Beaujolais og Beaujolais nouveau

Beaujolais og Beaujolais nouveau

Kjære vinvenn,

Beaujolais er et vindistrikt i Frankrike, som for det meste,  lager lette rødviner på druen Gamay. I departementet Rhône, langs granittklippene sør for Mâcon, begynner Beaujolais som er det sørligste distriktet i storområdet Burgund i Frankrike. Navnet på vinene kommer av navnet på vindistriktet som igjen har det fra byen Beaujeu.  

Historien til Beaujolais nouveau begynner den 11. mars 1951. En ny statlig lov presiserte at produsentene fra Beaujolais ikke fikk lov til å frakte ut deres 1951-årgang før den 15. desember 1951. Produsentene klaget på dette og krevde å selge vinene før «en primeur» (fersk). Klagen ble hørt og akseptert den 13. november 1951. Dermed ble den nye/ferske Beaujolais (le beaujolais nouveau) født, og siden den gang har tradisjonen vært at hver tredje torsdag i november, kl 00.00 kan den nye vinen nytes.
Denne vinen skal serveres avkjølt (ikke kald) og kan ikke lagres mer enn 6 måneder. Den passer veldig bra til spekemat (saucisson, rosette eller lokale oster som Saint-Marcellin eller Saint-Félicien).

Beaujolais nouveau har dessverre ødelagt mye for de nydelige lagringsvinene som produseres i området. Disse  blir ofte assosiert med den ferske varianten, og ofte satt i skyggen av den.

Det er ti Beaujolais Crus, med stor bredde i karakter,  dyrket i granittjord og skifer i Haut-Beaujolais.

Følgende tre Crus produserer den letteste Beaujolais Cru, og er ment å bli konsumert innen tre år: Brouilly, Régnié, og Chiroubles.

De neste tre Crus produserer mer av medium fyldige, Cru Beaujolais, og disse er anbefalt å drikkes opptil 4 år etter årgangen: Côte de Brouilly, Fleurie, Saint-Amour.

De siste fire Crus, produserer de fyldigste eksemplene av Cru Beaujoulais, som trenger lengst langring, for å nå sitt optimale nivå. De bør konsumeres mellom fire og ti år etter årgang. Disse er: Chénas, Juliénas, Morgon, og Moulin-à-Vent.


Skal du feire Beaujolais Nouveau i Oslo i år anbefaler jeg følgende fire hyggelige steder (og kanskje treffer du undertegnede på et av disse, torsdag 21. november).

    • L’ardoise – Theresgate 20 – klikk her
    • Nella – Waldemar Thranesgate 8 – klikk her
    • Galopin – Mathallen/Vulkan – klikk her 
    • Brasserie France – Øvre Slottsgt. 16 – Klikk her


Jeg kan anbefale vår nye og gode  Beaujolais (ikke nouveau altså) på BIB ( boks)  som kan bestilles i god tid før den 21. november.

Louis Max Beaujolais Grande Cuvée rouge 2018

AOP Beaujolais
Livlig rødlilla farge. Elegant, frisk og saftig beaujolais. God konsentrasjon, med røde og mørke frukter. Myk, frisk og rund, med lang ettersmak. En elegant boksvin, både på smaken og i utseende.
Varenr.: 11187506 (BU) BIB 300 cl.
Pris: 469,90
Les mer og bestill!


Bla i høstens nye CATALOGUE

Klikk  her, og se alle høstens NYHETER!!!Jeg vil også minne deg om  at bøkene mine kan også bestilles i vår nettbutikk www.vindunderlig.no.
Bestiller du i dag, sender jeg dem til deg signert!


Jeg ønsker deg med dette en riktig god helg!

Vinhandler – Marchand de vins

Comments are closed.