Ribbetallerken

(med brun saus, poteter, rødkål og svisker)

Ribbe er smaksrikt kjøtt med en saftig og rik tekstur. Her trenger vi en vin som gir en motvekt til fedmen i ribben, men som samtidig kan hente fram smaken av svin. Jeg anbefaler ofte en rund rødvin fra et varmt område, med litt restsødme (fire til åtte gram per liter), litt krydder og en god og frisk syre. Rent instinktivt har man lett for å tenke rødvin til kjøtt, men svin er lyst kjøtt, og kan derfor godt kombineres med en hvitvin. Ribbe har imidlertid mye fett, og derfor trenger du en hvitvin med frisk syre til å rense opp. Her er det ikke selve kjøttet, men tilbehøret som skaper hodebry når det kommer til vin. Ribben selv krever syre og avslepne tanniner på tross av alt fettet, mens syrlig og søt-sur rødkål både understreker syrebehovet og trenger god, sødmefull frukt. En kraftig, tørr riesling fra Tyskland er supert, det er også en frisk pinot noir fra Burgund når det kommer til rødvin. Andre gode rødvinsalternativer er friske utgaver av søritaliensk nero d’avola og mange barbera-viner.

Skal du drikke hvitvin til ribbe, er både epler og svisker godt tilbehør, men vær forsiktig med rødkål/surkål, da eddiken i disse lett kan få vinen til å fremstå som ubalansert. Et annet tips for å gjøre ribbemiddagen mer hvitvinsvennlig, er å erstatte den vanlige, brune sausen med en sjy du lager ved å koke ut pannen med hvitvin.

Louis Max Mercurey, Les Rochelles 2015

AOC Mercurey

Klar gullfarget med brilliante grønne reflekter. «Rike» aromaer fra  sitrusfrukter og  hvite blomster, med undertoner av honning og vanilje. En fyldig og rik vin, med veldig god
balanse. Man kjenner et hint av mineraler. Velbalansert med nydelig, lang og
elegant avslutning.

Druer:   100 % Chardonnay.
Anbefales til:  Aperitiff, sjømat, lyst kjøtt og milde oster.
Holdbarhet:  Konsumklar. Kan lagres i 0-8 år.
Innhold:  0,7 < g./l. – Syre: 5,6 g./l. – Alk. vol. 13 %
Varenr.:   38005 BU
Pris:  239,90


Prieuré 2013

AOP Côtes de Provence – Château Sainte Roseline Cru Classé

Klar og skinnende, gylden gulfarge. Dufter av vanilje, fersken, pære, sitrus og litt safran.
Fyldig, kompleks og samtidig veldig frisk på smaken. Lang og god ettersmak.

Drue:   100  % Rolle.
Anbefales til:  Fisk i saus, «foie gras».
Holdbarhet:  Konsumklar. Kan lagres i 0-8 år.
Innhold:  Sukker: < 2 g/l – Syre: 3,92 g./l – Alk.vol: 13,5  %
Varenr.:   50281 (BU)
Pris:  236,-


Tilbake


Comments are closed.