydder. Lang og svakt bitter ettersmak. Aroma med fint preg av røde bær og eple, hint av smør og kjeks. Middels dyp strågul farge.

Kr. 289,90 75 Cl
Varenummer: 3053201

Les mer og bestill


Casabianca Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut

Smak:Ung og fruktig, preg av pære, sitrus og urter. Aromatisk, preg av pære og sitrus, hint av grønne urter og mandel. Lys grønngul farge.

Kr. 139,90 75 Cl
Varenummer: 1400301

Les mer og bestill


Ch. Grand Housteau Crémant de Bordeaux Brut

Ren og fruktig, preg av sitrus og grønt eple, hint av kjeks i ettersmaken. Preg av gult eple og sitrus, hint av grønne urter og kjeks. Middels dyp strågul farge

Kr. 144,90 75 Cl
Varenummer: 1400301

Les mer og bestill


Skål!


Flotte gaver til vinelskeren!


 

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

Om hodepine, garvestoff og arvestoff!

Om hodepine, garvestoff og arvestoff!

Kjære Vinvenn,

Det er snart tid for påskeharer! Jeg skal allikevel ikke prate om  «aggressive og hare tanniner» men om garvestoffer og hodepine! Jeg elsker garvestoffer! Garvestoffene, også kalt tanniner, er en av vinens største suksessfaktorer! Ikke bare gjør de vinen sprek og spennende på smak i seg selv, men de gjør også at vinen kan lagres og dermed utvikle mer avanserte aromaer og smaker, ikke minst de tertiære («tredjetrinns») duftene og smakene (jf. min bok «Drømmer du nok?», kapitlet om nesevurdering). Og la det være sagt nesten med én gang: Garvestoffer gir ikke hodepine. Det kan du lese mer om lenger ned.

«Aggressive og hare tanniner» tegnet av en dyslektisk illustratør. (Fritt etter Björn Eidsvik)

Hva er garvestoffer?
Folk flest forbinder garvestoffer kun med vin. Men druer og vin har aldeles ikke monopol på disse stoffene. De finnes rikelig i for eksempel både kaffe, te, rabarbra og sjokolade. Hva er så garvestoffer? Garvestoffer forekommer naturlig i mange forskjellige planter og plantedeler. De finnes i røde viner, og er ingen syre (som mange tror, sågar en del leksikonforfattere). Garvestoffene beskytter vinen mot oksidering, og bidrar til at vinen får lang holdbarhet og en vellykket lagring. Hvitvin lages uten at druemosten er i kontakt med skall og kjerner (ved eventuell, unntaksvis skallkontakt skjer denne bare i noen timer). Derfor snerper sjelden hvitvin. Garvestoff finnes i forskjellige mengder i all rødvin, og gjør at vinen snerper på tungen. Stoffet reagerer med proteinene i spyttet, og munnen kjennes mer eller mindre ru. Garvestoffer utgjør en grunnleggende ingrediens i rødvin og kommer fra to–tre ting: druesteinene og drueskallet – samt eventuelt eikefatlagring, for de av vinene som man velger å lagre slik.

Garvestoffer gir ikke hodepine
Mange tror at vin med garvestoffer automatisk gir hodepine, med dette er altså kun en myte. En del mennesker kan utvikle en slags allergisk reaksjon mot vin (som oftest rødvin) som har ligget på eikefat. I treverket i disse fatene utvikler det seg bakterier og histaminer som enkelte kan reagere på, selv om mengden konsumert vin er liten. Reaksjonen er ofte hudutslett og hodepine, som heldigvis ofte kan kureres med allergitabletter.

Les mer om dette ved å klikke her


I mars lanserte vi to nydelige rødviner fra Piemonte!

(begge med lette og moderate tanniner)


Monchiero Carbone Pelisa Barbera d’Alba 2017

DOC Barbera d’Alba

Mørk rød farge. Dufter av kirsebær og modne bringebær. Syrefrisk med saftig frukt og lette tanniner.
Frisk og god ettersmak.

