Lær å lukte…

Nesetrening
Enten man jobber i vinbransjen eller «bare» er vinentusiast, er det selvsagt en fordel å ha en velfungerende nese. Vi mennesker kan faktisk skille mellom og huske cirka 7000 forskjellige dufter. Du vil ha mye igjen for å lære deg å stole på din nese og øvrige smaksorganer og ikke la deg blende av vinflaskens navn eller renommé og ende opp som «etikett-drikker» (svært mange drikker og «bedømmer» dessverre en vin ut ifra det de leser på etiketten). Synes du det er vanskelig å kjenne forskjell på de ulike vinduftene? Jeg har gode nyheter: Du kan trene opp nesen og luktesansen! Og belønningen ved å fokusere mer på duften er som nevnt at du får mye mer vinopplevelse igjen for pengene dine…Lukten er i seg selv en formidabel nytelse. I tillegg vil du faktisk kunne kjenne mye mer av vinsmaken hvis du snuser lenge og vel først, fordi du derved trigger og varmer opp hele smaksapparatet. I tillegg til å trigge smaksløkene dine, vekker duftene også dine minner, noe som også vil bidra til å optimalisere vinopplevelsen.

Men luktesansen må trenes, og den bør trenes regelmessig, gjerne på en underholdende måte. Én måte å gjøre det på: Arranger gjerne blindtester for deg selv eller med partneren din, eller med venner i et selskap, eller med barna.

Lukt gjerne på mye annet enn vin; planter, gardiner, oster, frukter, grønnsaker, treverk, tørr papp, våt papp, forskjellige blomster og planter, blader, nyklippet gress og så videre. Om dere gjentar leken, vil dere fort merke framgang! Og dere — jeg tenker da spesielt på de voksne
— vil lettere og med større sikkerhet kunne unngå drikke middelmådig eller i verste fall dårlig vin som dere kanskje har betalt dyrt for på et utested, og dere slipper å ødelegge et lenge forberedt måltid hjemme.

Smarte luktetreningssett
Det fins faktisk også luktetreningssett å få kjøpt, i form av forskjellige sanseopplevelsespakker — «Le nez du vin» — med forskjellige duftkapsler der produsenten har fanget opp de viktigste duftene som man finner i blant annet forskjellige typer vin, konjakk, whisky og kaffe.
I dette settet har hver duft sitt et eget kort som beskriver den aktuelle duften nøye og forteller deg meget presist i hvilken type drue og vin, og i hvilket distrikt eller land du vil finne igjen akkurat denne lukten.

Dette er både lærerikt og morsomt, og kan krydre mange øyeblikk!
Anbefales også til barn som man ønsker å lære tidlig hvor morsomt og fantastisk spennende det er med dufter og god smak!

Antall lukteceller i en menneskenese varierer mellom 5 og 20 millioner. Akkurat hvor på denne skalaen jeg selv ligger, vet jeg ikke, og det er heller ikke viktig. Det som er viktig, er at jeg har lært å bruke dem. Som nevnt hadde jeg neppe klart meg én dag som vinhandler uten, enten jeg vurderer viner for innkjøp, eller kontrollerer at jeg har fått riktig kvalitet levert eller holder mine vinopplevelsesforedrag. Enkelte
forsikrer beina sine, jeg vurderer å forsikre
min nese.

Vil du vite mer om dette spennende temaet? Sjekk gjerne kapitlet «Nesen er vinsmakerens viktigste organ!» i min bok «Drømmer du nok?».

Tilbake

Comments are closed.