Årets smaker

Årets smaker i verdens største (og beste) vinkonkurranse!

Kjære vinvenn,

Jeg kom nettopp tilbake fra Aigle i Sveits (Vaud) der jeg satt  i  juryen i verdens største og beste vinkonkurranse, Concours Mondial de Bruxelles (den 26 i rekken). Der kåres (blindt) verdens beste viner.
På 3 dager smakte vi 9150 ulike viner, fordelt på 340 smakere. Jeg smakte selv cirka 350 viner! Disse 340 smakerne er fordelt i 63 juryer og kommer fra 51 land!

Konkurransen heter Concours Mondial de Bruxelles, og organisasjonen har basen i Bruxelles,  der det hele startet for 26 år siden. Det er en ambulerende konkurranse, og gjennomføres i et nytt land, hvert år. Dette er 5. gangen jeg representerer Norge, med stor stolhet og ydmykhet,  etter å ha vært i Italia (2015), Bulgaria (2016), Spania (2017), og Kina (2018).

Ikke rart at undertittelen til Concours Mondial er: «The United nations of fine wines» les gjerne mer på deres hjemmeside.

I tillegg til at man vurderer vinene blindt (vi ser ikke engang toppen av flasken, for ikke å kunne kjenne igjen vinens opphav), blir man også selv vurdert for hver enkelte karakter man gir til en vin. Den samme vinen blir smakt i ulike juryer, og i hver sesjon blir ofte en vin smakt to ganger for å se om smakerne gir samme karakter. Alle resultatene blir deretter registrert inn i en datamaskin og sendt til analyse til «the Statistics Institute of the Catholic University» i Louvain, i Belgia. Hver enkelt smaker får senere tilsendt en detaljert analyse av sitt bidrag. Resultatet fører til om man blir invitert tilbake neste år, eller ikke …

Man føler seg  veldig ydmyk i en sånn situasjon, og forrige lørdag, satt jeg godt på stolen da årets smakere skulle kåres. Denne kåringen har blitt gjort av en datamaskin, som analyserer  helt uavhengig, alle karakterene alle smakerne har gitt de siste årene (de siste 4 årene for meg).

Jeg så meg rundt og smilte til de mange vennlige ansiktene til de meget dyktige vin smakerne fra hele verden. Jeg tenkte litt ironisk  at å ha et slik trofé hadde passet veldig godt på min peis hjemme i Oslo. Men, med så mange store navn og dyktige smakere, så det ut som en fjern drøm å motta et slik trofé…
Da jeg så ansiktet mitt på den store skjermen og ble ropt av formannen i konkurransen, falt jeg nesten av stolen. På den lange veien frem til scenen, måtte jeg klype meg flere ganger i armen for å sjekke at dette ikke var en drøm…

Jeg fikk lyst til å dele dette med dere i dag, siden dere har fulgt meg eller kjent meg lenge. Dere som vet at livet i vinbransjen aldri har vært en dans på druer… og for en fin gave det er å leve og kunne oppleve slike øyeblikk!

Jeg er veldig takknemlig, stolt og ydmyk for å ha fått Norge helt til toppen i verdens største og beste vinkonkurranse.


Det er helt naturlig å feire dette flotte troféet med bobler, og siden det snart er 17. mai ønsker jeg å skåle med dere, med følgende 3 nydelige musserende viner fra basisutvalget til vinmonopolet!

 

Drappier Carte d’Or Brut

Litt utviklet og rik stil, preg av røde bær og krydder. Lang og svakt bitter ettersmak. Aroma med fint preg av røde bær og eple, hint av smør og kjeks. Middels dyp strågul farge.

Kr. 289,90 75 Cl
Varenummer: 3053201

Les mer og bestill


Casabianca Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut

Smak:Ung og fruktig, preg av pære, sitrus og urter. Aromatisk, preg av pære og sitrus, hint av grønne urter og mandel. Lys grønngul farge.

Kr. 139,90 75 Cl
Varenummer: 1400301

Les mer og bestill


Ch. Grand Housteau Crémant de Bordeaux Brut

Ren og fruktig, preg av sitrus og grønt eple, hint av kjeks i ettersmaken. Preg av gult eple og sitrus, hint av grønne urter og kjeks. Middels dyp strågul farge

Kr. 144,90 75 Cl
Varenummer: 1400301

Les mer og bestill


Skål!


Flotte gaver til vinelskeren!


 

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

Vin – og laksfisketur

Vin – og laksefisketur i Bordeaux,
og trikken i Welhavensgate en vinternatt!

Kjære vinvenn,

I min tredje bok skrev jeg et kapittel om fordommer knyttet til vin. Det blir sannsynligvis servert masse laks rundt om i verden i de kommende ukene, fra Norge, Skottland og Canada.
Derfor fikk jeg lyst til å skrive om noe litt utenom det vanlige, nemlig  laks fra Bordeaux. Denne laksen heter egentlig Atlanterhavs-laks og svømmer i Dordogne, Garonne og Gironde-elevene, dvs. de som renner utenfor vindistriktene i Bordeaux.

Dette gjelder ikke bare et par laks som svømte seg bort ved feil elv, men et ganske utbredt fenomen. For eksempel i høymiddelalderen var  laks en av de tre fiskene som ble tatt opp i disse elvene, og fisk var en veldig viktig del av maten den gangen. I det 19-århundret var laks blitt så vanlig og rimelig at arbeiderne i de store franske byene (Paris, Bordeaux, Orléans, Clermont-Ferrand, …) hadde en spesiell klausul i arbeidskontrakten sin, som presiserte at de  ikke skulle få servert laks mer enn 3 ganger i uken av arbeidsgiverne sine.

Denne Atlanterhavs-laksen måtte svømme opp mange elver fra Atlanterhavet for å komme helt til sitt fødested ved foten av Pyrénées-fjellene.

De hadde funnet opp noen feller («Baro» på lokal dialekt  – se bildet til høyre)  som fanget opp laksen på vei tilbake tre ganger i året. I desember var det laks fra 10 til 20 kg, om våren var det laks fra 7,5 til 10 kg, og i juli var laksen fra 3 til 4 kg.

I tillegg til denne massefiskingen, kom oppvarming og forurensning, noe som dessverre førte til at Atlanterhavslaksen nesten forsvant i begynnelsen av 1980-årene.
Ebedre nasjonalt og lokalt miljø, og en bedre dyrevernpolitikk i Frankrike, førte til at det i 1995 ble talt opp 30.000 laks, som igjen svømte opp fra Atlanterhavet til Pyrénéene for å gyte, og situasjonen ble bedre for hele økosystemet!

Snart kan du også, som mannen på bildet, reise til Bordeaux på «vin- og laksefiske tur» eller starte et nytt firma som kan hete «Den glade laks»…Det er bare noen dager igjen til jul, og jeg kom plutselig på en liten artikkel jeg leste i Aftenposten i 1996. Jeg kommer nok aldri til å glemme den.

Det var mye snø denne vinteren, og folk var (som de er hvert år) veldig opptatt i julerushet. Trikken var på vei fra sentrum til Majorstuen. Den var overfull av passasjerer, mange med flere handleposer. Det ble nesten ikke plass igjen til trikkføreren.

Da trikken begynte å kjøre inn i Welhavensgate sa sjåføren følgende: ”kjære passasjerer, det er snart jul, og jeg vil gjerne informere dere om, at om to holdeplasser venter noen kontrollører på oss. De som ikke har, av en eller annen grunn, en gyldig billett, kan gå av på neste stasjon. God jul til dere alle!
Over halvparten av menneskene på trikken gikk av på neste stoppested, svært fornøyde med å slippe en førjulsbot. Mange av dem takket også sjåføren, selv om de måtte fortsette sin vei videre, godt lastet i snø og kulde.

Det ble endelig godt med plass ombord på trikken, og nesten alle passasjerene fikk en sitteplass. Da tok sjåføren mikrofonen igjen og sa: ”da takker jeg dere som har en gyldig billett – det blir selvsagt ingen kontroll på neste holdeplass! God jul til dere!”


Ja, ærlighet varer lengst og derfor vil jeg,
denne uken  gjerne anbefale en «ærlig»  hvitvin fra Louis Max i Burgund,

til en veldig rimelig pris, og som passer til alle julens lakseretter!

Louis Max Les Terres Froides Chardonnay 2017

AOC Pays d’Oc.

Vinen er produsert av vinmakere fra Burgund som en «Petit Chablis»
Kun kr. 129,90 – varenr.:1466101

Les mer om vinen og bestill direkte hos vinmonopolet!


Klikk her for å lese mer om våre gode juleviner og juleøl.

