Om lagring av vin!
Ukens vintips: Denne uken fra boken «Drømmer du nok»
Gjennom årene har jeg blitt spurt mange ganger hvordan vin skal lagres best mulig, og hvor lenge tåler en flaske med edle draper å bli lagret.
For å være en god vinkjenner må du være flink til å lytte på andre, være innstilt på å lære hele tiden, vise ydmykhet og interesse, og være i stand til å tilpasse deg. For 20 år siden spurte en kursdeltaker hvor lenge flasken vi holdte på å smake kunne lagres. Jeg liker å tenke meg om litt før jeg svarer nøye på slike spørsmål, og før jeg fikk tid til å svare (var i tvil om jeg skulle svare 2 eller 3 år), spurte den samme person: «Kan den lagres over helgen?». Jeg ble stående litt stille og tenkte at, «ja, alt er egentlig et spørsmål om tilpasning».
Uavhengig av tiden, er det også veldig viktig å oppbevare flaskene på best mulig måte:
- Vinkjelleren/lagringsrommet skal være kjølig (8–13 grader er ideelt) og ikke ha for store temperatursvingninger. Lagring ved romtemperatur gikk for å være greit før i tiden – i hvert fall i den kjølige årstid – men den gangen var det heller ikke mer enn 16 grader i husene. Ikke sats på vinreol i stuen eller på kjøkkenet, det er for varmt. Husk at varm luft alltid stiger opp (fra panelovner, stearinlys, matlaging ved komfyren, osv.) Har du ikke en kjølig og mørk kjeller eller bod du kan bruke, legg vinen mørkt i det kaldeste rommet du har.
- Flaskene skal lagres på et rom som ikke er for fuktig, men ikke knusktørt heller. En vinkjeller bør ha en luftfuktighet på ca. 60–70 prosent (med andre ord alltid over 50 og under 80 prosent!). Korken blir tørr med en luftfuktighet på under 50 prosent. Det er også veldig viktig å ha en god ventilasjon. I et altfor tørt og innelukket rom kan det danne seg lukter som kan overføres til vinen.
Et rom uten sterk lukt (maling, oster og liknende) siden vinen alltid trekker til seg sterke lukter. I 1990- årene slet mange produsenter i vindistriktet St. Emilion og de såkalte ”satellittdistriktene” (som omkranser St. Emilion) med et problem: Flaskevinen var i stor grad ødelagt (stort sett oksidert) – den hadde vært i kontakt med luft, noe som forårsaket en kjemisk ødeleggelse av vinen og ga den en svak lukt av ”gammelt og skittent fat”. Dette er en type problem som man ofte finner hos dårlige og ”slappe” produsenter som ikke respekterer alle nødvendige hygieniske regler under vinprosessen. Så var ikke tilfellet her. Etter hvert fant man ut at det var malingen som ble brukt til å male vinkjellerens murvegger, som var årsaken til problemet. Lukten og flyktige elementer fra malingen hadde forårsaket en god del uønskede kjemiske reaksjoner i tønnene slik at vinen til slutt ble helt ødelagt. Tilsvarende kan faktisk skje også gjennom flaskekorker – helt tette er de som kjent ikke.
- Flaskene skal ligge stille og ikke berøres eller flyttes for ofte (egentlig aldri bortsatt fra den spesielle dagen den blir servert). Man skal ikke gå ned i kjelleren for å berøre flaskene hver gang det er vininteresserte gjester på besøk, for å vise frem siste innkjøp eller de aller største juveler i samlingen, selv om det er fristende! Flaskene skal ligge slik at væsken alltid er i kontakt med korken (for å holde den fuktig, så den ikke slipper inn luft som skaper uønsket oksidering) og at naturen og tiden kan få setter sine deilige spor i og på flasken.
- Flaskene skal lagres i et mørkt rom, og styr unna neonbelysning – den er svært skadelig for vin. Igjen: Unngå vinreol i stua eller lagring rett over ovnen eller kjøleskapet på kjøkkenet, det er også for lyst. Selv en kortere periode i lys kan forringe kvaliteten. Vinen blir fort ødelagt!
- Lagringsrommet bør være mest mulig fritt for vibrasjoner (fra gate, høy musikk, tregulv som gynger når du går). Unngå vibrasjoner så langt det lar seg gjøre, og la vinen hvile noen dager etter transport. Har du kjøpt en nobel vin på polet, bør du altså ideelt sett ikke drikke den de første dagene. Planlegg gjerne dine vininnkjøp til en ”sosial anledning” deretter.
- Det er en fordel hvis gulvet består av jord eller sand, mens betong ikke er særlig bra for fuktigheten, betong gir ofte tørr luft. En del vinkjennere dekker følgelig betonggulvet sitt med et tynt lag av grus og fukter det ved å dusje litt vann på det en gang i uken.
- Det er en stor fordel å installere en vinkjeller i det kaldeste rommet i huset, gjerne et nordvendt rom. Unngå rom med varmt gulv eller varmtvannsrør gjennom.
- Man skal isolere døren til vinkjellere svært godt.
