Get Adobe Flash player

 

swiss cheese1 web

italiensk ostengelst ost

Ost og vin er ikke alltid så gode venner som man ofte tror. Er osten for sterk, "forsvinner" vinen. Er osten for mild, smaker den nesten ingenting mot en kraftig vin. Veldig kraftig ost til veldig kraftig vin fungerer heller ikke så bra. Da blir det for mye smak, og maktkampen mellom de to ender som en litt flau ”uavgjort”.

Det er vanskelig å kombinere ost og vin, og det er ikke sikkert at rødvin alltid er det beste følge. Til et sammensatt ostebord kan det være bedre å bruke en kraftig hvitvin enn en rødvin. En god huskeregel kan være at det alltid er best å velge ost med samme opprinnelse som vinen. Eksempler på dette kan være at du velger Bleu d’Auvergne til en Côtes d’Auvergne og Münster til Gewürztraminer.
Drikk alltid den beste vinen før osten og server aldri mer enn tre ostesorter under en middag. Disse kan gjerne være en moden ost (camembert eller brie) en hardost (for eksempel gruyère) og en chevre.
Server gjerne godt brød til osten, men unngå rå grønnsaker som stangselleri og paprika. Bitterstoffene i grønnsakene kan fort gi et bittert og ubehagelig totalinntrykk sammen med garvestoffene i vinen. Det samme gjelder frukt og spesielt sitrusfrukter. Nøtter og fiken kan derimot være fint tilbehør. Også solmoden pære, søt melon og druer kan fungere bra.
Nedenfor finner du et utvalg av forskjellige oster med anbefalinger av røde og hvite vintyper. 

 

TILBAKE

 

 

Facebook

Facebook Følg meg på Facebook