Klikk her for å se hvilke viner som passer til julematen!


Årets Julegaver


Bla i vår nye
Høst- og Vinterkatalog

Bla i vår nyeste katalog!


Jeg ønsker deg en riktig fin førjulstid!

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

 

 

Arcachon, mitt vinstokkløse vinmekka

Arcachon, mitt vinstokkløse vinmekka

 

Hvert år drar jeg til et sted der naturen er mangfoldig og fredet, hvor man kan spise seg mett på havets delikatesser, og der sol og sjø får alle til å slappe godt av. Til og med de som er mest stresset av oss! Er du heldig, kan du til og med svømme med delfiner.

Stedet heter Arcachon-bukten og ligger cirka 3—4 mil med bil eller tog fra Bordeaux by. For en som meg, som elsker sjømat, tilbyr Arcachon nesten alt min gane kan begjære — fra verdensberømte østers og blåskjell og fisk av ymse slag. På bildene ser du to store fisk som ble tatt av min fetter sist sommer, på en nesten helt vanlig fiskestang, i hans lille båt på 14 fot! Ørnefisken (maigre på fransk) målte 1 meter og 43 cm, og veide 28 kg og makrellstørjen (som er den største av tunfiskartene, thon rouge på fransk) veide hele 55 kilo.
I Arcachon har vi Europas høyeste sandfjell på cirka 115 meter, men det er faktisk ingen vinranker her.

Vin og vennskapelighet
Det er der det begynner å bli ekstra interessant, for selv om det ikke er vinproduksjon her, har de fleste gode og velrenommerte Bordeaux-vinprodusentene et feriehus der. Huset har gjerne gått videre i generasjoner, med en respektabel og ofte gammel vinkjeller. Da er det deilig å ha for eksempel Pierre og Denis Dubourdieu (far og sønn) som nabo, og jeg husker spesielt en episode med herlig spontanitet, glede og vennskapelighet. Jeg satt på strandpromenaden sommeren 2013 og så utover havet, med et glass hvitvin i hånden. Pierre (87) kom småløpende til meg og sa ivrig: «Jeg så Dem fra hagen og kom så fort jeg kunne — det er noe jeg må dele med Dem, hvis det passer?» Før jeg rakk å svare, skyndte han seg tilbake til sin vinkjeller, og returnerte til meg bare minutter senere, med intet mindre enn en 100 år gammel flaske Sauternes (!). Denne gylne, glitrende vinen, som faktisk var laget før 1.verdenskrig, smakte fantastisk! Og passet glimrende til stedet der vi nøt den i all enkelhet, på stranden.

Sommeren 2014 var jeg for øvrig heldig nok en gang. Jeg ble invitert hjem til en av Arcachons andre sommergjester: Olivier Bernard, en av verdens fremste vinprodusenter og eier av de høyt ansette vinslottene Domaine de Chevalier, Domaine de la Solitude og Château Guiraud. Igjen: Vinhandel handler først og fremst om mellommenneskelig kjemi, og ikke bare om finansielle og strategiske interesser. Der og da ble det bestemt (til min store glede og stolthet) at mitt firma fra nå av skulle være importør av hans viner, med enerett til Norge.
Det hele skjedde svært spontant og uformelt; så vi verken hadde eller trengte penn og papir, så for å få en «kontrakt» på plass, klinket vi bare våre hvitvinsglass mot hverandre.
Det er så deilig at det fortsatt finnes hederlige mennesker i verden — æresmennesker, som jeg liker å kalle dem.

Mye å takke for
Helt siden barndommen, da jeg besøkte Arcachon for første gang, har jeg ønsket meg et eget sommerhus i denne bukta. Sommeren 2017 gikk drømmen endelig i oppfyllelse. Også huskjøpet ble en bekreftelse på hvor hyggelige folk er her. Husets vinkjeller var nemlig sørgelig tom da min kone og jeg overtok huset, og dette visste jo mine mange vinproduserende naboer. Dermed er de ikke dårligere enn at de har blitt enige om sammen å fylle opp vinkjelleren min til anstendig nivå. Jeg har uendelig mye å takke for i min vinverden.

Klikk her for å lese mer om ArcachonDenne uken vil jeg gjerne anbefale to fruktige og friske  rødviner som passer perfekt i sommervarmen, til grillet mat eller ved St. Hans bålet!

Climat Louis Max Pinot Noir “Les Terres froides” 2017

Tradisjonell produksjon med ståltanker. Ueiket og frisk vin, med god syre. Rubinrød farge. Aromaer fra små røde, mørke og friske frukter, med hint av pepper. En elegant, delikat og fruktig vin. Produsert av vinmakere fra Burgund som en “Bourgogne rouge”!

Varenr.: 1218001 (Basis-test)
Pris: 129,90


Château Le Grand Housteau 2016

AOC Premières Côtes de Bordeaux

Røde og mørke skogsbær, solbær, hint  av paprika og plomme. Godt preg av bær i anslaget, og paprika i midten, fast finish. Vinen kan drikkes nå, eller innen 2027.

Varenr.:1492101 (Basis – K2) 75 cl.
Pris:       134,90

Varenr.: 1492106 (BU) BIB
Pris: 449,90


Jeg ønsker dere fortsatt en riktig fin og varm sommer og en hyggelig Sankthans!


Med vennlig hilsen
Singnatur-Nicolas blaaVinhandler – Marchand de vins


Om hodepine, garvestoff og arvestoff!

Om hodepine, garvestoff og arvestoff!

Kjære Vinvenn,

Det er snart tid for påskeharer! Jeg skal allikevel ikke prate om  «aggressive og hare tanniner» men om garvestoffer og hodepine! Jeg elsker garvestoffer! Garvestoffene, også kalt tanniner, er en av vinens største suksessfaktorer! Ikke bare gjør de vinen sprek og spennende på smak i seg selv, men de gjør også at vinen kan lagres og dermed utvikle mer avanserte aromaer og smaker, ikke minst de tertiære («tredjetrinns») duftene og smakene (jf. min bok «Drømmer du nok?», kapitlet om nesevurdering). Og la det være sagt nesten med én gang: Garvestoffer gir ikke hodepine. Det kan du lese mer om lenger ned.

«Aggressive og hare tanniner» tegnet av en dyslektisk illustratør. (Fritt etter Björn Eidsvik)

Hva er garvestoffer?
Folk flest forbinder garvestoffer kun med vin. Men druer og vin har aldeles ikke monopol på disse stoffene. De finnes rikelig i for eksempel både kaffe, te, rabarbra og sjokolade. Hva er så garvestoffer? Garvestoffer forekommer naturlig i mange forskjellige planter og plantedeler. De finnes i røde viner, og er ingen syre (som mange tror, sågar en del leksikonforfattere). Garvestoffene beskytter vinen mot oksidering, og bidrar til at vinen får lang holdbarhet og en vellykket lagring. Hvitvin lages uten at druemosten er i kontakt med skall og kjerner (ved eventuell, unntaksvis skallkontakt skjer denne bare i noen timer). Derfor snerper sjelden hvitvin. Garvestoff finnes i forskjellige mengder i all rødvin, og gjør at vinen snerper på tungen. Stoffet reagerer med proteinene i spyttet, og munnen kjennes mer eller mindre ru. Garvestoffer utgjør en grunnleggende ingrediens i rødvin og kommer fra to–tre ting: druesteinene og drueskallet – samt eventuelt eikefatlagring, for de av vinene som man velger å lagre slik.

Garvestoffer gir ikke hodepine
Mange tror at vin med garvestoffer automatisk gir hodepine, med dette er altså kun en myte. En del mennesker kan utvikle en slags allergisk reaksjon mot vin (som oftest rødvin) som har ligget på eikefat. I treverket i disse fatene utvikler det seg bakterier og histaminer som enkelte kan reagere på, selv om mengden konsumert vin er liten. Reaksjonen er ofte hudutslett og hodepine, som heldigvis ofte kan kureres med allergitabletter.

Les mer om dette ved å klikke her


I mars lanserte vi to nydelige rødviner fra Piemonte!

(begge med lette og moderate tanniner)


Monchiero Carbone Pelisa Barbera d’Alba 2017

DOC Barbera d’Alba

Mørk rød farge. Dufter av kirsebær og modne bringebær. Syrefrisk med saftig frukt og lette tanniner.
Frisk og god ettersmak.

Varenr: 10802001 (BU)
Pris: 189,90

Les mer og bestill


 

Monchiero Carbone Regret Langhe Nebbiolo 2017

DOC Roero Piemonte

Rubinrød farge med lilla toner. Floral og fruktig med hint av mørke bær og litt fatkrydder.
Middels fylde, god syre og moderate tanniner.

