Winther på Aker Brygge og Fanaosten

Winther på Aker Brygge og Fanaosten

Forrige søndag ble jeg invitert til en inspirerende ost og vinsmaking hos Winther Aker Brygge, og det er bl.a. dette ukens vintips skal handle om.

Den første osten vi fikk servert het Fanaosten fra Ostegården, og er produsert på Krokeide ved Fanafjorden utenfor Bergen. En rund og mild ost med fast konsistens som minner om Gouda, og som kommer i ulike lagringer.

235 internasjonale ostedommere, blant dem Siri Winther, innehaveren av restaurant og delikatessebutikk med samme navn, har sett, luktet og smakt på 3.472 oster fra 41 nasjoner, i VM i ost 2018. De har vurdert skorpe, ostemasse, farge og konsistens, og fremfor alt smak. Resultatet de kom frem til er at Fanaosten er verdens beste ost, og den som vant var lagret i minimum 12 måneder!

Osteprodusent og bonde Jørn Hafslund vil ikke røpe hemmeligheten bak hvorfor osten er så god, men sier at melka fra kuene hans er ekstra søt og smakfull. De 12 kuene går ute hele sommeren og spiser mer enn 10 ulike typer gress. 

Det morsomme er at dette er landsbyen til min familie, der jeg tilbragte alle mine sommerferier i 1970 og 80-årene. Det var dit vi ble sent som barn for å hente melk og fløte. Den gangen var det Jørn sin far som hadde et par melkekuer. Nå har Jørn 12 kuer og begynte å produsere ost først i 2006 (les alt om alt dem på https://www.ostegarden.no).)

Karina Castberg sørger for topp servering og god stemning hos Winther.
Et bredt utvalg av de beste norske ostene, serveres fra en innbydende ostevogn, her av Siri Helen Winther.

Da jeg fortalte dette til min mor (som bor i Bordeaux), var hun meget skeptisk og nektet nesten å tro på det … sånn er det å bo i Frankrike, mekka for ostentusisater…
Min første bok («drømmer du nok?) er nå utsolgt, men hvis du klikker her får du mine anbefalinger fra boken.

Er du glad i gode oster, anbefaler jeg deg å ta en tur til Winther på Aker Brygge, der havner du i et gastronomisk paradis. Stor delikatessebutikk, egenprodusert ost, hyggelig restaurant, stort vinkart, profesjonelle og blide medarbeidere og egen ostevogn som består av 100% norske oster!

Bruk gjerne Winther Osteguide, og akkurat som i vinverden, kommer den til stor hjelp!


Se denne lille filmen om ost og vin.


Av personlige grunner, vil jeg denne uken anbefale vin til Fanaosten.
Jeg anbefaler ekstra tørre musserende viner med en flott fruktighet, stor friskhet og lengde.


Champagne Drappier Brut Nature

Ekstra brut (anbefales til norsk kongekrabbe) Zero Dosage. Aroma av modne bær, stikkelsbær, nøtter og sitrus. Tørr, velbalansert og rund. Denne champagnen ble i utgangspunktet laget for familien Drappier. Dette er en ”Blanc de Noir” dvs. en hvit champagne laget av blå druer, og uten sukkertilsetning.

Varenummer: 4125601 75cl
Pris: Kr 369,90

Varenummer: 4194905 Magnum
Pris: Kr 789,90

Klikk her for å lese mer og bestille


Louis Métaireau Grand Mouton Extra Brut

AOC Loire – Muscadet Sevre et Maine Sur Lie

Delikat lys gul farge. Lette, fine bobler. Frisk, med lett fruktig stil, og behagelig syre.

Varenummer: 7687801
Pris: 149,90

Klikk her for å lese mer og bestille


Med dette ønsker jeg deg en fin helg, og som alltid, med noe godt i glasset!


Vinhandler – Marchand de vins

Bestill bøkene i vår nettbutikk, klikk her

Sankt Vincent, vinbøndenes helgen!

Sankt Vincent, vinbøndenes helgen!
Nydelig «budsjettvin» fra Bordeaux
i flaske og på boks.

Kjære Vinvenn,

Jeg håper du har hatt en fin sommerferie og at september blir en «ny» start, og at jeg snart kan treffe dere igjen på smakinger og vinfestivaler over hele Norge.

