Vinens alkoholprosent

Vinens alkoholprosent

Kjære Vinvenn

På grunn av nye produksjonsmetoder og den globale oppvarmingen øker sukkerinnholdet i vinen, og dermed også alkoholprosenten.
(Siden 1960-årene har verdens  gjennomsnitts-temperatur økt med 0,8 grader Celsius, faktisk 2 grader i Europa.)

For konsumenter som ikke vet om dette, kan det se ut som om vinprodusentene målrettet lager vin med mer alkohol. Så er ikke tilfellet, økningen er nærmest en skadevirkning som endrer vinens karakter.

Jeg kom nylig borti en vin fra Fronsac, som ifølge etiketten inneholdt 15,5 prosent alkohol. Enkelte ville kanskje glede seg over å finne en vin med et så høyt alkoholinnhold; selv synes jeg det er nedslående og urovekkende. En god vin er basert på en riktig sammensetning av alle verdiene, hvor alt er i balanse. Hvis alkoholsmaken blir for fremtredende, vil det også gå utover vinens friskhet. Den kjenner vi takket være fruktsyreinnholdet, som reduseres med økt alkoholandel.

Hvorfor blir det mer alkohol i vinen?
Enkelt oppsummert: Sukkeret i druene blir omdannet til alkohol og CO2 ved hjelp av gjær. Jo mer sukker som finnes i druene, desto høyere blir alkoholprosenten (17 gram sukker per liter tilsvarer én prosentalkohol, hvis alt sukker blir til alkohol). Solen igangsetter og driver fotosyntesen, som igjen fører til produksjon av sukker og dermed alkohol.
En grei tommelfingerregel blir da

•  Varme områder gir høy alkoholprosent
•  Kalde områder gir lav alkoholprosent


Dette minner meg om en liten episode jeg har hatt den tvilsomme glede av å oppleve i Norge:

Prosentkjøperne

Den skjedde i en tax-freebutikk på Gardermoen der jeg overhørte en samtale mellom to voksne menn foran vinhyllen.
«Hvilken flaske skal vi ta — denne eller den her?» spurte den første, mens han viftet med to ulike flasker i luften.
«Ta den», svarte den andre, «den har 14,5 prosent — den andre har bare 13 …» Jeg kjente at det begynte å koke inni meg og var på vei til å gripe inn i samtalen, men ble heldigvis holdt igjen av min fornuftige kone, som fortsatt klarte å tenke på at vi hadde et fly å rekke!4. september lanserte vi to nye viner fra Douro i  Portugal i polets sortiment. Begge flaskene er dekket med en flott dekorert folie, med motiver hentet  fra de gamle portugisiske keramikkflisene.

Douro (portugisisk) eller Duero (spansk) er en av de største elvene på Den iberiske halvøy. Elven danner 112 km grense mellom Spania og Portugal og går gjennom en bratt elvedal med trange sidedaler. Dette utilgjengelige området har dannet en naturlig grense og språkbarriere, og er i dag en nasjonalpark. De viktigste sideelvene til Douro er Côa, Tua og Tâmega.


Galharda White – Douro Doc 2018

Spirit Grape Iberica Lda

Klar, delikat, lys gul farge. Friske aromaer fra tropisk frukt som ananas og fersken. Noe mineralitet. Frisk, med god syre, og godt balansert.

Varenr.: 11188101
Pris: 149,90

Klikk for å lese mer og bestille!


Galharda red – Douro doc 2017

Spirit Grape Iberica Lda

Flott mørk rød farge. Røde frukt aromaer. En fruktig og velbalansert vin, med myke og gode tanniner. Tinta Rotiz druene er plukket fra eldre vinstokker, noe som gir en ekstra god struktur og fine tanniner. Frisk frukt og lang og behagelig ettersmak.

Varenr.: 11188201
Pris: 149,90

Klikk for å lese mer og bestille!


Jeg vil også minne deg om  at bøkene mine (denne historien kommer derifra, med mange flere…) kan også bestilles i vår nettbutikk www.vindunderlig.no
Bestiller du i dag, sender jeg dem til deg signert!


Jeg ønsker deg med dette en riktig god helg!

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

Comments are closed.