Det beste fra Burgund på 6 dager – del 1- følg oss på turen

Det beste fra Burgund på 6 dager
–  del 1 –
følg oss på turen …

Kjære vinvenn,

Burgund – Bourgogne på fransk – har seilt i medvin(d) de siste årene, i motsetning til mange andre kjente vindistrikter. Det kan nesten synes som om det bare er å sette «Burgundsk Pinot Noir» eller «Burgundsk Chardonnay» på etikettene for å sette salgsmagien i gang!

Det er ingen vinregion som er mer kompleks enn Burgund. Den har flere appellasjoner* enn noen annen region og har mer enn 3000 enkeltprodusenter, noen med bare et knippe rader med vinranker. (*Om du skulle ha glemt det: En appellasjon er et lovbeskyttet, geografisk avgrenset opprinnelsesområde for produksjon av vin.) Regionen er et lappeteppe av små vingårder og landsbyer, i kontrast til de store slottene i Bordeaux. Burgund består av 30 815 hektar og representerer bare 4 prosent av vindyrkingsarealet i Frankrike. De viktigste druene i Burgund er Chardonnay (49 prosent, Pinot Noir (40 prosent), Aligoté (6,5 prosent), Gamay (2,5 prosent) og til og med Sauvignon Blanc (1 prosent). Produksjonen ligger på 1,4 millioner hektoliter (2,6 prosent av Frankrikes vinproduksjon).
I månedsskiftet mars/april 2023 kjørte vi gjennom hele Burgund på (dessverre bare) seks dager fra Mâcon i sør til Chablis i nord. Tips: Årstiden er en av de gunstigste også for deg som norsk vinentusiast for å besøke vinprodusentene, mens rankene fortsatt «sover» og produsentene har litt tid å avse til besøkende …

Dag 1 besøkte vi Mâcon-distriktet og produsenten Domaine Deux-roches (navnet kommer av områdets to fjell [deux roches], som er godt synlige fra disse vinmarkene – det ene står avbildet nedenfor.)
Mácon-distriktet i sør tilbyr utmerkede hvitviner til mindre avskrekkende priser enn lenger nord i Burgund. De viktigste kommunene er Pouilly-Fuissé, Saint-Véran og Viré-Clessé.
Vi var svært glade over å få besøke en velrenommert lokal produsent med en familiehistorie tett knyttet til dette vindistriktet.
Christian Collovray og Jean-Luc Terrier (på bildet) har vært nære venner siden barndommen, og deler interessen for og kjærligheten til vinstokker og vin. Båndet deres ble forsterket da de giftet seg med søstrene Brigitte og Florence. Deres kjærlighet til området var åpenbar, og de var tydelig lommekjent i alle sine jorder, og hadde et personlig kjennskap til så å si hver eneste vinstokk. Og de hadde så god kjennskap om forskjellene på og kvalitetene til de forskjellige terroarene sine at de visste hvordan de kunne dyrke fram frukt med forskjellig smak på de ulike markene, selv om alt var basert på samme druesort – i samme årgang!
Les mer om Domaine Deux Roches ved å trykke på følgende lenke: Collovray & Terrier – Winederful

Dag 2 kjørte vi til Domaine Mia i Côte Chalonnaise, som er kjent for sine kvalitetsviner – både røde og hvite – i en mer tilgjengelig prisklasse.
Domaine Mia er en av de største biodynamisk sertifiserte vineiendommene i Côte Chalonnaise. På over 20 hektar produserer de deilig vin i kommunene Mercurey og Rully.
Deres produkter er et godt eksempel på kvalitetsvin som resultat av dyp faglig lidenskap og kunnskap, historie og tradisjon, perfekt jordsmonn og god utnyttelse av gunstige klimatiske forhold.
Domaine Mia har tidløse verdier som forener respekt for arbeid utført av tidligere generasjoner, respekt for klimaet og miljøet, ikke minst alle sine terroarer. De bruker minst mulig pestisider og trekker sine vogner med hest framfor traktor for ikke å presse sammen jorden, slik at den kan puste og gi luft og rom til både livgivende meitemark og til plantenes røtter. De har også et stort ønske om å produsere gode og «store» viner som forhåpentlig kan bli perfekte ambassadører for deres distrikt.
Les mer om Domaine Mia ved å trykke på følgende lenke: Domaine Mia – Winederful

