Glassflasker i en utfordrende tid!

Glassflasker i en utfordrende tid!

Kjære vinvenn,

De siste årene har Covid-krisen og Ukraina-krigen blitt grovt utnyttet prismessig av enkelte leverandører (matolje, sennep, …), i det siste også av glassflaskeprodusenter i Europa.
Dette har merkbare konsekvenser for vinmarkedet i Norge, ikke bare for oss som importerer vin, men også for deg som konsument.

Når jeg forsiktig tar opp dette med våre leverandører, blir det med en gang en het diskusjon: Glassflaskeprodusentene leverer både mye færre flasker og mye senere enn normalt, og i tillegg forlanger de vesentlig høyere priser.

Flaskehals – bokstavelig talt
Blant vinprodusentene er det en økende misnøye med leveringsbetingelsene for glassflasker: Dette ble klart signalisert av utstillerne på de uavhengige vinbøndenes vinmesse i Bordeaux (10.–12. mars i år). Mange av dem rapporterer at de har problemer med å tappe vinene sine i tide på grunn av mangel på flasker. «Vi har ordrene, men ikke flaskene», fortviler en av våre vinprodusenter i Médoc i Bordeaux, og legger til at det nå, i denne krisetiden medfører en høy risiko for dem å ta imot bestillinger, fordi de ikke vet om de kommer til å ha nok flasker tilgjengelig for tapping, og heller ikke hvor mye glassflaskene kommer til å koste. Dette velter fullstendig forutsigbarheten i deres egen økonomi og den leveringspåliteligheten de ønsker å stå for.

Jean-Baptiste Adam

Jean-Baptiste Adam

«Vi legger inn bestillinger, men vi har ingen pris; alt er uklart», sier vinbonden Jean-Baptiste Adam i Alsace. Ettersom tilgangen på flasker fra Alsace blir stadig knappere, lurer Jean-Baptiste nå på om han skal gå tilbake til pantesystemet, ettersom et system for resirkulering av flasker er i ferd med å bli relansert lokalt. «I disse knapphetstider er det en ekstra utfordring at vår vingård bruker en spesiell type flaske med en unik design, spesiallaget hos én bestemt glassprodusent», sier eksportsjefen hos vår produsent i Provence, Château Sainte Roseline, som er i en presset situasjon: «Mellom januar 2022 og januar 2023 har flassflaskeprisene doblet seg. Vi kan ikke forhandle. Men pandemien og krigen i Ukraina kan likevel ikke være den eneste grunnen til prisøkningen …»

Noe som ikke stemmer
Samtidig som glassfabrikantene kommuniserer om utfordringene med sin just-in-time-baserte flaskeproduksjon og om vanskelighetene med å balansere tilbud og etterspørsel (grunnet både Covid og krigen i Ukraina), er det likevel et faktum at glassproduksjonen for tiden setter nye rekorder!
Dermed er det mange vinbønder som opplever at glassprodusentene utnytter sin monopolpregede posisjon: «Jeg blir fortalt at det er umulig å få levert to paller, men at jeg gjerne kan få levert et helt lastebillass», klager en vinbonde fra Languedoc. «De sterkt økte glassflaskeprisene for 2023 ble først gjort kjent for oss helt på slutten av 2022. Og dette måtte vi bare akseptere, ellers ville vi ikke få levert flasker i det hele tatt! Det er på tide å gå sammen om å konfrontere de tre store industriaktørene som monopoliserer sektoren”, slår en vinbonde fra Bordeaux fast.

En av tre nevnte europeiske glassgigantene, Verallia, offentliggjorde sine økonomiske resultater for fjoråret i midten av februar i år: En omsetning på 3,35 milliarder euro (+25,3 prosent fra fjoråret) og en økning i nettoresultatet til 356 millioner euro (+42,7 %). «Når omsetningen har økt med 25 prosent og nettoresultatet med 43 prosent i samme periode, betyr det at vi vinbønder rett og slett er blitt lurt. Vi har betalt regningen to ganger», tordner Jean-Marie Fabre, presidenten for de uavhengige vinprodusentene i Frankrike.

En slags konklusjon
Arbeidet i vinverdenen har definitivt aldri vært noen dans på druer, og selv om vi som vinentusiaster har en viss påvirkning på produsentenes klimabevissthet, er det lite vi kan gjøre med prisutviklingen. Resultatet blir en økning av prisene som dessverre må dekkes av vinentusiastene, også de norske. Dette blir neppe bedre av utryggheten i dagens globale finansmarked.

For min egen del tror jeg at jeg skal unne meg en flaske ekstra god vin i kveld, for å «jorde» meg selv gjennom den nytelsesopplevelsen vin er ment å være. Og rett og slett stenge omverdenen ute, i hvert fall for noen timer …  🙂Denne uken anbefaler vi friske og tørre hvitviner fra Muscadet i Loire,
nydelige til skalldyr og fiskeretter.

Les Frères Paquereau 2022

AOC Val de Loire
Klar, lys gråhvit farge. Frisk og fruktig vin, med aromaer fra sitrus
og lyse blomster. God ettersmak. Økologisk produksjon.

Varenr.: 15457801
Pris: 159,90

Les mer her


Domaine de L’Epinay Selection 2021

AOC Muscadet Sèvre & Maine
Nydelig lysgul farge. Frisk aroma av sitrus.
Frisk og fruktig med florale hint.

Varenr.: 15458001
Pris: 169,90

Les mer her


Delaunay Ceptembre Sauvignon Blanc

Loire, Vin de France
Lys gul farge med grønnskjær. Aromaer fra grapefrukt, stikkelsbær, pære og frisk lime, blandet med tropiske frukter. Frisk og fruktig, balansert. Modnet i temperaturkontrollerte ståltanker.

Varenr.: 14673601
Pris: 139,90

Les mer her


Comments are closed.