Hvilken vin skal du servere til julematen?

 

Kjære vinvenn,

Det er ingen tvil om at desember er måneden da mattradisjoner og drikkekultur settes i høysetet over hele landet. Øl og akevitt har vært trofaste følgesvenner til julemat i lange tider, og er det fremdeles for de fleste. Men mange drikker ikke øl, eller tåler ikke brennevin under en hel middag. Jeg vil derfor anbefale noen viner som jeg synes passer best til tradisjonsrike, norske juleretter.

 

Til Aperitif

Få en hyggelig start på kvelden: Til aperitiff vil det passe utmerket med denne nydelige Proseccoen  fra  fra Venegazzu:

Casabianca Prosecco Valdobbiadene  1400301 kr. 129,90 (BASIS K-4)

Szigeti Sekt Bomb, «Julekule»  Grüner Veltliner Brut til kr. 59,90  # 1745703 (BASIS)



Lutefisk
(med sennepssaus, grov sennep, bacon, ertestuing, poteter)
Lutefisk er i seg selv ikke veldig sterk på smak. Det er stort sett tilbehøret som krydrer denne retten.
Vi må derfor ha en vin som kan utgjøre en motvekt for fedmen fra baconet og som har nok garvestoffer til å matche lutesmaken. Ertestuing og sennep er ganske runde og milde i smaken, og man trenger dermed en hvitvin med litt fedme/fyldighet, men samtidig med nok fruktsyre til å ”friske opp” og en god del restsødme i ettermaken. Det beste er å velge en god tysk spätlese eller en delikat hvitvin fra enten Loire eller Bordeaux – for eksempel en Vouvray demi-sec eller en Loupiac, cérons eller en ung og frisk Sauternes.


Cremant de Bordeaux Brut fra Château Grand Housteau  
til kr 136,-  #865401 (BASIS-utvalget)

G de Guiraud fra Bordeaux til kr 185,- #9773901 (BU, men finnes i mange butikker)

Champagne Drappier Grande Sendrée 2008 til kr. 485,-  #1438401 (BU)


Ribbetallerken (med brun saus, poteter, rødkål og svisker)
Ribbe er smaksrikt kjøtt med en saftig og rik tekstur. Her trenger vi en vin som gir en motvekt til fedmen i ribben, men som samtidig kan hente fram smaken av svin. Jeg anbefaler en rund rødvin fra et varmt område, med litt restsødme (fire til åtte gram per liter), litt krydder og en god og frisk syre.

Château Grand Housteau rød fra Bordeaux til kr 129,90  # 1492101 (BASIS)

Quien Bordeaux til kr. 139,90 # 9913501 (BU)



Pinnekjøtt
(med kålrotstappe og poteter)
Smaksrikt kjøtt med mye salt og fedme. Pinnekjøtt passer best til en smaksrik og saftig vin rikelig med garvestoffer for å kunne absorbere litt av smaken og saltet, og kombinere sin fruktkarakter med duftene og smaken fra pinnekjøtt. Viner laget av Cabernet-druer egner seg veldig bra til denne fantastiske retten!

Château Panet, St. Emilion Grand Cru til kr. 215,-   # 1433001 (BASIS-K2)

Château Moulin Haut Villars fra Bordeaux til kr 185,- (BU) # 3521201
Kommer også i MAGNUM flaske til kr. 375,-

 


Kalkun og kastanjepuré
Her anbefaler jeg sterkt en ung, fruktig, krydret, solbær-, bjørnebær- eller kirsebæraktig vin, men som samtidig er strukturert og har nok garvestoffer, som  for eksempel en Pinot Noir fra Burgund.

Louis Max Haute Vallée Pinot Noir 2014   til kr. 129,90   # 1465801 (BU)

Brunel de la Gardine 2014  til kr. 165,-  # 6862101  (BU)


Torsk
Torsk er en deilig fisk med en fin fasthet og konsistens, med en saftig og flott smak. Det beste er å nyte den sammen med en fruktig rødvin med middels fylde og middels garvestoffer – for eksempel en ung ueiket Bordeaux, Valpolicella, eller en ung Rhône.

Begali Valpolicella Classico til kr. 149,90  # 5950001 (i BU)

Château Castera til kr. 186,-  # 9892201 (BU)



Rakfisk

Det beste å drikke til rakfisk er en litt kraftig og oksidert hvitvin med en bra sødme som tyske Riesling fra Rhinen og østerrikske viner. Prøv gjerne også en frisk vin som dufter av blomster, sitrus og eksotiske frukter fra Côtes de Gascogne-distriktet.

Domaine de Joy til kr. 115,-  # 1542301  (BU)

Champagne Drappier Carte Blanche Brut til kr 266,-   # 3053201 (BASIS)


Til dessert og julekaker
Château Guiraud Sauternes 2010
(37,5 cl)  til kr 249,90  # 477202  (BASIS K-4)

Château Haut-Claverie Sauternes  2010 (37,5 cl) til kr. 139,90  # 1494202 (BASIS K-5)



Etter måltidet
Etter middagen og desserten  anbefaler vi som regel et glass med cognac eller armagnac.  Nytes gjerne sammen med nylaget kaffe.

Erling Skakke XO til kr. 599,90  # 5915001 (BU)
Enkefruens Armagnac XO à un moment donnè til kr. 599,90 # 1745602 (BU)

 


Vil du lese mer om vin og øl kan du klikke her, og bla i vår nye katalog:

Les om høstens og vinterens mange nyheter i vår katalog!

Flere nyheter og nyttig informasjon om vin og andre flytende gleder.  KLIKK HER for å lese hele katalogen.

 

 

Julegaven til alle vinelskere – les mer her


Comments are closed.