Varenr: 10802001 (BU)
Pris: 189,90

Les mer og bestill


 

Monchiero Carbone Regret Langhe Nebbiolo 2017

DOC Roero Piemonte

Rubinrød farge med lilla toner. Floral og fruktig med hint av mørke bær og litt fatkrydder.
Middels fylde, god syre og moderate tanniner.

10801901 (BU)
199,90

Les mer og bestill


Flotte gaver til vinelskeren!


 

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

Bordeaux-kupp!! Nå kan du unne deg litt luksus til påskelam.

Bordeaux-kupp!
Nå kan du unne deg litt
luksus 
til påskelammet!

 

Kjære vinvenn,

Det er med stor glede at jeg  sender deg en liste over store (ikke bare på grunn av flaskestørrelsen) viner fra Bordeaux til kostpris.
Vinene har ikke gått ned i verdi eller ut på dato (tvert mot), men de siste årene har jeg testet ut et system som finnes nesten bare i Bordeaux: å kjøpe vin «en primeurs».
Kort oppsummert, så bestiller vi utvalgte «store viner» før de blir produsert hos vinhandlerne i Bordeaux (Négociants) så betaler vi fakturaen i tre omganger før vi mottar vinen.
Dette er et gammelt system som var tilpasset det 19. århundret, der kunder (f.eks. oss) finansierte produksjonen på forhånd, og på denne måten ble vi sikret de beste innkjøpsprisene.
I praksis var vi «hobbybankmenn», med et snev av «hobbygamblere» (vi får selvfølgelig aldri vite kvaliteten på årgangen vi kjøper på forhånd). Dette prøvde jeg i beste tro for å kunne tilby disse gode vinene fra Bordeaux til uslåelig priser… helt til jeg søkte på Domaine de Chevalier 2014 på www.vinmonopolet.no
Samme vin ble tilbudt av 9 forskjellige importører til 9 helt forskjellige priser. Der og da tok min kort karrière som innkjøper av  «en primeurs» vin  bråslutt.
Ikke bare at vi investerer store summer i flere år, men i tillegg gjør vi dette uten å vite konsekvensene.
Det norske uttrykket «det er aldri så galt at det er ikke bra for noen» passer perfekt i denne sammenhengen!!

Så nå kan du unne deg litt luksus til påskelammet,  eller kjøpe og lagre disse fantastiske langtidslagringsvinene til en helt spesiell anledning.  Ikke vent for lenge med å bestille – de finnes i svært begrenset antall.

Trykke HER så finner du en komplett oversikt!

Klikk for større tabellFlotte gaver til vinelskeren!


5. April er vi på Fredrikstad Vinfest, kom og smak vårens gode nyheter!
Håper vi ses!


Klikk for å bla i vår katalog


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


 

Hvorfor finnes det en svart hane på alle Chianti-flasker? 

Hvorfor finnes det en svart hane på alle Chianti-flasker? 
– og prøv en praktfull Riserva 2012 for kun 199,90!

 

Kjære vinvenn,

Mange utlendinger og turister blir forvirret av lyset om sommeren i Norge.
Historien som følger nedenfor, kunne nok aldri ha utspilt seg i Nord-Norge. I hvert fall ikke om sommeren, når solen aldri går ned – og følgelig heller aldri opp. Chianti-regionen i Toscana regnes av mange som et av verdens beste vindistrikter. I 1716 bestemte hertugen av Toscana seg for å regulere de geografiske grensene til vindistriktet, for å unngå all form for forfalsking av Chianti-viner, og for å sikre et kvalitetsmerke. Dette er sannsynligvis verdens første AOC (Appellation d’Origine Contrôlée – «kontrollert opphavsbetegnelse») i vinbransjen. Men historisk sett var det beskyttelsen av osten Roquefort, etter et vedtak i det franske parlamentet på 1500-tallet, som markerte begynnelsen på appellasjonssystemet (en definert og lovbeskyttet geografisk områdeinndeling innen vinproduksjon, brukt til å identifisere hvor vindruer er dyrket).

