Hvor viktig er solen for vinproduksjon? Litt om sukker og kalorier i vin.

Hvor viktig er solen for vinproduksjon?
Litt om sukker og kalorier i vin.

Kjære Vinvenn,

En tidlig kveld midt i årets mørkeste tid fikk jeg et godt spørsmål: «Er sol nødvendig for å produsere vin?»

Svaret er ja!

Vinstokkene henter vann nede i bakken via røttene. Dette vannet kommer opp til bladene som samtidig fanger opp CO2, som finnes helt naturlig i atmosfæren. Med solens lys og klorofyllet som finnes i bladene, fanges solens energi opp og forvandles til glukose, som går videre til druene. Denne prosessen heter fotosyntese.

Enkelt oppsummert:
Sukkeret i druene blir omdannet til alkohol og CO2  ved hjelp av gjær.  Jo mer sukker som finnes i druene, desto høyere blir alkoholprosenten (17 gram sukker per liter tilsvarer én prosent alkohol, hvis alt sukker blir til alkohol).
Solen igangsetter og driver fotosyntesen, som igjen fører til produksjon av sukker og dermed alkohol. En grei tommelfingerregel blir da:

  • Varme områder gir høy alkoholprosent
  • Kalde områder gir lav alkoholprosent

På grunn av nye produksjonsmetoder og den globale oppvarmingen øker sukkerinnholdet i vinen, og dermed også alkoholprosenten. Siden 1960-årene har verdens gjennomsnittstemperatur økt med 2 grader Celsius.  For konsumenter som ikke vet om dette, kan det se ut som om vinprodusentene målrettet lager vin med mer alkohol. Dette er ikke tilfellet, økningen er nærmest en skadevirkning som endrer vinens karakter. Jeg kom nylig over en vin fra Fronsac, som ifølge etiketten inneholdt 15,5 prosent alkohol.

Her ser du en oversikt over  alkohol, sukker og kalorier, verd å studere i starten av et nytt år!

Enkelte ville kanskje glede seg over å finne en vin med et så høyt alkoholinnhold, men selv synes jeg det er nedslående og urovekkende. En god vin er basert på en riktig sammensetning av alle verdiene, hvor alt er i balanse. Hvis alkoholsmaken blir for fremtredende, vil det også gå utover vinens friskhet. Den kjenner vi takket være fruktsyreinnholdet, som reduseres med økt alkoholandel.
Jeg kjenner mange som gjerne vil slanke seg litt i januar. Når disse er innom vinmonopolet spør de kun etter sukkerinnholdet i de ulike vinene (til polets ansattes stor irritasjon) og uten å tenke på det viktigste, nemlig kalorier!

På lik linje med sukker er alkohol også «tomme kalorier»; og det gir dessverre forholdsvis mye av det. Det er greit å vite at ett gram alkohol gir omtrent dobbelt så mye energi som ett gram sukker : 1 gram alkohol = 7 kcal
Forbrenningen av alkohol prioriteres av kroppen. Det betyr at mens kroppen jobber på spreng med å kvitte seg med alkoholen, settes nedbrytningen av karbohydrater (sukker) og fett på vent.

Er du opptatt av antall kalorier i vinen, er det alltid lurt å sjekke alkoholprosenten (sukkerinnholdet i vinen utgjør kun en liten % av kaloriene) og lav alkohol % er det dessverre få konsumenter på slankekur som er opptatt av…


Denne uken vil jeg gjerne anbefale deg en frisk og god «Bag in Box» vin fra Bordeaux.
Den har 12,5% alkoholinnhold og kun 0,5 gram sukker pr liter.


Aubrade le Prestige 2017

Andrea og Jean-Christophe Lobre

Blek gul farge, med lys grønne glimt. Fruktig, intens, med aromaer fra hvite blomster, og lyse frukter. Aromatisk, med intens smak av lyse frukter og blomster. Lang og frisk ettersmak.
Kr. 399,90 BIB  #3593806

Andrea og Jean-Christophe Lobre står bak denne flotte og friske hvitvinen fra Entre-Deaux-Mers. De bor på Châtrau Aubrade, og de har drevet slottet  siden 1995. Jordsmonnet består av leire, kalkstein, sand og småstein, hvilket gjør det spesielt godt egnet for produksjon av frisk hvitvin.

Les mer og bestill vinen her


Flotte gaver til vinelskeren!


Bla i vår nye Høst- og Vinterkatalog

 

Bla i vår nyeste katalog!


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

Comments are closed.