BALLASTGRAVER
Kjære vinvenn,
Dagens vinbrev har jeg litt spøkefullt lyst til å kalle gravende vinjournalistikk. I høst var jeg på en portugisisk vinmesse i Oslo og slo av en hyggelig prat med den portugisiske ambassadør til Norge. Under samtalen kom jeg til å nevne at moren til min kone var begravet i spansk-portugisisk jord. «Så spennende», repliserte han, tydelig interessert, og fortsatte: «men hvor på grensen mellom Spania og Portugal er hun begravet, da?»
«I Kristiansund», svarte jeg, «på Gomalandet gravsted, for å være helt nøyaktig!»
Ansiktet hans lyste av både overraskelse og tvil, så jeg ilte til med å fortelle ham om norske ballastkirkegårder …
I seilskutetida hadde nemlig kyst-Norge utstrakt handelsforbindelse med utlandet, særlig vest i Europa. Men også med Amerika. Seilskutetrafikken hadde sin storhetstid i andre halvdel av 1800-tallet. Fisk og tømmer var Norges fremste eksportvarer, og i vekt og volum ble det eksportert flere ganger så mye varer som det ble importert ballast …
Ballast
Seilskutene, med høyreist rigg og stor seilføring, var avhengige av å ha nok last til å oppnå stabilitet og for å kunne manøvreres. En måtte derfor sørge for å ha last om bord også etter at nyttelasten var levert på sine aktuelle destinasjoner. Slik vektregulerende last kalles ballast og besto den gang først og fremst av jord og stein, som skutene måtte kvitte seg med når de kom til hjemlige havner.
I mange norske havner finnes det derfor utenlandsk jord. Mye av jorda ble lempet over bord på spesielt utpekte steder, men mye ble også tatt vare på og utnyttet til oppfylling og planering av terreng, i hager og parker – og på kirkegårder.
På steder hvor det fra naturens side var lite eller dårlig jord, ble ballastjorda ganske verdifull og faktisk en handelsvare.
Ballastkirkegårder
En rekke norske kirkegårder kan betegnes som ballastkirkegårder. Men ingen vet hvor mange det dreier seg om. Og det er antagelig flere enn dem som omtales her.
Gomalandet gravsted, Kristiansund
Den mest kjente og beskrevne er antagelig Gomalandet gravsted i Kristiansund. (I Kristiansund kalles kirkegård eller gravplass for gravsted). Gravstedet er anlagt i 1822 og er bygd opp av hovedsakelig spansk og noe portugisisk jord. Så seint som i 1859 ble kirkegården tilført mer spansk jord, fordi jorddybden var for knapp. Helt fram til 1950-tallet var den røde, spanske jorda ganske synlig. Men etter gjentatte gravinger er den blitt blandet med stedlige jordmasser.
I lange tider var klippfiskeksporten, først og fremst til Spania, en hovednæring på stedet. Det førte til at det ble importert store mengder spansk ballastjord, som havnevesenet i neste omgang solgte til hageeiere som ville etablere kjøkkenhager og prydhager. Jorda inneholdt ofte grus og humus samt flint, en velkjent bergart i ballastjord. Fra naturens side er det ofte lite jord over fjell i kristiansundsdistriktet. Denne jorda kom som nevnt også Gomalandet gravsted til gode. Men også andre av byens gravplasser.
Andre kjente norske ballastkirkegårder er Os kirkegård (ved Halden som eksporterte tømmer til England og dermed har engelsk jord), Langesund kirkegård (Bamble), Brevik kirkegård (Porsgrunn), Risør kirkegård og Steinkjer gravlund.
Denne uken ønsker jeg å anbefale to deilige, smaksrike og svært populære viner fra våre dyktige vinprodusenter i Portugal.
-Den første av portugiserne jeg anbefaler i dag, kommer fra Tejo og ble omtalt 23. mai 2023 som ukens vin av Aase Jacobsen i Apéritif, med følgende tittel: Spennende hvitvin til veldig gunstig pris
Quinta da lapa Retro Fernão Pirão
D.O.C. do Tejo
Lys strågul farge. Aromaer fra frisk frukt og mineraler.
Varenr.: 15510801
Pris: 189,90
Den andre portugisiske vinen kommer fra Dão og fikk terningkast seks 25. mai 2023 i Aftenposten av Ingvild Tennfjord, med blant andre følgende ord «Jeg blir så glad når viner som dette får fast hylleplass.»
Vinskolen: Portugals viner skinner akkurat nå (aftenposten.no)
Disse vinene er perfekte i glasset til både vår og sommer! God fornøyelse – skål! Og i tilfelle du skulle ønske å briljere med å skåle på portugisisk når du serverer dem: Saúde!
Kilder: Apéritif, Aftenposten, Trønder-Avisa og Helge Klingberg (Fagpressenytt)
Cabriz Encruzado 2021
Klar, lys gul farge, med grønne glimt. Aromatisk, med sitrus og tropisk frukt. Frisk, fruktig og fyldig med lang ettersmak.
Varenr.: 14578601 (BU)
Pris: 179,90