Hanen på chiantiflaskene
Forfalskninger innen vinproduksjon var allikevel et utbredt fenomen frem til 1924. Det året samlet en gruppe vinprodusenter seg og la frem sterke betingelser og krav om å sertifisere opphavet til all vin fra Chianti. På mange Chianti-flasker kan du se det samme symbolet: en sort hane. Opprinnelsen til symbolet stammer fra en mangeårig grensestrid mellom to toskanske byer, Firenze og Sienna. Omsider bestemte man seg for å avgjøre stridigheten mellom byene på en fredelig og meget original måte. To riddere skulle ri mot hverandre fra sine respektive byer ved soloppgang, og det tilfeldige møtepunktet skulle bli den nye, omforente grensen mellom byene.
Startsignalet skulle være den første hanen som gol. Beboerne fra Sienna satset på en stor hvit hane, berømt for sin enorme galing, mens de fra Firenze valgte en avmagret sort hane, som de ikke ga mat dagen før det avgjørende rittet. Den utsultede sorte hanen våknet lenge før daggry og begynte straks å skrike ut sin sult. Ridderen fra Firenze satte seg dermed på hesten sin veldig tidlig og begynte å ri mot Sienna, mens rivalen hans fra Sienna ble vekket på en litt mer normal måte av byens uthvilte hane ved soloppgang. Ridderne traff hverandre slik i Fonterutoli, kun tolv kilometer fra Sienna, noe som førte til at det meste av Chianti-distriktet sorterer under byen Firenze …
Historien sier dessverre ingenting om skjebnen til den sorte hanen, men det er fristende å håpe at dens tilværelse ble skikkelig oppgradert etter den vellykkede grensesettingen. 


Ukens vinabefaling:
Villa a Sesta Chianti Classico Riserva 2012

Villa a Sesta Chianti Classico Riserva 2012
DOCG Chianti Classico

Mørk rubinrød farge. Aromaer fra kirsebær, fioler, tobakk, vanilje, mørk sjokolade og krydder. Fyldig, rik og myk på smaken. Modne frukter og krydder. Lang og god ettersmak.

KUN 199,90

Varenummer: 10802101

Klikk her for å lese mer, og bestille


Velkommen til vinsmaking på Godt Innafor i  Skovveien i Oslo!
Meld deg på her


5. April er vi på Fredrikstad Vinfest, kom og smak vårens gode nyheter!
Håper vi ses!


Klikk for å bla i vår katalog


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

En glad vin til refleksjon

En glad vin til refleksjon

Kjære Vinvenn,

Charles-Baudelaire (1821–1867)

Charles-Baudelaire (1821–1867)

Jean-Anthelme-Brillat-Savarin (1755–1826)

Dikteren Baudelaire var kjent for å sette mer pris på kvantitet enn kvalitet. Han anbefalte sine lesere å holde seg langt unna de «unødvendige skriveriene» til Brillat-Savarin.

Sistnevnte var en av verdens første gastronomer, som i 1825 skrev en tidløs bok:
«Smakens fysiologi» (Physiologie du goût). Dette har vært selve «bibelen» for alle gastronomer de siste 200 årene. At Baudelaire foraktet Brillat-Savarin så høyt, skyldtes kanskje at han følte seg direkte truffet av en av hans mest famøse uttalelser: «Den som sliter med dårlig fordøyelse eller drikker seg beruset, kan verken kunsten å drikke eller å spise».

Men det var ikke overkonsumet av vin som var et problem for Brillat-Savarin, heller selve beruselsestilstanden og oppførselen, som kan illustreres med følgende sitat: «En mann med solid kropp kan leve lenge med et konsum på to flasker vin daglig.  Brillat-Savarin var blant annet en av de første som perfeksjonerte kombinasjonen av mat og vin ned til minste detalj. Han rangerte også vinen etter smaksstyrke, og var en av de få som var like begeistret for og kunnskapsrik om Bordeaux som Burgund. En «raushet» som var og fortsatt er ganske sjelden blant vinelskere. Han var det som vi kan kalle for en glad sjel, åpen og nysgjerrig. Både en ost og en kake er oppkalt etter ham, men dessverre ingen vin. Baudelaire er kjent for sin overdrivelse i bruken av all slags alkohol, som ofte resulterte i en sjelelig tilstand tilsvarende en blanding av melankoli, depresjon og tristhet. De to personenes ulike verdener og meninger om livet var så langt fra hverandre, at jeg heller til å tro at Baudelaire egentlig ikke var i stand til å forstå Brillat-Savarin. Og det man ikke forstår, misliker man jo …

