Vin som «vidundermedisin»
Kjære vinvenn!
Jeg var nylig så heldig å få tak i en bok som var en stor bestselger i Frankrike på 1970-tallet. Boken har den fantastiske tittelen «Helbred deg selv med vin!» Den er skrevet av den franske doktor E.A. Maury, som hevder at industrielt produsert alkohol er farlig for helsen – i motsetning til vin!
«Blodig alvor»
Vin er som kjent en levende organisme, og doktor Maury beskriver den sågar som «vegetabilsk blod», som inneholder cirka 250 elementer, i motsetning til kjemisk og industriell alkohol. Én liter vin inneholder mellom 800 og 900 gram vann, 20–30 gram glukose og fruktose, 6–12 gram forskjellige organiske syrer.
I tillegg inneholder den samme vinliteren noen gram mineralske stoffer som magnesium, kalium, natrium, kalsium, jern, 60–100 gram etanol (alkohol) og noen andre stoffer, som garvestoffer og gjær.
Ifølge doktor Maury inneholder vinen også mellom 3,5 og 15 gram glyserin, som også finnes naturlig i tarmen og er med i flere viktige fordøyelsesprosesser, nedbryting av fett og syntese av nye produkter som er gunstig for kroppen. Inntak av vin under en middag hjelper med å bekjempe alkalose, som per definisjon er «en forstyrrelse av kroppens elektrolyttbalanse i basisk retning, slik at pH-en i plasmaet blir unormalt høy. Alkalose gir økt irritabilitet av nervesystemet, og kan hos disponerte individer utløse kramper eller muskelrykninger.»
Vitaminer
Maury hevder videre at vin også inneholder en del naturlige vitaminer som vitamin C og vitamin B (særlig B1, B2, B3, B5, B6 og B12) samt proanthocyanidiner, flavonoider og smak). Disse hevdes å øke det psykiske og fysiske velværet, styrke nerveimpulser og forsterke produksjonen av magesyrer som hjelper med fordøyelsen.
«Drikk ikke lenger bare vann, men bruk litt vin for din mage og fordi du så ofte er syk.» (1. Tim. 5.23). Dette rådet fra apostelen Paulus til vennen Timoteus har vært et kjærkomment argument for mange kristne måteholdsfolk i mang en alkoholdebatt når disse har forsøkt å overbevise totalavholdsfolk om at de tar feil.
Etter å ha gjort sin innsats i magesekken fortsetter elementene i vinen sin velgjørende reise i kroppen, inn i tynntarmen. Glyserinen og vannet kombinert med fosfater danner glyserolfosfater, som lagres av kroppen, for senere bruk eller til arbeidsavlastning av andre kroppsorganer.
Garvestoffer (i moderate mengder) har – fortsatt ifølge doktor Maury – en positiv effekt på muskelfibrene til fordøyelsessystemets kanal. Dette har en direkte effekt på produksjonen av galle i leveren. Gallen dannes kontinuerlig i leveren, og skilles ut via gallegangene til galleblæren. Galleblæren fungerer som et midlertidig lager, og bidrar til at uttømmingen av galle i tarmen følger måltidene. Gallen spiller en hovedrolle for nedbrytingen av fettstoffer. Gallesyrene i gallen bidrar til at fettet emulgeres, det vil si at det omdannes til en oppløsning av mikroskopiske dråper – miceller – som gir kroppens fettspaltende enzymer en stor overflate å virke på.
Doktor Maury og to av hans medprofessorer har bevist at 20 centiliter vin fører til en produksjon av cirka 190 gram gallesyre, noe som er svært bra for en god fordøyelse. De hevder dessuten at en begrenset mengde vin av riktig type har god effekt på leveren (!). Vinen stimulerer til økning av hvite blodlegemer, noe som igjen forbedrer immunforsvaret mot eventuelle infeksjoner.
Vinen har også positive effekter på nervesystemet. Alle mennesker har behov for å bli positivt stimulert, og når det gjelder stimulans fra nytelsesmidler, er det mye bedre å bruke et sunnere alternativ, som vin, enn industrielt produsert alkohol. Hvitvin har vist en positiv innvirkning på urinveiene, takket være sitt naturlig høye innhold av fruktsyre.
Både rød- og hvitvin er bra for hjertet
Dr. Maury skriver også at vin (særlig rødvin, men også hvitvin) forhindrer hjerte- og karsykdommer. Påstanden er etter hvert noe omdiskutert; det er ikke lenger så sikkert at vinen har en direkte fysisk positiv virkning. Men vinentusiaster hever at det velværet man opplever ved å unne seg litt vin, i seg selv er helsebringende. Dr. Maury kan med sine påstander uansett ha bidratt til at det ved flere pleiehjem i Frankrike serveres rødvin til eldre til deres middag på pleiehjemmene. Det er jo dessuten et faktum at vin stimulerer appetitten også.
Med et aldri så lite glimt i øyet gjengir jeg doktor Maurys tabell, der han oppsummerer hvilken type og hvilke mengder vin som ifølge ham selv passer best for å motvirke bestemte fysiske plager og lidelser.
Selv står jeg ikke inne for noe av dette, men må jo more meg litt over anbefalingene. Og som vinforhandler har jeg selvsagt ikke noe imot at folk prøver seg forsiktig fram …
I tråd med ukens tema har jeg i dag gleden av å forskrive følgende
forhåpentlig svært velgjørende eliksirer:
Château Favray Tonnerre Pouilly-Fumé 2019
Lys gul. Friske sitrusaromaer, stikkelsbær og mineraler. Floralsk, mineralsk, fruktig med fin struktur og lang ettersmak. Tradisjonell produksjonsmetode. Modnet i temperaturkontrollerte ståltanker.
Varenr.: 14673701
Pris: 249,90
Champagne Drappier Brut Nature rosé
Delikat lys rosa farge. Klare dufter av jordbær og bringebær, med floralske noter av roser og kronblad. Aromaer fra røde frukter, med hint av sitrusfrukter som mandariner og appelsiner, og en liten touch av hvit pepper
Varenr.: 2243401
Pris: 499,90
Arnoux Chorey-Lès-Beaune Les Beaumonts 2021
Aromaer av røde bær, blant andre bringebær, jordbær og kirsebær. En rik, generøs og delikat vin.
Varenr.: 7775201
Pris: 365,00
Jeg ønsker deg en fin helg!