Den første Crémant fra Provence

Vi lanserer den første crémant fra Provence:

Domaine des Aspras

Kjære vinvenn,

I dag vil jeg anbefale deg en helt ny, og spennende musserende vin fra Provence! Faktisk den første crémant noensinne, som er produsert i Provence!
Den kommer fra landsbyen Correns , som definerer seg selv som «Premier Village Bio de France» (Første biodynamiske landsby i Frankrike) der alt av mat og vin er produsert og sertifisert biodynamisk. Dette er et såpass nytt prosjekt at det ikke står crémant  på etiketten enda. Produsenten venter nå bare på en offisiell godkjenning fra de franske vininstitusjoner. Correns er veldig godt likt av mange kunstnerne, bl.a. Pink Floyd som spilte inn The wall fra Januar til juli 1979 og to av innbyggerne er de kjente skuespillerne Angelina Jolie og Brad Pitt.

Men hvordan produserer man en crémant ?
Den klassiske metoden kalles også «méthode traditionelle» eller «champagnemetoden», men brukes til både champagne, cava, crémant og flere andre typer musserende vin. Metoden innebærer en annengangsgjæring i flasken, i motsetning til «tankmetoden», hvor gjæring nummer to skjer i tanken. Den tradisjonelle metoden gir det mest komplekse resultatet og de mest lagringsdyktige vinene.

Den stille basevinen tappes på flasker, og gjær og sukker tilsettes, før en bruskork settes på. Dermed starter annengangsgjæring inne i flasken. Det dannes litt bunnfall – døde gjærceller – i hver flaske. Flaskene lagres i en periode, fra noen måneder til mange år, avhengig av produsentens ønsker og områdets tradisjoner og krav. Det spesielle ved metoden er at bunnfallet får være med under lagringen. Jo lenger lagring på bunnfallet, jo mer sammensatt blir vinens smak og aromaer. Kjeks, brød, bakervarer og krydder er blant aromaene vinen kan få fra dette oppholdet på bermen . Dette preget av lagring på bunnfall kalles gjerne autolysepreg.

Når lagringen er unnagjort, må bunnfallet fjernes. Dette gjøres ved at flaskene snus fra liggende til stående  posisjon, gradvis og over lang tid. Dette gjøres for hånd eller ved hjelp av spesielle maskiner. Den tidkrevende prosessen, kalt remuage, sørger for at bunnfallet legger seg i flaskehalsen. Flasketuten fryses, og proppen med bunnfall kan dermed fjernes uten at boblene i vinen slipper ut. Dette kalles dégorgement.
Før korken settes på, tilfører produsenten ofte en blanding av basevin og sukker for å gi vinen ønsket sødme. Dette kalles dosage.


3. mai lanserte vi en nydelig Crémant fra Provence på vinmonopolet!


Si-Rosé effervescent «Méthode Provencale»

IGP Vin du Var, Provence

Vinen har en nydelig lys fersken-rosa farge, og elegante bobler. Dufter av bringebær og kirsebær, med hint av solbær. Frisk og lang avslutning med herlige røde frukter.
Les mer om vinen og produsenten her.

Varenr. 10906301
Pris: 249,90 75 Cl

Klikk her for å lese mer og bestille.


 


Flotte gaver til vinelskeren!


Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


 

 

Comments are closed.