10801901 (BU)
199,90

Les mer og bestill


Flotte gaver til vinelskeren!


 

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

Bordeaux-kupp!! Nå kan du unne deg litt luksus til påskelam.

Bordeaux-kupp!
Nå kan du unne deg litt
luksus 
til påskelammet!

 

Kjære vinvenn,

Det er med stor glede at jeg  sender deg en liste over store (ikke bare på grunn av flaskestørrelsen) viner fra Bordeaux til kostpris.
Vinene har ikke gått ned i verdi eller ut på dato (tvert mot), men de siste årene har jeg testet ut et system som finnes nesten bare i Bordeaux: å kjøpe vin «en primeurs».
Kort oppsummert, så bestiller vi utvalgte «store viner» før de blir produsert hos vinhandlerne i Bordeaux (Négociants) så betaler vi fakturaen i tre omganger før vi mottar vinen.
Dette er et gammelt system som var tilpasset det 19. århundret, der kunder (f.eks. oss) finansierte produksjonen på forhånd, og på denne måten ble vi sikret de beste innkjøpsprisene.
I praksis var vi «hobbybankmenn», med et snev av «hobbygamblere» (vi får selvfølgelig aldri vite kvaliteten på årgangen vi kjøper på forhånd). Dette prøvde jeg i beste tro for å kunne tilby disse gode vinene fra Bordeaux til uslåelig priser… helt til jeg søkte på Domaine de Chevalier 2014 på www.vinmonopolet.no
Samme vin ble tilbudt av 9 forskjellige importører til 9 helt forskjellige priser. Der og da tok min kort karrière som innkjøper av  «en primeurs» vin  bråslutt.
Ikke bare at vi investerer store summer i flere år, men i tillegg gjør vi dette uten å vite konsekvensene.
Det norske uttrykket «det er aldri så galt at det er ikke bra for noen» passer perfekt i denne sammenhengen!!

Så nå kan du unne deg litt luksus til påskelammet,  eller kjøpe og lagre disse fantastiske langtidslagringsvinene til en helt spesiell anledning.  Ikke vent for lenge med å bestille – de finnes i svært begrenset antall.

Trykke HER så finner du en komplett oversikt!

Klikk for større tabellFlotte gaver til vinelskeren!


5. April er vi på Fredrikstad Vinfest, kom og smak vårens gode nyheter!
Håper vi ses!


Klikk for å bla i vår katalog


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


 

Hvorfor finnes det en svart hane på alle Chianti-flasker? 

Hvorfor finnes det en svart hane på alle Chianti-flasker? 
– og prøv en praktfull Riserva 2012 for kun 199,90!

 

Kjære vinvenn,

Mange utlendinger og turister blir forvirret av lyset om sommeren i Norge.
Historien som følger nedenfor, kunne nok aldri ha utspilt seg i Nord-Norge. I hvert fall ikke om sommeren, når solen aldri går ned – og følgelig heller aldri opp. Chianti-regionen i Toscana regnes av mange som et av verdens beste vindistrikter. I 1716 bestemte hertugen av Toscana seg for å regulere de geografiske grensene til vindistriktet, for å unngå all form for forfalsking av Chianti-viner, og for å sikre et kvalitetsmerke. Dette er sannsynligvis verdens første AOC (Appellation d’Origine Contrôlée – «kontrollert opphavsbetegnelse») i vinbransjen. Men historisk sett var det beskyttelsen av osten Roquefort, etter et vedtak i det franske parlamentet på 1500-tallet, som markerte begynnelsen på appellasjonssystemet (en definert og lovbeskyttet geografisk områdeinndeling innen vinproduksjon, brukt til å identifisere hvor vindruer er dyrket).

Hanen på chiantiflaskene
Forfalskninger innen vinproduksjon var allikevel et utbredt fenomen frem til 1924. Det året samlet en gruppe vinprodusenter seg og la frem sterke betingelser og krav om å sertifisere opphavet til all vin fra Chianti. På mange Chianti-flasker kan du se det samme symbolet: en sort hane. Opprinnelsen til symbolet stammer fra en mangeårig grensestrid mellom to toskanske byer, Firenze og Sienna. Omsider bestemte man seg for å avgjøre stridigheten mellom byene på en fredelig og meget original måte. To riddere skulle ri mot hverandre fra sine respektive byer ved soloppgang, og det tilfeldige møtepunktet skulle bli den nye, omforente grensen mellom byene.
Startsignalet skulle være den første hanen som gol. Beboerne fra Sienna satset på en stor hvit hane, berømt for sin enorme galing, mens de fra Firenze valgte en avmagret sort hane, som de ikke ga mat dagen før det avgjørende rittet. Den utsultede sorte hanen våknet lenge før daggry og begynte straks å skrike ut sin sult. Ridderen fra Firenze satte seg dermed på hesten sin veldig tidlig og begynte å ri mot Sienna, mens rivalen hans fra Sienna ble vekket på en litt mer normal måte av byens uthvilte hane ved soloppgang. Ridderne traff hverandre slik i Fonterutoli, kun tolv kilometer fra Sienna, noe som førte til at det meste av Chianti-distriktet sorterer under byen Firenze …
Historien sier dessverre ingenting om skjebnen til den sorte hanen, men det er fristende å håpe at dens tilværelse ble skikkelig oppgradert etter den vellykkede grensesettingen. 


Ukens vinabefaling:
Villa a Sesta Chianti Classico Riserva 2012

Villa a Sesta Chianti Classico Riserva 2012
DOCG Chianti Classico

Mørk rubinrød farge. Aromaer fra kirsebær, fioler, tobakk, vanilje, mørk sjokolade og krydder. Fyldig, rik og myk på smaken. Modne frukter og krydder. Lang og god ettersmak.

KUN 199,90

Varenummer: 10802101

Klikk her for å lese mer, og bestille


Velkommen til vinsmaking på Godt Innafor i  Skovveien i Oslo!
Meld deg på her


5. April er vi på Fredrikstad Vinfest, kom og smak vårens gode nyheter!
Håper vi ses!


Klikk for å bla i vår katalog


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

En glad vin til refleksjon

En glad vin til refleksjon

Kjære Vinvenn,

Charles-Baudelaire (1821–1867)

Charles-Baudelaire (1821–1867)

Jean-Anthelme-Brillat-Savarin (1755–1826)

Dikteren Baudelaire var kjent for å sette mer pris på kvantitet enn kvalitet. Han anbefalte sine lesere å holde seg langt unna de «unødvendige skriveriene» til Brillat-Savarin.

Sistnevnte var en av verdens første gastronomer, som i 1825 skrev en tidløs bok:
«Smakens fysiologi» (Physiologie du goût). Dette har vært selve «bibelen» for alle gastronomer de siste 200 årene. At Baudelaire foraktet Brillat-Savarin så høyt, skyldtes kanskje at han følte seg direkte truffet av en av hans mest famøse uttalelser: «Den som sliter med dårlig fordøyelse eller drikker seg beruset, kan verken kunsten å drikke eller å spise».

Men det var ikke overkonsumet av vin som var et problem for Brillat-Savarin, heller selve beruselsestilstanden og oppførselen, som kan illustreres med følgende sitat: «En mann med solid kropp kan leve lenge med et konsum på to flasker vin daglig.  Brillat-Savarin var blant annet en av de første som perfeksjonerte kombinasjonen av mat og vin ned til minste detalj. Han rangerte også vinen etter smaksstyrke, og var en av de få som var like begeistret for og kunnskapsrik om Bordeaux som Burgund. En «raushet» som var og fortsatt er ganske sjelden blant vinelskere. Han var det som vi kan kalle for en glad sjel, åpen og nysgjerrig. Både en ost og en kake er oppkalt etter ham, men dessverre ingen vin. Baudelaire er kjent for sin overdrivelse i bruken av all slags alkohol, som ofte resulterte i en sjelelig tilstand tilsvarende en blanding av melankoli, depresjon og tristhet. De to personenes ulike verdener og meninger om livet var så langt fra hverandre, at jeg heller til å tro at Baudelaire egentlig ikke var i stand til å forstå Brillat-Savarin. Og det man ikke forstår, misliker man jo …

 “Vin
er den intellektuelle
del av et måltid.
Grønnsaker og kjøtt
er dens materielle del”

Alexandre Dumas (1802–1870)I dag vil jeg gjerne anbefale deg en glad vin, som kan drikkes  gjennom hele måltidet!
Gjerne til lyst kjøtt, lam, eller til grillet rødt kjøtt. Den kan også helt fint drikkes uten et måltid!
Santé.

Château le Grand Housteau 2017.