 “Vin
er den intellektuelle
del av et måltid.
Grønnsaker og kjøtt
er dens materielle del”

Alexandre Dumas (1802–1870)I dag vil jeg gjerne anbefale deg en glad vin, som kan drikkes  gjennom hele måltidet!
Gjerne til lyst kjøtt, lam, eller til grillet rødt kjøtt. Den kan også helt fint drikkes uten et måltid!
Santé.

Château le Grand Housteau 2017.

Røde og mørke skogsbær, solbær, hint av paprika og plomme.
Godt preg av bær i anslaget, og paprika i midten, fast finish. 

Kun Kr. 136,-, og finnes i de aller fleste av vinmonopolets butikker.
Varenr.: 1492101

Les mer og bestill ved å klikke her.


Flotte gaver til vinelskeren!


Bla i vår katalog


 


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


 

Millésime BIO 2019

Millésime BIO 2019 i Montpellier

Kjære vinvenn,

Jeg har nettopp vært og besøkt en av mine favoritt vinmesser, nemlig Millésime BIO i Montpellier i Sør-Frankrike.
Ikke mindre enn 1200 produsenter fra hele verden  var samlet, og alle produserer bio-dynamisk sertifisert vin. Mange er opptatt av miljøet, noe som er bra synes  jeg,  men jeg synes at det er enda bedre når en idé eller en drøm blir til realitet.

Men hva er forskjellen mellom,  Naturvin, økologisk og biodynamisk vin? Naturvinbevegelsen «Le vin nature!» startet i Frankrike i begynnelsen av det 20. århundret, mer nøyaktig 9. juni 1907 i Montpellier.  600 000 vinprodusenter samlet seg rundt et slagord: Vive le vin naturel!, på norsk:
Leve naturvinen! 29. juni 1907 førte bevegelsens arbeid og påvirkning til en ny lov som forbød tilsetning av vann i vin, og en mye strengere regulering av sukkertilsetningen i vin.

Produksjonen av naturvin er basert på økologiske og biodynamiske prinsipper, men naturvinprodusenter vil gå enda lenger (les tilbake til naturen, derfor naturvin ) for å kunne produsere vin som ligger nærmest mulig opptil den «originale vinen». Ideen bak naturvin er at den skal fremstilles med minst mulig innblanding i naturlige prosesser, både i vinmarkene, i produksjonstankene og i kjellerene. I produksjonen av økologisk vin benyttes kun naturlige næringsstoffer og minst mulig sprøytemidler. Biodynamisk vin er laget etter Rudolf Steiners prinsipper: Ikke bare alle ingredienser, men også alle virkemidler som tas i bruk, skal komme fra naturen. Skadedyr bekjempes med andre dyr, insekter med andre insekter, og månefasene og jordas totale næringssirkel betyr alt. Litt mer om naturvin: Den skal altså lages med minst mulig menneskelig innblanding. Vinmarkene skal leve sitt eget liv, og vinen skal nærmest lage seg selv … Det ideelle  er å fremstille vin som smaker av jordsmonnet på det stedet druen er dyrket: le terroir: Et prisverdig ambisiøst program!
Les mer ved å klikke her…

For å konkludere min korte introduksjon av naturvin, synes jeg at tankegangen for å komme til den mest naturlige vinen er interessant, men naturvinprodusentene blir enkelte ganger sett på av de tradisjonelle, som litt «ekstremister». Og ekstremisme har aldri ført til så mye bra, verken innen vin eller andre områder. Kanskje ligger svaret et sted mellom den biodynamiske metoden og naturvinmetoden?
Én ting er i hvert fall sikkert, en god vin er en god vin uansett produksjonsmetode!


