les mer

Vin er en levende organisme (han beskriver det som «vegetabilsk blod») som inneholder ca. 250 elementer, i motsetning til kjemisk og industriell alkohol.
1 liter vin inneholder mellom 800 til 900 gram vann, 20 til 30 gram glukose og fruktose, 5 til 10 gram glyserin, 6 til 12 gram forskjellige organiske syrer. Vin inneholder noen gram av mineralske stoffer som magnesium, kalium, natrium, kalsium, jern, 60 til 100 gram Etanol og andre stoffer som tanniner og gjær.

Ifølge doktor Maury, inneholder også vinen mellom 3,5 til 15 g/l glyserin, som også finnes naturlig i tarmen, og er med i flere viktige fordøyelsesprosesser, nedbryting av fett og syntese av nye produkter som er gunstig for kroppen. Inntak av vin under en middag hjelper med  å bekjempe alkalose som er per definisjon «en  forstyrrelse av kroppens elektrolyttbalanse i basisk retning, slik at pH i plasma blir over 7,4. Alkalose gir økt irritabilitet av nervesystemet, og kan hos disponerte individer utløse kramper eller muskelrykninger.»
Men  vin inneholder også en del naturlige vitaminer som vitamin C og vitamin B (særlig B1, B2, B3, B5, B6 og B12). Tanniner inneholder en vitamin P (som er et gammelt navn som samler følgende tre stoffer, proanthocyanidine, vitamin C2 og flavonoïdes, kilden til antioksidanter) som virker som et viktig transportmiddel for å  frakte alle viktige vitaminer/elementer til cellene i kroppen.
Begrenset inntak av god vin har mange gode effekter på kroppen. Det første er å sette i gang sansene (syn, lukt, smak), øke en psykisk og fysisk velvære, øke nerveimpulser og sette i gang produksjon av magesyrene som hjelper med fordøyelsen.
«Drikk ikke lenger bare vann, men bruk litt vin for din mage og fordi du så ofte er syk” (1. Tim. 5,23). Dette rådet fra Paulus til vennen Timoteus har vært et kjærkomment argument i mang en alkoholdebatt når kristne måteholdsfolk har forsøkt å overbevise avholdsfolk om at de tar feil.
Etter magesekken fortsetter elementene i vinen sin gunstige reise i kroppen, inn i vår tynntarm. Glycerin, vann kombinert med fosfater kommer til å gi glyserolfosfater som lagres av kroppen, for senere bruk eller arbeidsavlastning av andre kroppsorganer.
Tanniner (i moderate mengder) har en positiv effekt på muskelfibrene til fordøyelsessystemets kanal. Dette har en direkte effekt på produksjonen av galle i leveren. Gallen dannes kontinuerlig i leveren, og skilles ut via gallegangene til galleblæren. Galleblæren fungerer som et midlertidig lager, og bidrar til at ut tømmingen av galle i tarmen følger måltidene. Gallen spiller en hovedrolle for nedbrytingen av fettstoffer. Gallesyrene i gallen bidrar til at fettet emulgeres, det vil si at det omdannes til en oppløsning av mikroskopiske dråper – miceller – som gir det fettspaltende enzymet en stor overflate å virke på.
Professor Loeper har med dette bevist at 20 centiliter vin fører til en produksjon av ca. 190 gram galle.
Ifølge en annen professor, Herr Dougnac, har en begrenset mengde vin av riktig type  (kommer tilbake til det litt senere) gode effekter på leveren. Vinen stimulerer til økning av hvite blodceller, noe som igjen forbreder immunforsvaret mot eventuelle infeksjoner.
Vinen har positive effekter på vårt nervesystem også. Alle mennesker har et behov for å bli stimulert på en måte, og da er det mye bedre å bruke et sunnere alternativ,  som vin. Hvitvin har også en positiv effekt på vår urinvei, takket være høy syre og tartrater som finnes naturlig i hvitvin. Det er også veldig kjent at vin (særlig rødvin) forhindrer hjerte- og karsykdommer. Det er ikke uvanlig at eldre blir servert rødvin til middagen på pleiehjemmene i Frankrike, da dette stimulerer appetitten også.

I de neste linjene kommer jeg til å oppsummere på en lett og forståelig måte, hvilken type vin og i hvilke mengder som passer best for en bestemt fysisk plage eller lidelse.
Akkurat på samme måte som en lege skriver ut resepter på ulike medisiner for uliker plager, så funker vinen på samme måte.

Tabell om anbefalt mengde «flytende medisin»
Tabellen har faktisk vært i bruk lenge i Frankrike, særlig i kretser med store ”vinøse” interesser …
klikk her for å lese tabellen



Denne uken vil jeg veldig gjerne anbefale deg disse to nydelige (og samtidig) rimelige nyhetene fra Burgund:

NYHETER fra September 2017


Chorey-lès-Beaune les Confrelins 2015

Frisk, mineralsk og fruktig. Lang og behagelig ettersmak.
Kr. 259,90 Varenr.:7775301

Les mer om vinen og bestill her


 

Chorey-Lès-Beaune Les Beaumonts 2014

Rik, sjenerøs og delikat. Lang og behagelig ettersmak.
Kr. 249,90 Varenr.:7775201

Les mer om vinen og bestill her

 

 


Klikk for mer informasjon

Les om våre produkter her

Påmelding til festmiddag gjøres direkte til:
Jan Roger Stave:  jr@seit.no

Comments are closed.