Nordmenn er like glade i vin som vikingene!

Nordmenn er like glade i vin som vikingene!

Kjære vinvenn og etterkommere av vikingene,

Det er snart ferie og mange av dere har sikkert  tenkt dere til et vinproduserende land med mye sol, som for eksempel Frankrike. Nordmenn i dag har en felles interesse med sine forfedre fra det 9. århundre, de ble helt forelsket i vin!

Det var fra og med det 9. århundre at vikingene skapte frykt i Frankrike. Vikingene trengte store mengder med vin til sine feiringer hjemme.
I 865 seiler de for eksempel opp elvene Seinen (i Paris) og Yonne, og har tenkt til å plyndre Auxerre. Men når de kommer dit, er vinkjellerne tomme. På hjemreisen plyndrer de i stedet vinkjelleren til domkirken i Saint-Denis rett utenfor Paris. Vin skal de ha!

I dag  har jeg lyst til å dele en historie med deg fra «min del» av Frankrike (Bordeaux):
I år 885 besøker de to vikingbrødrene Bjørn Jernside (sønn av den legendariske danske vikinghøvdingen Ragnar Lodbrok) og Hasting den galliske (franske) vestkysten. På sin lange reise oppdager de blant annet vakre Aquitania.
På denne tiden er Aquitania navnet på den delen av Gallia (Frankrike) som ligger sør for elven Garonne. Den romerske provinsen Gallia Aquitania strekker seg til Loire. Gjennom tidene har Aquitania vært både eget hertugdømme og kongedømme, og det har tidvis tilhørt England. Regionen er også et av stridsområdene som lå til grunn for hundreårskrigen mellom England og Frankrike på 1300-tallet. Aquitania grenser til Spania i sør,  Midi-Pyrenéene i øst, Poitou-Charentes i regionen Limousin i nord, og til Biscayabukta og Atlanterhavet i vest.
De største byene i regionen er Bordeaux, Pau, Bayonne, Mont de-Marsan, Biarritz, Bergerac og Périgueux. Bjørn, Hasting og mennene deres seiler opp elven Garonne, og kriger og plyndrer underveis, helt til de kommer til byen Saint-Émilion. En kjent bønn i Saint Émilion fra det 9. århundret begynner faktisk slik på latin:
A furore normannorum libera nos domine …, på norsk: Skån oss, Vårherre, fra nordmennenes raseri …

Byen er ikke lett å ta, og de må kjempe hardt mot innbyggerne av Saint-Émilion i mange dager. På avstand observerer de at når gallerne spiser kveldsmåltidet sitt, blir de servert en tilsynelatende magisk drikk som gir mennene både kreftene og gleden tilbake. Brødrene Bjørn Jernside og Hasting sender etter hvert ut en liten delegasjon, som får vite (og smake) at drikken som blir servert, er vin fra Saint-Émilion. Det er viktig å huske at vinen fra dette området allerede på den tiden var veldig anerkjent. De likte vinen så godt at de sparer byen, mot at de får med seg en del tønner av den som de kan ta med seg hjem. Det hele ender med et stort festmåltid der alle deltar. Historien sier dessverre ikke noe om vintønnene kommer seg hele og velfylte frem til Norge.

Men historien stopper ikke der. Under middagen forteller den lokale høvdingen/borgermesteren til vikingene at det lenger oppe i elven ligger en rik by som lett kan plyndres: Périgueux. Dette gjør da vikingene, og på vei tilbake stopper de igjen i Saint-Émilion for nok en gang å innta et bedre måltid, med masse vin.
Denne historien er fortsatt godt kjent i området den dag i dag, og fortelles videre fra generasjon til generasjon i Saint-Émilion. Og «erkefienden» i Périgueux har heller ikke glemt den!


Denne historien er hentet fra min andre vinbok, «Vin det er livet», som ble omtalt i november 2019 av Mads Endresen i TA. Han vurderte den til «en av de tre beste norske vinbøkene gjennom tidene. De to andre er klassikeren «Frankrikes vine» av Bjarne Kroepelien, og prakt boken «Chablis» av Tom Marthinsen og Geir Gjerdrum.» Veldig flott lesestoff i sommer, med et glass god vin i hånden …
Den kan enkelt bestilles HER:


Bestill bøkene i vår nettbutikk


Denne uken anbefaler jeg vår nydelige Château Panet Grand Cru 2015, fra Saint Emilion i Bordeaux. Den finnes både i 75 cl flaske og Magnum flaske.

Château Panet, et underverk av tradisjoner!

Château Panet – Vignobles Carles. I dag er det sønnene, Jérôme and Gilles Carles som driver Château Panet.

Château Panet er en av de siste Saint Emilion Grand Cru-viner produsert etter tradisjonen. Vinbransjen (som alle andre bransjer) er dessverre påvirket av trender etablert av enkelte « guruer » med stor inflytelse og kontaktnettverk. Jeg synes at det er godt å ta vare på våre gode tradisjoner og produsere vin etter gamle oppskrifter.
Vinen er produsert etter biodynamisk-inspirerte metoder (gress mellom rankene for å tvinge vinrøttene til å grave seg lenger ned i bakken på jakt etter de nødvendige mineraler, minimalt bruk av kjemikaler).
Området er på bare 8 hektar, og strekker seg over Saint-Emilion-platået, mellom Pomerol og noen av de mest kjente château i Saint-Emilion. Vinstokkene er i snitt 25 år gamle. Druene blir plukket fullmodene (ikke overmodene) for å hente mest mulig av frukten. Hensikten med dette er å ta vare på frukten, og få jordsmonn, druene og vinkunsten til familien Charles (produsenten) til å komme bedre frem uten å dekke noenting.

Klikk her for å lese mer om denne produsenten


Château Panet 2015

AOC Saint-Emilion Grand Cru

Flott, relativt intens duft av plommer, solbær, stjerneanis, krydder og eik. Fyldig, rund og bløt i munnen. Saftig skogspreg og fatkrydder i midtfasen, god ettersmak.

Anbefales til: De fleste kjøttretter og tørre oster.
Holdbarhet: Konsumklar. Kan lagres i 8 år.

Varenr.: 1433001 (Basis – K3) 75cl  245,-
Varenr.: 3800205 (BU) Magnum 499,90

Klikk på varenr. for bestilling.



Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


 

Comments are closed.