Verdens syv eldste viner, og 6 «nye» modne Bordeaux!

Verdens syv eldste viner, og 6 «nye» modne Bordeaux!

Kjære vinvenn,

Under et vinsmakingsforedrag på Hamar kom jeg blant annet inn på temaet lagringstid, og nevnte spesifikt om den vinen vi akkurat da smakte på, at den kunne lagres i opptil 20 år. Da kom jeg til å overhøre en liten bemerkning fra en eldre dame på første stolrad idet hun bøyde seg bort til sin enda eldre ektemann og hvisket (trolig ganske mye høyere enn hun trodde, siden alle kunne høre): «Tyve år! Det har nok ikke vi tid til …»

Vær uansett obs på at ikke alle viner tåler langtidslagring, og at selv ikke de som er produsert for slik lagring, kan oppbevares ubegrenset uten å ta skade. Noen viner er bevisst laget som ferskvare, for å kunne nytes i løpet av maks ett til halvannet år. Etter dette mister slike viner all sin friskhet og sine gode karakteristikker i form av primærduftene (blomst, bær og frukt). Særlig gjelder dette lette rosé- og hvitviner. Derfor er det lurt å gjøre det til en vane å «rydde» i vinkjelleren sin minst én gang i året.

Nyttige lagringspiktogrammer på Vinmonopolet
På vinhyllene i alle polutsalg (og også i polets nettbutikk) finner du såkalte lagringspiktogrammer, i form av stiliserte flasker. Piktogrammene gir en god indikasjon om vinens lagringspotensial – anbefales!

På Vinmonopolets nettsider finner du dessuten en årgangstabell for årgangene 1995 til og med 2021
Vinmonopolets årgangstabeller.

Her ser du forresten verdens syv eldste viner: 
Vinmonopolets liste over årganger er vel og bra, men den går ikke fullt så langt tilbake i tid som disse ærverdige årgangene representert her. Vi starter med den «nyeste»:

7. Château Lafite Rothschild 1787 
Denne flasken ble solgt på auksjon i 1985 hos Christie’s of London av Michael Broadbent og hadde ingen etikett lenger, men hadde slottets merke inngravert og i tillegg fått inngraveringen «Th.J.» for Thomas Jefferson. Før Thomas Jefferson ble den tredje amerikanske president (1801–1809) var han også amerikansk ambassadør til Frankrike mellom 1785 og 1789. Jefferson var en ihuga livsnyter, frankofil og vinsamler. Flasken ble solgt den gangen for den nette pris av 160 000 dollar (datidens verdi).

Den observante leser har sikkert lagt merke til forskjellen i skrivemåten på hhv. flaskeinskripsjonen og dagens skrivemåte av vinens navn. Hvorfor den er endret fra Lafitte til Lafite, kan man jo lure på …

6. Château Margaux 1787
Også denne flasken tilhørte i sin tid Thomas Jefferson, og den nåværende eieren, William Sokolin, prøvde i 1989 å selge den for 519 750 dollar men ingen ville kjøpe flasken til den vanvittige prisen (høyeste estimerte flaskepris i verden noensinne).
Under et restaurantbesøk i New York, da William Sokolin ville vise fram flasken til eierne av Château Margaux, falt flasken ved et uhell på bakken og ble knust! Trist, selvsagt, men flasken var uansett forsikret – for 225 000 dollar.
To ekstra funfacts:1) Sokolin var en tidligere profesjonell baseballspiller og kjent for sitt gode håndgrep …!
2) Dessuten: Restaurantsjefen, som var til stede og var vitne til det hele, skal selv ha smakt på noen av de spilte dråper – etter å ha fanget opp litt på fingeren – og bemerket: «Yuck!» (norsk: Æsj!) …

5. Massandra Sherry de la Frontera 1775 – Krim
I 2001 ble en flaske Sherry de la Frontera Massandra 1775 (den eldste flasken produsert av vingården Massandra utenfor byen ved samme navn, den ukrainske halvøya Krim) solgt på auksjon hos Sotheby’s i London for 43 500 dollar. (Og – i tilfelle du var litt «nysherry»: Dette gjør denne flasken til verdens dyreste «gammelsherry».)

