En glad vin til refleksjon

En glad vin til refleksjon

Kjære Vinvenn,

Charles-Baudelaire (1821–1867)

Charles-Baudelaire (1821–1867)

Jean-Anthelme-Brillat-Savarin (1755–1826)

Dikteren Baudelaire var kjent for å sette mer pris på kvantitet enn kvalitet. Han anbefalte sine lesere å holde seg langt unna de «unødvendige skriveriene» til Brillat-Savarin.

Sistnevnte var en av verdens første gastronomer, som i 1825 skrev en tidløs bok:
«Smakens fysiologi» (Physiologie du goût). Dette har vært selve «bibelen» for alle gastronomer de siste 200 årene. At Baudelaire foraktet Brillat-Savarin så høyt, skyldtes kanskje at han følte seg direkte truffet av en av hans mest famøse uttalelser: «Den som sliter med dårlig fordøyelse eller drikker seg beruset, kan verken kunsten å drikke eller å spise».

Men det var ikke overkonsumet av vin som var et problem for Brillat-Savarin, heller selve beruselsestilstanden og oppførselen, som kan illustreres med følgende sitat: «En mann med solid kropp kan leve lenge med et konsum på to flasker vin daglig.  Brillat-Savarin var blant annet en av de første som perfeksjonerte kombinasjonen av mat og vin ned til minste detalj. Han rangerte også vinen etter smaksstyrke, og var en av de få som var like begeistret for og kunnskapsrik om Bordeaux som Burgund. En «raushet» som var og fortsatt er ganske sjelden blant vinelskere. Han var det som vi kan kalle for en glad sjel, åpen og nysgjerrig. Både en ost og en kake er oppkalt etter ham, men dessverre ingen vin. Baudelaire er kjent for sin overdrivelse i bruken av all slags alkohol, som ofte resulterte i en sjelelig tilstand tilsvarende en blanding av melankoli, depresjon og tristhet. De to personenes ulike verdener og meninger om livet var så langt fra hverandre, at jeg heller til å tro at Baudelaire egentlig ikke var i stand til å forstå Brillat-Savarin. Og det man ikke forstår, misliker man jo …

 “Vin
er den intellektuelle
del av et måltid.
Grønnsaker og kjøtt
er dens materielle del”

Alexandre Dumas (1802–1870)I dag vil jeg gjerne anbefale deg en glad vin, som kan drikkes  gjennom hele måltidet!
Gjerne til lyst kjøtt, lam, eller til grillet rødt kjøtt. Den kan også helt fint drikkes uten et måltid!
Santé.

Château le Grand Housteau 2017.

Røde og mørke skogsbær, solbær, hint av paprika og plomme.
Godt preg av bær i anslaget, og paprika i midten, fast finish. 

Kun Kr. 136,-, og finnes i de aller fleste av vinmonopolets butikker.
Varenr.: 1492101

Les mer og bestill ved å klikke her.


Flotte gaver til vinelskeren!


Bla i vår katalog


 


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


 

Comments are closed.