En perfekt vin til (sene) terrassesamtaler på sommerkveldene, og til grillet mat!

En perfekt vin til terrassesamtaler på (sene) sommerkvelder, og til grillet mat!

Kjære vinvenn,

Druer (eller vinplanter) har fulgt mennesker på deres reiser i de siste 9000 årene. Men ikke alle vinplanter trives hvor som helst: Naturen, jordsmonnet og værforholdene vil alltid ha det siste ordet, og kun de mest egnede eller tilpassede druesortene vil overleve og bli brukt videre.

Jeg vil gjerne få nevne et eksempel på en drue jeg liker veldig godt,  fordi den lager så spennende, velsmakende og eksotiske viner: Zinfandel!
Druetypen zinfandel, i USA populært kalt Zin, har som de fleste andre kjente druetyper (cabernet, merlot, chardonnay, malbec …), reist mye gjennom årene. I 1993 klarte professor Carole Meredith fra California å bevise for første gang, med en DNA-analyse, at zinfandel er nært beslektet med primitivo druen i  Italia og med Crljenak Kaštelanski i Kroatia. Det er mulig å foreta en slik identifikasjon fordi molekylstrukturen i enzymene til de forskjellige druesortene er like individuelle som fingeravtrykk. Zinfandel druen har sitt opphav i Dalmatia, en kystregion i Kroatia, og Zinfandel druen var dominerende i den kroatiske vinindustrien på 1800-tallet. Druen ble importert til Puglia, Italias «hæl» en gang på 1700-tallet, og fikk her navnet Primitivo (fra primativus eller primaticcio), på grunn av sin tidlige (primo) modning.
Druen kom til USA rundt 1830, og til California under gullrushet i 1850. William Prince på Long Island nevner zinfandel i sin plantekatalog allerede i 1930. Les mer om Zinfandelvinene her …

Vinene lagres ofte på nye amerikanske eiketønner, og som Tom Stevenson skriver (i sin fantastiske bok «Vin fra hele verden», Gyldendal Norsk Forlag) «Det er den eneste druesorten som faktisk trenger den kokosnøttaromaen som finnes i amerikansk eik.» Ved lagring kan den utvikle et dypere preg av bær, til å bli rund og mektig, med portvinskarakter. Hovedproblemet med denne druen er at den er så godt som umulig å høste på et tidspunkt der hele avlingen er like moden. Mens noen klaser er perfekt modne, er det fortsatt mange grønne druer på andre. Venter vindyrkeren på at disse skal modne, er andre skrumpet inn til rosiner. Det er flere måter å unngå dette på, men alle er arbeidsintensive og kostbare, hvilket forklarer hvorfor zinfandel aldri er billig … I Lodi-distrikt er klimaet temperert, takket være vinden fra San Francisco Bay, og det er her man finner de beste forholdene for zinfandel, og mange av plantene er over 100-år gamle. Zinfandel er dessuten særlig populær i USA, der den er den vinen som kanskje oftest blir servert til «Thanksgiving Day» ved siden av kalkun.


Denne uken vil jeg gjerne anbefale zinfandel til grillet mat,  men også til
(sene) terrassesamtaler på sommerkveldene, som vi håper fortsetter en stund til!

Cocoon Zinfandel Grande Réserve 2017

Dyprød farge. Dufter av modne solbær, subtil smak av pepper, mynt og krydder.
God konsentrasjon av bjørnebær, modne plommer og bringebær. Stor og generøs
fylde, velbalansert, og med flotte integrerte tanniner. Lang og behagelig ettersmak.

Varenr.: 9503306 (Basis) BIB-3liter-2017
Pris: 459,90

Les mer og bestill


Cocon Zinfandel Grande Réserve 2016

Varenr.: 310301 (BU)
Pris 149,90

Les mer og bestill




Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


Comments are closed.