La revue du vin de France, Frankrikes største vinblad, produserte en spesiell utgave for Millésime BIO, og ga topp plassene til to av våre produsenter:

1. Champagne Drappier ble kåret til årets mest innovative Champagneprodusent i  2018. De er den  første (og eneste) champagneprodusenten  med null CO2 utslipp.

 

Champagne Drappier Carte d’Or
Ren mineralsk duft med en del frukt som gule epler og modne bær. Delikat snev av nøtter og sitrus. Myk og lang fruktsmak, modent, balansert anslag, bra mousse, delikate aromaer, avrundet syre og veldig behagelig ettersmak. En tørr, kompleks, velbalansert og frisk champagne som har vært i basis sortimentet til vinmonopolet siden 1997.

kr 289,90  #3053201

Les mer og bestill her2. Château Fougas fikk denne plassen fordi de har  den aller beste biodynamiske vinen fra Bordeaux!

Château Fougas Organic
Klar rødfarge. Fruktig nese med god konsentrasjon. Moden fruk, mørke kirsebær, bringebær og jordbær. Myke noter av sjokolade og ørlite sigarboks. Fine myke tanniner. God balanse. Elegant.
kr 176,- #5468201

Ler mer og bestill her

 

Begge vinene er tilgjengelig på vinmonopolet.

 

 


Jeg ønsker deg en fin helg


Flotte gaver til vinelskeren!


Bla i vår nye Høst- og Vinterkatalog

 


 


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

Hvor viktig er solen for vinproduksjon? Litt om sukker og kalorier i vin.

Hvor viktig er solen for vinproduksjon?
Litt om sukker og kalorier i vin.

Kjære Vinvenn,

En tidlig kveld midt i årets mørkeste tid fikk jeg et godt spørsmål: «Er sol nødvendig for å produsere vin?»

Svaret er ja!

Vinstokkene henter vann nede i bakken via røttene. Dette vannet kommer opp til bladene som samtidig fanger opp CO2, som finnes helt naturlig i atmosfæren. Med solens lys og klorofyllet som finnes i bladene, fanges solens energi opp og forvandles til glukose, som går videre til druene. Denne prosessen heter fotosyntese.

Enkelt oppsummert:
Sukkeret i druene blir omdannet til alkohol og CO2  ved hjelp av gjær.  Jo mer sukker som finnes i druene, desto høyere blir alkoholprosenten (17 gram sukker per liter tilsvarer én prosent alkohol, hvis alt sukker blir til alkohol).
Solen igangsetter og driver fotosyntesen, som igjen fører til produksjon av sukker og dermed alkohol. En grei tommelfingerregel blir da:

 • Varme områder gir høy alkoholprosent
 • Kalde områder gir lav alkoholprosent

På grunn av nye produksjonsmetoder og den globale oppvarmingen øker sukkerinnholdet i vinen, og dermed også alkoholprosenten. Siden 1960-årene har verdens gjennomsnittstemperatur økt med 2 grader Celsius.  For konsumenter som ikke vet om dette, kan det se ut som om vinprodusentene målrettet lager vin med mer alkohol. Dette er ikke tilfellet, økningen er nærmest en skadevirkning som endrer vinens karakter. Jeg kom nylig over en vin fra Fronsac, som ifølge etiketten inneholdt 15,5 prosent alkohol.

Her ser du en oversikt over  alkohol, sukker og kalorier, verd å studere i starten av et nytt år!

Enkelte ville kanskje glede seg over å finne en vin med et så høyt alkoholinnhold, men selv synes jeg det er nedslående og urovekkende. En god vin er basert på en riktig sammensetning av alle verdiene, hvor alt er i balanse. Hvis alkoholsmaken blir for fremtredende, vil det også gå utover vinens friskhet. Den kjenner vi takket være fruktsyreinnholdet, som reduseres med økt alkoholandel.
Jeg kjenner mange som gjerne vil slanke seg litt i januar. Når disse er innom vinmonopolet spør de kun etter sukkerinnholdet i de ulike vinene (til polets ansattes stor irritasjon) og uten å tenke på det viktigste, nemlig kalorier!

