Hilsen fra Calabria og fra verdens beste vinkonkurranse – utgave 2022!

Hilsen fra Calabria og fra verdens beste vinkonkurranse – utgave 2022!

Denne uken sender jeg vintipset fra Calabria (helt syd i Italia) hvor jeg befinner meg, sammen med 460 andre vindommere fra 54 land. Jeg skal smake og vurdere over 10.000 viner på 3 dager.

Denne konkurransen heter «Concours Mondial de Bruxelles» og er verdens eldste, største og mest profesjonelle vinkonkurranse.

Vi som er med som dommere, sitter i jurygrupper a 6 personer, der en av disse 6 har blitt utnevnt til juryformann, og skal passe på at ingen jurymedlemmer prater med hverandre eller prøver å påvirke de andre.

Formannen skal også gi et «smakstempo» til juryen, slik at vi ikke bruker altfor lang tid, eller at det går for fort.

Selv om det står Bruxelles i navnet, skifter konkurransen «vertsland»  hvert år. Hver gang blir den lokale sommelier skolen involvert, og får ansvaret for å skjenke vinen. Først til juryformannen, for å sjekke temperatur, eventuelle flaskefeil, uten å se på flasken, som er godt skjult. Ikke en gang tuppen av flasken som kunne ha gitt en indikasjon til dommerene på hvor i verden denne vinen kunne komme fra. Ja, nettopp fordi vi smaker viner fra hele verden uten å vite noe på forhånd. Vi smaker serier av 14 viner og vi gir karakterer fra 0 til 100 for hver vin basert på cirka 10 kriterier!

For å gjøre det enda mer spennende og vanskelig, blir en vin (ofte) servert dobbelt i hver serie, og da gjelder det å være veldig konsentrert. Det er derfor vi smaker på vinene fra kl 08.30 til kl 13.00 hver dag! Smakens gane fungerer best tidlig på dagen, og det som gjelder er alltid å spytte ut (aldri innover som enkelte foreslo under de siste foredragene mine), drikke rikelig med vann, puste godt og være helt fokusert på det viktige oppdraget. Dette er viktig, siden det står en produsent bak alle vinene, og produsenten har mye ansvar selv.

Det som også er spennende, er at vi ikke bare smaker og dømmer viner, men vi får også en meget presis individuell karakter på våre egenskaper til å smake og vurdere en vin. Hver karakter vi gir, blir registrert i en stor datamaskin, som samler alle dataene fra alle meddommere, som nettopp har smakt de samme vinene.

Til slutt analyseres dataene, og hvert år kåres årets beste «smaker» eller som det heter på engelsk, «benchmark taster of the year». I 2019 fikk jeg en veldig hyggelig overraskelse i Sveits, som du kan lese mer om, ved å trykke HER.


Denne uken anbefaler jeg deg noen spesielt gode, økologiske og rimelige viner fra Italia.

La Jara One Bottle One Tree – Chardonnay

Organic with a mission
Hjelp oss å gjøre planeten grønnere: For hver flaske du kjøper av denne vinen, blir
det plantet et nytt tre i Ethiopia eller Rwanda! (et nonprofit prosjekt)

Strågul farge. Aroma av pære, hvit fersken, hint av sitrus og blomst. Frisk mineralsk smak. Balansert med god syre. God ettersmak.
Varenr.: 11866201
Pris: kr 129,90

Klikk her for å lese mer om dette

Klikk her for å bestille på vinmonopolet!


LaSelva LÈVE Sangiovese Bianco Organic 2019

IGT Toscana Bianco
Klar, strågul farge. Elegant og fruktig vin med aromaer fra nektariner, gule frukter og sitrus.
Fruktig, med flott syrlighet.

Varenr.: 3463001
Pris: kr 169,90

Klikk her for å lese mer og bestille


La Jara Rosé Special Cuvée

Klar lys rosa farge. Delikate hint av bringebær og jordbær.
Frisk og fruktig, med stikkelsbær og litt solbær.

Varenr.: 10113501
Pris: kr 116,-

Klikk her for å lese mer og bestille


LaSelva Privo rosso Toscana 2020

IGT Maremma Toscana
Flott dyp rød farge. Aromaer fra røde frukter, med varme kryddertoner.
Lett utviklet, med deilige fruktaromaer. Lang og god ettersmak.
Naturvin fra Toscana – helt svovelfri!
Varenr.: 11197501
Pris: kr 176,-

Klikk her for å lese mer og bestille


Jeg ønsker deg en riktig fin uke, fra Italias «store tå»

 

Vinhandler – Marchand de vins

 

Comments are closed.