Vin til grillet mat og Sankthans feiringen

Autentiske, økovennlige og overraskende viner til
grillsesongen og Sankthans feiringen!

Kjære vinvenn,

Jeg måtte dessverre vente litt med denne mailen i år, men etter å ha sjekket værvarslingen for de kommende dagene, og helgen med Sankthans feiring, kunne jeg endelig sende deg et vintips om vin og grilling …ute!
Selv liker jeg  grilling  – det er et hyggelig og sosialt rituale som får oss samlet ute på terrassen eller ute  i naturen. Deling av en god flaske vin får oss til å komme nærmere hverandre, og det å sitte ute og vente på grillmat gjør alle inntrykkene enda større.  Men husk at når du sitter ute påvirker både solen, varme, og grillmaten (ofte i ferdiglaget smakfull sur-søt marinade med ekstra krydder og heftige røykaromaer), din totale smaksopplevelse, når det gjelder valg av vin. Grillkrydder og marinader, spesielt de ferdigkjøpte inneholder mye umami, en kjøttaktig fylde og smaksforsterkende faktor som både finnes naturlig i en del matvarer og som produseres industrielt som monosodium-glutamat (MSG). Umami i seg selv er ikke et problem, men den kan gi vinen en metallisk smak og gjøre den bitrere og syrligere. Derfor anbefaler jeg fruktige, runde og aromatiske viner  med bra integrerte tanniner (garvestoffer) som skal serveres avkjølt (ikke iskald). Rødvin rundt 14-15 grader!


Rødvin til grillmat
Rødvinen til rødt kjøtt i marinade ( som er rik på sødme, syreedikk, olje, krydder…) bør ha en sødmefull fruktighet, en fin struktur og godt integrerte tanniner.
Men hva med å åpne en moden, lettere avkjølt og rimelig Bordeaux?  Jeg prøvde selv forrige lørdag med en Côtes de Boeuf som ble først stekt noen minutter i stekepannen og deretter på fjernvarme i grill i over 1 og ½ time. En ren nyttelse!

Vinabefalinger:

Gjenoppdag de tradisjonelle druevariantene i Languedoc, Sør i Frankrike.

Château des Adouzes – Olivier Coste – Le Tigre 2017

AOP Faugères – Languedoc

Intens rubinrød farge. Dufter fra bringebær med hint av pepper og krydder. God struktur, myk med friskefrukt aromaer og er fint balansert.

Anbefales til grillet eller stekt kjøtt.
75 cl. Varenr: 10906401 (BU) Pris: 169,90 – Les mer og bestill

 


Lyst kjøtt som kylling, svin og kalv stiller ikke samme krav til tanniner, da fettinnholdet stort sett er lavere. Men krydrede marinader og røyksmak driver også her vinvalget mot en leskende og saftig frisk fruktkarakter. Zinfandel er en klassiker til grillmat og passer ypperlig til den type kjøtt.

Cocoon Zinfandel Grande Réserve 2018

Lodi

Dyprød farge. Dufter av modne solbær, subtil smak av pepper, mynt og krydder. God konsentrasjon av bjørnebær, modne plommer og bringebær. Stor og generøs fylde, velbalansert, og med flotte integrerte tanniner. Lang og behagelig ettersmak.
Til grillet kjøtt, lam, tapas og vilt.
310301 (BU) 75 cl. Pris: 75 cl. 149,90 – Les mer og bestill
9503306 (Basis K3) BIB 300 cl: 459,90 – Les mer og bestill

 


Griller du derimot kjøtt av fettholdig lam eller okse, uten søte marinader eller grilloljer, kan nettopp en syrerik vin med fast tanninstruktur gi en god og opprenskende effekt i munnhulen. Røykaromaer i grillmat harmonerer veldig godt med eikekarakter i vin, så en fatlagret vin til grillet rødt kjøtt er ikke å forakte.

