En kort historie om vinene fra Mâcon

En kort historie om vinene fra Mâcon,
som er meget gode kjøp fra Burgund,
takket være tilfeldigheter!!

Kjære vinvenn,

Mâconnais er et vindistrikt i den sørlige delen av Burgund i Frankrike, og som tar sitt navn fra byen Mâcon. Distriktet domineres av hvitvin, og først og fremst er det  chardonnay druen  som står for 80 % av produksjonen.

Det gode ryktet til vinene fra Mâcon begynte allerede i 1660, og er oppsummert i en bok fra 1910 på denne måten:

Claude Brosse, var en vinprodusent fra Mâcon i Burgund

«Historien starter en søndag morgen i år 1660 under en gudstjeneste i en kirke i Versailles-slottet. Solkongen, Ludvig den 14. la merke til en mann som så ut til å stå, mens alle andre satt på knærne under gudstjenesten. Han sendte en av soldatene sine for å be mannen også, om å knele. Men soldaten fant ut at denne mannen var allerede på sine knær og rapporterte det  til kongen. Ludvig den 14. ble veldig interessert og ville gjerne treffe denne kjempen etter seremonien. Den store mannen, Claude Brosse, var en vinprodusent fra Mâcon i Burgund, som hadde kommet til Versailles med flere vintønner fra sin egen produskjon. Kongen smakte på vinene, og likte dem så godt at han utnevnte straks Claude Brosse som leverandør til det franske hoffet».*

Det ble aldri etablert et hierarkisk system over premier cru i Mâconnais, som i Nord-Burgund, noe vi skal være veldig glade for i 2020! Det er derfor produsentene i denne regionen har stort potensiale (klima, jordsmonn…) og lager flotte viner som er et rimeligere alternativ til vinene lenger nord i området. 

Den dag i dag er de fortsatt den eneste store Burgund appellasjonen, uten et system for sine beste vinmarker, og dette skyldes noen tilfeldigheter under den andre verdenskrig.

Burgund landskap

I 1942 ble det fremmet en lov som kun ga de offisielt anerkjente vinmarkene lov til å benytte «Premier Cru». Denne loven ble forårsaket av et rekvisisjonskrav fra okkupasjonskreftene. I 1942 fortalte den tyske høykommandoen sine vinprodusenter at alt under premier cru nivå ville kunne rekvireres til bruk av den tyske hæren, Wehrmacht. En kommisjon ble hasteopprettet bestående av «ubestridte personligheter» for å utarbeide listen. Da dette måtte gjøres raskt, ble listen stort sett inspirert av «Premières Cuvées», omtalt i 1861-planen, sammen med noen tilføyelser av fremtredende, lokale personligheter. Loven ble endelig vedtatt 14. oktober 1943, og AOC’s offisielle «premiere crus» ble dermed etablert.

Mâconnais-regionen var den eneste delen av Burgund som lå i Vichy i Frankrike, den frie delen. Resten av Burgund ble kontrollert av tyskerne.  Frem til krigen startet hadde bruken av navnene på de beste vinmarkene vært vanlig praksis, både  i Pouilly-Fuissé, i Côte d’Or osv. Så dette var en av tilfeldighetene krigen brakte med seg, og som isolerte Mâconnais fra resten av Burgund.

Etter krigen utviklet produksjonsstrukturen i Mâcon-regionen seg selvstendig, i forhold til Côte d’Or og de andre. Gradvis ble det kulturelle gapet i det hierarkiske systemet uopprettelig. Mâconnais har ventet mer enn et halvt århundre på å vende tilbake til den storhet som trolig gikk tapt,  den gangen. Vinprodusentene forsøker nå å korrigere denne historiske feilen.

Klikk for større kart

Kilde: C. Charton et A.M. Desmoulins, Rapport sur l’exposition franco-britannique de Londres, vins et eaux-de-vie de vin ; Comité français des expositions à l’étranger, 1910, 195 p., p. 61 (consultable sur Gallica).

Klikk på kartet for større utgaveI dag har vi den store gleden å kunne presentere vår nye vin
i  basis-utvalget til vinmonopolet:


Domaine Perraud
Les Cadoles Mâcon-Lugny 2019

Ung og saftig, fint preg av eple, sitrus og blomst, med god lengde.

Varenr.: 11469201
Pris: kr 196,30
Les mer og bestill!

 


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins

Comments are closed.