Get Adobe Flash player

 

Lofoten Skrei

kveite redKrabbe Maki red

Fisk

Ha gjerne som en hovedregel at du til kokt fisk helst serverer ueiket, tørr hvitvin, mens stekt fisk godt kan nytes til en rødvin med lite garvestoffer og uten eikepreg. Lette rødviner som serveres til fisk, bør være noe avkjølt, gjerne 14–16 °C.

 

Mager fisk
Uer, torsk, sei, hyse eller hvitting.
Vinanbefaling:
Røde viner, litt tørre, men samtidig runde, basert på Cabernet Sauvignon-druen. Jeg anbefaler særlig Bordeaux Rouge fra Frankrike, og søritaliensk vin – som for eksempel Primitivo di Manduria.

Fet og halvfet fisk
Ørret, laks, røye, steinbit, breiflabb, makrell og sild.
Vinanbefaling:
Hvitvin: Friske, litt mineralske hvitviner som Chablis, Riesling / Pinot Gris fra Alsace, lett eikepreget Bordeaux eller viner basert på Viognier-, Chablis- eller Sauvignon blanc-druer fra Languedoc-Roussillon, Frankrike.

Rødvin: Lette, røde viner fra for eksempel Costiéres de Nimes, Burgund, Valpolicella, Beaujolais og saftige, avrundede og lett krydrede viner fra Languedoc-distriktet i Frankrike.

Norsk kveite
Vinanbefaling:
Hvitvin:
Bordeaux fra Graves (i Bordeaux, Frankrike) til kveite, avhengig av saus og forberedelser. En eikepreget og kraftig Graves blanc, som dufter av fersken og sitrus, med et preg av ristet brød. Vinen er dyp, strukturert og rund, men har samtidig en frisk fruktsmak og lang ettersmak. Denne vinen appellerer definitivt til fantastiske delikatesser fra havet rundt norskekysten, og spesielt kveite i kremede/smøraktige sauser!
En Bordeaux blanc, som dufter av sommer, og sitrusfrukter, også denne med et preg av ristet brød. Vinen er rund, men samtidig frisk.
Denne vinen appellerer definitivt til fantastiske delikatesser fra havet rundt norskekysten, og spesielt kveite i papillotte eller med friske sauser basert på lime og hvitvin!
Vinen er blant de alle mest kjente fra Bordeaux

Skalldyr
Skalldyr er råvarer med høyst forskjellig smak. En lett, tørr, ueiket hvitvin vil passe bra til den milde smaken på skalldyrene. Men tilbehør som saus, majones og liknende krever rikere viner med godt garvestoffinnhold og gjerne litt sødme.

 

Østers
Østers er salte og har karakter av mineraler og sjø. Derfor krever østers friske viner med syre. Chablis og champagne passer perfekt.
Vinanbefaling:
Champagne og Chablis fra Frankrike.

Hvitvinsdampede blåskjell
Drikkes gjerne til en lett, mineralsk og tørr hvitvin. Bruker du fløte i sausen, kreves det en fyldigere vin.
Vinanbefaling:
Loire-viner; ueiket Sancerre, Muscadet, Entre-deux-Mers. Reker Reker med loff og majones, trenger en hvitvin med god friskhet og noe sødme.


Hummer, kreps, kamskjell og scampi
Disse har en del sødme i seg og krever derfor rundere, fyldigere og fruktigere hvite viner. Champagne er kanskje aller best, men det passer òg godt med store hvite fra Burgund og Sancerre.


Krabbe
Krabbe er rik på smak – derfor passer det fint med kraftig og fruktig hvitvin. Riesling fra Rheingau er best!


Kongekrabbe
Det spiselige kjøttet til norsk kongekrabbe finner man utelukkende i klørne. Kjøttet er sødmefylt og velsmakende. Konsistensen og smaken i krabbekjøttet gjør at det lett kan tilpasses spennende sauser, lages som tempura, grilles, stekes eller nytes naturelt. Pass på at du verken koker eller steker kjøttet for lenge, for da forsvinner den delikate smaken og konsistensen i krabbekjøttet.
Vinanbefaling:
Champagne uten sukkertilsetning og gjerne basert på Pinot-druen, som er spesielt utvalgt til å passe sammen med ulike retter av kongekrabbe, og spesielt til forsiktig stekt kongekrabbe med ferske bønner og skalldyrsaus.


Sushi
Det er viktig å få fram de flotte og mangfoldige maritime smaks- og aromanyanser som hver av disse sushi eller sashimi har å by oss. Denne maten er basert på meget ferske råvarer, skåret på en meget spesiell måte, og den skal formelig smelte på tungen og i munnen. En riktig sushi eller sashimi smaker dermed rent, delikat og elegant, akkurat som en vellykket hvitvin med mineral- og havsnev. Chablis, Sancerre, Muscadet sur lie eller en tørr champagne er de riktig valg


Marinert sjømat
Fisk blir ekstra saftig og fin om den får trekke i en marinade ca. en time før grilling/ steking. Marinaden kan bestå av for eksempel sitrusfrukter (lime og sitron), urteplanter (koriander, estragon, persille), løk med litt olivenolje og saften fra fisken. Viner med en sommerlig, frisk sitrusduft og -smak passer utmerket.

TILBAKE


Facebook

Facebook Følg meg på Facebook