To typer mennesker man ikke skal stole på, og en deilig forlengelse av sommeren i glasset.

To typer mennesker man ikke skal stole på, og en deilig forlengelse av sommeren i glasset.

Kjære vinvenn,

bestefar

Min bestefar, Einar Riber Stødle.

diplomMan sier ofte at de største krigshelter er ofte de som er mest diskré.
Min norske bestefar i Bergen snakket aldri om krig, selv etter at jeg fant dette diploma fra motstandsbevelgen, i en skuff i hans arbeidskjeller, under spiker og skruer.
Han sa: «du kan få den om du vil»  – Gjett om jeg ønsket meg det, min bestefar var en helt for meg, som kunne alt fra hagearbeid til  båtliv og snekring.

Men selv om han ikke bar nag til dem, var han ikke noe spesielt begeistret for tyskerne.

Min bestemor som var en «erkebergenser» måtte sette sitt bergenserliv og sin syklubb på vent 17 lange år i «eksil» i Casablanca, Marokko. Hennes misnøye førte til  at hun overførte sin frustrasjon av sin afrikanske tilværelse over på franskmenn (Marokko var den gangen et fransk protektorat).
Livet kan ta mange rare vendinger, og deres 3 døttre giftet seg med en trønder, en tysker og en franskmann…

Hver sommer samlet vi oss på Krokeide, i Fana  utenfor Bergen. Den gangen var Nord-Europa, midt-Europa og syd-Europa samlet under samme tak, og for en verden av forskjeller (som var mye større og tydelige i  70  og 80 årene enn i dag). Historier og anekdoter fra den lykkelige tiden er mange, men jeg ønsker å  få frem en liten historie om min tyske onkel på besøk hos oss i Médoc.

Min tyske onkel var en nysgjerrig, allsidig akademiker som satt pris på god vin, og min far tok han naturligvis en morgen (man smaker best om morgenen)  på tur til Médoc. Men ferden i vinverden ble ikke som planlagt. Alle produsentene hadde opplevd annen verdens krig, og særlig  plyndring av sine vinkjellere av okkupasjonstroppene (dette kan du lese mer om i kapittelet om krig og vin, i min bok «Vin, det er livet!»). Da produsentene hørte at min onkel var tysk, ble de mottatt på en kjølig og nesten fiendtlig måte. Okkupasjonsmakten og alle dårlige minner kom tilbake! Men min far fikk en glimrende idé (etter et glass vin). Han fortalte at faren til min onkel var i den tyske motstandsbevegelsen (noe som stemte altså) og måtte lide under krigen for dette.  Min onkel plasserte en fin replikk med disse nesten magiske ord: «La guerre, eine grosse malheur!» (krigen, en stor ulykke).

Min far fortalte meg at da ble straks stemningen varmere, akkurat som vårsolen som i hastetempo kommer tilbake fra sitt skjulested bak skyene. En sol strålte på ansiktet til vinbonden og hans øyne var plutselig 2 lysende stjerner». Han sa: «vent på meg her» og forsvant ned i sin kjeller. Han kom rask tilbake med tre støvete flasker: en 1945, en 1929 og en 1918.

«Dette må vi skåle for!» og det tysk- franske vennskapet tok en ny og god vending, selv om jeg  aldri fikk høre det som ble sagt under «smakingen» av disse 3 utsøkte viner.

Men alle barna husket hjemkomsten til våre 2 fedre, smilende, glad og venner som aldri før. Gleden smitter!

Min onkel Jürgen sa dette til meg: «Nicolas, det er to typer mennesker du aldri skal  stole på her i livet: de som aldri drikker, og de som drikker for mye! Men stol alltid på de som setter pris på god vin!

Alt blir alltid så mye enklere, klarere og bedre med god vin, kloke ord og gode mennesker.


 

Vi du ha en forlengelse av sommeren i glasset og en innføring av Bordeaux-smaking samtidig: Velg en av de beste Bordeaux-hvitviner som finnes på markedet (vi ble nylig omtalt i DN forrige lørdag, som en av de beste viner med «masse vin for pengene»).

Den finnes i alle butikker til 175,- og skulle ha kostet 75,- mer ….

Le G de Guiraud 2014 / 2015

Fra Château Guiraud produsert i Sauternes – AOC Bordeaux Blanc sec

NY SPENNENDE DRUEBLANDING! Andelen av Sémillon har økt til 50 %, noe som gjør vinen enda bedre. Sémillon-druen er kongen av alle druene i Sauternes-distriktet.
Vinen har en flott, lys og livlig farge. Den utvikler dufter av sitrus- og eksotiske frukter,  med et tydelig preg av hvite blomster. Veldig  frisk og aromatisk i munnen, med en behagelig fylde, preg av smør og mentol og avsluttes med  sitrus og lime. Lang og behagelig ettersmak. Biodynamisk dyrket.

Druer:  50 % Sauvignon Blanc og 50 % Sémillon.
Anbefales til:  Aperitiff, lyst kjøtt, fisk, skalldyr og ost. Det asiatiske kjøkken og særlig japansk mat.
Innhold:  Sukker: 1,2 g./l. – Syre: 2 g/l. – Alk.vol. 13  %
Varenr.:  97739 Basis (K2)  Magnum 9773905 (BU)
Pris:  174,90


DN-20-august-2Dagens Næringsliv 20. august 2016:

88 |  LE G DE CHATEAU GUIRAUD 2014
CHATEAU GUIRAUD,BORDEAUX,FRANKRIKE
174,90 kroner | 97739 |basiskategori 2 | Vinhuset Norfra

Dufter av stikkelsbær og voks med hint av tre og toast.
Bra konsentrasjon på smak med en ung og spenstig syre
og en mineralsk lang og tettfersk frukt.
Mye vin for pengene. Drikk nå til 2020.
Passer til skalldyr, ost og hvit fisk.
Klikk her: Krepsens tegn: Le G de Guiraud: MYE VIN FOR PENGENE!

 


 

nicolas-tegning-uke-34


Logo-vinhuset-nofra web

Med vennlig hilsen
Singnatur-Nicolas blaaVinhandler – Marchand de vins

Vinhuset NoFra as
Karenslyst allé 10, P.B. 431 Skøyen – (N) 0213 Oslo
Mobil: +47 46 54 69 66

nicolas@vinhusetnofra.no – www.vinhusetnofra.no
Husk Passord : vinhuset  og brukernavn: vinhuset