Gjør et skikkelig Bordeaux-kupp …

Gjør et skikkelig Bordeaux-kupp med
«en primeurs» viner til kostpris.

Kjære vinvenn

Her om dagen betrodde en venn seg til meg og sa: «jeg skulle ha kjøpt flere leiligheter på 90-tallet og blitt eiendomsmegler. Jeg hadde garantert gjort en veldig god butikk ut av det!

Som et eksempel kan jeg nevne naboen min  i tredje etasje, som betalte 800.000,- for sin leilighet i 1997, nå selger de den for 12 millioner.
Bytt ut ordet «leilighet» med «vinflaske» og du finner ut at akkurat det samme skjer i vinbransjen.
Mange angrer etterhvert på de altfor små og konservative investeringene de gjorde av de såkalte eksepsjonelle årgangene,  fra anerkjente vinslott! De sier: Jeg skulle definitivt ha kjøpt mange flere flasker av årgangene 1959, 1961, 1982, bl.a. på disse  «en primeurs«-vinene!
Nedenfor gjengir jeg en samtale jeg overhørte under en såkalt «en primeurs» smaking tidlig på 2000-tallet!

Château Kirwan

Château Kirwan

Men hva er så en primeurs-smaking?
Det franske  ordet «primeur» (primør) betyr ferskvare, og her ser du sammenhengen som uttrykket brukes i:
Vinhandlerne kjøper alltid vinene engros fra vinslottene. Fem til seks måneder ut i produksjonsprosessen,  mens vinene  fortsatt ligger på eikefatene, er det en innarbeidet rutine at slottsherrene inviterer profesjonelle vinsmakere, blant annet lokale og internasjonale vinhandlere, vinmeglere og vinjournalister, samt andre slottseiere på en smakerunde. Dette for at alle disse skal kunne skape seg et bilde av hvordan årets produksjon blir, og hva den bør koste.

Vinsmakere i Bordeaux prater som regel veldig lavt, og så lite som mulig om slike trivialiteter og vulgariteter som priser og salgsbetingelser. Men det må jo gjøres … :

– «Dette er århundres beste årgang!», sier en vinmegler – et [u?]nødvendig, men uansett obligatorisk ledd i Bordeaux mellom slottene og vinhandlerne.
– «Men sa du ikke det også om forrige årgang?» skyter en annen vinhandler inn.
– «Kanskje det, men denne gangen er jeg ikke i tvil; denne årgangen er bedre på alle måter og er definitivt århundrets årgang», svarer vinmegleren.
– «Er det derfor du gir en så skyhøy prisantydning på denne årgangen nå?» spør vinhandleren, om mulig enda lavere.
 – «Husk», minner vinmegleren om, «hvor lang tid dere brukte på å vurdere 1982-årgangen.* Ukene gikk, og dere tapte masse mens prisen steg og lageret nesten forsvant. Han fortsetter: «Ikke gjør den samme feilen i år, kjøp nå før det blir for sent.»


Nå tilbyr jeg faktisk «røverkjøp» på viner som er kjøpt «en primeurs». De selges i dag til kostpris, og langt under internasjonale markedspriser (sjekk gjerne på nettet).

Se listen nedenfor,  men vær rask – antall flasker er begrenset.
Klikk på listen for stor versjon.

Bordeaux til kostpris *1982-årgangen var en årgang  veldig få klarte å ta stilling til, og var den første årgangen  Robert Parker ga karakter!  Faktisk ga han 100 av 100 poeng, noe som deretter førte til prisgalskap og stor inflasjon…«Når korken er trukket
opp, skal flasken tømmes.
Særlig hvis den er god.»

Marcel Pagnol
(1895–1974)


 Med dette ønsker jeg deg en flott førjulstid og en veldig god helg!


Bla i høstens nye CATALOGUE

Klikk  her, og se alle høstens NYHETER!!!


Jeg vil også minne deg om  at bøkene mine kan også bestilles i vår nettbutikk www.vindunderlig.no.
Bestiller du i dag, sender jeg dem til deg signert!


Vinhandler – Marchand de vins

Comments are closed.