Hvorfor finnes det en svart hane på alle Chianti-flasker? 

Hvorfor finnes det en svart hane på alle Chianti-flasker? 
– og prøv en praktfull Riserva 2012 for kun 199,90!

 

Kjære vinvenn,

Mange utlendinger og turister blir forvirret av lyset om sommeren i Norge.
Historien som følger nedenfor, kunne nok aldri ha utspilt seg i Nord-Norge. I hvert fall ikke om sommeren, når solen aldri går ned – og følgelig heller aldri opp. Chianti-regionen i Toscana regnes av mange som et av verdens beste vindistrikter. I 1716 bestemte hertugen av Toscana seg for å regulere de geografiske grensene til vindistriktet, for å unngå all form for forfalsking av Chianti-viner, og for å sikre et kvalitetsmerke. Dette er sannsynligvis verdens første AOC (Appellation d’Origine Contrôlée – «kontrollert opphavsbetegnelse») i vinbransjen. Men historisk sett var det beskyttelsen av osten Roquefort, etter et vedtak i det franske parlamentet på 1500-tallet, som markerte begynnelsen på appellasjonssystemet (en definert og lovbeskyttet geografisk områdeinndeling innen vinproduksjon, brukt til å identifisere hvor vindruer er dyrket).

Hanen på chiantiflaskene
Forfalskninger innen vinproduksjon var allikevel et utbredt fenomen frem til 1924. Det året samlet en gruppe vinprodusenter seg og la frem sterke betingelser og krav om å sertifisere opphavet til all vin fra Chianti. På mange Chianti-flasker kan du se det samme symbolet: en sort hane. Opprinnelsen til symbolet stammer fra en mangeårig grensestrid mellom to toskanske byer, Firenze og Sienna. Omsider bestemte man seg for å avgjøre stridigheten mellom byene på en fredelig og meget original måte. To riddere skulle ri mot hverandre fra sine respektive byer ved soloppgang, og det tilfeldige møtepunktet skulle bli den nye, omforente grensen mellom byene.
Startsignalet skulle være den første hanen som gol. Beboerne fra Sienna satset på en stor hvit hane, berømt for sin enorme galing, mens de fra Firenze valgte en avmagret sort hane, som de ikke ga mat dagen før det avgjørende rittet. Den utsultede sorte hanen våknet lenge før daggry og begynte straks å skrike ut sin sult. Ridderen fra Firenze satte seg dermed på hesten sin veldig tidlig og begynte å ri mot Sienna, mens rivalen hans fra Sienna ble vekket på en litt mer normal måte av byens uthvilte hane ved soloppgang. Ridderne traff hverandre slik i Fonterutoli, kun tolv kilometer fra Sienna, noe som førte til at det meste av Chianti-distriktet sorterer under byen Firenze …
Historien sier dessverre ingenting om skjebnen til den sorte hanen, men det er fristende å håpe at dens tilværelse ble skikkelig oppgradert etter den vellykkede grensesettingen. 


Ukens vinabefaling:
Villa a Sesta Chianti Classico Riserva 2012

Villa a Sesta Chianti Classico Riserva 2012
DOCG Chianti Classico

Mørk rubinrød farge. Aromaer fra kirsebær, fioler, tobakk, vanilje, mørk sjokolade og krydder. Fyldig, rik og myk på smaken. Modne frukter og krydder. Lang og god ettersmak.

KUN 199,90

Varenummer: 10802101

Klikk her for å lese mer, og bestille


Velkommen til vinsmaking på Godt Innafor i  Skovveien i Oslo!
Meld deg på her


5. April er vi på Fredrikstad Vinfest, kom og smak vårens gode nyheter!
Håper vi ses!


Klikk for å bla i vår katalog


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

Comments are closed.