… om hodepine, garvestoff og arvestoff!

Men forklaringen på hodepine i rødvins-sammenheng kan også være mer sammensatt, og skyldes ikke nødvendigvis bare ett enkelt stoff i vinen. Inntak av rødvin øker for eksempel også serotoninnivået i kroppen, som igjen kan utløse migreneanfall hos personer som har en tendens til å få migrene. Hvilket eller hvilke stoffer som forårsaker dette, er uvisst. Blant annet er cirka fire prosent av befolkningen allergiske overfor svovel, og en enda større andel har en såkalt lav svoveltoleranse. (I tillegg til hodepine kan svovelnivået i en vanlig vin forårsake kramper, rød hud eller kardialgi.)
Det er også et faktum at alkohol i seg selv kan fremkalle migrene, helt uavhengig av garvestoffer. Hva mange kanskje ikke vet, er at en del matvarer også kan utløse migrene: sitrusfrukter, lakris og ost. Tenk da på hvor mange som drikker vin til ost og som får vondt i hodet – sannsynligvis da av alkoholen og osten, og som feilaktig tror at det skyldes garvestoffene. Oppsummert: Det er altså mye mer sannsynlig at hodepinen ikke skyldes garvestoffer, men vindrikkerens arvestoffer, siden både allergi og migrene er arvelig. En liten historie på tampen, om årsak og virkning: En venn av meg hevder hardnakket at han er allergisk mot lær og skinn. Det er nemlig slik at hver gang han sovner med finskoene på etter å ha vært på fest, våkner han med en dundrende hodepine.

Garvestoffer og smak
Litt om garvestoffenes innvirkning på smak og aroma: Aller først: Det er forskjell på gode og dårlige garvestoffer. De gode kommer fra godt modne druer, der de har fått tid til å modnes til store molekyler. Disse gir mindre aggressiv snerp. I varme år, og i varmt klima kan druenes sukkermodning gå for raskt. Da kan garvestoffene smake bittert og surt fordi druene ikke har rukket å bli skikkelig modne.

Å skape lav avkastning i vinmarken (gjennom en kraftig beskjæring av umodne druer på rankene) er en løsning for å oppnå at de gjenværende druene på rankene får nok tid og næring til å bli fullmodne og rike på smak. Men det gir selvsagt tilsvarende mindre vin, og kan dermed være et økonomisk dilemma for vinbonden. Her ligger ofte en del av årsaken til at en billig rødvin har dårligere garvestoffkvalitet enn en dyr. Mange sier de liker fyldige og smaksrike rødviner, men ønsker lite garvestoffer. Det er en vanskelig kombinasjon, da garvestoffer bidrar til fylde og smaksrike viner ofte inneholder mye garvestoffer. Faktum er at de fleste av oss vil like vin med mye garvestoffer, så lenge de er modne og ikke grove. Tenk heller på garvestoff som en antioksidant!»

Konklusjonen kan være å velge en vin med gode, modne garvestoffer under neste besøk på Vinmonopolet, eller velge en vin som ikke har vært lagret på nye eikefat, og ikke for lenge.

Til slutt: Også mengden konsumert vin har selvsagt en effekt på om man unngår eller får hodepine, og eventuelt graden av den.

Derfor – igjen:
«Drikk oftere, bedre og mindre!»

 

Tilbake til vintipset

Comments are closed.