Autentiske, økovennlige viner til sommersesongen og grilling!

Kjære vinvenn,

Jeg måtte dessverre vente litt med å sende ut denne mailen, men etter å ha sjekket værvarslingen for de kommende dagene kunne jeg endelig sende deg et vintips om vin og grilling … fortrinnsvis utendørs! 

Jeg elsker grilling – den er et ekstra hyggelig og sosialt sommerritual som oppleves nesten litt eksotisk i vårt nordiske klima. Topper vi i tillegg grillingen med å dele en flaske god vin, kommer vi dessuten nærmere hverandre, og gleden av å sitte utendørs sammen og nyte grillmaten og vinen i frisk luft gjør alle inntrykkene enda sterkere. 

Husk bare gjerne at når du sitter ute, kan det være andre faktorer enn vanlig som påvirker smaksopplevelsen, inklusive samspillet mellom mat og vin – ikke bare sollyset og solvarmen, men også det faktum at grillmaten ofte leveres i en ferdiglaget smaksrik sur-søt marinade med ekstra krydder og heftige røykaromaer. Det er derfor ingen skam å spørre erfarne polfolk (eller, i all beskjedenhet: meg) når du kjøper din vin.

Grillkrydder og marinader, spesielt de ferdigkjøpte, er smaksmessig ofte preget av umami, en smaksforsterkende faktor som oppleves som en kjøttaktig fylde og som både finnes naturlig i en del matvarer og som produseres industrielt som monosodium-glutamat (MSG). Umami i seg selv er ikke et problem, men den kan gjøre at vinen oppleves metallisk og/eller bitrere og syrligere i smaken. For å motvirke dette bør du velge en fruktig, rund og aromatisk vin med bra integrerte tanniner (garvestoffer), og den skal serveres avkjølt (ikke iskald). En rødvin bør da holde cirka 14–15 grader.


Hvitvin til grillmat
En hvitvin med sjenerøs fruktighet og leskende friskhet, middels fylde, rund, med litt fedme – en frisk Chardonnay.

IGP Pays d’Oc
Vinen er laget av vinmakere fra Burgund, plantene er hentet sør i Burgund, og druene er høstet i Antugnac, et klima som er veldig likt sør i Burgund. Her får du med andre ord får sitrus og eplepreg, innslag av fersken, med litt nøtter, toast og mineraler. Passer til salater, skalldyr, grillet fisk og lyst kjøtt, men er også helt nydelig uten mat! 

11525901
Kr 169,90 Basissortimentet til Vinmonopolet
Les mer og bestill


AOC Entre-Deux-Mers
Saftig og frisk, middels fyldig vin, med preg av eple, sitrus, mineraler, nøtter og litt urter. En god representant fra det mest kjente hvitvinsdistriktet i Bordeaux, Entre-Deux-Mers. Passer godt til alle sommerlige retter som salater, skalldyr, fiskeretter og lyst kjøtt. Nydelig som aperitiff og i strandkanten. 

Varenr.: 3593806 
Kr 459,90 BIB 3 liter – Bestillingsutvalget til Vinmonopolet, men ofte å finne i veldig mange butikker. 
Les mer og bestill


Rosévin til grillmat
Rosévin er selve sommervinen for mange og smaker godt til det meste, men aller best til laks, lyst kjøtt og kylling.

IGP Côtes de Thongue
En lett og naturlig rosa-farge (vill-laksfarge eller løkskall «pelures d’oignon» på fransk). Nese av ferske og delikate vårdufter og sommerlige bær (jordbær, bjørnebær). Dette er en frisk, men samtidig rund, livlig og velbalansert rosévin med en lang og behagelig ettersmak.

Anbefales til forretter, kalde retter, lyst kjøtt, aperitiff og salater.