Saint-Vincent av Saragossa

I dag har jeg lyst til å skrive litt om Vinbøndenes  helgen: Saint-Vincent eller Sankt Vincent på norsk.
Vinbøndenes helgen Sankt Vincent ble født i Spania, arrestert og torturert på en helt forferdelig måte, og døde i år 304 etter Kristus. Navnet hans består av stavelsene vin og cent, hvorav den første er lett å forstå i en vinsammenheng, og den andre uttales sang på fransk, og som skrevet slik betyr blod.
Kroppen til den stakkars Sankt Vincent («Sankt Vin-blod») ble presset som druer, hans blod rant fra torturbenken som druesaften ned i vinbeholderne. Igjen har vi et eksempel på dette mye brukte kristne symbolet, den mystiske druepressen. Druesaften representerer Jesus sitt blod som ble ofret for tilgivelsen av verdens synder, og der selve pressen representerer korset.

På folkemunne i Frankrike finnes en  (saftig) historie om arbeidet til vinbøndene. En gang var det mangel på vin i Paradis, og man opplevde en tørste som i Helvete (une soif d’enfer) og Sankt Vincent fryktet at denne forferdelige tørketiden skulle spre seg på jorden. Han ba Gud om å få forlate himmelriket en stund for å besøke vingårder på jorden. Enkelte vinbønder forteller at han begynte i Burgund, og fortsatte i Bordeaux (den evige rivaliseringen), men uansett: Noen engler fant Sankt Vincent sovende i en vinkjeller i et kloster, og de rapporterte med én gang til Gud, som straks ba Vincent om å komme hjem igjen. Han nektet, og Gud straffet ham ved å forvandle ham til en statue. Alle statuene av Sankt Vincent skal minne oss om å feire hans minne og aldri glemme å drikke vin i hans navn.
Kilde: Jean-Francois Gautier – Le vin de la Mythologie à l’œnologie – Editions Féret 2003 side 53

Etter å skrevet denne anekdoten tok jeg en tur på stranden på Torød i Vestfold. De som kjenner meg godt, vet at jeg elsker stein (enkelte sier at jeg er «steingal»). Jeg fant tre fine eksemplarer som jeg syntes hadde noe til felles, og med inspirasjon fra Médoc’s vinprodusenter skapte jeg min egen framstilling av Sankt Vincent, med baskerlue (ikke alpelue, som man sier på norsk, det finnes ikke på fransk) på hodet og bordeauxrøde (ikke burgunderrøde, det ordet finnes heller ikke på fransk) kinn og ditto nese.

Og poenget: Vin stimulerer det lekende mennesket i oss!


Denne uken anbefaler jeg deg denne nydelige «budsjettvinen» fra Bordeaux,
like god, enten du velger flaske eller boks (BiB)!

Château de L’Aubrade rouge 2019

Aromatisk, fyldig og rund. Tanniner, god struktur og lengde.

Varenr.: 12638101
Pris: Kr 139,90

Les mer og bestill.


Aubrade Le Prestige Rouge

Middels fyldig, rund med struktur. Hint av solbær og kirsebær. Tanniner, god lengde.

Varenr.: 12416106   
Pris: Kr 439,90

Les mer og bestill.


Andrea og Jean-Christophe Lobre eiere av Château Aubrade


Med dette ønsker jeg deg en fin helg, og som alltid, med noe godt i glasset!

Vinhandler – Marchand de vins

Bestill bøkene i vår nettbutikk, klikk her

Vinen har alltid vært sentral i historien!

Vin og brennevin har hatt en viktig påvirkning
på Historien (med en stor H).

 

Kjære Vinvenn,

Vinen har alltid vært sentral i historien og uten den kunne mye ha vært ganske annerledes.
Her får du 4 eksempler på at både vin og brennevin har hatt sine konsekvenser på Historien (med en stor H)!

Churchill
“I have taken more out of alcohol, than alcohol has taken out of me» sa Winston Churchill som gikk gjennom sitt voksne liv med et glass i hånden.
Den eneste som kunne reise til Moskva og rivalisere med Stalin var selveste Churchill. Han reiste til Moskva i august 1942 med sin minister Cadogan. Churchill ble skuffet over  sin minister som tålte alkohol dårligere enn den sovjetiske utenriksminister Molotov.
Churchill ba om en privat samtale med Stalin  siste kvelden, der det ble servert en god del flasker: deretter godkjente Sovjetunionen den vestlige offensiven i Nord-Afrika. Året etter, feiret Churchill sin 69-årsdag med Stalin, og drakk til den kommende D-dagen i Normandie.

Stalins  «alkohol-diplomati»
Stalin var  flink til å «drikke andre under bordet»,  for da fikk han høre sannheten (in vino veritas). Man sier at den tysk-sovjetiske ikke–angrepspakten (også kjent som Molotov–Ribbentrop-pakten) ble underskrevet 23. august 1939, etter en stor mengde skåling i vodka (krydret med svart pepper).
Japan inngikk en ikke-angrepspakt med Sovjetunionen i 1941 og kom deretter i konflikt med USA, som iverksatte sanksjoner. 7. desember samme år kom Japans svar på dette i form av angrepet på Pearl Harbor, og Japan kom da med i andre verdenskrig. Den japanske utenriksminister måtte bæres til toget, etter å ha underskrevet denne ikke-angrepspakten. Stalin hadde bare vann i glasset, japaneren hadde vodka!

