Vin til fisk og skalldyr
Kjære vinvenn,
Det er fortsatt sommer i Norge, og det er tid for norsk sjømat med tilhørende drikke! Men sjømat er jo så mangt, så hva skal man drikke til?

Når det gjelder fiskeretter: Ha gjerne som en hovedregel at du til kokt fisk helst serverer en ueiket, tørr hvitvin. Til stekt fisk anbefaler jeg heller en rødvin med lite garvestoffer og uten eikepreg, og som serveres noe avkjølt, gjerne 14–16 °C.
Mager fisk
Uer, torsk, sei, hyse eller hvitting.
Vinanbefaling:
Røde viner, litt tørre, men samtidig runde, basert på Cabernet Sauvignon-druen. Jeg anbefaler særlig Bordeaux Rouge.
#14523101 Château Tour de Mirambeau
#12638101 Château Aubrade rød
Fet og halvfet fisk
Ørret, laks, røye, steinbit, breiflabb, makrell og sild.
Vinanbefaling:
Hvitvin: Friske, litt mineralske hvitviner som Chablis, Riesling / Pinot Gris fra Alsace, lett eikepreget Bordeaux eller viner basert på Viognier eller Sauvignon blanc-druer fra Languedoc-Roussillon.

Rødvin: Lette, røde viner fra for eksempel Costiéres de Nimes, Burgund, Valpolicella, Beaujolais og saftige, avrundede og lett krydrede viner fra Languedoc-distriktet i Frankrike.
#13040501 Deux Roches Coteaux Bourguignons Plants du Carre
#12203601 Altugnac Origines Les Turitelles
Norsk kveite
Hvitvin:
Bordeaux fra Graves til kveite, avhengig av saus og forberedelser. En eikepreget og kraftig Graves blanc, som dufter av fersken og sitrus, med et preg av ristet brød. Vinen er dyp, strukturert og rund, men har samtidig en frisk fruktsmak og lang ettersmak. Denne vinen både kler og fremhever definitivt de mange fantastiske delikatesser som havet rundt norskekysten byr på, og spesielt kveite i kremede/smøraktige sauser!
Prøv òg en Bordeaux blanc, som dufter av sommer, og sitrusfrukter – også denne med et preg av ristet brød. Vinen er rund, men samtidig frisk. Spesielt velegnet til kveite i papillote (ovnsbakt i papir), men samtidig en rekke andre velsmakende norske fiskearter – servert med friske sauser basert på lime og hvitvin!
Vinanbefaling:
#11106501 Château Picque Caillou hvit
#16996001 Arnaud Baillot Bourgogne Hautes-Côtes-de-Beaune
Sushi
Denne maten er basert på meget ferske råvarer, der ikke minst fisken er skåret på en spesiell måte, og den skal formelig smelte på tungen og i munnen. En riktig sushi eller sashimi smaker dermed rent, delikat og elegant, akkurat som en vellykket hvitvin med mineral- og havsnev.
Riktige vinvalg her er Chablis, Sancerre, Muscadet sur lie eller en tørr champagne.
#17139901 Ch. de Fleys Chablis La Grande Chaume
#4327501 Alphonse Mellot La Moussiére Sancerre
#4125601 Champagne Drappier Brut Nature

Marinert sjømat
Fisk blir ekstra saftig og velsmakende om den får trekke i en marinade i cirka en time før grilling/steking. Viner med en sommerlig, frisk sitrusduft og -smak passer utmerket.
Vinanbefaling:
#17091301 Domaine Germain Saint-Romain
#15465301 Deux Roches Saint-Véran «Rives de Longsault» Vieilles Vignes
Skalldyr – med muntert unntak av egg.
Skalldyr er råvarer med høyst forskjellig smak. En lett, tørr, ueiket hvitvin vil passe bra til den milde smaken på skalldyrene. Men tilbehør som saus, majones og liknende krever rikere viner med rikere garvestoffinnhold og gjerne litt sødme.

Østers
Østers er salte og har karakter av mineraler og sjø. Derfor krever østers friske viner med syre. Chablis og champagne passer perfekt.
Vinanbefaling:
#17139901 Château de Fleys Chablis La Grande Chaume
#3053201 Champagne Drappier Carte d’Or
Hvitvinsdampede blåskjell
Drikk gjerne en lett, mineralsk og tørr hvitvin. Bruker du fløte i sausen, kreves det en fyldigere vin. Loire-viner; ueiket Sancerre, Muscadet, Entre-deux-Mers passer godt.
Vinanbefaling:
#15458001 Domaine de l’Epinay Sélection
#12196901 Louis Métaireau Cuvée One
Reker
Reker med loff og majones, trenger en hvitvin med god friskhet og noe sødme.
Vinanbefaling:
#477401 Riesling Adam les Natures
#14673701 Château Favray Pouilly-Fumé
#15837601 Flores Sauvignon

Hummer, kreps, kamskjell og scampi
Disse har en del sødme i seg og krever derfor rundere, fyldigere og fruktigere hvite viner. Champagne er kanskje aller best, men det passer òg godt med store hvite fra Burgund og Sancerre.
Vinanbefaling:
#4327501 Alphonse Mellot La Moussiére Sancerre
#15511001 Arnaud Baillot Meursault
Krabbe
Krabbe er rik på smak – derfor passer det fint med kraftig og fruktig hvitvin.
Vinanbefaling:
# 14578601 Cabriz Reserva Branco Encruzado
#15377901 Cabriz Espumante Natural Bruto
Kongekrabbe
Den spiselige delen av kjøttet til norsk kongekrabbe finner man utelukkende i klørne. Dette kjøttet er sødmefylt og velsmakende.
Vinanbefaling:
Champagne uten sukkertilsetning og gjerne basert på Pinot-druen, passer spesielt godt til ulike retter av kongekrabbe, og spesielt til forsiktig stekt kongekrabbe med ferske bønner og skalldyrsaus.
#4125601 Champagne Drappier Brut Nature
#13040601 Deux Roches Crémant de Bourgogne
#15377901 Cabriz Espumante Natural Bruto


Denne lekne sandtegningen lagde vi i et (v)inspirert øyeblikk på en solfylt strand den sommeren vi skrev Nicolas’ kanskje mest lekne vinbok, «Vindunderlig».
Boka kan fortsatt kjøpes, og – inndelt som den er, i svært korte kapitler – passer den ypperlig til late dager på stranden eller i skyggen på terrassen.
Klikk her for å bestille boken

Denne uken anbefaler vi deg å prøve denne nydelige BIB-en fra Côtes de Thau. Den ble lansert i vinmonopolet i mai i år, da kun i bestillingsutvalget, men er nå tilgjengelig i flere butikker.
Frisk og deilig, og ypperlig til både til fisk, skalldyr, kylling og salater, eller hvis du bare skal nyte et glass eller to på brygga eller i båten.

Florès Souvenir BIB 3 liter
Frisk smak. Fruktig sitruspreg.
Varenummer: 17099706
Pris: Kr 469,90
Vi ønsker dere alle en deilig og avslappende sensommer!
Nicolas og Hanne