Røde og mørke skogsbær, solbær, hint av paprika og plomme.
Godt preg av bær i anslaget, og paprika i midten, fast finish. 

Kun Kr. 136,-, og finnes i de aller fleste av vinmonopolets butikker.
Varenr.: 1492101

Les mer og bestill ved å klikke her.


Flotte gaver til vinelskeren!


Bla i vår katalog


 


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


 

Millésime BIO 2019

Millésime BIO 2019 i Montpellier

Kjære vinvenn,

Jeg har nettopp vært og besøkt en av mine favoritt vinmesser, nemlig Millésime BIO i Montpellier i Sør-Frankrike.
Ikke mindre enn 1200 produsenter fra hele verden  var samlet, og alle produserer bio-dynamisk sertifisert vin. Mange er opptatt av miljøet, noe som er bra synes  jeg,  men jeg synes at det er enda bedre når en idé eller en drøm blir til realitet.

Men hva er forskjellen mellom,  Naturvin, økologisk og biodynamisk vin? Naturvinbevegelsen «Le vin nature!» startet i Frankrike i begynnelsen av det 20. århundret, mer nøyaktig 9. juni 1907 i Montpellier.  600 000 vinprodusenter samlet seg rundt et slagord: Vive le vin naturel!, på norsk:
Leve naturvinen! 29. juni 1907 førte bevegelsens arbeid og påvirkning til en ny lov som forbød tilsetning av vann i vin, og en mye strengere regulering av sukkertilsetningen i vin.

Produksjonen av naturvin er basert på økologiske og biodynamiske prinsipper, men naturvinprodusenter vil gå enda lenger (les tilbake til naturen, derfor naturvin ) for å kunne produsere vin som ligger nærmest mulig opptil den «originale vinen». Ideen bak naturvin er at den skal fremstilles med minst mulig innblanding i naturlige prosesser, både i vinmarkene, i produksjonstankene og i kjellerene. I produksjonen av økologisk vin benyttes kun naturlige næringsstoffer og minst mulig sprøytemidler. Biodynamisk vin er laget etter Rudolf Steiners prinsipper: Ikke bare alle ingredienser, men også alle virkemidler som tas i bruk, skal komme fra naturen. Skadedyr bekjempes med andre dyr, insekter med andre insekter, og månefasene og jordas totale næringssirkel betyr alt. Litt mer om naturvin: Den skal altså lages med minst mulig menneskelig innblanding. Vinmarkene skal leve sitt eget liv, og vinen skal nærmest lage seg selv … Det ideelle  er å fremstille vin som smaker av jordsmonnet på det stedet druen er dyrket: le terroir: Et prisverdig ambisiøst program!
Les mer ved å klikke her…

For å konkludere min korte introduksjon av naturvin, synes jeg at tankegangen for å komme til den mest naturlige vinen er interessant, men naturvinprodusentene blir enkelte ganger sett på av de tradisjonelle, som litt «ekstremister». Og ekstremisme har aldri ført til så mye bra, verken innen vin eller andre områder. Kanskje ligger svaret et sted mellom den biodynamiske metoden og naturvinmetoden?
Én ting er i hvert fall sikkert, en god vin er en god vin uansett produksjonsmetode!


La revue du vin de France, Frankrikes største vinblad, produserte en spesiell utgave for Millésime BIO, og ga topp plassene til to av våre produsenter:

1. Champagne Drappier ble kåret til årets mest innovative Champagneprodusent i  2018. De er den  første (og eneste) champagneprodusenten  med null CO2 utslipp.

 

Champagne Drappier Carte d’Or
Ren mineralsk duft med en del frukt som gule epler og modne bær. Delikat snev av nøtter og sitrus. Myk og lang fruktsmak, modent, balansert anslag, bra mousse, delikate aromaer, avrundet syre og veldig behagelig ettersmak. En tørr, kompleks, velbalansert og frisk champagne som har vært i basis sortimentet til vinmonopolet siden 1997.

kr 289,90  #3053201

Les mer og bestill her2. Château Fougas fikk denne plassen fordi de har  den aller beste biodynamiske vinen fra Bordeaux!

Château Fougas Organic
Klar rødfarge. Fruktig nese med god konsentrasjon. Moden fruk, mørke kirsebær, bringebær og jordbær. Myke noter av sjokolade og ørlite sigarboks. Fine myke tanniner. God balanse. Elegant.
kr 176,- #5468201

Ler mer og bestill her

 

Begge vinene er tilgjengelig på vinmonopolet.

 

 


Jeg ønsker deg en fin helg


Flotte gaver til vinelskeren!


Bla i vår nye Høst- og Vinterkatalog

 


 


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

Hvor viktig er solen for vinproduksjon? Litt om sukker og kalorier i vin.

Hvor viktig er solen for vinproduksjon?
Litt om sukker og kalorier i vin.

Kjære Vinvenn,

En tidlig kveld midt i årets mørkeste tid fikk jeg et godt spørsmål: «Er sol nødvendig for å produsere vin?»

Svaret er ja!

Vinstokkene henter vann nede i bakken via røttene. Dette vannet kommer opp til bladene som samtidig fanger opp CO2, som finnes helt naturlig i atmosfæren. Med solens lys og klorofyllet som finnes i bladene, fanges solens energi opp og forvandles til glukose, som går videre til druene. Denne prosessen heter fotosyntese.

Enkelt oppsummert:
Sukkeret i druene blir omdannet til alkohol og CO2  ved hjelp av gjær.  Jo mer sukker som finnes i druene, desto høyere blir alkoholprosenten (17 gram sukker per liter tilsvarer én prosent alkohol, hvis alt sukker blir til alkohol).
Solen igangsetter og driver fotosyntesen, som igjen fører til produksjon av sukker og dermed alkohol. En grei tommelfingerregel blir da:

  • Varme områder gir høy alkoholprosent
  • Kalde områder gir lav alkoholprosent

På grunn av nye produksjonsmetoder og den globale oppvarmingen øker sukkerinnholdet i vinen, og dermed også alkoholprosenten. Siden 1960-årene har verdens gjennomsnittstemperatur økt med 2 grader Celsius.  For konsumenter som ikke vet om dette, kan det se ut som om vinprodusentene målrettet lager vin med mer alkohol. Dette er ikke tilfellet, økningen er nærmest en skadevirkning som endrer vinens karakter. Jeg kom nylig over en vin fra Fronsac, som ifølge etiketten inneholdt 15,5 prosent alkohol.

Her ser du en oversikt over  alkohol, sukker og kalorier, verd å studere i starten av et nytt år!

Enkelte ville kanskje glede seg over å finne en vin med et så høyt alkoholinnhold, men selv synes jeg det er nedslående og urovekkende. En god vin er basert på en riktig sammensetning av alle verdiene, hvor alt er i balanse. Hvis alkoholsmaken blir for fremtredende, vil det også gå utover vinens friskhet. Den kjenner vi takket være fruktsyreinnholdet, som reduseres med økt alkoholandel.
Jeg kjenner mange som gjerne vil slanke seg litt i januar. Når disse er innom vinmonopolet spør de kun etter sukkerinnholdet i de ulike vinene (til polets ansattes stor irritasjon) og uten å tenke på det viktigste, nemlig kalorier!

På lik linje med sukker er alkohol også «tomme kalorier»; og det gir dessverre forholdsvis mye av det. Det er greit å vite at ett gram alkohol gir omtrent dobbelt så mye energi som ett gram sukker : 1 gram alkohol = 7 kcal
Forbrenningen av alkohol prioriteres av kroppen. Det betyr at mens kroppen jobber på spreng med å kvitte seg med alkoholen, settes nedbrytningen av karbohydrater (sukker) og fett på vent.

Er du opptatt av antall kalorier i vinen, er det alltid lurt å sjekke alkoholprosenten (sukkerinnholdet i vinen utgjør kun en liten % av kaloriene) og lav alkohol % er det dessverre få konsumenter på slankekur som er opptatt av…


Denne uken vil jeg gjerne anbefale deg en frisk og god «Bag in Box» vin fra Bordeaux.
Den har 12,5% alkoholinnhold og kun 0,5 gram sukker pr liter.


Aubrade le Prestige 2017

Andrea og Jean-Christophe Lobre

Blek gul farge, med lys grønne glimt. Fruktig, intens, med aromaer fra hvite blomster, og lyse frukter. Aromatisk, med intens smak av lyse frukter og blomster. Lang og frisk ettersmak.
Kr. 399,90 BIB  #3593806

Andrea og Jean-Christophe Lobre står bak denne flotte og friske hvitvinen fra Entre-Deaux-Mers. De bor på Châtrau Aubrade, og de har drevet slottet  siden 1995. Jordsmonnet består av leire, kalkstein, sand og småstein, hvilket gjør det spesielt godt egnet for produksjon av frisk hvitvin.

