Vin til rakfisk

 • Vin til rakfisk er ikke den enkleste kombinasjonen av mat og vin. Rakfisk, eller rakørret, er i likhet med lutefisk en tilvenningssak. Og det har egentlig ikke så mye å gjøre med smaken. Det er snarere lukten som er utfordrende for den uinnvidde. Smaken av selve fisken er egentlig ganske mild, selv om det også finnes varianter med heftigere modning, og dermed også kraftigere smak.
 • Når du skal velge vin til rakfisk, kan vi med én gang bestemme oss for at rødvin ikke passer. Det blir fort en metallisk smak i munnen. Men det meste av det som er hvitt, er innafor, enten det er hvitvin, musserende eller lys og tørr sherry. Vinen bør ha syre, et streif av sødme og generelt en kraftig smak slik at ikke rakfisksmaken tar helt overhånd. Smaken bør dog ikke være så utpreget at vinen overdøver fisken.
 • Ørret er en fet fisk, så det kreves vin med frisk syre. Rømme er også fett, så det understreker behovet for syre. Ellers er rå løk ganske pikant, og det er rødbeter også, mens poteter og lefser er relativt nøytralt tilbehør.
 • Er fisken mild, og du bruker rømme og er forsiktig med løken og sløyfer rødbetene, kan en frisk og fruktig champagne eller en tørr riesling fra Alsace være en god match. Det beste å drikke til en mild rakfisk kan også være en litt kraftig og oksidert hvitvin med en bra sødme som tyske Riesling fra Rhinen og østerrikske viner. Prøv gjerne også en frisk vin som dufter av blomster, sitrus og eksotiske frukter fra Côtes de Gascogne-distriktet eller en sauvignon blanc fra Loire. Sauvignon blanc er en drue med mye smak og intensitet, og en fin syre som løfter fisken. Gode viner av sauvignon blanc fra Loire-dalen er elegante og mineralske og passer best sammen med litt mildere rakefisk.
 • Er fisken kraftigere modnet, du fortsetter med rømmen, men drar på med mer løk pluss rødbeter, vil den ekstra sødmen i en halvtørr riesling komme godt med. Et alternativ kan være en god Gewürztraminer. Gewürztraminer er en svært aromatisk drue, og vinene virker ofte sødmefulle, selv om de er tørre. De rimeligste vinene kan være tamme og karakterløse med lav syre. Det kan derfor være lurt å legge i noen ekstra kroner for å få tak i en vellaget og god variant. De beste vinene kommer fra Alsace i Frankrike. Godt modnet rakefisk med mye smak møter her en partner som byr på smaksrikdom og tyngde
 • Hvis du har lyst til å eksperimentere litt, kan du også prøve en lys og tørr sherry
 • Champagne har noen fellestrekk med lyst øl. Den har bobler, syrlighet og ofte en ørliten bitterhet. Dette gjør champagne velegnet i kombinasjon med rakfisk.

  Eugenio Bacalhau Vinho Branco 2015

  DOC Douro

  Klar lys gul farge. Intens duft med frisk ananas og pasjonsfrukt aroma.  Klar, frisk og rund på smaken, med god balanse. Lang og god ettersmak.

  Druer: 30 % Malvasia Fina, 40 % Rabigato og 30 % Viosinho.
  Anbefales til: Til lys Bacalao, salater, sushi, fisk og lyst kjøtt.
  Holdbarhet: Konsumklar. Kan lagres i 2 år.
  Innhold: Sukker: 4,0 g./l. – Syre: 5,5 g./l. – Alk. vol. 13 %
  Varenr.: 39720 (BU)
  Pris: 135,-


  La Moussière Sancerre 2014 / 2015

  Alphonse Mellot / AOC Sancerre. Familien Mellot eier og har drevet vingården siden 1613.

  Den dufter hvite blomster, og man føler at trærne bøyer seg på vårt nivå for å gi oss sine beste modne frukter. Den er tiltrekkende, med en god balanse og er et godt eksempel på hva en flott drueklase fra Sancerre har å tilby oss.

  Drue: 100  % Sauvignon Blanc.
  Anbefales til: Rå fisk, blant annet til sushi, sashimi, maki, tartar, blåskjell.
  Holdbarhet: Konsumklar. Kan lagres inntil 15 år.
  Innhold: Sukker: 1 g./l. – Syre: 6,40 g./l. – Alk.vol. 13  %
  Varenr.: 43275 (Basis)
  Pris: 239,90 Horeca: 181,- eks.mva.


  Tilbake

Comments are closed.