De smarte vinvalgene
til årets julemåltider
Kjære Vinvenn,

En ny jul skal feires og nytes, ikke minst på kulinarisk vis. Norsk julemat er jo så herlig smakfull og variert: ribbe, torsk, lutefisk, pinnekjøtt … våre tenner løper allerede i vann. Og som vanlig er utfordringen: Hvilke vintyper passer aller best til? Vi gir deg like godt hele listen over de mest populære norske julerettene, ledsaget av våre beste vinanbefalinger.
Første utfordring: Hva i all verden skal folk som er glad i norsk julemat, drikke når de ikke er spesielt begeistret for brennevin eller øl? Gåten er løst for lenge siden: vi har smakt oss fram til deilige viner som du kan nyte til enhver norsk julerett.
Et innledende tips: Vær litt tidlig ute, da har du hele polets rikholdige varelager til disposisjon, både basisutvalget i butikkhyllene og bestillingsutvalget (henholdsvis Basis og BU).
God fornøyelse og god helg!
Aperitiff



Unn deg og gjestene en hyggelig start på kvelden: En velsmakende og sofistikert, men likevel svært rimelig (til champagne å være) er den nydelig friske og fruktige champagnen fra vinhuset Michel Drappier.
Og i tilfelle du skulle ønske noe litt rimeligere, bør du unne deg å prøve den herlige cremanten Grand Housteau fra Bordeaux, en av polets desidert beste i sitt slag – faktisk helt uavhengig av den svært gunstige prisen.
Champagne Drappier Carte d’Or
# 3053201 kr 339,90 (Basis) Klikk her
eller
Grand Housteau Crémant de Bordeaux
# 865401 kr 155,- (Basis) Klikk her
Lutefisk


I seg selv er ikke lutefisken særlig kraftig på smak. Det mest smakssterke ved denne retten er faktisk tilbehøret; jeg tenker særlig på sennepssausen, den søte, grove sennepen, sennepspulveret, baconet og i noen grad ertestuingen eller -pureen).
Du bør derfor unne deg en vin som utgjør en motvekt for fedmen i baconet og som har nok garvestoffer til å matche lutesmaken. De nevnte sennepstypene er ganske runde og milde i smaken, så pass på å kjøpe en hvitvin som også har litt fedme/fylde, men samtidig nok fruktsyre til å «friske opp» og en god del restsødme i ettersmaken.
Min anbefaling: en delikat hvitvin fra Bordeaux, eller en musserende med god årgang, for eksempel:
Château Tour de Mirambeau Despagne
# 14523001 kr 185,- (BU) Klikk her
eller
Cabriz Espumante Natural Método Clássico Bruto
# 15377901 kr 165,- Klikk her
(BU, men finnes i mange butikker.)
Ribbetallerken



Svineribbe – med brun saus, poteter, rødkål og svisker – har et smaksrikt kjøtt med en saftig og rik tekstur. Her vil du best nyte en vin som gir en motvekt til fedmen i ribben, men som samtidig kan hente fram smaken av svin. Jeg anbefaler en fruktig hvitvin fra Alsace, eller en rund rødvin fra et varmt område, litt krydder og en god og frisk syre.
Jean-Baptiste Adam Riesling Les Natures 2020
# 477401 kr 235,- (BU) Klikk her
eller
L’Arco Arcum Veneto 2020
# 10802201 kr 329 (BU) Klikk her
eller
Arnaud Baillot Hautes-Côtes-de-Beaune
# 15483001 kr 309,90 (BU) Klikk her
Pinnekjøtt


Smaksrikt kjøtt med mye salt og fedme. Til dette vil du ha glede av en smaksrik og saftig vin som har rikelig med garvestoffer, som vil absorbere litt av smaken og saltet samt kombinere sin fruktkarakter med duftene og smaken fra pinnekjøtt. Viner laget av Cabernet-druer egner seg veldig bra til denne fantastiske retten!
Champagne Drappier Grande Sendrée 2012
# 1438401 kr 765,- (BU) Klikk her
eller
Château Panet Saint Emilion Grand Cru
# 1433001 kr 265,- (Basis) Klikk her
Kalkun og kastanjepuré


Til å komplettere denne retten optimalt anbefaler vi en ung, fruktig og krydret rødvin som har preg av solbær, bjørnebær eller kirsebær, men som samtidig er strukturert og har nok garvestoffer, som for eksempel en rødvin fra Libanon.
Hvis du foretrekker hvitvin, vil jeg absolutt anbefale vår nye Cabriz Encrusado Reserva fra Portugal:
Clos du Phoenix Cuvée de la Citadelle 2014
# 11188801 kr 239,90 (BU) Klikk her
eller
Cabriz Reserva Branco Encruzado 2020
# 14578601 kr 185,- (Basis) Klikk her
Torsk



Torsk er en herlig matfisk med en fin fasthet og konsistens, samt ikke minst en saftig og flott smak. Jeg vet at noen er mest fortrolig med hvitvin til alle typer hvit fisk, men det som etter min mening passer aller best til trukket torsk, er en fruktig rødvin med middels fylde og middels garvestoffer – for eksempel en ung Bordeaux, eller en Valpolicella – eventuelt en ung Burgund.
Château Panet Saint Emilion Grand Cru 2020
# 1433001 kr 265,- (Basis) Klikk her
eller
Deux Roches Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes 2022
# 9195901 kr 299,90 (Basis) Klikk her
eller
Cabriz Dâo Tinto
# 16317101 Kr 149,90 (Basis) Klikk her
Rakfisk




Den beste typen vin du kan drikke til rakfisk, er en litt kraftig og oksidert hvitvin med en bra sødme som tyske Riesling fra Rhinen eller østerrikske Grüner Veltliner-viner. Prøv gjerne også en frisk hvitvin som dufter av blomster, sitrus og eksotiske frukter!
Quinta da Lapa Retro Fernâo Pirâo 202
# 15510801 kr 199,90 (BU) Klikk her
eller
Cabriz Espumante Natural Método Clássico Bruto
# 15377901 kr 165,-
(BU, men finnes i mange butikker.) Klikk her
eller
Champagne Drappier Carte d’Or
# 3053201 kr 339,90 ( Basis) Klikk her
Til dessert og julekaker



Château Haut-Claverie Sauternes 2020
# 1494202 kr 175,- (Basis) (37,5 cl) Klikk her
eller
Begali Lorenzo Recioto Valpolicella Classico 2006
# 5950502 kr 299,90(BU) (50 cl) Klikk her
Avrunding av måltidet



Etter hovedretten og til en eventuell dessert anbefaler vi et glass med cognac; nytes gjerne sammen med en kopp nylaget kaffe.
Erling Skakke V.S.O.P.
# 5522401 til kr 585,- (BU) Klikk her
Eller rett og slett en klassisk GT (gin & tonic):
Taggiasco Extravirgin Gin
#13037602 kr 459,90 Klikk her
Med dette ønsker jeg deg riktig kulinarisk og god jul!