Les mer og bestill vinen her


Flotte gaver til vinelskeren!


Bla i vår nye Høst- og Vinterkatalog

 

Bla i vår nyeste katalog!


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

Født med promilleminus

Født med promilleminus og egen boblende lykke!

Kjære Vinvenn,

Ofte lurer jeg på hvorfor mennesker og dyr, alt fra bananfluer til elefanter, drikker vin og alkohol.

Vel, svaret fikk jeg av Finn Skårderud i en bok som jeg dessverre fikk store problemer med å få tak. Heldigvis fant jeg den til slutt i et bibliotek, og boken er så god at den burde ha vært lett tilgjengelig og i alle gode bibiliotek.
Under tittelen «Ånden i flasken» skriver Finn Skårderud et forord til en vinbok av den italienske forfatter og dikter Edmondo De Amicis. Her hevder Skårderud, bl.a. om vin og sosial intelligens og mental balanse: «…etter det første og andre glasset forstår man hva som er den egentlige feilen. Det var dette som manglet. Man beslutter raskt at man faktisk er skapt med om lag minus null komma fem i promille. Trist. Etter det første, og andre glasset, faller alt på plass. Det kjennes riktig. Det flasker seg. Enhver innvilges en liten seier for selvfølelsen.»
Etter dette nevner  Skårderud balanse, og det er også sentralt i all vindrikking; vin er tross alt,  i tillegg til å by på himmelske smaksopplevelser, et rusmiddel.
Det optimale målet ligger i å finne sin egen balanse når det gjelder både smak og rus. Et tommelfingerregel basert på egen erfaring er å drikke så lite at det ikke går inflasjon i smaksopplevelsen, samtidig som man heller ikke overstiger sin egen lykkepromille. Med mindre konsum kan du dermed med god samvittighet øke din egen livsglede og livskvalitet ved å unne deg denne fine opplevelsen oftere. Jeg har oppsummert dette i mitt eget slagord:

«Drikk oftere, mindre og bedre

 I hvertfall ønsker jeg å takke deg for følge i 2018, og ønsker deg det beste i det nye året med et fransk ordspråk oversatt til norsk:
«Det er ingen ekte fest uten bobler»,

og dermed anbefaler jeg deg disse 3 sprudlende gode  viner for å «virkelig komme i godt humør»:

Casabianca Valdobbiadene Prosecco Superiore – Brut

Ung og fruktig, preg av pære, sitrus og urter.
Kr. 134,90 75 Cl  #1400301

Les mer her og bestill


Château Grand Housteau Crémant de Bordeaux – Brut

Ren og fruktig, preg av sitrus og grønt eple, hint av kjeks i ettersmaken.
Kr. 139,90 75 Cl Kr.  #865401

Les mer her og bestill


Drappier Carte d’Or – Brut

Litt utviklet og rik stil, preg av røde bær og krydder. Lang og svakt bitter ettersmak.

Kr. 269,90 75 Cl  #3053201

Les mer her og bestill


Szigeti Sekt Bomb  Brut 12,5 cl.  Musserende vin fra Østerrike.

Litt utviklet, preg av eple, sitrus og urter, svakt bitter ettersmak.

Kr. 59,90 12.5 Cl  #1745703

Les mer her og bestill


Ps. Vil du lese mer om dette emnet, kan du gjøre det i min tredje bok «Vindunderlig!» som kan lett bestilles på www.vindunderlig.no


Årets gaver


Bla i vår nye
Høst- og Vinterkatalog

Bla i vår nyeste katalog!


Jeg ønsker deg et fantastisk godt nytt år!

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

 

 

Enkelte årganger er bedre enn andre!

Enkelte årganger er bedre enn andre!

På en større vinmesse kom en gang en ansatt fra Vinmonopolet bort til min stand. Han hadde da smakt på mange viner fra hele verden hos mine konkurrenter. Da han fikk smake tre av mine Bordeaux-viner, utbrøt han: «Ahh! Jeg glemmer hver gang hvor godt en bordeaux kan smake! Dette er det beste jeg har smakt i dag.»

Dette gikk selvfølgelig rett inn i mitt bankende Bordeaux-hjerte, og det fikk meg også til å tenke på en hyggelig slektning i Bordeaux, vinhandleren Philippe Quien.
Det var nemlig han som første gang lærte meg alltid å tenke positivt om Bordeaux-viner. Alt dette kunne oppsummeres i hans yndlingsfrase:
«I Bordeaux har vi ingen dårlige årganger! Vi har bare enkelte årganger som er bedre enn andre …» Selvfølgelig sagt med en god porsjon selvironi, men like godt ment som det å alltid betrakte et glass som halvfullt fremfor halvtomt. Man kommer alltid litt lenger med litt optimisme og humor.Julegave til alle vinelskere?

Klikk her for å bestille, «Vindunderlig»  i julegave.
Bestillingen må sendes inn før Mandag 17.desember kl. 12.00.Denne uken anbefaler jeg en rund og moden Bordeaux vin til en  rimelig penge!


 

Château Fourcas Hosten 2007

Myk og rund i munnen, velutviklet. Fin lengde med toner av lær.
Kun 236,- # 7790701

Château Forcas Hosten 2007 har fått mange gode anmeldelser av pressen, bl a.:
D.N. 24.08.17.Dufter av tre og plommer med hint av lær. Moden frukt på smak med lange balanserte tanniner. 87 poeng.
Apéritif: ”En god og rimelig 10 år gammel bordeaux. Meget godt kjøp. 2007-årgang.” Smakt 15. august 2017 87 poeng.

Les mer om vinen og bestill direkte hos vinmonopolet!


Klikk her for å se hvilke viner som passer til julematen!


Bla i vår nye
Høst- og Vinterkatalog

Bla i vår nyeste katalog!


Jeg ønsker deg en riktig fin førjulstid!

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


Hva kan du drikke til julematen?

En «hvit» jul!

Hvitvin som alternativt drikke til norsk julemat?! Jo, det er absolutt mulig, med litt fantasi og vinkunnskap. Og jeg har til og med vitner på det.
Det er ingen tvil om at desember er måneden da mattradisjoner og mat- og drikkekultur settes i høysetet over hele landet. Øl og akevitt har vært trofaste følgesvenner til julematen i lange tider, og er det fremdeles for de fleste. Men mange drikker ikke øl, og tåler ikke brennevin gjennom en hel middag. Jeg vil derfor anbefale noen viner som jeg synes passer fortreffelig til tradisjonelle norske juleretter.  Og tro det eller ei, men flere av disse vinene er hvite — og dette vil jeg takke en vi(n)dunderlig vinklubb i Tønsberg for!

En tidlig vinter fikk jeg en morsom utfordring fra nevnte klubb. De inviterte meg nemlig til å holde et foredrag om — inklusive komme med konkrete anbefalinger om — hvitvin til julemat (!). Jeg må ærlig talt innrømme at jeg først var litt i tvil om en slik smakskombinasjon i det hele tatt lot seg gjøre, og ba sågar klubbstyret pent om å få utvide temaet til å omfatte vin generelt (ikke bare hvitvin) til julematen — men det fikk jeg ikke.

Men så kom jeg til å tenke jeg på den franske forfatteren Pierre Corneille og hans bok «Le cid», der han leverer sitt famøse utsagn: «A vaincre sans péril, on triomphe sans gloire» (En seier uten fare er en triumf uten ære) og takket ja til utfordringen.
Det var med stor spenning jeg ankom klubben på avtalt serveringssted i Tønsberg. Men jeg hadde forberedt meg godt, inklusive gjort de nødvendige avtaler med etablissementet. Medlemmene fikk servert fire tradisjonelle juleretter i miniatyr, alle med to små glass forskjellige hvitviner tilpasset maten. Kort fortalt: Det ble braksuksess, og jeg dro hjem med lettet hjerte. Og jeg tør dermed presentere deg for mine anbefalinger for en vellykkhet Wite Christmas:


Klikk her for å  lese mer om vinanbefalinger til de ulike tradisjonsrettene


 


Til alle høytider og de store øyeblikkene i livet, hører champagne med. Disse vinene er skreddersydd for å skape og forsterke glede. Både til  julebordene,  jul  og – nyttårsfeiringen anbefaler vi vår klassiske Champagne Drappier Carte d’Or. Den koster fortsatt kun 269,90 og nå kommer den i en flott gavepakning, så den er enkel å gi bort også!

Les mer her og bestill


 

Årets JulegaverBla i vår nye Høst- og Vinterkatalog

 

Bla i vår nyeste katalog!


