Autentiske, økovennlige viner til sommersesongen og grilling!
Kjære vinvenn,

Jeg måtte dessverre vente litt med å sende ut denne mailen, men etter å ha sjekket værvarslingen for de kommende dagene kunne jeg endelig sende deg et vintips om vin og grilling … fortrinnsvis utendørs!
Jeg elsker grilling – den er et ekstra hyggelig og sosialt sommerritual som oppleves nesten litt eksotisk i vårt nordiske klima. Topper vi i tillegg grillingen med å dele en flaske god vin, kommer vi dessuten nærmere hverandre, og gleden av å sitte utendørs sammen og nyte grillmaten og vinen i frisk luft gjør alle inntrykkene enda sterkere.
Husk bare gjerne at når du sitter ute, kan det være andre faktorer enn vanlig som påvirker smaksopplevelsen, inklusive samspillet mellom mat og vin – ikke bare sollyset og solvarmen, men også det faktum at grillmaten ofte leveres i en ferdiglaget smaksrik sur-søt marinade med ekstra krydder og heftige røykaromaer. Det er derfor ingen skam å spørre erfarne polfolk (eller, i all beskjedenhet: meg) når du kjøper din vin.

Grillkrydder og marinader, spesielt de ferdigkjøpte, er smaksmessig ofte preget av umami, en smaksforsterkende faktor som oppleves som en kjøttaktig fylde og som både finnes naturlig i en del matvarer og som produseres industrielt som monosodium-glutamat (MSG). Umami i seg selv er ikke et problem, men den kan gjøre at vinen oppleves metallisk og/eller bitrere og syrligere i smaken. For å motvirke dette bør du velge en fruktig, rund og aromatisk vin med bra integrerte tanniner (garvestoffer), og den skal serveres avkjølt (ikke iskald). En rødvin bør da holde cirka 14–15 grader.
Hvitvin til grillmat
En hvitvin med sjenerøs fruktighet og leskende friskhet, middels fylde, rund, med litt fedme – en frisk Chardonnay.

Collovray & Terrier Chardonnay 2023
IGP Pays d’Oc
Vinen er laget av vinmakere fra Burgund, plantene er hentet sør i Burgund, og druene er høstet i Antugnac, et klima som er veldig likt sør i Burgund. Her får du med andre ord får sitrus og eplepreg, innslag av fersken, med litt nøtter, toast og mineraler. Passer til salater, skalldyr, grillet fisk og lyst kjøtt, men er også helt nydelig uten mat!
11525901
Kr 169,90 Basissortimentet til Vinmonopolet
Les mer og bestill

Aubrade Le Prestige 2024
AOC Entre-Deux-Mers
Saftig og frisk, middels fyldig vin, med preg av eple, sitrus, mineraler, nøtter og litt urter. En god representant fra det mest kjente hvitvinsdistriktet i Bordeaux, Entre-Deux-Mers. Passer godt til alle sommerlige retter som salater, skalldyr, fiskeretter og lyst kjøtt. Nydelig som aperitiff og i strandkanten.
Varenr.: 3593806
Kr 459,90 BIB 3 liter – Bestillingsutvalget til Vinmonopolet, men ofte å finne i veldig mange butikker.
Les mer og bestill
Rosévin til grillmat
Rosévin er selve sommervinen for mange og smaker godt til det meste, men aller best til laks, lyst kjøtt og kylling.

Domaine Montrose Rosé 2024

IGP Côtes de Thongue
En lett og naturlig rosa-farge (vill-laksfarge eller løkskall «pelures d’oignon» på fransk). Nese av ferske og delikate vårdufter og sommerlige bær (jordbær, bjørnebær). Dette er en frisk, men samtidig rund, livlig og velbalansert rosévin med en lang og behagelig ettersmak.

Anbefales til forretter, kalde retter, lyst kjøtt, aperitiff og salater.
Varenr.: 4820401
Kr 154,90 Basissortimentet til Vinmonopolet 75 cl.
Les mer og bestill
Varenr.: 9772506
Kr 499,90 Basissortimentet til Vinmonopolet BiB 3 liter
Les mer og bestill

Rødvin til grillmat
Rødvinen til rødt kjøtt i marinade (som er rikt på sødme, syreedikk, olje, krydder …) bør ha en sødmefull fruktighet, en fin struktur og godt integrerte tanniner. Lyst kjøtt som kylling, svin og kalv stiller ikke samme krav til tanniner, da fettinnholdet stort sett er lavere. Men krydrede marinader og røyksmak driver også her vinvalget mot en leskende og saftig frisk fruktkarakter.
Griller du derimot kjøtt av fettholdig lam eller okse, uten søte marinader eller grilloljer, kan nettopp en syrerik vin med fast tanninstruktur gi en god og opprenskende effekt i munnhulen. Røykaromaer i grillmat harmonerer veldig godt med eikekarakter i vin, så en fatlagret vin til grillet rødt kjøtt er ikke å forakte.

Cabriz Dâo Tinto 2023
DOC Dâo

Blanding av flere lokale druer, gir en sval, fruktig, og lett krydret rødvin med krekling, moreller, plommer, skogsbær og urter. Økologisk produsert. Passer godt til grillet kjøtt, kylling, pizza og pasta.
Varenr.: 16317101
Kr 159,90 Basissortimentet til Vinmonopolet
Les mer og bestill
Med dette ønsker jeg deg mange solrike dager i sommer og masse herlig tid ute,
med gode samtaler, god mat og god vin!
Og i første omgang ønsker jeg deg og dine en fin pinsehelg.
Flotte gaver til vinelskeren!

Med vennlig hilsen
Vinhandler – Marchand de vins