På lik linje med sukker er alkohol også «tomme kalorier»; og det gir dessverre forholdsvis mye av det. Det er greit å vite at ett gram alkohol gir omtrent dobbelt så mye energi som ett gram sukker : 1 gram alkohol = 7 kcal
Forbrenningen av alkohol prioriteres av kroppen. Det betyr at mens kroppen jobber på spreng med å kvitte seg med alkoholen, settes nedbrytningen av karbohydrater (sukker) og fett på vent.

Er du opptatt av antall kalorier i vinen, er det alltid lurt å sjekke alkoholprosenten (sukkerinnholdet i vinen utgjør kun en liten % av kaloriene) og lav alkohol % er det dessverre få konsumenter på slankekur som er opptatt av…


Denne uken vil jeg gjerne anbefale deg en frisk og god «Bag in Box» vin fra Bordeaux.
Den har 12,5% alkoholinnhold og kun 0,5 gram sukker pr liter.


Aubrade le Prestige 2017

Andrea og Jean-Christophe Lobre

Blek gul farge, med lys grønne glimt. Fruktig, intens, med aromaer fra hvite blomster, og lyse frukter. Aromatisk, med intens smak av lyse frukter og blomster. Lang og frisk ettersmak.
Kr. 399,90 BIB  #3593806

Andrea og Jean-Christophe Lobre står bak denne flotte og friske hvitvinen fra Entre-Deaux-Mers. De bor på Châtrau Aubrade, og de har drevet slottet  siden 1995. Jordsmonnet består av leire, kalkstein, sand og småstein, hvilket gjør det spesielt godt egnet for produksjon av frisk hvitvin.

Les mer og bestill vinen her


Flotte gaver til vinelskeren!


Bla i vår nye Høst- og Vinterkatalog

 

Bla i vår nyeste katalog!


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

Født med promilleminus

Født med promilleminus og egen boblende lykke!

Kjære Vinvenn,

Ofte lurer jeg på hvorfor mennesker og dyr, alt fra bananfluer til elefanter, drikker vin og alkohol.

Vel, svaret fikk jeg av Finn Skårderud i en bok som jeg dessverre fikk store problemer med å få tak. Heldigvis fant jeg den til slutt i et bibliotek, og boken er så god at den burde ha vært lett tilgjengelig og i alle gode bibiliotek.
Under tittelen «Ånden i flasken» skriver Finn Skårderud et forord til en vinbok av den italienske forfatter og dikter Edmondo De Amicis. Her hevder Skårderud, bl.a. om vin og sosial intelligens og mental balanse: «…etter det første og andre glasset forstår man hva som er den egentlige feilen. Det var dette som manglet. Man beslutter raskt at man faktisk er skapt med om lag minus null komma fem i promille. Trist. Etter det første, og andre glasset, faller alt på plass. Det kjennes riktig. Det flasker seg. Enhver innvilges en liten seier for selvfølelsen.»
Etter dette nevner  Skårderud balanse, og det er også sentralt i all vindrikking; vin er tross alt,  i tillegg til å by på himmelske smaksopplevelser, et rusmiddel.
Det optimale målet ligger i å finne sin egen balanse når det gjelder både smak og rus. Et tommelfingerregel basert på egen erfaring er å drikke så lite at det ikke går inflasjon i smaksopplevelsen, samtidig som man heller ikke overstiger sin egen lykkepromille. Med mindre konsum kan du dermed med god samvittighet øke din egen livsglede og livskvalitet ved å unne deg denne fine opplevelsen oftere. Jeg har oppsummert dette i mitt eget slagord:

«Drikk oftere, mindre og bedre

 I hvertfall ønsker jeg å takke deg for følge i 2018, og ønsker deg det beste i det nye året med et fransk ordspråk oversatt til norsk:
«Det er ingen ekte fest uten bobler»,

og dermed anbefaler jeg deg disse 3 sprudlende gode  viner for å «virkelig komme i godt humør»:

Casabianca Valdobbiadene Prosecco Superiore – Brut

Ung og fruktig, preg av pære, sitrus og urter.
Kr. 134,90 75 Cl  #1400301

Les mer her og bestill


Château Grand Housteau Crémant de Bordeaux – Brut

Ren og fruktig, preg av sitrus og grønt eple, hint av kjeks i ettersmaken.
Kr. 139,90 75 Cl Kr.  #865401

Les mer her og bestill


Drappier Carte d’Or – Brut

Litt utviklet og rik stil, preg av røde bær og krydder. Lang og svakt bitter ettersmak.