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


Smak den første Prosecco’en som ble lansert i Norge!

Boken bestilles enkelt i vår nye nettbutikk vindunderlig.no (klikk her)


Smak den første Prosecco’en som ble lansert i Norge!

Kjære vinvenn,

Som du sikkert har fått med deg, så er det snart jul, (tidligere og tidligere for hvert år synes jeg) og fødselsdagen til Jesus Kristus.
Fra tid til annen skvetter jeg når jeg passerer religiøse predikanter på Egertorget, som enten verbalt eller via flyveblader prøver å advare meg om at Jesus snart kommer tilbake. Han skal jo som kjent komme tilbake ved dommedag, der han skal sitte ved sin fars høyre hånd og dømme de levende og de døde. Det er imidlertid ikke det som skremmer meg mest … men, ifølge Bibelen forvandlet nemlig Jesus vann i hele seks store kar til den mest utsøkte, velsmakende vin, under et bryllup i Kana i Galilea. Hvordan skal det da gå med meg og vinhandlervirksomheten?
For å være en god vinhandler må du være nysgjerrig, rutinert, åpen, fantasifull, glad i livet og andre, strukturert og fordomsfri.
Det går nesten ikke en dag uten at jeg får dette spørsmålet:
«Du Nicolas, siden du er fransk, driver du bare med franske viner? »
eller
«Du Nicolas, siden du er fra Bordeaux, drikker du bare Bordeaux-viner

Svaret er definitivt nei, og vinen jeg anbefaler denne uken er definitivt et godt eksempel på det. Jeg var den første som lanserte Prosecco i Norge, i september …2000.
Tross en veldig hard konkurranse, har denne vinen vært i basisutvalget i over 18 år. Dette er takket være en flott kvalitet (det er en DOCG) og den utmerkede produsenten Venegazzu.
Det er store forskjeller på de ulike Prosecco’ene.


Smak forskjellen, med vår Casabianca Prosecco DOCG!


Casabianca Valdobbiadene Prosecco

Superiore Brut DOCG

Denne friske, tørre, runde, deilige proseccoen egner seg perfekt som aperitiff før julebordene og alle juleselskapene!
Drue: 100 % Glera

#1400301 (basis – K4)  75cl.  KUN 134,90  Horeca 104,- (eks.mva.)Gjør julehandelen enkel!
Bestill en bok eller to, og du får dem levert hjem med posten.


Bla i vår nye Høst- og Vinterkatalog

 

Bla i vår nyeste katalog!


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


Den perfekte julegaven

Den perfekte julegaven til alle som vil lære om aromaene i vin. Bestill enkelt fra vår nettbutikk i dag!


Lær å lukte
(om snusfornuft og nesetrening)
Har du noen gang tenkt på hvordan livet hadde vært uten å ha luktesans?
Tenk over gleden og nytelsen vi har ved å kunne kjenne duften av nybakt brød, sommerregn på varm asfalt, nykvernet kaffe, fuktig skogbunn, nyklippet gress – og selvfølgelig – bouqueten av en moden, rik rødvin … ahh!

Selv hadde jeg som vinhandler naturlig nok vært hjelpeløs (kanskje arbeidsløs) uten min luktesans; jeg lever tross alt av å kunne vurdere og avgjøre hvilke viner som er verdt å satse på, og av å holde vinopplevelsesforedrag.

Klikk her for å lese mer


Smarte aromasett!

Det var i 1981 at Jean Lenoir utarbeidet den første utgaven av aromasettet Le Nez du Vin, som en kombinasjon av aromaer og detaljerte beskrivelser av disse. Hver enkelt aroma er et resultat av dyptgående analyser for å fremskaffe nøyaktig den riktige aromaen. Aromaene er designet for å vare meget lenge.

Gjør julehandelen enkel!
Bestill aromasettene og  bøker, og du får det levert hjem med posten.


Denne uken vil jeg anbefale deg en av våre absolutte bestselgere gjennom mange år, en god og rimelig rød Bordeaux, til kun kr. 134,90

En allround vin som kan drikkes gjennom hele måltidet. Både til rødt og lyst kjøtt, og til julemat.
Den fikk topp anmeldelse i A-magasinet: En rimelig og sjarmerende inngang til verdens mest berømte vindistrikt. En rimelig rødvin som leverer god kvalitet til prisen, og som finnes på absolutt alle pol.

Château Le Grand Housteau 2017

AOC Premières Côtes de Bordeaux

Druer: 50 % Merlot og 50 % Cabernet Sauvignon.
Anbefales til: Til lyst kjøtt, lam og grillet rødt kjøtt uten kraftig saus.
Holdbarhet: Konsumklar. Kan lagres i 6 år.
Innhold: Sukker: 0,9 g./l. – Syre: 4,5 g/l. – Alk.vol: 12,5 %
Varenr.: 75 cl. 1492101 (Basis – K2)             Magnum: 1492105 Spesialbestilling
Pris: 134,90  Horeca: 104,- eks.mva.             279,90            Horeca: 215,- eks.mva.

Les mer og bestill vinen her.

 


Bla i vår nye Høst- og Vinterkatalog

 

Bla i vår nyeste katalog!


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

Julegave til vinelsekere:

Stjerner i champagneskikkelse

Kjære Vinvenn,

Jeg har ofte blitt spurt om hvorfor særlig champagne – men også bobleviner som prosecco, cava, crémant, sekt og spumante – er knyttet til dåp av både mennesker og båter, til kjærlighet i både frierier og bryllup (et bryllup uten champagne varer forresten aldri særlig lenge) og til store fester – ja, egentlig alle store gledesøyeblikk i livet.

Svaret er ikke spesielt vanskelig. Disse vinene er som skreddersydd for å skape og forsterke glede. Tenk bare på uttrykket «boblende glad»! Vi har alle positive forhold til bobler — ikke bare vin. Boblene i vinen og det å være boblende glad er faktisk bare et pussig sammentreff.

Resten kan du lese i min nye bok «Vindunderlig».Siden man aldri blir utlært i vinbransjen, og vin skal gjøre oss ydmyke, har jeg tatt med mange ulike temaer og krydret med anekdoter og en god klype humor.
Derfor har boken  undertittelen «hummer og kanari fra vinverdenen» og inneholder 79 kapitler fordelt på cirka 230 sider. Boken er i tillegg illustrert med mine egne tegninger.

En liten smakebit fra boken får du ved å klikke her!


X-MAS Pearls

AOC Crémant de Bordeaux fra Grand-Housteau – SaS Celene

Nydelig, klar rød farge, med fine og vedvarende bobler. En elegant kombinasjon av kirsebær- toner og røde frukter. God struktur, fin friskhet med lang og fruktig avslutning.
Deilige bobler fra Bordeaux, med byens våpenskjoldet gravert på flasken!  Sjelden at man lager en Crémant kun på Cabernet Sauvignon-drue.

Drue:               100  % Cabernet Sauvignon.
Anbefales til:  Aperitiff, skalldyr og fisk. Lyst kjøtt, ost og grønnsaker.
Holdbarhet:    Konsumklar nå. Kan lagres i 3 år.
Innhold:         Sukker: 8 g/l – Syre: 4,74 – Alk. vol. 11 %
Varenr.:         4329801 (BU)
Pris:              139,90 Horeca: 107,- ex mva

Bestill den herMed vennlig hilsen
Singnatur-Nicolas blaaVinhandler – Marchand de vins

Vår nye nettbutikk åpner i dag …

Vår nye nettbutikk er åpen
og boken «Vindunderlig» kan endelig bestilles!

Kjære vinvenn,

Det er med ekstra stor glede at jeg i dag endelig kan informere deg om at  vi har åpnet vår egen nettbutikk!  Den nye vinboken «Vindunderlig» og den forrige, «Vin det er livet» kan enkelt bestilles her! Du kan også velge mellom og bestille 12 ulike Aromasett  fra  Jean Lenoir, de populære  «Le Nez du Vin» som benyttes aktivt i vinklubber, av vinmonopolet og i opplæringssammenheng.

Vi har tenkt å utvikle vår nettbutikk fremover med mange fine og unike vinrelaterte artikler, som du skal både ha nytte og glede av.

En tilleggsglede knyttet til vår produktutsendelse: Vi har innledet et samarbeid med Oslo Produksjon og Tjenester (OPT), som vil ta seg av all pakking og utsendelse av våre bestillinger. OPT er en servicebedrift eid av Oslo kommune med mål om å levere tjenester og service av høy kvalitet. Bedriften har en høy sosial profil og er kjent for sin høye ivaretagelse av  de ansattes behov for utvikling, tilrettelegging og arbeid. Da er det ekstra hyggelig å bruke dem.

