Hva er «riktig» glass til vin?

Meld deg på til en boblekveld!

Hva er «riktig» glass til vin?
To deilige høstnyheter fra Rhône lanseres på polet i dag!

Kjære vinvenn,

I dag ønsker jeg å komme med et viktig tips, om noe jeg ofte blir spurt om, nemlig:

Hva er riktig glass når man serverer en vin?
Vinens opprinnelse ligger langt tilbake i historien, med tålmodig og møysommelig utprøving for å finne de best egnete distriktene for vindyrking med hensyn til jordsmonn, klima, vanntilgang og mye mer, der etter hvert kun de beste og mest tilpassede vindruer skulle få lov til å vokse. En flaske god vin representerer i dag derfor tusener av års erfaring og kulturutvikling og kulturarv; om dedikert kunsthåndverk, utført med kjærlighet til faget og med omtanke for dem som skal nyte vinen.
Klikk her for å lese mer om hvordan man serverer vinen riktig

VINGLASSET
Det er lurt å alltid holde glasset i stetten for ikke å etterlate luktspor på glassets kropp, nær nesen. For selv om hendene er rene, har de alltid en eller annen lukt som kan virke forstyrrende. I tillegg unngår vi å varme opp vinen for mye med fingrene.
Velg også et glass som du synes er godt å holde; gjerne tynnvegget, gjerne litt stort og tulipanformet (glasset smalner mot toppen, noe som er bra for å bevare luktene). Husk at glass ofte er motepreget, og det finnes ikke noen perfekte eller ultimate glass for vin. Det finnes også en glassindustri som stadig prøver å dytte på oss det dyreste og nyeste.

Godt å vite om glass og vin
Husk at en vin ikke smaker det samme i tynne, klare glass som i grove og opake (ugjennom-skinnelige).
Prøv selv, hjemme!
Prøv gjerne å drikke samme vin fra tre forskjellige glasstyper: et vanlig vinglass, et gammeldags champagneglass (”coupe” på fransk) med spesielt bred åpning, og et glass med svært smal topp.
Vinen smaker aldri det samme, blant annet fordi glassets form påvirker hvordan vinen kommer inn og sprer seg i munnen. Er glasset lukket på toppen, kommer vinen på spissen av tungen; hvis det er bredt, havner vinen på midten av tungen. På disse stedene er smakssansene forskjellige. Vårt første inntrykk av samme vin kan altså bli ganske forskjellig, avhengig av glasstypen. La vinen starte sin forførende ferd i din kropp fra spissen av tungen!

HVILKET GLASS ER BEST – EGENTLIG?
Nedenfor finner du noen gode råd for valg av vinglass:

  • Et vinglass skal være laget av klart glass.
  • Det skal ha stett – og en tulipanformet kropp. Tulipanformen lar aromaene komme ut til sidene og oppover samtidig som en smalere åpning bremser dem litt i deres flyktige ferd ut av glasset.
  • Foten bør være bred slik at glasset står støtt.
  • Glasset skal verken være for tykk- eller tynnvegget, og det skal ikke være for lett og ikke for tungt. Samtidig skal det ha en god balanse mellom øvre og nedre del.
  • En vin som har mye aroma og skal serveres temperert, krever et større glass.
  • En vin som skal serveres kjølig, trenger et mindre glass; det holder også vinen kjølig lenger.
  • Skjenk aldri glasset fullere en ca. 1/3. Det skal tilsvare glassets bredeste punkt og gir vinen maksimal luftkontakt.
Kilde:”Drømmer du nok?” (min første vinbok!)


Fredag 1. november 2019  lanserer vi flere gode nyheter i polets bestillingsutvalg. Jeg vil spesielt trekke frem disse to fra Rhône denne uken!


Camille Cayran La Bête à Bon Dieu 2018

AOC Côtes du Rhône Villages

Klar, rubinrød farge. Intense aromaer fra bær, krydder og kratt. Velbalansert, med aromaer fra syltet frukt og bær, med hint av krydder og urter.

Varenr.: 11373401 (BU)
Pris: 169,90

Les mer og bestill her.Camille Cayran L’Elégante Cairanne

AOP Côtes-du-Rhône

Rik, dominert av røde frukter og bær. Balansert med myke tanniner.

Varenr.: 11373501 (BU)
Pris: 169,90

Les mer og bestill her.


Jeg vil også minne deg om  at bøkene mine (denne historien kommer derifra, med mange flere…) kan også bestilles i vår nettbutikk www.vindunderlig.no. Bestiller du i dag, sender jeg dem til deg signert!


Jeg ønsker deg med dette en riktig god helg!

Vinhandler – Marchand de vins

Comments are closed.