Millésime BIO 2019

Millésime BIO 2019 i Montpellier

Kjære vinvenn,

Jeg har nettopp vært og besøkt en av mine favoritt vinmesser, nemlig Millésime BIO i Montpellier i Sør-Frankrike.
Ikke mindre enn 1200 produsenter fra hele verden  var samlet, og alle produserer bio-dynamisk sertifisert vin. Mange er opptatt av miljøet, noe som er bra synes  jeg,  men jeg synes at det er enda bedre når en idé eller en drøm blir til realitet.

Men hva er forskjellen mellom,  Naturvin, økologisk og biodynamisk vin? Naturvinbevegelsen «Le vin nature!» startet i Frankrike i begynnelsen av det 20. århundret, mer nøyaktig 9. juni 1907 i Montpellier.  600 000 vinprodusenter samlet seg rundt et slagord: Vive le vin naturel!, på norsk:
Leve naturvinen! 29. juni 1907 førte bevegelsens arbeid og påvirkning til en ny lov som forbød tilsetning av vann i vin, og en mye strengere regulering av sukkertilsetningen i vin.

Produksjonen av naturvin er basert på økologiske og biodynamiske prinsipper, men naturvinprodusenter vil gå enda lenger (les tilbake til naturen, derfor naturvin ) for å kunne produsere vin som ligger nærmest mulig opptil den «originale vinen». Ideen bak naturvin er at den skal fremstilles med minst mulig innblanding i naturlige prosesser, både i vinmarkene, i produksjonstankene og i kjellerene. I produksjonen av økologisk vin benyttes kun naturlige næringsstoffer og minst mulig sprøytemidler. Biodynamisk vin er laget etter Rudolf Steiners prinsipper: Ikke bare alle ingredienser, men også alle virkemidler som tas i bruk, skal komme fra naturen. Skadedyr bekjempes med andre dyr, insekter med andre insekter, og månefasene og jordas totale næringssirkel betyr alt. Litt mer om naturvin: Den skal altså lages med minst mulig menneskelig innblanding. Vinmarkene skal leve sitt eget liv, og vinen skal nærmest lage seg selv … Det ideelle  er å fremstille vin som smaker av jordsmonnet på det stedet druen er dyrket: le terroir: Et prisverdig ambisiøst program!
Les mer ved å klikke her…

For å konkludere min korte introduksjon av naturvin, synes jeg at tankegangen for å komme til den mest naturlige vinen er interessant, men naturvinprodusentene blir enkelte ganger sett på av de tradisjonelle, som litt «ekstremister». Og ekstremisme har aldri ført til så mye bra, verken innen vin eller andre områder. Kanskje ligger svaret et sted mellom den biodynamiske metoden og naturvinmetoden?
Én ting er i hvert fall sikkert, en god vin er en god vin uansett produksjonsmetode!


La revue du vin de France, Frankrikes største vinblad, produserte en spesiell utgave for Millésime BIO, og ga topp plassene til to av våre produsenter:

1. Champagne Drappier ble kåret til årets mest innovative Champagneprodusent i  2018. De er den  første (og eneste) champagneprodusenten  med null CO2 utslipp.

 

Champagne Drappier Carte d’Or
Ren mineralsk duft med en del frukt som gule epler og modne bær. Delikat snev av nøtter og sitrus. Myk og lang fruktsmak, modent, balansert anslag, bra mousse, delikate aromaer, avrundet syre og veldig behagelig ettersmak. En tørr, kompleks, velbalansert og frisk champagne som har vært i basis sortimentet til vinmonopolet siden 1997.

kr 289,90  #3053201

Les mer og bestill her2. Château Fougas fikk denne plassen fordi de har  den aller beste biodynamiske vinen fra Bordeaux!

Château Fougas Organic
Klar rødfarge. Fruktig nese med god konsentrasjon. Moden fruk, mørke kirsebær, bringebær og jordbær. Myke noter av sjokolade og ørlite sigarboks. Fine myke tanniner. God balanse. Elegant.
kr 176,- #5468201

Ler mer og bestill her

 

Begge vinene er tilgjengelig på vinmonopolet.

 

 


Jeg ønsker deg en fin helg


Flotte gaver til vinelskeren!


Bla i vår nye Høst- og Vinterkatalog

 


 


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

Comments are closed.