Climat Louis Max Pinot Noir “Les Terres froides” 2018

Tradisjonell produksjon med ståltanker. Ueiket og frisk vin, med god syre. Rubinrød farge. Aromaer fra små røde, mørke og friske frukter, med hint av pepper. En elegant, delikat og fruktig vin.
Produsert av vinmakere fra Burgund som en “Bourgogne rouge”!
Anbefales til lyst og rødt kjøtt. Oster. Asiatisk mat. Kan også drikkes alene.
75 cl. Varenr.: 1218001 (Basis)  Pris: 135,- Les mer og bestill
BIB 300 cl. 1218006 (BU) Pris: 489,90 – Les mer og bestill


Languedoc Old Star – Olivier Coste 2018

IGP Tourbes Hérault – Languedoc

Bernard og Olivier Coste. Familien Coste har vært eiere, og vinmakere på Domaine Montrose i flere generasjoner, helt tilbake til 1701.

Vinen har flotte og intense aromaer fra mørke, kokte frukter, med krydder, samtidig som den er frisk og livlig. Olivier Coste produserer denne vinen helt «carbon nøytralt» for å bidra til å bevare planeten. Dvs de oppveier 100% av CO2 utslippene som genereres, og benytter lettere flasker.
Passer perfekt til sommergrillen og middelhavets mat.
75 cl. Varenr: 10908701 (BU) Pris: 169,90 – Les mer og bestill

 


Hvitvin til grillmat
 Hvitvin på aromatiske druer som Riesling, Sauvignon Blanc eller Grüner Veltliner er å foretrekke. Hvis grillmarinaden er viktig for deg bør du velge en hvitvin med sjenerøs fruktighet og leskende friskhet som en rund, fedme fylt men samtidg frisk Chardonnay

Louis Max Les Terres Froides Chardonnay 2018

AOC Pays d’Oc. Produsert av vinmakere fra Burgund som en “Petit Chablis”

Blek, gyllen farge med grønne hint. Friske aromaer av sitrus, eple og mineraler. Frisk og fruktig,
livlig og krisp. Produsert på “kald jord” (Terres froides) i Languedoc der druene beholder en naturlig friskhet, av vinmakere fra Burgund!
Anbefales til østers, sushi eller som aperitiff.
75 cl. Varenr.: 1466101 (Basis – K6) Pris: 135,-  Les mer og bestill
BIB 300 cl 1466106 (BU) Pris: 479,90  – Les mer og bestill


RARE – Carignan Blanc – Olivier Coste 2018

Castelnau-de-Guers – Hérault

 Carignan Blanc er en litt sjelden drue i Frankrike, og vokser hovedsakelig i Languedoc. Den er spennende med sin originalitet, livlighet og floralske aromaer og den lange ettersmaken. Kun 25 hektar igjen i Frankrike av denne druetypen! Olivier Coste produserer denne vinen helt «carbon nøytralt» for å bidra til å bevare planeten. Dvs de oppveier 100% av CO2 utslippene som genereres, og benytter lettere flasker.Anbefales til aperitif, fiskeretter, skalldyr og lyst kjøtt.
75 cl.  Varenr: 10906201 (BU) Pris: 165,- Les mer og bestill


Rosévin til grillmat
Rosévin er selve sommervinen for mange og smaker godt til det meste men aller best til laks, lyst kjøtt og kylling.

Domaine Montrose Rosé 2018

IGP Côtes de Thongue

En lett og naturlig rosa-farge (vill-laksfarge eller løkskall ”pelures d’oignon” på fransk).
Nese av ferske og delikate vårdufter og sommerlige bær (jordbær, bjørnebær). Dette er en frisk, men samtidig rund, livlig og velbalansert rosévin med en lang og behagelig ettersmak.

Anbefales til forretter, kalde retter, lyst kjøtt, aperitiff og salater.
75 cl. Varenr.: 4820401 (Basis – K1)  124,90 – Les mer og bestill
BIB 300 cl. Varenr.: 9772506 (Basis – K1)  439,90 – Les mer og bestill

 


Håper at det blir mange solrike dager i sommer og masse god tid ute, med gode samtaler, god mat og god vin!


Så ønsker  jeg dere alle en fin Sankthans helg.


Flotte gaver til vinelskeren!


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

Comments are closed.