Livslærdom i (god) vin

Kjære vinvenn,

VG 10 Juni QuienDet trengs en del personlige egenskaper eller karaktertrekk for å bli en god vinkjenner. Jeg kan nevne i fleng: man må være strukturert, ha god hukommelse, ha god fantasi, være åpen, ydmyk, ha respekt og være genuint interessert i bl.a. mennesker, historie, natur, dufter og smak. Med andre ord ha en lidenskapelig interesse for livet og dermed også for vin (siden «vin, det er livet!»).

Vinsmaking er en fabelaktig måte å reise på, der din hukommelse, fantasi og en strukturert framgangsmåte skal forme en mening. Fordi det er reisen som er viktigst, og ikke beruselse. En vin kan få oss til å reise i tiden, og til å flytte oss geografisk. Alt dette skjer likevel bare i hodet, og vi styrer det (nesten) selv. Vi husker plutselig ting, episoder i livet, epoker, lukter, stemninger, folk vi nesten hadde glemt fullstendig. Og vinen kan, mer enn noen annen drikk, også være en katalysator for gode stemninger og mellommenneskelig kontakt.
En fransk skuespiller, Jean Carmet, sa en gang at ”den som sier at han har kommet fram, kan egentlig ikke ha reist så langt”. Ja, man blir virkelig ikke utlært innen vin og det er viktig å alltid ha i bakhodet.

standard_bacchusI helgen fikk jeg et bilde av Michelangelo som skal ha sagt i en alder av 87 år: «jeg lærer fortsatt» og den type livsfilosofi assosierer jeg alltid til min franske bestefar i Bordeaux like før hans bortgang i mars 2002. Hans siste ord til meg er grunnlaget for min livsfilosofi, både privat og profesjonelt. «Nicolas, det er litt trist at jeg skal forlate dette livet nå. Jeg hadde så mye mer å lære og oppleve.»

Dermed kan du starte din karriere  som vinentusiast, og husk at til og med jeg, som er født i et vindistrikt, starter alltid med blanke ark. Ingen blir født med «vin-gener»!


Denne uken vil jeg gjerne anbefale deg en tørr, frisk og fruktig hvitvin fra Bordeaux.

Quien Bordeaux Blanc 2015 ble lansert i Mai i år, og har allerede rukket å få flere gode anmeldelser!
Phillip Quin
Vinhandleren Quien & Cie er en av de eldste i Bordeaux. I dag er det Philippe Quien, hans datter og hennes mann som driver videre i de samme lokalene på kaien i Bordeaux, som da familien startet (Quai de Bacalan). Dette er en meget behagelig og rimelig Bordeaux Blanc, laget i samme stil (flaske og etikett) som de vinene Gustav Adolf Quien (1855-1923) tidligere solgte! Les mer om Quien her.

Klikk her for å lese mer om produsenten

Nicolas tegning uke24