Drikke til den norske spekematen!

Dette bør du drikke til den norske spekematen!

Kjære vinvenn,

Vi er inne i den sesongen hvor vi nordmenn spiser mye spekemat!  Og vi er veldig heldige, fordi Norge produserer  noe av den beste spekematen, som også er med mindre salt enn mange andre land,  og med  et utvalg som har blitt bedre og bedre  de siste årene.

I vårt nabokontor  på Skøyen sitter  spekemat leverandøren Tind/Grilstad, og vi har fulgt godt med på deres utvikling de siste årene. Takket være en dyktig prosjektleder, Svein H. Andreassen, har Tind til og med begynt å eksportere, blant annet fenalår, til Frankrike og til og med til min hjemby Bordeaux!
Har du ikke smakt deres nydelige produkter ennå,  anbefaler jeg deg virkelig  å gjøre det denne sommeren.

Men hva skal man egentlig drikke til spekemat?

Hvitvin
Salt er hovedsmaken i spekemat uansett om råvarene kommer fra Norge, Frankrike, Spania eller Italia og da trenger vi en vin som har god friskhet, fruktighet og lite til moderat fatpreg.
Salt mat demper friskheten i vinen og fremhever vinens fruktsødme. De fleste hvitviner har mye syre og klarer dette fint. Hvitviner med moden fruktkarakter er også supert tilbehør til spekematen, da særlig til de litt mildere og lettere spekeskinkene og pølsene.

Rødvin
Det samme gjør rødvin laget på druer som Pinot Noir, Barbera, Gamay og Sangiovese.
Veldig salte skinker, eller den mest smaksintense spekematen, tar lett all luven fra vinen og trenger vin med mer konsentrasjon. Smakskonsentrasjon i vin koster ofte noe ekstra, men utviklet rødvin, som 5-10 år gammel Rioja reserva/Gran reserva, har både smaksintensitet og fine, modne aromaer som harmonerer fint med spekesmaken.

Musserende vin
Musserende viner er også et godt valg. Friskheten er nesten alltid høy i musserende vin fordi druene høstes tidlig.
I tillegg gir boblene en forfriskende og leskende følelse mot det salte og fete. Autolysepreg er viktig, da det gir vinen smaksintensitet. Aromaer av sopp, bakt eple, krydder og nystekt brød, er gode «brobyggere» til smaken i spekematen. En god, fyldig og moden champagne eller musserende vin fungerer generelt veldig bra. Den har friskhet og syre som takler fettet, i tillegg til saltet, og en moden, nøtteaktig frukt som håndterer en kraftig lagret smak av fenalår og krydrede pølser.

Rosévin
Dette er også et veldig godt valg til spekemat. Roséviner har økt i kvaliteten og utvalget har blitt langt bedre de siste årene.



Her er mine vintips til spekemat fra Tind:


Spekepølse med skogsopp

Aubrade le Prestige 2019

Earl Vignobles Lobre JC – AOC Entre-deux-Mers

Blek, gul farge, med lys-grønne hint. Uttrykksfull og fruktig duft, med intense aromaer fra hvite blomster. Veldig aromatisk i munnen, intens, frisk og middels fyldig.
Lang og flott ettersmak.
T.A. 15.04.16 Terningkast 6. Leskende, anvendelig boksproviant til uslåelig pris.
VG 8.04.17: Terningkast 6: Aromatisk med stikkelsbær, sitrus og litt gress
.
Varenr.: 3593806 (BU). BIB 300 cl. Tilgjengelig i veldig mange butikker.
Pris: 409,90
Varenr.: 3800701 (BU) 75 cl.
Pris: 129,90


Spekepølse med elg og einebær

Louis Max Les Terres Froides Chardonnay 2019

AOC Pays d’Oc. Produsert av vinmakere fra Burgund som en “Petit Chablis”

Blek, gyllen farge med grønne hint. Friske aromaer av sitrus, eple og mineraler. Frisk og fruktig,
livlig og krisp. Produsert på “kald jord” (Terres froides) i Languedoc der druene beholder en naturlig friskhet, av vinmakere fra Burgund!

Apéritif 31.mai 2017: En fersk og god billigvin som tåler 2 år. Meget godt kjøp.
“En god boksvin. Godt kjøp.” Apéritif 2018

Varenr.: 1466101 (Basis – K6) 75 cl
Pris: 139,90
Varenr.: 1466106 (BU) BiB 300cl.
Pris: 495,- 


12 måneders lagret spekeskinke

Casabianca Valdobbiadene Prosecco

Superiore Brut DOCG

Ren og frisk duft. Hint av eple, bergamott og andre sitrusfrukter. Aromaer av friske blomster med et markert hint av rose. Frisk, tørr, myk og ren ettersmak.

D.N. 31.12.16. Historiske bobler. Frisk syre, fin og fyldig, tørr frukt.
Godt Drikke 15.06.17: Meget godt kjøp. Terningkast 6.

Varenr.: 1400301 (Basis – K4) 75 cl.
Pris: 139,90


Vellagret Coppaskinke

Galharda White – Douro Doc 2018

Spirit Grape Iberica Lda

Klar, delikat, lys gul farge. Friske aromaer fra tropisk frukt som ananas og fersken. Noe mineralitet. Frisk, med god syre, og godt balansert. Flasken er dekket med en elegant og praktisk folie, med moitv fra de historiske Azulejos, portugisiske keramikkflisene.

Varenr.: 11188101 (BU)  75 cl.
Pris: 155,-


Marinert lammelår

Champagne Drappier Carte d’Or

Nytt navn og ny etikett, men samme gode champagne som den tidligere Carte Blanche. Ren mineralsk duft med en del frukt som gule epler og modne bær. Delikat snev av nøtter og sitrus. Myk og lang fruktsmak, modent, balansert anslag, bra mousse, delikate aromaer, avrundet syre og veldig behagelig ettersmak. En tørr, kompleks, velbalansert og frisk champagne som har vært i basis sortimentet til vinmonopolet siden 1997!

En flott standardchampagne fra en produsent som “alle” vinmakere i eller tett ved naturleiren nevner blant sine favoritter. Og du finner den også i hyllene i de fleste bra vinbutikker i Paris. Og på polet seff. Gunnar Skoglund 8. april 2016
Dagbladet 29.des. 2017: 86 poeng. “En saftig og fruktdreven champagne. Middels fylde med høy syre. Terningkast 5.”

Varenr.: 3053201 (Basis – K6) 75 cl. 319,90 
Varenr.: 4004002 (BU) 37,5 cl. 185,- 
Varenr.: 3053205 (BU) 150 cl. Magnum 699,90


Vellagret salamipølse

Domaine Montrose Rosé 2019

IGP Côtes de Thongue

En lett og naturlig rosa-farge (vill-laksfarge eller løkskall ”pelures d’oignon” på fransk). Nese av ferske og delikate vårdufter og sommerlige bær (jordbær, bjørnebær). Dette er en frisk, men samtidig rund, livlig og velbalansert rosévin med en lang og behagelig ettersmak.
Aperitif 85 poeng: En leskende og god rosevin som tåler 2 år. Meget godt kjøp. 2018-årgang. – Smakt 14. desember 2018

Varenr.: 4820401 (Basis – K1) 75 cl. 129,90 
Varenr.: 863702 (BU) 37,5 cl. 76,-
Varenr.: 4820405 (BU) Magnum 150 cl. 275,-


Jeg ønsker dere alle en varm og  flott sommer


Vinhandler – Marchand de vins

Comments are closed.