Om hodepine, garvestoff og arvestoff!

Om hodepine, garvestoff og arvestoff!

Kjære Vinvenn,

Det er snart tid for påskeharer! Jeg skal allikevel ikke prate om  «aggressive og hare tanniner» men om garvestoffer og hodepine! Jeg elsker garvestoffer! Garvestoffene, også kalt tanniner, er en av vinens største suksessfaktorer! Ikke bare gjør de vinen sprek og spennende på smak i seg selv, men de gjør også at vinen kan lagres og dermed utvikle mer avanserte aromaer og smaker, ikke minst de tertiære («tredjetrinns») duftene og smakene (jf. min bok «Drømmer du nok?», kapitlet om nesevurdering). Og la det være sagt nesten med én gang: Garvestoffer gir ikke hodepine. Det kan du lese mer om lenger ned.

«Aggressive og hare tanniner» tegnet av en dyslektisk illustratør. (Fritt etter Björn Eidsvik)

Hva er garvestoffer?
Folk flest forbinder garvestoffer kun med vin. Men druer og vin har aldeles ikke monopol på disse stoffene. De finnes rikelig i for eksempel både kaffe, te, rabarbra og sjokolade. Hva er så garvestoffer? Garvestoffer forekommer naturlig i mange forskjellige planter og plantedeler. De finnes i røde viner, og er ingen syre (som mange tror, sågar en del leksikonforfattere). Garvestoffene beskytter vinen mot oksidering, og bidrar til at vinen får lang holdbarhet og en vellykket lagring. Hvitvin lages uten at druemosten er i kontakt med skall og kjerner (ved eventuell, unntaksvis skallkontakt skjer denne bare i noen timer). Derfor snerper sjelden hvitvin. Garvestoff finnes i forskjellige mengder i all rødvin, og gjør at vinen snerper på tungen. Stoffet reagerer med proteinene i spyttet, og munnen kjennes mer eller mindre ru. Garvestoffer utgjør en grunnleggende ingrediens i rødvin og kommer fra to–tre ting: druesteinene og drueskallet – samt eventuelt eikefatlagring, for de av vinene som man velger å lagre slik.

Garvestoffer gir ikke hodepine
Mange tror at vin med garvestoffer automatisk gir hodepine, med dette er altså kun en myte. En del mennesker kan utvikle en slags allergisk reaksjon mot vin (som oftest rødvin) som har ligget på eikefat. I treverket i disse fatene utvikler det seg bakterier og histaminer som enkelte kan reagere på, selv om mengden konsumert vin er liten. Reaksjonen er ofte hudutslett og hodepine, som heldigvis ofte kan kureres med allergitabletter.

Les mer om dette ved å klikke her


I mars lanserte vi to nydelige rødviner fra Piemonte!

(begge med lette og moderate tanniner)


Monchiero Carbone Pelisa Barbera d’Alba 2017

DOC Barbera d’Alba

Mørk rød farge. Dufter av kirsebær og modne bringebær. Syrefrisk med saftig frukt og lette tanniner.
Frisk og god ettersmak.

Varenr: 10802001 (BU)
Pris: 189,90

Les mer og bestill


 

Monchiero Carbone Regret Langhe Nebbiolo 2017

DOC Roero Piemonte

Rubinrød farge med lilla toner. Floral og fruktig med hint av mørke bær og litt fatkrydder.
Middels fylde, god syre og moderate tanniner.

10801901 (BU)
199,90

Les mer og bestill


Flotte gaver til vinelskeren!


 

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

Comments are closed.