Det er en bok som handler om mennesker, livet og vin. Målet med boken er at mange (som jeg ikke kjenner) kjenner seg igjen,  får lyst til å lære mer, blir inspirert og får en ekstra glede. Sammen med Bjørn Eidsvik har jeg hatt en lang, vindunderlig, lærerik,  morsom og spennende reise. Håper at det smitter…

Denne boken passer perfekt for vin- og kunnskapstørste drueelskere av alle kalibere, en vindunderlig gave til deg selv – eller til dem som «har alt»
Her kan du fråtse i masse interessant og gøyal vinkunnskap, med alt fra tips og råd om vin, vinsmaking og -lagring til helseaspekter ved vindrikking og funfacts – dor eksempel om hvorfor vi blir så boblende glade av bobler. Men også med morsomme og pussige episoder, anekdoter, observasjoner og refleksjoner knyttet til vin.
Lettlest, informativt og tankevekkende – og ikke minst humoristisk og livsbejaende.
Rikt illustrert, ikke minst med forfatterens egne, humoristiske og underfundige tegninger.

Enchanté!


Denne uken vil jeg gjerne anbefale dere å prøve denne deilige økologiske rødvinen fra Bordeaux, prøv den til kjøttretter eller modne oster!

 

Château Marquisat La Perouse 2015/2016

AOC Bordeaux Supérieur

Dyp rød farge.  Løvaktige, subtile vegetabilske aromaer. Nydelig, med myke,  saftige frukter i munnen.
Druetypen og frukten kommer tydelig frem. Økologisk vin, med naturlig vinifikasjon, ingen tilsetninger.

Drue:                  100% Merlot.
Anbefales til:     Kjøttretter, modne oster og spekemat.
Holdbarhet:       Drikkeklar. Kan lagres i 0 – 7 år.
Innhold:             Sukker 0,7 g/l  – Syre 5,9 g/l  –  Alk. vol. 13%
Varenr:               10322401 (BU)
Pris:                   156,-

Bestill vinen her


Jeg ønsker dere en vindunderlig høsthelg,

Logo-vinhuset-nofra web

Med vennlig hilsen
Singnatur-Nicolas blaaVinhandler – Marchand de vins

Vinhuset NoFra as
Karenslyst allé 10, P.B. 431 Skøyen – (N) 0213 Oslo
Mobil: +47 46 54 69 66


Vindunderlig

Kjære Vinvenn,

Min nye bok er endelig ferdig etter to og ett halvt år, og det er jeg er veldig glad for!
Det er ikke lett å presentere sin egen bok, men Bjørn Eidsvik beskrev det veldig godt:

«Velkommen til dette overflødighetshornet av en vinbok! Her bys du på mengder av herlig og interessant vinrelatert kunnskap i et variert mangfold, med alt fra tips og råd om vin, vinsmaking og -lagring til helseaspekter ved vindrikking og funfacts om hvorfor vi for eksempel blir så boblende glade av bobler, men også mange morsomme og pussige episoder, anekdoter, observasjoner og refleksjoner.

De er alle ført i pennen av en av norsk vinbransjes desiderte veteraner, grunnleggeren av det anerkjente vinimport-firmaet Vinhuset NoFra AS og fast meddommer i verdens største årlige vinkonkurranse. Vi snakker selvsagt om det fransk-norske overskuddsfenomenet Nicolas Mahé de Berdouaré, oppvokst i Bordeaux – et av verdens mest anerkjente vindistrikter – med fransk far og norsk mor, og nå lykkelig bosatt i Norge sammen med sin norske kone og deres tre barn. Dette er mannen som startet landets første vinbar (på Majorstuen i Oslo) og som utviklet og lanserte mottoet «Drikk oftere, mindre og bedre!», og som jaggu har lykkes i å få mange nordmenn til å gjøre akkurat det!

Boka er rikt illustrert, både med forfatterens egne, humoristiske og underfundige tegninger, samt historiske tegninger, fotografier og plakater.
Med sin frie og fabulerende form er boka både lettlest, informativ og tankevekkende – og ikke minst humoristisk og livsbejaende. Det at kapitlene er selvstendige og avsluttet, men likevel ordnet tematisk, gjør at du like godt kan lese den fra A til Å som å lese kapitlene i tilfeldig rekkefølge.

Med andre ord: Denne boka er perfekt for vin- og kunnskapstørste drueelskere av alle kalibere, en vindunderlig gave til deg selv – eller til dem som «har alt».

A votre santé!

 

Boken har 79 kapitler og du kan lese innholdsfortegnelsen og 1. kapittel
ved å klikke på denne linken: En liten smakebit av boken.


Vår splitter nye nettbutikk åpner i neste uke, da vil det bli mulig å bestille begge bøkene:


– og Vin det er livet!

Dette kan du lese mer om, i neste ukes vintips!


Ukens vin!

Château Fourcas Hosten 2007

AOC Listrac-Médoc

Aromaer fra modne røde frukter, med delikate vaniljearomaer. Lang og god ettersmak.

D.N. 24.08.17.:
Dufter av tre og plommer med hint av lær. Moden frukt på smak med lange balanserte tanniner. 87 poeng.
Apéritif:
”En god og rimelig 10 år gammel bordeaux. Meget godt kjøp. 2007-årgang.” Smakt 15. august 2017. 87 poeng.
Varenr.: 7790701 (BU)
Pris: 236,-

Les mer og bestill her


Logo-vinhuset-nofra web

Med vennlig hilsen
Singnatur-Nicolas blaaVinhandler – Marchand de vins

Vinhuset NoFra as
Karenslyst allé 10, P.B. 431 Skøyen – (N) 0213 Oslo
Mobil: +47 46 54 69 66


Hva drikker man til Fårikål?


Hvilken vin passer til fårikål?

Kjære Vinvenn,

Fårikål ble i 1972 kåret til landets nasjonalrett, av Nitimens lyttere. I forbindelse med grunnlovsjubileet i 2014 ble det holdt en ny avstemming i regi av Landbruks- og matdepartementet. Fårikålen gikk igjen av med seieren, foran kjøttkaker, raspeballer og pinnekjøtt. Visste du forresten at siste torsdag i september er utropt til «fårikålens dag«?

Men hva passer eller passer ikke til fårikål?

Å kombinerer lam og vin er egentlig greit, men å finne vin til fårikål kan by på litt utfordringer fordi det er både kål og mye fett i smaksbildet.
Rødvin passer definitivt ikke. Det er ikke kirsebær eller solbærsyltetøy man ønsker seg til fårikålen. Tannin dempes heller ikke, hvis man skulle ønske det. Tannin jobber nemlig ikke mot fettet.
Ønsker du alikevel absolutt rødvin, ville jeg anbefale en smaksrik vin, gjerne fruktdreven, fordi det ikke smaker med mye fat eller vanilje til denne retten. Gjerne basert på Pinot Noir druen. Les mer om 1 1218001 Climat Louis Max Pinot Noir og 10390301 Pounamu Special Selection Pinot Noir 2017 (Nyhet fra September 2018)

Champagne  passer best til fårikål

Champagne kan virke som et unødvendig fancy valg til en så enkel rett. Råvarene er heller ikke dyre. Dyr vin til dyre dyr, og i hvert fall ikke til kål, tenker du kanskje?
Sprudlende og smaksrik champagne med langt opphold på bunnfallet er som skapt til dette festmåltidet. Dette lange bunnfallsoppholdet tilfører nemlig umami til vinen, og dermed har smaksløkene dine fått en smakfull og beskyttende dørvakt som hamler opp med den rike matretten. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler – som renser opp munnhulen og skjerper appetitten. Velger du champagne smaker du både mat og vin. Kompleksiteten og nyansene i champagnen forsvinner ikke. Vinen har nok smakskonsentrasjon. Autolysepreget harmonerer veldig bra med det innkokte. Og den nesten alltid så sentrale komponenten, syre, er til stede i godt monn! Les mer om 3053201 Drappier Carte d’Or Brut

Hvitvin egner seg også veldig godt

En rik hvit sentralburgunder med friskheten i behold er et meget godt valg. Den solkyssede sørburgunderen 5672001 Mâcon Villages Les Genevrieres kombinerer den fyldige, sjenerøse og modne fruktigheten med en virkelig syrefrisk rød hvit tråd gjennom det hele. Rydder opp og sitter lenge og leskende.

