Visste du at de drakk 2000 liter vin…

Visste du at de drakk 2000 liter vin og 175 liter Cognac mens de lagde Grunnloven?

Kjære vinvenn,

Jeg må virkelig si at 17. mai 2020 uten barnetog,  glade barn, lek og moro og mengder av is og brus i skolegården, ble veldig spesiell for min del, så den kommer nok til å gå i glemmeboken.

Derfor har jeg lyst å ta en annen historie rundt 17. mai, som også gikk i glemmeboken, kanskje fordi det handler om alkohol i Norge?
Takket være den allsidige  journalisten og bloggeren Elizabeth Schanche Lingjærde (supermygg.no) kom jeg bort i en interessant anekdote bak den norske historien:

Visste du at det ble drukket  2000 liter vin og 175 liter konjakk da de utarbeidet Grunnloven?
På Eidsvoll 1814 fortelles i dag historien om det som virkelig betydde noe for bønder og småfolk som bodde i Eidsvoll i 1814 – historien om de som serverte de viktige herrer i Carsten Ankers hjem med mat og drikke.

Dypdykk i arkivet
Eli Fure i Riksarkivet har dykket ned i alle tilgjengelige arkiver og dokumenter som forteller historien bak Riksforsamlingen på Eidsvoll Verk. Det er disse hendelsene som betydde noe for folket i bygda. Det har lenge vært ukjent hvor de mange utsendingene bodde rundt omkring i distriktet, men Fures dypdykk har avslørt mange av disse bostedene, også hvor mye verten ble betalt for huslyet. Viten om dette, og mer til, kan man takke Carsten Ankers forvalter Arnesen for. Han var en ryddig mann som førte hver daler og shilling i pennen. Totalt skal Riksforsamlingen ha kostet 73.000 riksbankdaler – et stort løft for en fattig nasjon. Det tilsvarer omtrent ti millioner kroner i dag.

2000 liter vin og 175 liter brennevin
Arnesens regnskap viser at forberedelsene til riksforsamlingen startet allerede i mars med innkjøring av varer fra Christiania. Forvalteren har også ført opp hvem som var befrakter, hva han hadde på lasset og hvor mye det kostet. I mars kom blant andre Anders Myhrer med «tre oksehoder rødvin». Et oksehode var 230 liter, altså kom Myhrer med 700 liter vin. Det var på langt nær nok. I mai kom ytterligere seks oksehoder rødvin. 175 liter med konjakk ankom i tillegg fra Christiania.

Det har blitt fortalt at eidsvollsmennene fikk servert kalvestek til middag mer enn titt og ofte. At det stemmer, viser Arnesens regnskap. I løpet av vårmånedene i 1814 ble det kjøpt inn hopetall av kalver fra bøndene i Eidsvoll.

Her finner du noen eksempler i regnskapet:

  • 16. mars ble 3 oksehoder* rødvin kjøpt av Herr John Horster. Dette kostet 1750 riksdaler.
  • 6. mai ble det kjøpt 2 tiurer av Ole Westlien for 5 riksdaler.
  • 1. mai fikk Gullik Larsen Dahl og Christopher Dahl 73 riksdaler og 32 shilling hver for å ha kjørt
   to vognlass med forskjellig fra Christiania.
  • 11. mai fikk Herr Rittmester Schwentzen 266 riksdaler og 64 shilling for 161 skippund** med høy til prinsens hester.
  • 31. mai fikk Arne Jensen utbetalt 90 riksdaler og 72 shilling for smør og fløte samt for bakning av brød etc.

* Et oksehode er en gammel måleenhet for volum som tilsvarer ca. 230 liter.

** Et skippund er en gammel måleenhet for vekt som tilsvarer ca. 160 kilo

Historien sier dessverre ikke hva slags vin de fikk servert (land, region eller slott/eiendom) så hvis du har kunnskap om det, vil jeg gjerne lære litt mer om det. Tusen takk på forhånd!

Kilde: Eidsvoll Ullensaker blad  av Marit Lunddal Løken ( publisert 10.04.2015)Denne uken  vil jeg gjerne anbefale dere å prøve disse:

Louis Metaireau Grand – Mouton 2018

AOC Muscadet sur Lie

En frisk og smaksrik Muscadet. Mineralsk, med blomster og bær-aromaer. Lang ettersmak. Prøv til aperitiff, skalldyr, fisk, lyst kjøtt og grønnsaker.

Ukens vin i apéritif. En veldig frisk og ren muscadet. Meget godt kjøp.

Varenr.: 5775601 (BU)
Kun kr. 155,-

Les mer her

Marie-Luce Métaireau og Jean-François Guilbaud drifter Louis Metaireau Grand Mouton Domain  som ligger mellom elvene Sèvre og Maine, i hjertet av Muscadet-appellasjonen, i Saint-Fiacre sur Maine.


Villa a Sesta Chianti Classico Riserva 2014

DOCG Chianti Classico

Nydelige aromaer fra kirsebær, fioler, vanilje og mørk sjokolade og krydder.
Passer til grillmat, gryteretter og modne oster.

86 poeng i aperitif. En 6 år gammel, men lovende Chiantii en robuststil som tåler 6-7 år til. Godt kjøp!

Varenr.: 10802101
Kun kr. 209,90

Les mer her


Cocoon Zinfandel Grande Réserve 2018

Lodi – California

Dufter og smaker av modne solbær, pepper, mynt og krydder. God konsentrasjon av bjørnebær, plommer og bringebær. Fyldig og velbalansert.

Vin & brennevin: Fikk flest poeng av BIB’ene i testen. Terningkast 6
T.A /Mads Endresen: Amerikafeber. Fullklaff med treliter for deg som liker rødviner med fylde, sødme og mørk bærsmak, uten at det blir for mye av det gode. Terningkast 5

Varenr.: 9503306 BiB
Kun kr: 469,90

Varenr.: 310301 0.75 l.
Kun kr.: 135,-

Les mer her


Jeg ønsker  deg en fin og lang Pinsehelg!


Vinhandler – Marchand de vins

Comments are closed.