Lutefisk

(med sennepsaus, grov sennep,
bacon, ertestuing, poteter)

Lutefisk er i seg selv ikke veldig sterk på smak. Det er stort sett tilbehøret som krydrer denne retten.
Vi må derfor ha en vin som kan utgjøre en motvekt for fedmen fra bacon, og som har nok garvestoffer til å matche smaken av lut. Ertestuing og sennep er ganske runde og milde i smaken, og man trenger dermed en hvitvin med litt fedme/fyldighet, men samtidig med nok fruktsyre til å ”friske opp” og en god del restsødme i ettersmaken. Det beste er å velge en god tysk spätlese eller en delikat hvitvin fra enten Loire eller Bordeaux – for eksempel en Vouvray demi-sec eller en Loupiac, Cérons eller en ung og frisk Sauternes.


Le G de Château Guiraud 2014 / 2015

Fra Château Guiraud produsert i Sauternes – AOC Bordeaux Blanc sec

NY SPENNENDE DRUEBLANDING! Andelen av Sémillon har økt til 50 %, noe som gjør vinen enda bedre. Sémillon-druen er kongen av alle druene i Sauternes-distriktet. Vinen har en flott, lys og livlig farge. Den utvikler dufter av sitrus- og eksotiske frukter,  med et tydelig preg av hvite blomster. Veldig  frisk og aromatisk i munnen, med en behagelig fylde, preg av smør og mentol og avsluttes med  sitrus og lime. Lang og behagelig ettersmak. Biodynamisk dyrket.

Druer: 50 % Sauvignon Blanc og 50 % Sémillon.
Anbefales til: Aperitiff, lyst kjøtt, fisk, skalldyr og ost. Det asiatiske kjøkken og særlig japansk mat.
Holdbarhet: Konsumklar. Kan lagres i 0-8 år.
Innhold: Sukker: 1,2 g./l. – Syre: 2 g/l. – Alk.vol. 13  %
Varenr.: 97739 (BU)
Pris: 185,-
Magnum 9773905 (BU)
Pris:  379,-


Château Haut-Claverie 2013

AOC  Sauternes

Aroma av fersken, honning, og streif av appelsin. Rund og rik på smak, meget frisk med harmonisk avslutning. Produsert av håndplukkede druer med Botrytis (edelråte).

Druer: 80 % Sémillon, 20 % Sauvignon blanc.
Anbefales til: Aperitiff, fisk, kylling og fruktdessert. Blåmuggoster, karamellpudding /crême brulée, andelever og gåselever.
Holdbarhet: Konsumklar. Kan lagres inntil 30 år.
Innhold: Sukker: 76 g./l. Syre: 5,8 g./l. Alk.vol. 14  %
Varenr.: 1494202 (Basis-K5) (37,5 cl.)
Pris: 139,90 Horeca: 105,- eks.mva.


Kalkun og kastanjepuré / 

Her anbefaler jeg sterkt en ung, fruktig, krydret, solbær bjørnebær- eller kirsebæraktig vin, men som samtidig er strukturert og har nok garvestoffer, for eksempel en Pinot Noir fra Burgund.

Torsk

Torsk er en deilig fisk med en fin fasthet og konsistens, med en saftig og flott smak. Det beste er å nyte den sammen med en fruktig rødvin med middels fylde og middels garvestoffer, for eksempel en ung ueiket Bordeaux, Valpolicella, eller en ung Rhône.


Quien Bordeaux Blanc 2015

AOC Bordeaux Blanc

Vinhandleren Quien & Cie er en av de eldste i Bordeaux. I dag er det Philippe Quien, hans datter og hennes mann som driver videre i de samme lokalene på kaien i Bordeaux, som da familien startet (Quai de Bacalan). Dette er en meget behagelig og rimelig Bordeaux Blanc, laget i samme stil (flaske og etikett) som de vinene Gustav Adolf Quien (1855-1923) tidligere solgte!

En ren og frisk duft av hvite frukt aromaer, solbær, og med hint av friske mint blader. Fruktig smak med delikate aromaer fra hvite blomster, moden Sauvignon frukt. Kompleks, og med god lengde. En aromatisk hvitvin med lang og flott avslutning.

Drue: 100  % Sauvignon blanc.
Anbefales til: Fisk, lyst kjøtt og ost. Anbefales også til asiatisk mat.
Holdbarhet: Konsumklar. Kan lagres i 0-3 år.
Innhold: Sukker: mindre en 2 g./l. – Syre: 3,5 g./l. – Alk.vol. 13  %
Varenr.: 38195 (BU)
Pris: 139,90 Horeca: 108,- eks.mva.


Balestri Valda Soave Classico 2015

Delikat strågul farge. Flott duft av epler, hvite blomster og sitrusfrukter. Nydelige smaker av epler, litt sitrus, og hint av mineraler. En frisk og velbalansert hvitvin. Lang og god ettersmak.

Drue: 100  % Garganega.
Anbefales til: Fiskeretter, skalldyr, grønnsaker, salater, kylling og oster.
Holdbarhet: Konsumklar. Kan lagres i 6 år.
Innhold: Sukker: 5 g./l. Syre: 5,2 g./l. Alk.vol. 12,5 %
Varenr.: 52165 (BU)
Pris: 135,- Horeca: 104,- eks.mva.


Tilbake

Comments are closed.