Et av de minste, men kanskje et av de mest spennende vindistriktene heter Le Jura

Et av de minste, men kanskje et av de  mest spennende vindistriktene heter Le Jura

Kjære Vinvenn,

Et av de minste, men kanskje et av de mest spennende vindistriktene ligger mellom Burgund og Sveits og heter Le Jura

Bordeaux ble erobret av romerne 56 år f. Kr.
2 år senere invaderte de Jura-distriktet. Romerne  var et veldig praktisk anlagt folkeslag, og et  godt eksempel på dette er faktisk relatert til vin. Istedenfor å importere vin fra de italienske vindistriktene, bestemte de i begge tilfeller seg for å produsere vin på stedet.

Det var kostbart å frakte vin,  ofte tålte den ikke reisen, var meget ustabil og ikke lagringsdyktig. Allerede  år 30 f. Kr. var produksjonen av vin fra Jura ganske stor og vellykket. Fra 20.000  hektar i begynnelse av 1800-tallet gjenstår kun 1500 hektar i dag. De fleste vinmarkene ligger i skråningen mellom Bresse-sletten og Jurafjellene, på ca. 250 til 400 meters høyde. De lavtliggende områdene har  leirholdig jrdsmonn, mens de som ligger høyre oppe er primært kalkstein blandet med sandstein. Juraregionen har et kontinentalt klima, men har en kjøligere vinter enn gjennomsnittet for denne sonen. Noe som får bøndene i området til å høste druene så sent som mulig (gjerne i slutten av oktober) mens de går rundt og frykter at frosten skal komme før druene er høstet.

Chalon, Departement Jura, Franche-Comte, Frankrike.

De viktigste stedene
Vinene som produseres rundt byen Arbois kan benytte betegnelsen d’Origine Controlee. For øvrig var det den første appellasjonen som ble delt ut i Frankrike, og det allerede i 1936.  Appellasjonen innebærer at rødvin og rosévin kan produseres av Poulsard, Trousseau og Pinot Noir druer, mens de hvite vinene kan produseres av Chardonnay og Savagnin druer. 
I og rundt Château-Chalon får man bruke betegnelsen Château-Chalon AOC. Den eneste hvitvinen som får bruke betegnelsen, er «Vin Jaune», gul vin laget av Savagnin druen. Men, vinbøndene gir til en viss del blanke i påbudet og lager også en rekke andre hvite viner hvor de ikke bruker AOC betegnelsen. Hvite viner som er kjent for sin lange holdbarhet og kan modne i årtier.
Området L’Étoile er også beæret med betegnelsen AOC. De produserer hovedsakelig hvite viner av Chardonnay, Savagnin og Poulsard druer.


Vinteressant:
Den kjente, franske kjemikeren Louis Pasteur kom fra Jura. Han hadde en vingård i nærheten av Arbois som fortsatt produserer vin den dag i dag. Pasteur er kanskje mest kjent for sin oppdagelse av en teknikk som hindrer bakterieforgiftning i melk og vin, teknikken vi i dag kaller pasteurisering. Hans banebrytende kunnskaper innen dette området kom også vindyrkerne til gode, med Pasteurs medvirkning til å løse problemer tilknyttet bakteriell nedbrytning i vinene og fermentering. Juraregionen befinner seg mellom Burgund og Sveits og vin herfra er både spesiell og unik. I middelalderen ble Pinot noir og Chardonnay brakt til Juraregionen fra Burgund, og mot slutten av 1900-tallet har disse druesortene opplevd økt popularitet.Denne uken vil jeg anbefale deg å prøve denne flotte nyheten som vi nylig lanserte i bestillingsutvalget til Vinmonopolet.

Frédéric Lornet
Arbois Trousseau des Dames 2018

Jura

Nydelig rubinrød farge. Fruktig stil med gode bæraromaer, god struktur og flott lengde

Varenr: 12416201 (BU)
Pris: 259,90 

Klikk for å lese mer og bestille.

Les hva aperitif.no skriver


Frédéric Lornet
Arbois «Messagelins»  2018 

Jura

Nyansert og saftig preg av eple, steinfrukt og sitrus, innslag av fat, krydder nøtt og mineraler.

Varenr.: 12071901 (Partiutv.  K6)           
Kr 249,90

Klikk her for å lese mer og finne varen i din nærmeste butikk.


Frédéric Lornet

  • Frédéric Lornet har jobbet med denne paletten og andre druetyper for å lage klassiske versjoner av fransk vin med Pinot noir- og Chardonnay- druer.  Les mer her


Klikk på annonsen for å komme til nettbutikken

Jeg ønsker deg en riktig fin helg!

Vinhandler – Marchand de vins

Comments are closed.