Årsaken til den franske revolusjon
Helt fra middelalderen hadde de franske byene flere inngangsporter, hvor man måtte betale skatt på alt som skulle fraktes inn. Hver gang byene skulle utvides på grunn av en økning i befolkningen, kom det flere porter, og dermed flere skatter. På grunn av dette kom det etter hvert veldig mange barer (guinguettes) utenfor Paris by og med disse et økende problem med smugling. Tollbetjentene fikk etter hvert lov av myndighetene til å forsterke kontrollene utenfor murene rundt Paris, og forsøkte dermed å forhindre smuglingen. Dette ble en utvidelse av skatteområdet, akkurat der hvor disse barene befant seg (en pinte – 93 centiliter, må ikke forveksles med dagens engelske pint – solgt for 3 sous og 6 denier utenfor Paris. Samme vin i samme mengde ble solgt for 12 til 15 sous i Paris-sentrum, og det ble for mye for innbyggerne og bareierne. 11. juli 1789 marsjerte de inn mot byen, og i tre dager angrep de byportene i nord og øst for Paris. Folkemengden var nok ikke edru ennå, da de tok Bastillen 14. juli 1789, som var et veldig viktig statlig maktsymbol den gangen. Men i de åtte tårnene i fengselet var det bare ni fanger, og ingen frihetskjempere blant dem. Borgerskapet fryktet folket og sendte politiet (som ikke jobbet etter kongens ordre lenger), som arresterte mange av disse «første revolusjonære» og gjeninnførte byportskattene allerede dagen etter, altså 15. juli 1789.

100 års-krigen
I 1373, 40 år etter starten på den berømte 100 års-krigen, omringer den franske ridderen du Guesclin byen Chizé i distriktet Poitou i Frankrike.

Han får med seg, fra en av fangene, at engelskmennene planlegger et bakholdsangrep gjennom skogen. Hva gjør vår smarte ridder du Guesclin?  Han laster opp 2 karrioler med vin i skogen som med vilje ble tatt av engeksmenn. Førere ble spurt hva de skulle med disse tønnene og de svarte: det var for å gi franske soldater litt mot før kampen. Engelskmennene åpnet tønnene og drakk så mye, at når de ankom slagmarken var de så beruset at det ble ingen kamp, og byen falt  – det ble slutten på den engelske dominansen i Poitou-distriktet.
(kilde: http://chize.fr/la-commune/histoire/)


Det er endelig sommer i Norge, og denne uken vil jeg på det sterkeste anbefale deg disse
friske, fruktige sommervinene som kan nytes både med og uten mat i sommervarmen:

Côte Ocean Sauvignon Blanc 2020

IGP Atlantique Bordeaux

Nydelig strågul farge, med hint av grønt. Duft av sitrus. Rund og åpen på smaken. Velbalansert og livlig, med
friskhet og sitrustoner. Aromatisk avslutning.
Varenr: 11866401 (BU)
Pris: Kr. 115,-
Bestill og les mer her


       Solis Lumen Organic 2020           

IGP Pays d’Oc

Lys lakserosa farge. Frisk og fruktig stil, med dufter av små røde bær og sitrus. Rund og velbalansert, med smak av små røde bær og frukter.

Varenr.: 11866701
Pris: Kr 136,00 75cl.
Bestill og les mer her 

Varenr: 11866706 BiB
Pris: Kr. 489,90
Bestill og les mer her 

Varenr.: 11866704 boks 25 cl.
Pris: Kr 59,90
Bestill og les mer her 


Jancis Robinson sier følgende om Solis Lumen:

Solis Lumen Rosé 2020 IGP Pays d’Oc 
The exciting first wine-in-a-can (25 cl) project from Languedoc’s celebrated rosé producer, Domaine Montrose. Certified carbon neutral and certified Ecocert organic.
Is this perhaps the best canned rosé I have yet tasted? It is elegantly dry but with palate weight and depth of fruit. White peaches and salty clam shells, a feather-light brush of dried thyme. Dried wild flowers, elderflower blossom. Delicious, beautiful balance, good length. At long last – someone is making a classy canned wine. (TC)Med dette ønsker jeg deg en trivelig helg !

Vinhandler – Marchand de vins


Bestill bøkene i vår nettbutikk, klikk her