Hva er forskjellen på de ulike musserende …

Mine 2 bøker «Vindunderlig!» og «Vin, det er livet»
får du nå til gode julepriser, kun 200,- pr bok eller 350,- for begge to! (Deretter 175,- per bok)
Kun 89,- i frakt ut desember, på alle pakker uansett vekt.  Klikk her!
Skal du bestille mer enn 2 bøker,
så  sender du en mail til post@vinhusetnofra.no før du bestiller i nettbutikken.

Hva er forskjellen på
de ulike musserende vinene?

Kjære vinvenn

På samme måte som at «ost er ikke bare ost» er «musserende vin, ikke bare musserende vin» !

I dette vintipset ønsker jeg å forklare hva som egentlig skiller en Champagne, Crémant, Cava, Prosecco og andre bobler

Musserende vin
Vin blir musserende når gjæringen foregår i en lukket beholder, og karbondioksiden som produseres av gjæren ikke unnslipper, men blir til bobler. Musserende vin kan lages på flere måter:

Champagnemetoden
Brukes til de beste musserende vinene og selvsagt champagne, hvor førstegangs gjæring skjer i tank, som ved produksjon av annen vin. Annen gangs gjæring skjer på flasken ved at det tilsettes sukker ( ikke i såkalt brut nature – sukkerfri champagne ) og gjærkultur. På denne måten holder karbondioksiden seg oppløst i vinen.

Tankmetode
Alternativt kan man pumpe inn karbondioksiden under trykk i vinen, eller foreta annen gangs gjæring på store tanker. Ved disse metodene blir boblene større og grovere (hele vinen, egentlig) enn når man benytter champagnemetoden.

Brusmetoden
Det tar et par dager å produsere en musserende vin,  mens det kan ta opptil flere år med den klassiske metoden. Derfor blir det stor prisforskjell på vinmonopolet, og selvsagt også smaksforskjeller.

Den klassiske metoden Champagne, Crémant og Cava
Den klassiske metoden kalles for «méthode traditionelle» (tradisjonell metode) eller «Méthode champenoise» (champagnemetoden), men brukes til både champagne, cava, crémant og flere andre typer musserende vin. Den består av en annengangsgjæring i flasken, i motsetning til tankmetoden, hvor gjæring nummer to skjer i tanken. «Méthode traditionelle» og «Méthode champenoise» er varemerke beskyttet av produsenter fra Champagne og kan dermed ikke brukes lenger på andre etiketter. Denne metoden gir det mest komplekse resultatet og de mest lagringsdyktige vinene. Hvordan produseres den? Den stille basevinen tappes på flasker, og gjær og sukker tilsettes før en bruskork settes på. Dermed starter annengangsgjæringen i flasken. Det dannes litt bunnfall, dvs. døde gjærceller i hver flaske. Det dannes litt bunnfall – døde gjærceller – i hver flaske. Flaskene lagres i en periode, fra noen måneder til mange år, avhengig av produsentens ønsker og områdets tradisjoner og krav. Det spesielle ved metoden er at bunnfallet får være med under lagringen. Jo lenger lagring på bunnfallet, jo mer sammensatt blir vinens smak og aromaer. Kjeks, brød, bakervarer og krydder er blant aromaene vinen kan få fra dette oppholdet på bermen. Dette preget av lagring på bunnfall kalles gjerne autolysepreg. Når lagringen er unnagjort, må bunnfallet fjernes. Dette gjøres ved at flaskene snus fra liggende til stående posisjon, gradvis og over lang tid. Dette gjøres for hånd eller ved hjelp av spesielle maskiner. Den tidkrevende prosessen, kalt «remuage», sørger for at bunnfallet legger seg i flaskehalsen. Flasketuten fryses, og proppen med bunnfall kan dermed fjernes uten at boblene i vinen slipper ut. Dette kalles dégorgement. Før korken settes på, tilfører produsenten ofte en blanding av basevin og sukker for å gi vinen ønsket sødme. Dette kalles dosage.

Andre metoder

Brusmetoden er en enkel metode som gir enkle viner: Karbondioksid presses inn i vinen fra en gassbeholder under tappeprosessen, på samme måte som mineralvann med bobler. 

Tankmetoden kalles også cuve-close eller charmat-metoden. Prosecco og Moscato d’Asti er eksempler på musserende vin som lages på denne måten. En temperaturkontrollert ståltank med ferdig hvitvin settes under trykk. Gjær og sukker tilsettes vinen, og etter en rask gjæring nummer to fjernes bunnfallet, og vinen flasketappes under trykk.

Jeg håper dette fikk deg til å få lyst til å smake noe dyrere musserende viner. Kvalitet trenger ofte store ferdigheter, lang erfaring, mye tid og må alltid støttes, i hvert fall prioriteres når man kan.

Kilder: www.vinmonopolet.no og min bok «Drømmer du nok?»Det nærmer seg jul og nyttår, og høysesongen for musserende vin, jeg vil derfor anbefale deg å prøve disse ulike typene musserende vin, og kjenne forskjellene:

Célène Améthyste Crémant de Bordeaux

Lys grå-gullfarget. Nydelige aromaer fra ferske solbær. Frisk, fruktig, på smaken, med de samme gode solbæraromaene. Flott struktur, og god lengde.
Varenr.:11866601 (BU)
kr 165,-

Les mer og bestill vinen her


Casabianca Prosecco Valdobbiadene

Superiore Brut DOCG

Ren og frisk duft. Hint av eple, bergamott og andre sitrusfrukter. Aromaer av friske blomster med et markert hint av rose. Frisk, tørr, myk og ren ettersmak.

Varenr.: 1400301 (Basis)
kr 139,90

Les mer og bestill vinen her


Parés Balta Cava Brut Nature Reserva

D.O. Cava Reserva Penedes

Gylden gul farge. Intens duft av brioche og modne frukter. Myk og balansert, med god struktur.
Sekundær aromaer kommer frem, med lett toast, og hint av gjær. Lang og kompleks avslutning.

Varenr.: 860601 (BU)
kr 180,-

Les mer og bestill vinen her


Si-Rose Effervescent «Methode Provencale»

IGP Vin du Var, Provence

Vinen har en nydelig lys fersken/rosa farge, med elegante bobler. Dufter av bringebær og kirsebær, med hint av solbær. Frisk og lang avslutning med herlige røde frukter.

Varenr.: 10906301 (BU)
kr 229,90

Les mer og bestill vinen her


Champagne Drappier
Millésime d’exception  2013

Brut

Lett gylden farge, med delikate små bobler. Floralsk i nesen, med hint av ferske mandler og frukter med hvitt kjøtt. Veldig elegant smak, med en vellykket kombinasjon av frukt, pære og moden grapefrukt.

Varenr.: 5951401 (BU)
kr 439,90

Les mer og bestill vinen her


De beste julegavene til vinelskeren
finner du i vår vindunderlige nettbutikk!

Klikk her for å komme til Vindunderlig nettbutikk.

 


Jeg ønsker deg en fin og rolig førjulstid.

Vinhandler – Marchand de vins


Comments are closed.