Chardonnay-druens hemmeligheter!

Kjære vinvenn!
Denne uken har jeg æren av å presentere verdens mest dyrkede hvitvinsdrue.
Du har sikkert lest i avisene om folk som køer i dagesvis foran Vinmonopolets butikker før et nyhetsslipp? Da dreier det seg for det meste om Burgund og Chardonnay. Sistnevnte stammer nemlig fra Burgund og brukes i de dyreste hvitviner i verden. Men i denne artikkelen finner du flere utmerkede Burgund-viner til en fornuftig pris.
Typiske trekk ved Chardonnay-vinstokkene og -druene:
Gjør klar for et funfact: Selv om den står bak verdens dyreste hvitviner, vokser denne drueplanten vilt i de fleste verdensdeler og er lite kresen på jordsmonn og klima. Chardonnay trives i alle verdenshjørner; og det bidrar selvsagt til druens popularitet.
Chardonnay var navnet på en landsby som eksisterte for flere tusen år siden, syd i Burgund. Helt tilbake til cirka 3200 år før Kristus, har forskere funnet tegn på sivilisasjon her. Navnet stammer fra ordet «chardon» og betyr øde landskap. Dette har opprinnelse fra et jordsmonn i Burgund.

Chardonnay-druen er nøytral i aroma alene, men tar lett opp smak av sitt miljø. Den er utgangspunktet for noen av verdens beste tørre viner, rike på smak, med fin fylde og en bløt, rund karakter med høyt alkoholinnhold. Fremstillingsmetoden avgjør også i stor grad hvilket smaksbilde vinene gir. Smaken kan være alt fra frisk og mineralsk til fyldig og kompleks med aromaer som eple, sitrus, nøtter og flint. Viner av denne druetypen tåler lang lagring, spesielt viner fra Chablis og det sentrale Burgund.

I Den nye verden; særlig California og Australia, utvikler Chardonnay-stokkene mer eksotisk frukt, med vanilje og smørkarakter.
Bourgogne Chardonnay
I dag er Bourgogne Chardonnay en vin laget på Chardonnay-druen og har sin opprinnelse i Burgund. Vinene er lette og friske med karakteristiske smaker. Bourgogne Chardonnay passer godt som aperitiff, men også til fisk samt til skalldyr og salater, samt alle retter med sauser basert på crème fraiche og smør.

Hva dufter og smaker Chardonnay?
Duft: Ganske nøytrale aromaer av eple, sitrus, tomat, melon og urter.
- Smak (av ueiket Chardonnay): Gule frukter som sitron, ananas, banan og gule epler. Smak (av eiket Chardonnay): Fatlagring gir vinene en kremet fylde, og tilfører dufter som vanilje, smør og nøtter.
- Aroma og smak vil ofte påvirkes av klimaet, voksestedet og produksjonsmetode (grad fatlagring, bunnfallsrøring etc.). I varme klimaer får Chardonnay en søtlig, rik og tropisk fruktkarakter. I kjøligere strøk blir vinene mer syrlige enn i varmere strøk.
Druen er opprinnelig fransk, og den dyrkes i de aller fleste av Frankrikes vinregioner, med unntak Bordeaux og Rhône.
Berømmelse
Vindistriktene Bourgogne og Champagne har gjort druen berømt, og vinene herfra er forbilder for mange Chardonnay-dyrkere verden rundt.
Chardonnay regnes av mange som verdens beste hvitvinsdrue, og den dyrkes nesten overalt hvor det lages vin. Vinene er som regel tørre, men varierer mye i stil. Fra syrlig og slank til fet og fatlagret. Noen av verdens flotteste (og dyreste) musserende og hvite viner lages på Chardonnay, men det finnes også mange rimelige varianter.
Chablis ligger helt nord i Bourgogne. Chardonnay-druene herfra regnes som de slankeste og syrligste variantene. Druene skyter knopp tidlig og er utsatt for vårfrost så langt nord.
Stilen endrer seg lenger sør i regionen, der bâtonnage (omrøring av gjærrester) og fatbruk gjør vinene fetere og rikere. De mest berømte Chardonnay-vinene kommer fra landsbyer i hjertet av Bourgogne, Côte d’Or, men enda lenger sør ligger Mâcon og St. Veran, hvis Chardonnay-varianter gir rimeligere viner i samme stil.
De beste vinene kan lagres svært lenge og utvikle spennende aromaer over tid. I Frankrike fremhever de regionen eller vinmarken fremfor druen, derfor står det ikke nødvendigvis Chardonnay på etiketten.

Et lite funfact fra Jura: Melon Queue Rouge er en mutasjon av Chardonnay som vokser i Jura i Frankrike. Navnet, som på norsk ville blitt noe sånt som rødhale, henger sammen med at druestilken har et rødlig skjær. En gryende interesse har vokst fram for denne varianten av Chardonnay, og flere produsenter tapper vin med navnet Melon Queue Rouge på etiketten. Smaken er ganske lik annen Chardonnay.
Chardonnay og mat
Syrlig og frisk, fyldig og fatlagret – Chardonnay kommer i en rekke stiler. Vi hjelper deg å matche riktig flaske med rett matrett.
Chardonnay er verdens mest dyrkede grønne drue. Smaken er nøytral, noe som betyr at faktorer som klima, dyrking og produksjon har stor innflytelse på hvordan vinen smaker. Chardonnay-vin av typen Chablis smaker vanligvis friskt og mineralsk, med hint av sitron. Passer derfor ypperlig til lette sjømatretter med hint av sitrus. Fatlagret Chardonnay, som er fyldigere og mer smøraktig i stilen, passer bedre til retter basert på smør eller fløte.
Passer til:
• Østers og sjømat
• Fiskeretter, gjerne med sitron
• Hvitmuggost (fatlagret)
• Kylling og svin (fatlagret)
• Kremete sauser (fatlagret)

Collovray & Terrier Chardonnay 2023
Ung, saftig og fruktig, preg av sitrus, eple og urter, innslag av smør, nøtt og mineraler.
# 11525901
Kr 169,90

Deux Roches Plants du Carre Mâcon-Villages 2022
Ung, saftig og fruktig, preg av sitrus, eple og urter, innslag av smør, nøtt og mineraler.
# 9107401
Kr 219,90

Deux Roches Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes 2023
Saftig og nyansert preg av modne epler, sitrus og fersken, litt mineraler, fat, nøtt og krydder.
9195901
Kr 301,80
Ha en riktig fin helg og god påske!