Varenr.: 4820401
Kr 154,90 Basissortimentet til Vinmonopolet 75 cl.
Les mer og bestill

Varenr.: 9772506
Kr 499,90 Basissortimentet til Vinmonopolet BiB 3 liter
Les mer og bestill


Rødvin til grillmat 
Rødvinen til rødt kjøtt i marinade (som er rikt på sødme, syreedikk, olje, krydder …) bør ha en sødmefull fruktighet, en fin struktur og godt integrerte tanniner. Lyst kjøtt som kylling, svin og kalv stiller ikke samme krav til tanniner, da fettinnholdet stort sett er lavere. Men krydrede marinader og røyksmak driver også her vinvalget mot en leskende og saftig frisk fruktkarakter. 
Griller du derimot kjøtt av fettholdig lam eller okse, uten søte marinader eller grilloljer, kan nettopp en syrerik vin med fast tanninstruktur gi en god og opprenskende effekt i munnhulen. Røykaromaer i grillmat harmonerer veldig godt med eikekarakter i vin, så en fatlagret vin til grillet rødt kjøtt er ikke å forakte.

DOC Dâo

Blanding av flere lokale druer, gir en sval, fruktig, og lett krydret rødvin med krekling, moreller, plommer, skogsbær og urter. Økologisk produsert. Passer godt til grillet kjøtt, kylling, pizza og pasta. 

Varenr.: 16317101 
Kr 159,90 Basissortimentet til Vinmonopolet
Les mer og bestill


Med dette ønsker jeg deg mange solrike dager i sommer og masse herlig tid ute,
med gode samtaler, god mat og god vin!


Flotte gaver til vinelskeren!


Med vennlig hilsen
Vinhandler – Marchand de vins

 Maison Chat d’Or lanserer sin nye C.O. Nielsen Pinot Noir 4. september 2024.

 Maison Chat d’Or lanserer sin nye
C.O. Nielsen Pinot Noir 4. september 2024.

Kjære vinvenn,

Caroline Othilie Nielsen etablerte i 1900 C.O. Nielsen Colonial og Vinforretning i Thomas Heftyes gate 47 på Frogner. Lokalet huser i dag et av byens vakreste franske etablissementer. Kort tid etter at Vinmonopolet kjøpte opp alle vinforretninger i Kristiania, emigrerte Caroline Othilie til New York.
100 år senere ble etikettene til disse vinene designet i hennes nye hjemby av den norske designeren Simen Meyer, bosatt i New York. I samme ånd som Caroline Othilie Nielsen, etablerte trekløveret Jojo Champfleur, Lena Andrén og franske David Fahouder vin, te- og champagnesalongen Maison Chat d’Or i 2021 i samme lokalet i Thomas Heftyes gate.

Å komme inn på Chat d’Or er som å reise tilbake i tiden, i en fransk atmosfære fra det 18. århundre der du lett kunne ha truffet Madame de Pompadour eller Ludvig 16. Lokalet er fylt av den gode ånd etter den godeste fru Nielsen og byr på mange gode champagner og franske viner med tilpassende retter. Som en hommage til den vinelskende Caroline Othilie bestemte gründerne av Maison Chat d’Or seg for å lansere sine egne viner, med velrenommerte produsenter fra Burgund (Domaine Deux Rôches) og fra Provence (Domaine Bruno Crépin). Sammen har de valgt ut og utviklet følgende tre herlige viner:


Denne deilige burgunderen kommer fra en dyktig produsent i Mâcon, Domaine Deux-Roches (Jean Luc Terrier). Vinen stammer helt og holdent fra én enkelt vinmark, Cru “sur le fil”, siden vinstokkene ligger langs elven med navnet “Le fil”.
Dyp gyllen farge. En frisk og floralsk vin, godt balansert, med innslag av hvit pepper. Nydelig fylde og god struktur som forsterker det floralske og fruktige uttrykket til denne briljante og edle chardonnayen.
Drue: 100 % Chardonnay (30 % av vinen er modnet i 11 måneder på fat.)


Denne deilige Provence-vinen er dyrket økologisk av en av de fremste produsentene i området, Bruno Crépin.
Lys, krystallklar, lakserosa farge, typisk for dette området. Intense aromaer av pomelo, mandarin og kandisert appelsinskall. Elegant stil, rik og aromatisk, med små innslag av salt og med en behagelig, vedvarende ettersmak.
Druer: 70 % Grenache, 20 % Syrah, 10 % Vermentino.



Nydelig, klar,  granatrød farge. Friske aromaer fra røde bær, mokka og litt pepper. God struktur, myke tanniner og lang frisk ettersmak. Tradisjonell vinproduksjon, med modning i 11 mnd. på franske eikefat og 6 mnd. på flaske før salg. Drue: 100% Pinot Noir.