«Det er på de vanskelige årganger at man kjenner igjen de virkelig gode produsentene.»

«Det er på de vanskelige årganger at
man kjenner igjen de virkelig gode produsentene.»

 Kjære vinvenn

Jeg husker godt da jeg begynte å importere vin til Norge, så var et godt salg avhengig av bare én ting: en god anmeldelse («løp og kjøp» var toppen) i de to eneste norske vinspaltene VG og Dagbladet.

Konsumentene trodde på hvert eneste ord i disse to spaltene, som kristne tror på bibelske ord, og løp til butikkene (ofte med avisspalten i hånden) og kjøpte i kassevis av det de fikk anbefalt. I begynnelsen av min vinkarriere var mitt forhold til årgangstabellen litt av det samme. Jeg hadde ikke nok erfaring og selvsikkerhet til å danne meg et godt bilde av årgangene og gjøre min egen vurdering. Som de aller fleste nybegynnere i bransjen, ventet jeg på karakterene fra enkelte anerkjente vinskribenter for å tørre å uttrykke meg om en årgang. Hvis disse ledende trendskaperne ga mer eller mindre de samme karakterene, spredde de seg som ild i tørt gress, og hele Bordeaux-delen av vinbransjen ble fort enstemmig.

Selv om det finnes noen naturlige forutsetninger for å produsere en god årgang (gode eller perfekte værforhold hele året uten frost, lang hetebølge eller regn), er det altså ingenting som er helt svart eller hvitt. Alt er mye mer nyansert, og derfor sier man ofte i Bordeaux at det er på de vanskelige årganger at man kjenner igjen de virkelig gode produsentene.

Aubert de Villaine, eieren av vinslottet som produserer en av verdens dyreste viner, DRC (Domaine de la Romanée-Conti), skrev imidlertid:
«Det finnes ingen store eller små årganger! Det finnes noen årganger som er enklere, og andre mindre enkle.» Her må jeg dog bemerke at det er lett å komme med slike uttalelser når man først har klart å posisjonere seg helt i toppen.

En god regel er ofte å kjøpe gode årganger som «faller litt  i skyggen av»  de eksepsjonelle årgangene, som for eksempel 1999 og 2001, eller 2011 (etter de eksepsjonelle årgangene 2009 og 2010).


I dag vil jeg anbefale deg å prøve denne nydelige vinen:

Saint-Estèphe fra Château Calon-Ségur til kun 325,-

Marquis de Calon 2011

Kraftig, konsentrert og kompleks. Delikat. Elegant med fin struktur.

Varenr.: 7954401
Pris: 325,-
(kun 411 flasker på lager)

Les mer og bestill


Lørdag 7. mars er jeg på Høymagasinet på Akershus Festning
på Nettavisens Vinmesse.
Kom gjerne og besøk med på standen, mellom kl. 12.00 – 18.00.

Meld deg på her!


Vi er også med på Moss VinFestival .
Verket Scene, Bernt ankers gate 19.

Meld deg på her!


Ønsker deg en riktig flott helg!


Vinhandler – Marchand de vins

Comments are closed.