Get Adobe Flash player

 

Viltkjøtt

Vin til vilt

Ulike typer vilt passer til ulike typer vin, men uansett bør vin til vilt være kraftig og smaksrik, med en intens bouquet og tett farge. Den kraftige smaken og den mørke fargen er jo nettopp også det som kjennetegner vilt.

Som en tommelfingerregel kan vi si at skogsfugl er i den mildeste enden av smaksskalaen, elg kan vi plassere midt på treet, mens reinsdyr, rype og hare befinner seg i den andre enden av skalaen. Dessuten er det viktig å ta hensyn til smaken på garnityret og særlig sausen. Jo mer sødme i kjøtt og tilbehør, desto bedre passer en vellagret vin.
Den røffe, helt unge vinen kan gi ubalanse i totalopplevelsen. Velger du en vellagret vin, som altså har fått en underliggende sødme, så velg en vin som i utgangspunktet hører til tungvekterne. De bevarer, tross alderen, sin grunnkraft.

Småvilt
Til småvilt serverer du gjerne samme viner som til lam.

Fugl
Til viltfugl som trenger kort mørningstid (det vil si ungfugl), vil du sette pris på en rødvin med en god fylde. Prøv også – til fugl i kremet saus – en hvit Burgunder.
Til fugl som trenger litt lengre mørningstid, passer en vellagret, fyldig Cru Beaujolais eller en burgunder.

Rype
og fugl som trenger lang mørningstid, krever en kraftig rød Bordeaux eller Burgund. Pomerol og Fronsac er for eksempel det klassiske valget til en velhengt fasan. Kraftige viner fra Piemonte passer også utmerket.

Elg og større vilt
Til litt større vilt kan du med fordel servere de samme viner som til storfekjøtt, for eksempel kraftige Cabernet Sauvignon-baserte viner.            

Villsvin
Til dette kjøttet passer fyldige viner som Grand Crus-viner fra Côtes du Rhône (for eksempel Châteauneuf-du-Pape, Côtes Rôtie, Hermitage Gigondas), Burgunder (Côtes de Nuits, Chambertin) eller en Bordeaux (St. Emilion, en Grand Cru eller en Pomerol).

Hare
Her trenger du en enda kraftigere vin, for eksempel Pommard, Nuits-St. Georges eller en Bordeaux (Pessac Léognan, Graves eller St. Emilion Grand Cru).

Hjort, dådyr eller rådyr
Her anbefaler jeg deg en kompleks og garvestoffrik rødvin som har ligget en del år og dermed har fått muligheten til utvikle aromaer/dufter av lær, musk, fjøs – og som matcher perfekt denne type kjøtt.

Reinsdyr
Her trengs kraftig vin, prøv gjerne en Côtes du Rhône-vin eller en spansk reserva (som har mykere garvestoffer og en god sødme).
TILBAKE
Vin og julemat Vin til kjøtt Vin til vilt Vin til fisk og skalldyr Arabisk mat og vin | Vin og desserter | Vin til ulike oster | Vin til franske oster | Vin til engelske oster | Vin til nederlandske oster | Vin til italienske oster | Vin til sveitsiske oster | Vin til gresk ost | Vin til spansk oster |

Facebook

Facebook Følg meg på Facebook