Kr. 269,90 75 Cl  #3053201

Les mer her og bestill


Szigeti Sekt Bomb  Brut 12,5 cl.  Musserende vin fra Østerrike.

Litt utviklet, preg av eple, sitrus og urter, svakt bitter ettersmak.

Kr. 59,90 12.5 Cl  #1745703

Les mer her og bestill


Ps. Vil du lese mer om dette emnet, kan du gjøre det i min tredje bok «Vindunderlig!» som kan lett bestilles på www.vindunderlig.no


Årets gaver


Bla i vår nye
Høst- og Vinterkatalog

Bla i vår nyeste katalog!


Jeg ønsker deg et fantastisk godt nytt år!

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

 

 

Vin – og laksfisketur

Vin – og laksefisketur i Bordeaux,
og trikken i Welhavensgate en vinternatt!

Kjære vinvenn,

I min tredje bok skrev jeg et kapittel om fordommer knyttet til vin. Det blir sannsynligvis servert masse laks rundt om i verden i de kommende ukene, fra Norge, Skottland og Canada.
Derfor fikk jeg lyst til å skrive om noe litt utenom det vanlige, nemlig  laks fra Bordeaux. Denne laksen heter egentlig Atlanterhavs-laks og svømmer i Dordogne, Garonne og Gironde-elevene, dvs. de som renner utenfor vindistriktene i Bordeaux.

Dette gjelder ikke bare et par laks som svømte seg bort ved feil elv, men et ganske utbredt fenomen. For eksempel i høymiddelalderen var  laks en av de tre fiskene som ble tatt opp i disse elvene, og fisk var en veldig viktig del av maten den gangen. I det 19-århundret var laks blitt så vanlig og rimelig at arbeiderne i de store franske byene (Paris, Bordeaux, Orléans, Clermont-Ferrand, …) hadde en spesiell klausul i arbeidskontrakten sin, som presiserte at de  ikke skulle få servert laks mer enn 3 ganger i uken av arbeidsgiverne sine.

Denne Atlanterhavs-laksen måtte svømme opp mange elver fra Atlanterhavet for å komme helt til sitt fødested ved foten av Pyrénées-fjellene.

De hadde funnet opp noen feller («Baro» på lokal dialekt  – se bildet til høyre)  som fanget opp laksen på vei tilbake tre ganger i året. I desember var det laks fra 10 til 20 kg, om våren var det laks fra 7,5 til 10 kg, og i juli var laksen fra 3 til 4 kg.

I tillegg til denne massefiskingen, kom oppvarming og forurensning, noe som dessverre førte til at Atlanterhavslaksen nesten forsvant i begynnelsen av 1980-årene.
Ebedre nasjonalt og lokalt miljø, og en bedre dyrevernpolitikk i Frankrike, førte til at det i 1995 ble talt opp 30.000 laks, som igjen svømte opp fra Atlanterhavet til Pyrénéene for å gyte, og situasjonen ble bedre for hele økosystemet!

Snart kan du også, som mannen på bildet, reise til Bordeaux på «vin- og laksefiske tur» eller starte et nytt firma som kan hete «Den glade laks»…Det er bare noen dager igjen til jul, og jeg kom plutselig på en liten artikkel jeg leste i Aftenposten i 1996. Jeg kommer nok aldri til å glemme den.

Det var mye snø denne vinteren, og folk var (som de er hvert år) veldig opptatt i julerushet. Trikken var på vei fra sentrum til Majorstuen. Den var overfull av passasjerer, mange med flere handleposer. Det ble nesten ikke plass igjen til trikkføreren.