Dag 3 kjørte vi til Côte de Beaune og stoppet i det nydelige Saint-Romain-distriktet (vest i Burgund), nærmere bestemt på vingården Domaine Germain Père & Fils (Far & Sønn). Côte de Beaune ligger i en forkastning som skiller Morvanfjellene i vest fra elvedalen rundt elven Saône i øst. De beste vinmarkene ligger stort sett midt i hellingen på 250–300 meter over havet, der vinrankene drar nytte av mer sol og bedre drenering, og hvor en gunstig vind gir luftighet til å holde forekomsten av både sopp og skadedyr nede. Disse forholdene, kombinert med det mineralske jordsmonnet (kalkstein med innslag av leire), skaper svært smaksrike druer og en fruktig og ren vin med smak av eple, sitrus og florale toner, samt fin syre.
Historien startet i 1955 med Bernard Germain og vinmarkene lokalisert i Saint-Romain. Etter hvert kjøpte Bernard også vinmarker i nabodistriktene Pommard, Beaune og Hautes Côtes de Beaune. Til sammen hadde han seks hektar med vinmark, og mesteparten av vinen ble solgt i bulk.
I 1968 vant han sin første viktige sølvmedalje i Paris Concours Agricole. I 1976 ble sønnen Patrick med på laget, og de begynte å tappe en stadig større del av produksjonen på flaske.
Først i 1983 begynte de å selge flaskene sine utenfor Burgund, til resten av Frankrike og Belgia.

Den franske kardinalen de Bernis, som levde på 1700-tallet, drakk alltid utsøkt Meursault-vin under gudstjenesten. Når man spurte ham hvorfor han ikke brukte litt mer ordinære og rimelige viner, svarte han bestandig: «Det er for å unngå å gjøre grimaser til min skaper under nattverden!»
Kilde: Dictionnaire amoureux du vin, av Bernard Pivot.


Vinsmaking Tour de France

VINSMAKING I OSLO 15. APRIL med Apéritif
Opplev ni smakfulle viner, ikke bare fra kjente regioner som Burgund, Bordeaux og Rhône, men også skjulte perler fra Frankrikes minste vinregion – Jura. Frankrike er et tradisjonsrikt vinland, med mange spennende vinområder. Den 15. april kan du drømme deg bort til Frankrike med et mangfold av deilige viner og smake hva som appellerer best til din gane. David Serode tar turen fra Frankrike til Oslo for å lære deg mer om åtte av vinregionene og vingårdene som produserer vinen du har i glasset.

Meld deg på her


Denne uken anbefaler jeg disse tre vinene fra Burgund


Deux Rôches Plants du Carré Mâcon Villages 2020

Lett utviklet stil, med preg av sitrus, eple og urter, innslag av smør, nøtt og mineraler.
Varenr.: 9107401
Pris: 219,90
 

Domaine Mia Mercurey Les Caudroyes 2019

Saftig, nyansert og litt fast, preg av røde og mørke bær, litt syltet frukt, fat, urt og krydder.

Varenr.: 14793701
Kr 365,00


Arnaud Germain Bourgogne Côte-d’Or Chardonnay

Bourgogne Côte d’or

Rund, fruktig og mineralsk.

Varenr.: 16670701
Kr 289,90

Les mer og bestill


Velkommen til å følge oss videre på vår vinreise i Burgund, som fortsetter i neste vintips! 

Ønsker deg en god helg!

Comments are closed.