Concours Mondial de Bruxelles

Kjære Vinvenn,

Denne uken sender jeg vintipset fra León i Mexico, hvor jeg befinner meg sammen med 460 andre vindommere fra 54 land. Her, på verdens største vinprodusentkonkurranse, skal jeg sammen med mine kolleger snuse, smake på og vurdere over 10 000 viner på tre dager.

Guanajuato, León, Mexico

Visste du at Mexico er det eldste vinlandet i hele Amerika? I 1521, bare ett år etter at spanjolene invaderte Mexico, plantet oppdageren Cortéz og hans konkvistadorer de første vinstokkene i landet. Meksikansk vin produseres hovedsakelig i delstatene Baja California, Coahuila, Querétaro, Aguascalientes, Zacatecas og Nuevo León. 

Vinene lages med ulike blandinger av velkjente amerikanske og europeiske druer:
Røde viner: Barbera, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Claret, Grenache, Merlot, Nebbiolo, Petite Sirah, Ruby Cabernet, Tempranillo og Zinfandel.

Hvite viner: Chardonnay, Chenin Blanc, Fumé Blanc, French Colombard, Sauvignon Blanc og Sémillion.

Til tross for det imponerende utvalget finnes det ingen viner fra Mexico på Vinmonopolet. Men 145 typer tequila har de! Som importør er jeg spent på om jeg klarer å finne en bra produsent mens jeg er her.

Vinkonkurransen jeg er her for å dømme i, heter «Concours Mondial de Bruxelles» og er verdens både eldste, største og mest profesjonelle i sitt slag, og dens 31. «tapning» skjer i Guanajuato, León, Mexico – les mer HER:

Vi dommere er inndelt i jurygrupper à seks personer, der en av oss har blitt utnevnt til juryformann og som sådan skal passe på at ingen av jurymedlemmene prater med hverandre eller prøver å påvirke de andre.
Formannen skal også sette et «smakstempo» for sin gruppe, slik at vi ikke bruker altfor lang tid, eller går for fort fram.

Selv om den famøse vinkonkurransen i sin tid startet i Bruxelles og fortsatt bærer sitt navn deretter, skifter konkurransen vertsland hvert år. Hver gang blir den lokale sommelierskolen involvert, og får ansvaret for å skjenke vinen. Først til juryformannen, som sjekker temperatur og eventuelle flaskefeil – dog uten å se på flasken; den holdes godt skjult for alle oss dommere.
Vi får faktisk ikke engang se flasketuten, fordi den kunne ha gitt oss en indikasjon om hvor i verden denne vinen kunne komme fra. Dette fordi vi jo tross alt er hyret inn for å smake viner fra hele verden – uten å skulle vite noe på forhånd om vinen som skal vurderes. Ingen fordommer eller preferanser skal få farge vår vurdering. Vi smaker i serier på 14 viner, og vi gir karakterer fra null til 100 for hver vin, basert på cirka ti kriterier: aroma, farge, dybde, smak, smaksvarighet/ettersmak, friskhet, syre/syrlighet … og så videre.

For å sjekke at vi holder oss både skjerpet og objektive, blir én og samme vin med hensikt ofte servert oss «dobbelt» i hver serie – for eksempel både som vin nummer 3 og nummer 9, uten at vi får vite om det! Så her gjelder det å prestere maks, hele tiden, for ikke å gå fem på og vurdere samme vin forskjellig. Å legge forholdene til rette for maks prestasjon er årsaken til at konkurransens vinsmaking foregår fra klokken 08:30 til klokken 13:00 hver dag! Både tungens smaksløker og nesens luktekolbe fungerer best tidlig på dagen.

Og ikke minst er det avgjørende viktig for oss som dommere i en slik konkurranse at de tusenvis av smaksmunnfuller vi får, alltid spyttes ut (aldri inn, som en lystigper foreslo under et vinforedrag jeg holdt nylig), at vi drikker rikelig med vann, puster godt og er helt fokusert på det viktige oppdraget. For det er viktig, siden det står en engasjert, hardtarbeidende og forventningsfull produsent bak hver og én av vinene og bedømmingen de får, har mye å si for det kommende salget. Samtidig gir dommernes vurderinger produsentene verdifulle innspill om hva de bør jobbe videre med dersom de ønsker å forbedre sine egne viner.

En ekstra spennende faktor for oss vindommere er at vi ikke bare smaker og bedømmer viner, men vi får også satt en individuell, meget presist utregnet karakter på våre egenskaper til å smake og vurdere vin. Hver eneste karakter som hver enkelt av oss gir de forskjellige vinene, blir registrert i en stor datamaskin som samler samtlige nedtegnede data fra alle meddommere, som nettopp har smakt de samme vinene.
Til slutt analyseres disse dataene, og ut ifra analysen kåres hvert år Årets Beste Vinsmaker, eller – som det heter på fint: «Benchmark Taster of The Year». I 2019, da konkurransen ble arrangert i Sveits, fikk jeg for øvrig en veldig hyggelig overraskelse – som du kan lese mer om ved å trykke HER.Vinspirert av herlige meksikanske sommertemperaturer og -dufter har jeg gleden av
å anbefale deg tre friske sommernyheter som du bør unne deg å smake på! 
¡Tostada!


Cabriz Colheita Rosé 2023

DOC Dâo
Klar og skinnende lys rosa farge. Aromaer av intense, friske, røde frukter, som kirsebær,
jordbær, bringebær og blåbær. Harmonisk, med fruktig stil, nydelig friskhet.


Varenummer: 17095201 (BU)
Pris: 139,90

Les mer og bestill


Nana 2022

Vinho Regional Tejo

Klar og briljant lys gul farge. Intens og aromatisk. Fruktig stil, med innslag av hvite og gule fersken. God ettersmak.

Varenummer: 17100801
Pris: 169,90

Les mer og bestill


Domaine Tabordet Sancerre 2022 BIO

AOC Sancerre

Nydelig, klar, gulhvit farge. Fruktig og frisk duft. Aromaer fra sitrusfrukter og lyse blomster. Frisk og smidig. Godt balansert med sitrusfrukter. Lang ettersmak.

Varenummer: 17140001
Pris: 259,90

Les mer og bestill


Jeg ønsker deg en varm og fin helg.

Comments are closed.