Georgia on my mind

Georgia on my mind

Kjære vinvenn,

Det koker i Georgia for tiden. Landet er plaget av sterke politiske tumulter, opptøyer inklusive beskyldninger om omfattende russisk innblanding og valgfusk. Men landet er også velsignet. Med en vin som høster ros, anerkjennelse og nytelsessukk over hele verden, ja selv blant de fremste vindyrkerne i mitt elskede Bordeaux. Mer om det lenger ned. Men først litt om vin som sådan.

I de siste årene har jeg med bekymring og et aldri så lite snev av ergrelse lagt merke til et økende tilbud av produkter som «alkoholfri vin», «solbærvin», «pulvervin» og liknende. Men per definisjon er vin «en alkoholholdig drikk som fremstilles ved gjæring av druesaft, og drueplanten tilhører familien vitis vinifera». Ingen andre drikker kan med rette kalles vin, og jeg kan nevne to eksempler som får mine få gjenværende hår til å reise seg på hodet mitt: «solbærvin» (en såkalt fruktvin) og «alkoholfri vin» (som er … jeg vet ikke hva). Og man kan jo spørre seg: Hvor er myndighetene oppi dette? Det er lenge siden de forbød å markedsføre Norges gjennom flere tiår kjente og kjære Sitronbrus, for det var ikke ekte sitron i den (!), Nå skal den kalles «mineralvann med sitronsmak». Så når noe i dag selges som vin, men faktisk ikke er det, bør det i det minste være påbudt at dette kalles «vin-substitutt», «vin-etterlikning» eller noe i den duren.

Noen funfacts: Ordet «vin» stammer fra India, fra mange tusen år før Kristus, fra ordet vêna, som betyr elsket i sanskrit. Vêna førte til variantene vinum i latin, vin (uttales væ’) i fransk, vino i russisk, italiensk og spansk, Wein i tysk, wine i engelsk eller vinho i portugisisk. Drikken vêna ble dog ikke fremstilt av druer, men av røtter. Den ble brukt for å komme i transe og oppnå kontakt med de lokale gudene. En tilsvarende rus ble senere brukt i Hellas for å ære vinguden Dionysos, og da selvsagt med vin laget av druer. Mye tyder på at vinen ikke bare har én vugge, men flere.

Historiske funn rundt om i verden viser at den ble oppdaget eller oppfunnet mer eller mindre samtidig i helt forskjellige land, i forskjellige verdensdeler. Og mens en del funn peker på India eller Egypt som vinens fødested, er det Georgia som etter kristen religion hevdes å være det eldste vindistriktet i verden. Dette fordi Noas ark strandet på toppen av Araratfjellet i Kaukasus, der den gudsfromme skipperen som kjent og på Guds befaling lagde sin vin. (Hvis du kan din geografi, vil du kanskje innvende at Ararat ligger i Tyrkia, og du har selvfølgelig rett. Men på den tiden omfattet Georgia faktisk nevnte fjell.) Og at Georgia har en nær tilknytning til vin, ser vi blant annet av det billedvakre georgiske alfabetet. Bokstavene er åpenbart direkte inspirert av drueplantens skudd, der de slynger seg mot lyset og et nytt festepunkt. Alfabetet her kalles vin ghvino, et navn som også stammer direkte fra vêna i sanskrit.

I langt senere tid ble det funnet større krukker som kunne romme hele 60 liter. Enkelte av disse inneholdt fortsatt uttørkede rester etter en rød væske. Restene ble analysert, og det var vin! Disse vinene var tilsatt konserveringsmidler som saltvann, honning, gress og krydder. I dag er det kun Hellas som driver med slik smakstilsetting, med sin retsina.

Et liknende funn ble gjort i Georgia, med 8000 år gamle krukker, som i tillegg var dekorert med tegninger av drueklaser, vinplanter og vinfester.

Som du vil se, er georgierne i særklasse når det gjelder vindrikking, og Georgia har også en spesiell vinhistorie. I 327 ble landet kristnet som følge av iherdig predikering fra en from tyrkisk kvinne ved navn Nino. Etter sagnet hadde hun fått i oppdrag direkte fra jomfru Maria å innføre kristendommen og vinkulturen til Georgia. Samtidig med befalingen fikk hun også et lite kors laget av to vinkvister, som Nino selv bandt sammen med lokker fra sitt eget hår.

Og hun klarte faktisk å omvende landets dronning, mens kongen var gjenstridig og sågar forfulgte de kristne. Men da kongen mistet synet og i sin fortvilelse ba til «Ninos gud», fikk han ifølge myten synet tilbake og lot seg kristne. Vinkulturen ble innført via sakramentet, og i dag er St. Nino landets vinhelgen. Ingen andre land konsumerer like mange liter vin per innbygger som Georgia. Nå skal det nevnes at den georgiske vin den gangen var litt svakere enn den som normalt selges i norske utsalg, og det skal nok georgierne være glade for.

Alexandre Dumas’ vin-bejaende reisebrev fra Georgia:
Den verdensberømte franske forfatteren Alexandre Dumas besøkte Georgia i 1860 og beskrev da en lokal middag med følgende ord: «Under en georgisk middag drikker en vanlig gjest fem til seks flasker vin, og stordrikkere mellom tolv og femten. Enkelte drikker ikke av flasken, men av skinntasker, som kan romme vin tilsvarende 20 til 25 flasker!

Men om selve vinkvaliteten skriver Dumas: «Gud har utstyrt georgiere med vin av den typen som gjør dem salig bedøvet uten at de må slås i hodet for å få det til», og ikke minst at «de (georgiske viner) fremkaller filantropiske følelser i stort monn. Hvis vi kunne få hele verden til å nyte disse vinene, ville alle mennesker på kort tid forent seg til én stor, harmonisk familie.»
(Fritt oversatt etter forfatterens brev fra Kaukasus.)

VIN-TERESSANT:
Kvevri-teknikken er kanskje det mest interessante ved Georgias vinproduksjon. Store leirkrukker graves ned under kjellergulvet, slik at vinen oppbevares så kjølig som mulig. Kun toppen stikker litt opp, og åpningen dekkes med en stein som – når gjæringen er over – klebes fast med leire og dekkes med et tykt lag sand. De store krukkene som brukes, dreies ikke på en dreieskive. De modelleres for hånd, og når de er ferdige, dekkes innsiden med et lag bivoks for å lukke porene, mens utsiden får en omgang med lesket kalk. Kalken verner mot bakterier i jorden. Georgiernes kvevri-teknikk står på Unescos liste over verdens kulturarv.


I dag vil jeg gjerne anbefale to saftige og deilige fruktige viner fra Georgia:


Koncho Saperavi 2021

Georgia, Kakheti
Fruktig med begynnende utvikling, fyldig preg av modne mørke bær, hint av sødme, urter og lakris. Passer til gryteretter, småvilt og oksekjøtt.

Varenr.: 14890101 (Basis)
Pris: 194,90 Les mer her

Varenr.: 17300206 BiB (BU)
Pris.: 569,90 Les mer her


Koncho Orange

Georgia, Kakheti
Mineraler, appelsin og tørket frukt. Fyldig og fast, lang smak. Passer til aperitiff, kylling, fisk og grønnsaker.

Varenr.: 17039001 (BU)
Pris.: 229,90

Les mer her


Med dette ønsker jeg deg en kjempemessig helg!


Les mer her: Gode juletilbud på vinbøker og aromasett!

Comments are closed.