Vår modige og flinke libanesiske vinmaker i Tripoli

Vår modige og flinke
libanesiske vinmaker i Tripoli!

Kjære Vinvenn

Maya Anid, i Clos du Phoenix

Jeg har gledet meg veldig lenge til å sende deg denne mailen!  Og hvorfor har jeg det? jo fordi jeg 2 ganger var  veldig i tvil om vi ville få det til.
Jeg traff en veldig interessant vinprodusent fra Libanon på en vinmesse for biodynamiske viner  i februar 2019. Jeg likte produsenten umiddelbart, eller som man sier på engelsk «Love at the first glass».

Maya Anid, i Clos du Phoenix er en vellykket  blanding av komplisert geopolitikk og historie, vinøs lidenskap, samtidig som hun er veldig opptatt av grunnleggende verdier som frihet, toleranse og kvinnerettigheter!
Jeg smakte på vinene hennes, og sa til henne noe som jeg sjelden sier med en gang: «vi skal importere dine viner til Norge»!  Jeg likte så godt den eksotiske stilen (som ofte karakteriserer libanesiske viner), strukturen, elegansen og balansen i vinene. Vi måtte definitivt samarbeide med denne produsenten. 

Men å frakte vin fra Tripoli, som ikke er så langt fra den syriske grensen og en høydeplass for Hezbollah-allierte, er ikke bare lett.  Reisen tok over 3 måneder.
Denne kvinnen er ekstra modig synes jeg, siden hun produserer gode viner i et lite tolerant, islamsk område (tidligere en sterk plass for kristne, men de er mindre enn 5% av befolkningen i 2019).

Litt om Tripoli
Tripoli ble grunnlagt  800 år f.Kr. som et fønikisk handelssted. I 539 f.Kr. ble byen, som de andre fønikiske bystatene erobret av perserne. I 333/332 f.Kr. erobret Aleksander den store området. Etter hans død ble byen en del av Seleukideriket, og nøt da utstrakt autonomi. 64 f. Kr. ble Fønikia og Syria erobret av Pompeius og innlemmet i Romerriket. I 636 fulgte araberne, og i 1071 seldsjukkene. I middelalderen var byen fra 1109 til 1289 hovedstaden i grevskapet Tripoli, den siste, og minste, grunnlagt av Korsfarerstatene.

Yvan Jobard

Clos du Phoenix (fønix på norsk) er en nord-libanesisk vinprodusent i Eddé (Batroun). Vinproduksjonen startet der allerede i romertiden, og som en fugl fønix, gjenoppsto den etter en lang pause på nytt, til stor glede for mange!
Vingården starter nede ved sjøen og ligger i platåer  oppover i skråningen, og stiger helt opp til 400 moh. De har et veldig gunstig jordsmonn (leire og kalk) og et mikroklima som tillater å produsere 100% biodynamisk, med spontangjæring og svært lite svovel. Alle druene er håndplukket når de er fullmodne.

Eieren, Maya, er en særdeles dyktig, sympatisk og modig kvinne, som driver midt i Hezbollah-distriktet. Hun har et nært samarbeide med sin franske oenolog Yvan Jobard, som opprinnelig er fra Burgund. De produserer unike og smaksrike  viner med karakter, som virkelig er verdt å smake på.
Les mer på www.closduphoenix.com 

Maya Anid, i Clos du Phoenix

 


Clos du Phoenix Syrah 2014

Varenr.: 11188901  kr 239,90
 «Meget godt kjøp» i www.Aperitif.no (88 poeng)
Kun 378 flasker!

Les mer og bestill


Clos du Phoenix Cuvée de la Citadelle 2012

Varenr.: 11188801 Pris: kr 219,90
«Meget godt kjøp» i www.Aperitif.no (88 poeng)
Kun 888 flasker!

Les mer og bestill


Clos du Phoenix Cabernet sauvignon 2012

Varenr.: 11189001 Pris: kr 239,90
«Meget godt kjøp» i www.Aperitif.no (89 poeng)  
Kun 516 flasker

Les mer og bestill


Løp (men samtidig ikke alt for fort på glatte norske veier og fortauer) og kjøp!


Jeg vil også minne deg om  at bøkene mine kan også bestilles i vår nettbutikk www.vindunderlig.no.
Bestiller du i dag, sender jeg dem til deg signert!


Bla i høstens nye
CATALOGUE

Klikk  her, og se alle høstens NYHETER!!!


Vi nærmer oss advent, og jeg ønsker deg en riktig fin helg.

Vinhandler – Marchand de vins


 

Comments are closed.