Bruksanvisning for en fransk middag – som gjest i Bordeaux !

Bruksanvisning for en fransk middag
– som gjest i Bordeaux !

Kjære vinvenn,

Du er på reise i Frankrike og har vært heldig å bli invitert på middag i et fransk hjem, kanskje på et vinslott i Bordeaux. Da er det greit å kjenne den lokale etiketten, slik at du unngår de største brølerne og isteden legger igjen et godt inntrykk hos ditt vertskap. I tillegg til vanlig og internasjonal folkeskikk, anbefaler jeg deg sterkt å følge nedenstående råd og vink:

Ved ankomst / før middagen
Kom aldri for tidlig, men heller ikke for sent. Ca. 10–15 minutter over avtalt tid er perfekt  (jf. det velkjente ”bordelese kvarter” – le quart d’heure bordelais). De fleste vertskap setter pris på å få litt ekstra tid for å ordne de siste detaljer til en perfekt middag. Medbrakte blomsterbuketter blir alltid satt pris på. Og du får mange plusspoeng ved å være observant og gi komplimenter – ikke bare om vinen, men også om vertinnens kjole, borddekorasjonen, maten, interiøret og slike ting.
Håndhilsing er best overfor nye bekjentskap – eventuell kyssing på kinnene skal være lett og elegant og maks en gang per kinn – overdriv aldri, selv ikke etter en veldig hyggelig/fuktig middag.
”Antrekk: Avslappet/casual” betyr ikke shorts og T-skjorte, men et elegant antrekk uten slips for menn.
La mode, toujours la mode! (”Moten – alltid moten!”)

Under selve middagen
Gi gjerne verten ros for vinen du nettopp fikk servert i glasset ditt. Følgende faguttrykk gjør som regel suksess, etter litt forsiktig glassrotering og snusing.

  • ”Quelle belle robe!” (Uttales ”Kell bell råbb” og betyr ”For en flott kjole”!) På fransk brukes ”kjole” som kjent også for å beskrive vinens farge, og kan også brukes overfor vertinnen hvis hun bærer en fin kjole. Les mer om vinens farge ved å klikke her!
  • ”Quelle belle cuisse!” eller ”Quelle belle jambe!” (Uttales henholdsvis ”Kell bell kviss” og”Kell bell sjamb!” – det siste med stemt sj-lyd – og betyr henholdsvis ”For et flott lår!” og ”For et flott bein!” Lår/bein brukes som kjent også til å beskrive måten vinen henger/siger langs glasset på.
    Uttrykkene kan også brukes overfor verten/vertinnen, men kun hvis du kjenner vedkommende svært godt. Les mer om vinens henging langs glasset ved å klikke her! 
  • ”Quel nez!” (Uttales ”Kell né!” og betyr ”For en flott nese!” I denne sammenheng bør du gjøre det tydelig at det er vinens aroma du snakker om. Se derfor aldri på nesen til din franske vert/vertinne (eller noen andres, for den saks skyld) mens du sier dette!

Ikke bruk hele middagen til å prise den serverte vinen, eller å snakke om vin, særlig ikke dersom verten jobber i vinfaget – franskmenn liker nemlig å ”hoppe fra hane til esel” (sauter du coq à l’âne) det vil si skifte samtaletema ofte!

Utbring gjerne en skål for vertskapet.A votre santé (Uttales “A våttre sangté!” og betyr ”Skål!” Ordrett betyr det ”Til Deres helse!”) Kan utvikle seg til A ta santé (”Til din helse!”) hvis kvelden blir vellykket og stemningen stiger. ”Chin-Chin” (Uttales ”Tsjinn-tsjinn!”), som er en fransk utgave av det norske ”Klirr-klirr!”, brukes også mye. Du trenger for øvrig ikke å skåle med hver eneste gjest i selskapet.

Ros aldri hemningsløst en Burgund-vin i Bordeaux, eller omvendt. (Med andre ord: Ta hensyn til hvilket distrikt du er i!) Sitter du og skamroser ”bortelaget”, blir du lett misforstått og får snart hele bordet mot deg.

Skjenk aldri til deg selv – vent til verten gjør det for deg! En god vert skal aldri la en gjest tørste.
Drikk sakte, nyt kvelden – middager i Frankrike kan vare leeenge! Husk vannglasset ditt.
Oppfør deg som en avslappet livs- og vinnyter, ikke som en vinprofesjonell på en messe (ingen gurgling, og spytting). Den første slurken du tar av en vin, kan du gjerne slurpe forsiktig, for  å vise at du behersker kunsten! men gjør det mest mulig elegant og lydløst!

Etter middagen
Det er lov å gå fra bordet selv om konjakk-, armagnac- eller calvadosflasken på bordet ikke er tom …
Franskmenn drikker stort sett vin som aperitiff og til maten – sjelden etter maten.

Takk gjerne for maten når du forlater bordet (franskmenn setter stor pris på høflighet, og synes det er  både morsomt og eksotisk at du sier det på norsk også) – men du trenger ikke holde noen ”takk for maten”-tale, det er ikke vanlig.

Hvem tar så ansvar for å bryte opp selskapet? Føl deg fram, slik du pleier – her følger man de samme regler som i Norge.


Fra min første vinbok: «Drømmer du nok!» – besøk gjerne på vårt nettbutikk www.vindunderlig.no  og les mer om de andre to vinbøkene vi tilbyr, og aromasettene «Le Nez du vin»

Bon voyage!


Klikk her for lese mer om mine bøker og for å bestille.


 


Denne uken passer det fint å tilby et par gode viner fra Bordeaux, enten det er til en fransk eller en norsk middag!

 

         
Le G de Chateau Guiraud 2017

Fra Château Guiraud produsert i Sauternes – AOC Bordeaux Blanc sec

Vinen har en flott, lys og livlig farge. Den utvikler dufter av sitrus- og eksotiske frukter, med et tydelig preg av hvite blomster. Veldig frisk og aromatisk i munnen, med en behagelig fylde, preg av smør og mentol og avsluttes med sitrus og lime. Lang og behagelig ettersmak. 
Biodynamisk vin fra en av de beste produsentene i Bordeaux til spotpris

9773901 75cl. Pris: 199,90
9773905 Magnum 150 cl. Pris: 409,90

Klikk varenummer for å lese mer, og bestille!


Château Fourcas Hosten 2007

AOC Listrac-Médoc

Dufter av tre og plommer med hint av lær. Moden frukt på smak med lange balanserte tanniner.
Topp  årgang til spotpris

7790701 75cl. Pris: 229,90 

Klikk varenummer for å lese mer, og bestille!


Jeg ønsker deg en riktig fin høsthelg.

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


Meld deg av vintipset her

Comments are closed.