Da trikken begynte å kjøre inn i Welhavensgate sa sjåføren følgende: ”kjære passasjerer, det er snart jul, og jeg vil gjerne informere dere om, at om to holdeplasser venter noen kontrollører på oss. De som ikke har, av en eller annen grunn, en gyldig billett, kan gå av på neste stasjon. God jul til dere alle!
Over halvparten av menneskene på trikken gikk av på neste stoppested, svært fornøyde med å slippe en førjulsbot. Mange av dem takket også sjåføren, selv om de måtte fortsette sin vei videre, godt lastet i snø og kulde.

Det ble endelig godt med plass ombord på trikken, og nesten alle passasjerene fikk en sitteplass. Da tok sjåføren mikrofonen igjen og sa: ”da takker jeg dere som har en gyldig billett – det blir selvsagt ingen kontroll på neste holdeplass! God jul til dere!”


Ja, ærlighet varer lengst og derfor vil jeg,
denne uken  gjerne anbefale en «ærlig»  hvitvin fra Louis Max i Burgund,

til en veldig rimelig pris, og som passer til alle julens lakseretter!

Louis Max Les Terres Froides Chardonnay 2017

AOC Pays d’Oc.

Vinen er produsert av vinmakere fra Burgund som en «Petit Chablis»
Kun kr. 129,90 – varenr.:1466101

Les mer om vinen og bestill direkte hos vinmonopolet!


Klikk her for å lese mer om våre gode juleviner og juleøl.

Klikk her for å se hvilke viner som passer til julematen!


Årets Julegaver


Bla i vår nye
Høst- og Vinterkatalog

Bla i vår nyeste katalog!


Jeg ønsker deg en riktig fin førjulstid!

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

 

 

Enkelte årganger er bedre enn andre!

Enkelte årganger er bedre enn andre!

På en større vinmesse kom en gang en ansatt fra Vinmonopolet bort til min stand. Han hadde da smakt på mange viner fra hele verden hos mine konkurrenter. Da han fikk smake tre av mine Bordeaux-viner, utbrøt han: «Ahh! Jeg glemmer hver gang hvor godt en bordeaux kan smake! Dette er det beste jeg har smakt i dag.»

Dette gikk selvfølgelig rett inn i mitt bankende Bordeaux-hjerte, og det fikk meg også til å tenke på en hyggelig slektning i Bordeaux, vinhandleren Philippe Quien.
Det var nemlig han som første gang lærte meg alltid å tenke positivt om Bordeaux-viner. Alt dette kunne oppsummeres i hans yndlingsfrase:
«I Bordeaux har vi ingen dårlige årganger! Vi har bare enkelte årganger som er bedre enn andre …» Selvfølgelig sagt med en god porsjon selvironi, men like godt ment som det å alltid betrakte et glass som halvfullt fremfor halvtomt. Man kommer alltid litt lenger med litt optimisme og humor.Julegave til alle vinelskere?

Klikk her for å bestille, «Vindunderlig»  i julegave.
Bestillingen må sendes inn før Mandag 17.desember kl. 12.00.Denne uken anbefaler jeg en rund og moden Bordeaux vin til en  rimelig penge!


 

Château Fourcas Hosten 2007

Myk og rund i munnen, velutviklet. Fin lengde med toner av lær.
Kun 236,- # 7790701

Château Forcas Hosten 2007 har fått mange gode anmeldelser av pressen, bl a.:
D.N. 24.08.17.Dufter av tre og plommer med hint av lær. Moden frukt på smak med lange balanserte tanniner. 87 poeng.
Apéritif: ”En god og rimelig 10 år gammel bordeaux. Meget godt kjøp. 2007-årgang.” Smakt 15. august 2017 87 poeng.

Les mer om vinen og bestill direkte hos vinmonopolet!


Klikk her for å se hvilke viner som passer til julematen!


Bla i vår nye
Høst- og Vinterkatalog

Bla i vår nyeste katalog!


Jeg ønsker deg en riktig fin førjulstid!

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins