Get Adobe Flash player

 

tarte tatin web

vaffel webCreme Brulee web

Det er ikke alltid lett å kombinere vin med dessert, men gode kombinasjoner av dessert og vin kan forsterke smaksopplevelsen og gi en utsøkt avslutning på et godt måltid.

En hovedregel kan være at sødmen i vinen skal være høyere enn sødmen i desserten, hvis ikke vil vinen virke syrlig. En søt dessert krever en søt vin: sherry, portvin eller madeira. Eventuelt vil en søt/halvtørr musserende vin også passe bra. Til is og frosne desserter passer en madeira meget godt. I stedet for hetviner kan det også være vel verdt å prøve en god Sauternes eller Tokaier. Desserter som inneholder likør, passer dårlig sammen med vin. Til pærer, fersken eller aprikoser kan man velge en portvin, fortrinnsvis en førsteklasses Sauternes eller Tokaier. Nøtter og portvin er en fortreffelig kombinasjon. Sherry står særdeles godt til frukt.

Vaffel med sukker på kan serveres med en musserende Crémant de Die (fra Clairette-druen) eller til en dessertvin med en frisk syre (Loupiac, Cerons).

Crème Brûlée, som er en populær dessert i Norge, bør serveres med en Sauternes, en halvtørr champagne, en musserende Prosecco di Valdobbiadene eller en Alsace Pinot Gris Selection de Grains Nobles.

Marengs
passer best sammen med en Riesling av sent høstede (vendanges tardives på fransk, Spätlese på tysk), botrytiserte druer. Dette er druer angrepet av en soppen botrytis vitifera, som forårsaker en ”edel forråtnelse”, pourriture noble på fransk (Sauternes-viner, for eksempel). 

Nøtter
Til desserter som inneholder nøtter, bør du servere dessertviner fra Côtes du Jura (vin de Paille), portvin eller en Sauternes.

Pannekaker
Til pannekaker (crêpes suzette på fransk) serverer du gjerne en Blanquette de Limoux, eller annen tørr, frisk musserende vin.

Frukt
Til frukt er det vanlig å kombinere følgende dessertviner: Melon sammen med Banyuls eller portvin. En saftig fersken til en tysk Riesling Auslese. Mango til Côteaux du Layon. Litchis, ananas og pasjonsfrukt til Gewürztraminer.

Bær
Til modne og solrike bringebær, bjørnebær og jordbær drikker man gjerne en tørr musserende vin som Crémant de Die eller Clairette de Die (som har litt mindre alkohol og god restsødme) eller champagne.For øvrig er modne jordbær med frisk, grovmalt svart pepper servert med en Gewürztraminer Auslese en åpenbaring ...

Fruktsalat eller bløtkake ledsages meget vel av en lettere dessertvin, for eksempel en lettere Sauternes og Loupiac, Côteaux du Layon.

Tarte Tatin (karamellisert epleterte) serverer du med en Clairette de Die, Alsace-Tokaij, Pinot Gris, en Côteaux-du-Layon eller en Vouvray.

Sitronterte serveres gjerne med Clairette de Die, Muscat de Beaumes de Venise, Muscat de Rivesaltes eller Montlouis.

Jordbærterte serveres med Barsac, Loupiac, Cadillac eller musserende, søtlig Touraine-vin.

Tiramisu bør ha en Maury som følgesvenn.

Ostekake
Ostekake og Gewürztraminer eller Quarts de Chaumes passer veldig godt sammen. 

Sjokolade
Å kombinere vin og sjokolade kan være vanskelig, her er dog noen eksempler på noen vellykkede kombinasjoner; Sjokolademousse sammen med Banyuls / Tokaij Azsu eller en Vin Doux Naturel fra Languedoc eller Rhône som for eksempel en Rasteau (servert ved 16 grader – oppbevar gjerne flasken ved 14 grader, siden temperaturen som nevnt stiger med to grader like etter skjenking) kan være en heldig kombinasjon.
Desserter av mørk sjokolade serveres best med en rød dessertvin (Banyuls, Châteauneuf-du-Pape) som er garvestoffrik, fast og med god syrlighet.

Sjokoladefondant (en varm sjokoladekake med flytende sjokolade i midten) og sjokoladekaker som inneholder kirsebær, moreller, mandler og sjokolade kler best en hvit Condrieu, en Maury eller en Banyuls fra Sør-Frankrike. Portvin, Maury, eller en Mas Amiel passer også veldig godt til.

Melkesjokolade ledsages delikat av en dessertvin med en god syrlighet (en frisk tysk hvitvin, Loupiac eller rødvin med myke garvestoffer, som en moderne St. Emilion). Til melkesjokolade passer rød dessertvin, som portvin eller Maury, svært dårlig.

TILBAKE

Facebook

Facebook Følg meg på Facebook