Hva er en god vin og en god årgang?

Hva er en god vin og en god årgang?

Kjære vinvenn,

Jeg får ofte følgende to spørsmål, som er knyttet sammen :

  1. Hva er en god vin ?
  2. Hva er en god årgang?

I den forbindelse er det  viktig å huske at smaken er noe som utvikler seg, og som man kan lære og trene gjennom hele livet. Det også svært viktig å huske at smaken din er en personlig og subjektiv sak!

Når jeg holder vinforedrag i Norge, har jeg med meg anerkjente og gode viner, som av og til ikke faller helt i smak hos alle. Disse vinene inneholder stort sett lite sukker, og har en god struktur (garvestoffer). Jeg står der foran et publikum som stort sett  smaker på vinen  uten mat, og som svarer med «grimaser» etter den første slurken! Derfor har jeg valgt å kalle disse (med ironi)  for «grimaseviner».

Disse vinene faller ikke helt i smak hos de fleste, fordi folk flest faller først for sødme, og ikke for syre i vinen. Å sette pris på god syre, tanniner eller garvestoffer, er noe man venner seg til og blir lært opp til. De fleste begynner sin ferd i vinverden med hvitvin med en del restsukker. Så går de videre til tørre og aromatiske hvite viner. Når de begynner med rødvin, er det ofte runde, snille, eikepreget (chips for det meste) og søtladet. Det tar en stund før man går videre til det som jeg kaller for «store viner». Dette uttrykket har ingenting med flaskestørrelse å gjøre.
En god vin er et resultat av et godt samarbeid mellom naturen (jordsmonn, vinplanter…) og en dyktig, visjonær og erfaren produsent som vet nøyaktig hvilken vin skal produseres i forhold til årgangen og på sin vinmark. Og litt flaks. Flaks er en naturlig del av livet og vi mennesker, klarer ikke å styre i naturen.
En god årgang er mulig når de 4 årstidene går som en klokke (naturen liker ikke å bli presset eller forhastet) og det må være fravær av vårfrost, råte, hagl, for lange sol- eller tørkeperioder og skadedyr. Naturen må gå sin «naturlig» gang og vinprodusenten skal bare være en medhjelper til vinmarkene, slik at de kan uttrykke det beste av seg selv gjennom best mulig råstoff,  dvs.  flotte druer.

Hva er en god årgang ?
Vinmonopolet beskriver veldig godt årgang-konseptet med følgende ord:
«Hva er det som skiller de eksepsjonelt gode årgangene fra de som er middels eller direkte dårlige? Når man ser på ulike årgangsrapporter og hva de framhever ved de gode årgangene, er naturlig nok det å få modne druer helt essensielt. Fravær av vårfrost, råte, hagl og skadedyr er dessverre sjelden, men det er heller ikke fatalt om dette skulle inntreffe. Avlingene blir mindre, men god sortering av druene kan gi topp viner selv i vanskelige årganger. Gode årganger gir bra kjøp i alle prisklasser, når både kvalitet og kvantitet er på plass. Men det er ikke nødvendigvis disse som gir de legendariske årgangene for toppvinene. Det gode været og varmen som gagner hele regionen, kan bli vel mye for grand cru-parsellene.
Ideen om at årgangsvin skal være et uttrykk for naturens velsignelser og forbannelser, fra blomstring til innhøsting, passer godt med våre romantiske forestillinger om bondens liv. Men det er ikke slik at man lar året gå sin gang og håper på det beste. Mye arbeid legges ned i vinmarken for å optimalisere eller redde en årgang. Sammensetning av vin fra ulike vinmarker og druesorter er ofte helt nødvendig for å kunne levere det produktet som sikrer salt i maten og utbytte til aksjonærene. I Bordeaux vil blant annet forholdet mellom Cabernet og Merlot reflektere dette. I tillegg kommer alle de tekniske måtene å justere en årgang på når det gjelder syre, sukker, tannin og ekstrakt. Likevel er ikke årgangsbegrepet meningsløst. Årgangen er tallet produsenten skal måles mot, ikke om han klarer å lage lik vin år etter år, men hvordan han har løst utfordringene med den enkelte årgang.
I de beste årgangene har vinåret vært godt for hele eller store deler av området. Dette gir som regel god vin i alle prisklasser. Nesten all vin som selges på flaske på Vinmonopolet, kommer med årgang. Hva er en god årgang for deg? Varme årganger gir vin med smak av godt moden frukt og moderat med syre. Kjølige årganger gir vin med høyere friskhet og en kjøligere aromaprofil med innslag av mineraler. Dårlige årganger gir ubalanserte viner.»

