Pinnekjøtt

(med kålrotstappe og poteter)

Smaksrikt kjøtt med mye salt og fedme. Pinnekjøtt passer best til en smaksrik og saftig vin, rikelig med garvestoffer for å kunne absorbere litt av smaken og saltet, og kombinere sin fruktkarakter med duftene og smaken fra pinnekjøtt. Viner laget av Cabernet-druer egner seg veldig bra til denne fantastiske retten!

Pinnekjøtt er både salt og konsentrert i smaken. Utvanning reduserer saltsmaken og gjør derfor valg av drikkefølge enklere. Avgjørende er også hvor lenge du koker kjøttet. Lite kokt pinnekjøtt er tørt og skaper problemer, i hvert fall om du velger vin.

Pinnekjøtt er veldig vinvennlig, forutsatt at du vanner det ut i flere døgn og damper det til kjøttet «detter av beina». Tilbehøret til pinnekjøtt er veldig nøytralt, så her behøver vi kun tenke på hovedingrediensen.

Felles for vin til pinnekjøtt, enten det er røkt eller urøkt er at den må ha god syrestruktur, fylde og noe sødme. Den kan være hvit, rosa eller rød, og med eller uten bobler. Siden pinnekjøttet er tørket, er det en fordel om vinen har et visst lagringspreg. Overfor den røkte versjonen fungerer det derimot godt med en ung vin, gitt at den har god sødme.

Hvitvin til røkt pinnekjøtt
I utgangspunktet anbefaler man gjerne hvitvin til røkt kjøtt, da rødvin sammen med røkt kjøtt har en tendens til å skape en litt metallisk bismak i munnen. Siden kjøttet er fett, bør vinen ha en god syrefriskhet, og siden vi ofte spiser kålrotstappe som tilbehør, som har en sødmefylt smak, bør vinen også ha en god sødme. Her er selve klassikeren kanskje en tørr eller halvtørr Riesling, noe som sjelden blir feil.  Spesielt hvis du i tillegg til kjøttet også serverer ribbe, da vil vinen passe utmerket til dette også.

Rødvin foretrekkes til urøkt pinnekjøtt
Serverer du urøkt pinnekjøtt vil nok de fleste foretrekke at dette blir fulgt av en god rødvin. Igjen vil det være rotmosen vi serverer som tilbehør til kjøttet, som vil ha mye å si for hvilken vin vi velger, og som for hvitvin, bør vi også ved rødvin, gå for en sødmefylt og fruktig vin. Rødvinen kan gjerne være fyldig, men bør ikke ha for mye garvestoffer, i så fall  utmerker viner laget på Pinot noir eller Zinfandel-druen seg.

Champagne til Pinnekjøtt
Hvis du vil overraske litt ekstra kan du prøve å servere en musserende vin, gjerne en champagne  til pinnekjøttet. Som vi tidligere har vært inne på, må vinen ha tilstrekkelig syrefriskhet til å bryte ned fettet i kjøttet, men samtidig også kunne nøytralisere den salte smaken.

Pajzos Tokai «T» Furmint 2015

AOC Tokaj Ungarn

Blek gul farge. Dufter av lime og eple. En kompleks, tørr Tokaj, med tropiske frukter, sitron, nøtter og honning. Fast ettersmak.

Druer:   86 % Furmint, 8 % Harslevelü og 6 % Yellow Muscat
Anbefales til:  Grillet kylling, småvilt, fisk og oster. Salater.
Holdbarhet:  Konsumklar. Kan lagres i 7 år.
Innhold:  Sukker: 6,4 g./l. – Syre: 7,9 g./l. – Alk. vol. 12 %
Varenr.:   39721 (BU)
Pris:  135,-


 Château de Rouillac blanc 2012

AOC Pessac-Léognan

Delikat, lys gyllen farge. Modne, eksotiske frukter, og hint av mineraler. Intense og elegante aromaer. Fin fylde i munnen, og med gode intense frukter og mineraler. Kraftig og god ettersmak som sitter lenge.

Druer:   72 % Sauvignon Blanc. 27 % Sauvignon Gris og 1 % Sèmillon.
Anbefales til:  Fiskeretter, småvilt og vellagret Comté.
Holdbarhet:  Konsumklar. Kan lagres i 0-10 år. Kanskje lengre.
Innhold:  Sukker: < 0,8 g./l. – Syre: 6,6 g./l. – Alk. vol. 13 %
Varenr.:   38001 (BU)
Pris:  279,90


Tilbake

Comments are closed.