- Etter et vinkjøp, pakk ut og kast (til gjenvinning) alle kartonger og annen emballasje med én gang. Ingenting er verre en våt og råtnet papp. Når det gjelder trekasser, skal du åpne hver kasse i toppen og ikke stable dem oppå hverandre – så det slippes til luft. Flaskene trenger faktisk å puste, som oss mennesker!
Denne uken vil jeg gjerne anbefale deg følgende gode kjøp av lagringsdyktige viner i gode årganger:
Château de Rouillac 2010
AOC Pessac-Léognan
Nydelig vin fra formannen i Pessac-Léognan vinprodusentenes forening!
Dyp rødlilla farge, med mørk-lilla reflekser. Aromaer fra søt bjørnebærgele, litt nellik, bringebær og trøfler. Silkeaktig, energisk og rik med lang avslutning. Vinen kan gjerne dekanteres 3 timer før den skal brukes.
Druer: 54 % Cabernet Sauvignon, 46 % Merlot.
Anbefales til: Oksekjøtt, grillet and.
Holdbarhet: Konsumklar. Kan lagres i 12 år.
Innhold: Sukker: 2 g./l. – Syre: 4,9 g./l. – Alk. vol. 13,5 %
Varenr.: 35218 (BU)
Pris: 279,90
Château Malescasse 2010
AOC Haut Medoc Cru Bourgeois
Dyp mørk rød farge. Kraftig og kompleks med en fin balanse mellom frukt og fat aromaer. Hint av ristede mandler, kakao og trøfler. Lang og vedvarende ettersmak.
Aftenposten.no Mars 2016: Karakter: 6, Poeng: 86. Veldig mye Bordeaux for pengene, Haut-Mêdoc. Fyldig, relativt varm i preget og ørlite rustikk, men ellers tørket, mørk litt høyalkoholisk frukt som allikevel er en fin intro til området. BA. Drikk: Nå. Temp: 15–17. Alk: 14.
Klikk.no mars 2016: Godt kjøp, 90 poeng av 100: Fra Frankrike/Bordeaux. Meget dyp rød med mørk kjerne og mahogni kant. Klassisk aroma av mørke bær med hint av sigarkasse og lær. God fylde med rik og moden frukt, passe balanserende syre og en lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner, og pent integrert eik. Drikk: 2016-2026.
Dn.no mars 2016: 87 poeng. Dufter av lær og seder med hint av røde bær. Fyldig lett moden frukt med en tydelig tanninstruktur. Lang tørr finish. MB
Druer: 45 % Cabernet Sauvignon, 45 % Merlot, 6 % Cabernet Franc og 4 % Petit Verdot
Anbefales til: Litt kraftige kjøttretter, som lam, småvilt og storvilt. Tørre oster.
Holdbarhet: Konsumklar. Kan lagres i 20 år.
Innhold: Sukker: 0,3 g./l. – Syre: 3,24 g./l. – Alk. vol. 14 %
Varenr.: 37028 (BU) 3702805 Magnum
Pris: 259,90 529,90
Château Haut-Marbuzet 2010
AOC Saint-Estèphe
Château Haut-Marbuzet er en av 9 Cru Bourgeois Exceptionnel etter den nye klassifiseringen fra 2003. Eiendommen ligger mellom velkjente Châteaux Montrose og Calon-Ségur. På front-etiketten står det: «Qualité est ma vérité» som fritt kan oversettes med «Kvalitet er min sannhet», «høy kvalitet på vinen over lengre tid, taler for seg».
En myk, konsentrert, kompleks, subtil og fruktig vin. Den er veldig rund, generøs, delikat og har gode fruktige, animalske og bæraktige dufter som solbær og bjørnebær. Dyriske og krydrede dufter samt fioltoner kommer også frem. Vinen er samtidig frisk og mineralsk. Dette lover en stor vin fremover.
En av favorittene, en eksepsjonell årgang! Vinen kan nytes nå, eller i løpet av 20-30 år.
Aftenposten Oktober 2014: Kraftig plugg med svakt røkt duft, streif av bacon, treverk, miks av røde og mørke bær. Også streif av blyant, ganske syrlig finish. Trenger litt tid i kjelleren.
T.A. 11.oktober 2013: Meget bra kjøp! Terningkast 5.
Druer: 50 % Cabernet Sauvignon, 40 % Merlot og 10 % Cabernet Franc.
Anbefales til: De fleste kjøttretter (særlig grillet entrecôte), vilt og tørre oster.
Holdbarhet: Konsumklar. Kan lagres i 20 år.
Innhold: Sukker: 2,0 g./l. – Syre 4,56 g./l. – Alk.vol: 14 %
Varenr.: 99130 (BU)
Pris: 575,-
Ønsker deg en god helg!
Med vennlig hilsen
Vinhandler – Marchand de vins
Vinhuset NoFra as
Karenslyst allé 10, P.B. 431 Skøyen – (N) 0213 Oslo
Mobil: +47 46 54 69 66
nicolas@vinhusetnofra.no – www.vinhusetnofra.no
Husk Passord : vinhuset og brukernavn: vinhuset