For å oppsummere veldig enkelt:
En god vin er en vin som er blitt laget på en best mulig måte. 
En god vin i en god årgang er en vin som er blitt laget på en best mulig måte i en optimal årgang.

Du finner årgangstabell for årgangene 2005 til og med 2015 og tabeller for årene fra 1955 – 2009
(kilde: vinmonopolet.no)


Det er sommer i Norge (selv om været har vært meget skiftende i det siste), og jeg vil anbefale deg å prøve disse nydelige hvitvinene fra Burgund, i utvalgte årganger!  Perfekt følge til fisk og skalldyr.

Chablis Saint Jean 2015

Louis Max / AOC Chablis

Hvit-grønn farge med veldig flott og livlig glans. Vin med lovende og harmonisk duft av mineraler, blomster og sjø. Fyldig, men også frisk chablis. Velbalansert, elegant, og rund. Ueiket.

”Snill, fruktig og rund chablis. Chablis for folk flest! Meget bra kjøp som sådan”
18. juni 2010 – Terningkast 5 i Telemark Avis (2009-årgang)

Drue:                   100 % Chardonnay.
Anbefales til:     Aperitiff, skalldyr, fisk, gåselever, snegler, og lyst kjøtt, gjerne til chèvre og gruyère.
Holdbarhet:       Konsumklar. Kan lagres i 0-5 år.
Innhold:             Sukker: 2 g./l. – Syre: 6,9 g./l. – Alk.vol. 12,5  %
Varenr.:              14193 (BU)
Pris:                     195,-

 


Louis Max Saint Véran 2014

AOC Saint-Veran

Klar, blek gyllengul farge med grønnskjær. Aromaer fra frisk sitrus, og pærer. Frisk, livlig og fruktig hvitvin, samtidig som den er rund, og med lang og behagelig ettersmak.

Terningkast 6 i VG mai 2016
Telemarksavisa: Terningkast 5. Stilig, ueiket Chardonnay. Meget bra kjøp!

Drue:                   100 % Chardonnay.
Anbefales til:     Aperitiff, forretter, skalldyr, fisk og lyst kjøtt.
Holdbarhet:       Konsumklar. Kan lagres i 0-5 år.
Innhold:             Sukker: <2 g./l. – Syre: 5,4 g./l. – Alk. vol. 12,5 %
Varenr.:              38003 BU
Pris:                     215,-


Louis Max Mercurey, Les Rochelles 2015

AOC Mercurey

Klar gullfarget med brilliante grønne reflekter. «Rike» aromaer fra  sitrusfrukter og  hvite blomster, med undertoner av honning og vanilje. En fyldig og rik vin, med veldig god balanse. Man kjenner et hint av mineraler. Velbalansert med nydelig, lang og elegant avslutning.

James Suckling 91 points Bill Nanson: “Excellent wine”

Drue:                   100 % Chardonnay.
Anbefales til:     Aperitiff, sjømat, lyst kjøtt og milde oster.
Holdbarhet:       Konsumklar. Kan lagres i 0-8 år.
Innhold:              Sukker: 0,7 < g./l. – Syre: 5,6 g./l. – Alk. vol. 13 %
Varenr.:               38005 BU
Pris:                      245,-


Maison Louis Max er, og har vært en gammel og respektert produsent og vinhandler i Burgund siden 1859, og alt er veldig elegant hos Louis Max, fra etikettene til vinen! og etikettene  har en kunstnerisk touch.

Les mer om Louis Max på deres hjemmeside

 


Klikk her for å lese i vår nye katalog,
om våren og sommerens gode nyheter.

Våren og sommerens store katalog…


Klikk her for å se en ny episode 9 wine wine


Logo-vinhuset-nofra web

Med vennlig hilsen
Singnatur-Nicolas blaaVinhandler – Marchand de vins

Vinhuset NoFra as
Karenslyst allé 10, P.B. 431 Skøyen – (N) 0213 Oslo
Mobil: +47 46 54 69 66

nicolas@vinhusetnofra.no – www.vinhusetnofra.no
Husk Passord : vinhuset  og brukernavn: vinhuset

Comments are closed.