4. Rüdesheimer Apostelwein  1727 – Tyskland
Denne vinen kommer fra den velrenommert såkalte Tolv apostler-kjelleren «Bremer Ratskeller» i Bremen. Kjelleren hadde opprinnelig tolv tønner (én for hver apostel) med vin fordelt på årgangene 1683, 1717 og 1727. Til slutt var det bare én tønne igjen, og vinen fra denne ble tappet på flasker i 1960-årene.
Vinen inneholder en god del sukker og kan derfor fortsatt drikkes. Flaskene ble solgt hos Christie’s i London i 2008 for € 3,829.

3. Tokaji 1650–1690 – Ungarn
62 flasker med Tokaji-viner fra 1650 til 1690 ble i 1927 solgt på auksjon i Dresden, Tyskland til en hemmelig pris. Hvem som henholdsvis solgte og kjøpte, vites ikke.

2. Fransk tørr hvitvin fra Alsace 1472 – Strasbourg, Frankrike
En vinkjeller (Cave Historique des Hospices de Strasbourg) ligger under det eldste sykehuset i Strasbourg i Frankrike. Den eggformede tønnen i bildet inneholder fremdeles vin som ifølge eierne fortsatt kan drikkes. Tønnen ble kun drukket av tre ganger: Første gang i 1576 for å feire alliansen mellom Strasbourg og Zürich. Deretter i 1716, etter at en del av sykehuset brant ned. Og så en siste gang i 1944, da Strasbourg ble befridd fra tysk okkupasjon av general Leclerc. Vinen har for øvrig en – etter så mange år svært bemerkelsesverdig – fast, naturlig alkoholprosent på 9,40.

1. Speyer-vinflasken fra 325–350 etter Kristus – Tyskland
Speyer-vinflasken ble først oppdaget i en romersk grav ved området Speyer i Tyskland i 1867. Vinflasken dateres tilbake til 325–359 e.Kr. og ble funnet under utforskning av graven til en romersk adelsmann fra det samme århundre. Flasken er den eldste kjente i verden og er ennå ikke blitt åpnet.
Speyer-vinflasken oppbevares i det historiske museet i Pfalz i Speyer og blir under utstillinger alltid framvist på samme sted – i museets tårnrom.
Selve flasken er en 1,5 liters glassbeholder med sterke, amforalignende skuldre, gulgrønn i fargen og med delfinformede håndtak.Jeg vil gjerne anbefale seks gode og modne viner fra Bordeaux
som er klare for å nytes nå (men som kan lagres litt fremover).
Lanseres i tilleggsutvalget (TU) til polet 1.11.2023.

Josephine De Boyd 2012

AOC Margaux
Rødlilla farge. Rød frukt, mørke kirsebær, og solbær. Fyldig, balansert og rund, med myke tanniner.
Moden nå, og kan lagres i 10 år til.

Varenr.: 16554501
Pris: kr 335,-


Château Meyney Saint-Estèphe 2011

AOC Saint-Estèphe
Rubinrød farge. Aroma av rød frukt med hint av toast, og noe krydder.
God fylde og balanse.
Moden nå, og kan lagres i 5 år til.

Varenr.: 16554801
Pris kr 465,-


Joséphine de Grand-Puy Ducasse Pauillac 2011

AOC Pauillac
Rubinrød farge. Aroma av rød frukt med hint av toast, og noe krydder. God fylde og balanse.
Moden nå, og kan lagres i 5 år til.

Varenr.: 16554401
Pris: kr 335,-


Château d’Armailhac Pauillac 2008

AOC Pauillac
Dyprød farge. Fruktige kirsebær aromaer, med touch av brent kaffe og vanilje.
Tydelige røde fruktaromaer, underbygget av elegante silkeaktige tanniner.
Drikkemoden nå. Kan lagres i 8 år til.

Varenr.: 16498101
Pris: kr 990,-


Duluc de Branaire-Ducru Saint-Julien 2016

AOC Saint Julien
Floral, og aroma av rød frukt. Rund og fyldig. God struktur og lengde.
Drikkemoden nå. Kan lagres i 10 år til.

Varenr.: 16554601
Pris: kr 399,90


Château Léoville Poyferré Saint Julien 2016

AOC Saint Julien
Dyp rød farge. Tett, moden frukt og krydder. Fyldig, godt balansert, og med lang ettersmak.
Drikkemoden nå. Kan lagers i 25 år til.

Varenr.: 16554701
Pris: kr 1565,-


Ønsker deg en god helg!

Comments are closed.