Øl passer også veldig bra

Humlebitterheten i ølet dempes ikke spesielt mye i møtet med fårikål. Så med mindre du er veldig glad i IPA behøver du ikke å velge et bittert øl. Den høye syrligheten i geuze er forfriskende og renser opp fettet, og ølets lagringsaromaer harmonerer godt med retten. Det kan være lurt å styre unna øl med mye fruktighet og esterpreg. Øl med mye mørkt maltpreg, som porter og stout, fungerer ikke så godt til fårikål. Prøv med 2115402 Lindheim Farmhouse Ale, lett krydret med sitrus og blomsteraromaer!


Jeg ønsker dere en fin høsthelg,

Logo-vinhuset-nofra web

Med vennlig hilsen
Singnatur-Nicolas blaaVinhandler – Marchand de vins

Vinhuset NoFra as
Karenslyst allé 10, P.B. 431 Skøyen – (N) 0213 Oslo
Mobil: +47 46 54 69 66


Om alkohol i vinen, – og en aromatisk vin.

Aromatiske og komplekse viner fra en av de aller beste produsentene i Sør-Rhône – fantastiske til grillet mat!

 

Kjære Vinvenn,

Jérôme Castillon

Da jeg vokste opp i Bordeaux, var alkoholprosenten på de fleste Bordeaux-vinene rundt 12%. På grunn av nye produksjonsmetoder som konsentrerer mer vin, og den globale oppvarmingen som øker sukkerinnholdet i vinen (som blir til alkohol), er alt blitt forandret. Jeg kom nylig borti en vin fra Fronsac, som hadde 15,5 % alc. på etiketten. Enkelte hadde kanskje gledet seg over dette, men ikke jeg. Jeg synes det er et «skummelt» syn. En god vin er basert på en riktig sammensetning av alle verdiene, hvor alt er i balanse. Hvis alkoholen dominerer for mye, kan vinen fort havne i ubalanse, med en mangel på friskhet, som man finner via syre.

Hvorfor blir det mer alkohol i vinen?
Jeg skal prøve å oppsummere dette på en enkel måte:
Sukkeret i druene blir forvandlet til alkohol og CO2 ved hjelp av gjær. Så finnes det mer sukker i druene, blir alkoholprosenten mye høyere (17 g sukker pr liter tilsvarer 1% alkohol, hvis alt sukker blir til alkohol). Solen forårsaker fotosyntesen, som igjen fører til produksjon av sukker og dermed alkohol.
Man kan trekke en konklusjon som kan oppsummeres slik:

  • varme områder = høy alkohol % i vin
  • kalde områder = lav alkohol % i vin

Men heldigvis er ingenting så enkelt, og andre faktorer kan også påvirke et høyt sukkerinnhold i druene. Til og med i kaldere strøk, med for eksempel en solrik årgang, en lav avkastning eller en gunstig og solrik vinmark.

Klikk her for å lese mer


Dette minner meg om to små historier som jeg har opplevd i Norge.

Den første skjedde i en Tax-free butikk på Gardermoen der jeg overhørte en samtale mellom 2 voksne menn foran vinhyllen.
– «hvilken flaske skal vi ta? Den eller den» sa den første, viftende med 2 ulike flasker i luften.
– «ta den» svarte den andre, «den har 14,5 % – den andre har bare 13»  … Jeg hadde lyst til å gripe inn i samtalen, men ble heldigvis «innhentet» av min fornuftige kone!


Den andre historien skjedde på Husøy utenfor Senja, der jeg ble invitert til å holde et vinforedrag. Som født optimist tenkte jeg at alt er mulig, og hvis folk ikke drikker så mye vin, men heller sterkere saker, er det bare fordi de ikke har vokst opp blant vinrankene eller lært å nyte vin. Med denne innstillingen holdt jeg et livelig vinforedrag styrt av lidenskap. Etter 3 timer stiller jeg et spørsmål til en mann som satt rett foran meg og som hadde smilt og nikket til alle mine ord.

«Hva synes du om den siste vinen?»
Han tar flasken i hånden, og studerer nøye etiketten og svarer:
«Den var god den, men den har bare 14% alkohol – kanskje det hadde vært en idé å brenne den en gang til?»
Jeg skjønte selvsagt humoren i svaret, men jeg må allikevel innrømme at det var ikke det svaret jeg hadde regnet med etter 3 timers langt vinforedrag.Denne helgen vil jeg anbefale dere disse tre aromatiske og komplekse vinene, fra en av de aller beste produsentene i Sør-Rhône!


Château L’Ermitage rosé 2016

AOP Sainte Cécile Costiéres de Nîmes

Intens og klar pionrosa farge. Aromatisk og kompleks. Overraskende lang og god smak, med noter av pære, bringebær, og ferske hasselnøtter. En deilig og kompleks rosévin som absolutt bør prøves med mat!

Varenr: 74248 (BU)
Pris: 169,90

Klikk her for bestilling


 

Château l’Ermitage 2015

God balanse, fruktartomaer og lett integrert eikefat. Moden med lang ettersmak.
Aromaer fra blåbær, vanilje og kanel.

Varenr: 7775001
Pris: 179,90

Klikk her for bestilling


Château l’Ermitage Epicuria 2015

Myk, sjenerøs vin med aromaer fra modne kirsebær, og med kryddernoter. Fruktaromaer fra modne kirsebær og solbær. Lys pepper.

Varenr.: 7790501
Pris: Kr. 236,00

Klikk her for bestilling


Château l’Ermitage

Château l’Ermitage 

Denne vingården har en lang historie, og kan spores helt tilbake til det XII århundret. Den første kjelleren i Château l’Ermitage ble bygget tidlig på 1800 tallet.  L’Ermitage  produserte vin til pilegrimen Saint Jacques de Compostela. I dag har gården med 80 hektar vinmark oppnådd stor internasjonal anerkjennelse.

Jerome Castillon

Nå er det den tredje generasjonen av Castillon-familien som lykkes med Château l’Ermitage vinene. Michel og sønnen Jérôme deler lidenskapen for både vingården og vinproduksjon, så de beste vinene skal kunne nå fremJ til akkurat bordet ditt!

Les mer om produsenten, klikk her

Klikk her for å se en film fra Château l’Ermitage 


 

Bla i vår splitter nye katalog, ved å klikke her


Jeg ønsker deg en god og varm sommer!
Logo-vinhuset-nofra web

Med vennlig hilsen
Singnatur-Nicolas blaaVinhandler – Marchand de vins

Vinhuset NoFra as
Karenslyst allé 10, P.B. 431 Skøyen – (N) 0213 Oslo
Mobil: +47 46 54 69 66

nicolas@vinhusetnofra.no – www.vinhusetnofra.no
Husk Passord : vinhuset  og brukernavn: vinhuset

Velkommen til ølsmaking

Ølsmaking med
Lindheim Ølkompani

Onsdag 20. juni 2018

 

Kjære øl- og vinvenn,

Eivin J. Eilertsen og Ingeborg Lindheim

Lindheim Ølkompani er ett av de mest innovative bryggeriene i Norge, og var først ute med å produsere spontangjæret øl på samme måte som de gjør det i Belgia blant annet. De brygger og serverer øl blant tusenvis av  velduftende frukttrær, og henter inspirasjon  fra både Belgia og USAs vestkyst og lager sin  egen vri på gamle ølstiler! 

Onsdag 20. juni 2018 har vi gleden av å invitere dere til en eksklusiv ølsmaking på den nye Gastro Puben i Oslo, Godt Innafor i Skovveien 1 på Frogner i Oslo.

Vi starter kl 19:00- og holder på i ca 1,5 time. Smakingen ledes av Birger Marius Kristiansen som har arbeidet med distribusjon av Lindheim Ølkompanis produkter helt siden de startet opp i 2013. Vi vil smake på fem ulike øltyper, og det serveres også deilige smaksretter fra menyen til Godt Innafor.

Vel møtt til en smaksfylt kveld.

Les mer om Lindheim ølkompani ved å klikke her.


 

Dette må du ikke gå glipp av, meld deg på i dag!
Påmelding til: post@godtinnafor.no


Lindheim Farmhouse Ale

En rik og noe tung saison-utgave. Duft og krydder, mørk malt og florale toner.
Rik og fyldig smak med preg av mørkt malt. Balansert bitterhet med god frukt.
Varenr.: 2115402 (BU) 0,5 liter
Pris: 86,-


Pressen skriver om Lindheim Ølkompani:

Klikk på linkene under:

Fant nye muligheter med egen frukt
Mye surt og godt i vente
Polets beste ølnyhet er fra Telemark

Med vennlig hilsen
Birger Marius Kristiansen
Ansvarlig for øl og HORECA
__________________________
«drikk oftere, mindre og bedre»

Mobil.: (+47) 41 21 19 68
E-mail: birger.marius@olhuset.no